Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Pjece til forældre - parat til skole Skolestart august 2017

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Pjece til forældre - parat til skole Skolestart august 2017"— Præsentationens transcript:

1 Pjece til forældre - parat til skole Skolestart august 2017
Højene Pjece til forældre - parat til skole Skolestart august 2017

2 Et godt samarbejde mellem de voksne - giver en god overgang
Denne pjece er udarbejdet i samarbejde mellem dagtilbud i område Højene og Højene Undervisningssted. Formålet med pjecen er, at fremme samarbejdet om det skolestartende barn i overgangen fra dagtilbud til skole. I pjecen kan du læse om: Et godt samarbejde mellem de voksne - giver en god overgang At tale om skolen og om at have forventninger Genkendelsens glæde og det at mestre Aktiviteter og fælles materialer Fif til forældre SFO Skolestart, klassedannelse og Forældreintra Kontakt til skolen

3 Et godt samarbejde mellem de voksne - giver en god overgang
De fleste børn glæder sig til at begynde i 0. klasse. Der er nye udfordringer, nye venner, nye voksne og nye omgivelser. Når barnet kommer i skole, oplever det en følelse af at blive “stor”. Første skoledag er en mærkedag for både børn og forældre Barnet forlader nu et kendt og trygt miljø. Barnet bliver en lille ny i et stort miljø. Skolen har mange spændende facetter, men kan også være en krævende oplevelse. I dagtilbud var der flere kendte voksne til at hjælpe. Nu skal barnet til at klare noget mere selv. Derfor er det vigtigt, at vi (forældre-dagtilbud- skole) arbejder tæt sammen for, at skabe en god overgang fra dagtilbud til skole.

4 At tale om skolen og om at have forventninger
Barnets forventninger til skolen har betydning for, hvordan barnet møder skolen. Forventningerne opbygges i hjemmet og i dagtilbud. Det har stor betydning, at de voksne omkring barnet italesætter skolen og kammeraterne positivt. Det er vigtigt ikke at præge barnet med egne negative skoleerfaringer. Den skole dit barn møder er på mange måder forskellig, fra den du selv gik i. For at skabe et godt læringsmiljø og socialt liv i klassen, har alle børn og voksne et fælles ansvar for at udvikle fællesskabet. Det er meget forskelligt, hvilke forventninger børnene har til skolestarten. Nogle børn går direkte ombord i de nye udfordringer og tilbud, andre er mere forsigtige. Begge tilgange kan give en god skolestart.

5 Genkendelsens glæde og det at mestre
Når barnet begynder i skole, er det vigtigt, at der er noget velkendt. Hvis alt er nyt kan barnet opleve sig som en fremmed, derfor er det vigtigt at skabe balance mellem det gamle kendte og det nye ukendte. Dagtilbud i område Højene og Højene Undervisningssted samarbejder om at gøre overgangen god. På de næste sider ses en oversigt over de aktiviteter, vi har aftalt, og det materiale som børnene møder både i dagtilbud og i skolen. Formålet er, at børnene skal opleve genkendelsens glæde ved at komme på skolen og ved at møde kendt materiale samt har kendskab til de voksne på skolen. Børnene skal fra første dag i 0. klasse opleve, at de mestrer at gå i skole og at de kender skolens fysiske rammer.

6 Aktiviteter og fælles materiale
I løbet af året mødes dagtilbud på skolen for, at skabe kendskab til skolen og til hinanden. Dagtilbud kan besøge biblioteket på skolen. Der laves spil med billeder af de kommende klassekammerater og de voksne på skolen. Vi arbejder med en aktivitets-kanon, som vi kalder Kom kanongodt i gang. Vi har valgt nogle bestemte spil, sange og bøger, som børnene kommer til at kende i dagtilbud - og som de også møder i 0. klasse. Der sendes videohilsner fra 0. klasserne til dagtilbud. Dagtilbud videosamtaler via HangOut.

7 Aktiviteter og fælles materiale
Vi har en fælles, men lukket, elektronisk gruppeblog, hvor vi udveksler billeder og videoer. Der er bl.a. videoer af forskellige skoleaktiviteter, børnene ser fx en spisepause i en 0. klasse og oplever eleverne lege i et frikvarter. Børnehaveklasselederne besøger børnene i dagtilbud. Der er en mundtlig overlevering fra dagtilbud til skole, så skolen kan danne så harmoniske klasser som muligt og tage hensyn til elever med særlige behov. Denne overlevering afholdes med forældrenes accept. I maj/juni mødes alle førskolebørn, for at lave en overgangsmarkør. Overgangsmarkøren er et produkt, som børnene laver og som efterfølgende er til udsmykning på skolen ved skolestart. Børnene fra dagtilbud oplever en time i 0. klasse.

8 Fif til forældre I foråret 2017, inviteres forældre til et forældremøde på skolen med temaet: En god overgang fra dagtilbud til skole. Vi bliver ofte spurgt, hvad forældre kan gøre for at styrke barnets overgang. Her er vores fifs til, hvad forældre for eksempel kan gøre: Inviter gerne forskellige kammerater hjem at lege Lege fysiske lege med barnet. - Udfordre barnets fysik (klatre, kravle, balancere, bade, trille, slå kolbøtter) Lade barnet udfolde sig finmotorisk (tegne, male, farve, klippe) Spille spil med barnet Give barnet opgaver i hjemmet (lære at man hjælper hinanden og at alle kan gøre noget) Snakke med barnet om hverdagsoplevelser og fremtidige begivenheder Lege med sange, rim og remser Læs for barnet og tal om indhold, ordenes betydning i historien og gå på bogstavjagt Lad barnet legeskrive Tal om tal og mængder Lære at undvære forældre (fx sammen med bedsteforældre eller sove hos en god kammerat) Gå til en fritidsaktivitet over længere tid (at være vedholdende) At sige “nej” til dit barn, kan være et kærligt svar (tydelig og forudsigelig voksen)

9 SFO Den 1. august har barnet mulighed for at begynde i SkoleFritidsOrdning (SFO), hvilket giver mulighed for at børnene, inden skolestart i 0. klasse, kan lære skolens omgivelser, deres kommende klassekammerater og de voksne i SFO’en at kende. Nogle af de voksne fra SFO’en er også en del af teamet omkring 0. klasserne. Indmeldelse i SFO sker elektronisk på Hjørring Kommunes hjemmeside. Der kan læses mere om tilmelding, betaling og lign. på - søg på SFO.

10 Skolestart, klassedannelse og Forældreintra
Der er skolestart den 10. august eleverne møder kl i kantinen. Forældre er velkomne til at deltage fra kl På kan I se ferieplanen for skoleåret. SFO har åbent i skoleferier. Der vil være tilmelding via skolens Tabulex. I løbet af foråret, får I en sms fra skolen med login-oplysninger til Forældreintra. Klasserne dannes i løbet af maj og juni. Børnehaveklasselederne, skolepædagog og skoleleder sammensætter klasserne på baggrund af det kendskab, de har til børnene fra den mundtlige overlevering fra dagtilbud og besøgsdagene. Klasserne offentliggøres på Forældreintra.

11 Kontakt til skolen Hvis I har spørgsmål eller lignende om skolestarten, er I altid velkomne til at tage kontakt til os eller i dit barns daginstitution. SFO-leder Mona Larsen Skoleleder Line Karsø Tak til Lene Lehmann for de fine illustrationer.


Download ppt "Pjece til forældre - parat til skole Skolestart august 2017"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google