Svømmetalenter og optimal kost

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Advertisements

Flashcard-spil Kost - kostråd
Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
- en lille lektie i det rigtige
Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Ernæring sund & rigtig kost
Kost og præstation D oplæg af Anja Heiner-Møller
Information om Nøglehullet 2011
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Lars Ovesen Sundhedschef Hjerteforeningen
Balance i energiregnskabet
Anbefalinger for sund frokost i daginstitutioner v/ Maria Haukrogh
Fedtstoffer Hvad er fedt?
Måltidssammensætning
Hjertevenlig kost i praksis
Småtspisende ældre ”Vidste du at… småt er rigtig godt!”
Kost og træning.
Tallerken-modellen til konkurrencesvømmere
Afgangsprojekt Tandplejerstuderende Århus Tandlægeskole
Kost til triatleter.
Løberens kost og ernæring
Mad til unge på høj- og efterskoler
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
Energiomsætning hos mennesket
Kost & Væske Start med at fortælle soldaten at han/hun skal se sig selv som elite – og en elite præstation kan ikke udføres uden tanke på kost og væske.
Kost i hverdagen Poula Patursson Klinisk diætist, Rigshospitalet
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
Livsstils hold forår
Tar´ sukkerstoffer livet af dig?
Alt du skal vide i ét oplæg!
Optimal ernæring Tri4, November 2012.
Byder velkommen til temaeftermiddag om kost og træning
Kost og sygdom - Et velfærds-problem.
Energifordeling <4 gange træning/uge > 4 gange træning/uge
- en lille lektie i de gode ting for kroppen
Mette Riis, fitness.dk 4. december 2007
Velkommen!.
- kom i konkurrence form v/Thomas Nordal Rasmussen
SPORTSERNÆRING FOR FODBOLDSPILLERE
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
KOSTPROGRAM 2013.
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Fastfood Oksekødsrulle og Hakkebøf med sweet potato fritter og cashewpesto Sidstnævnte er fra Fastfood bogen – dog med mine egne ændringer.
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
træningsprincipper og træningsforbedringer
Præsenterer. Multivitamin- og -mineral udviklet specielt til børn Fra 3 år.
6.1. Nøglehullet – et sundere valg 6.2 Fødevaregrupper og variation Spis noget fra alle fødevaregrupper hver dag og varier de produkter du spiser inden.
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
FEDT - ET ENERGIGIVENDE NÆRINGSSTOF
VITAMINER OG MINERALER
Februar 2013, Introduktion til børneernæring
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Session 7 – Livsstil Undervisere:
KOST & TRÆNING.  CV  57 år, gift, 1 barn på 22 år.  Uddannet Børnehavepædagog og idrætslærer  Dyrket eliteidræt i 10 år, specielt 800 – 1500m  Uddannet.
Ninne Jacobsen Kostvejleder Exerzice Fitness Din krop er kostbar - Sæt dig selv i fokus.
Indtaget af kød og kødprodukter i gennemsnit pr. dag Piger 4-9 år 76 g Piger år 79 g Drenge 4-9 år 90 g Drenge år 119 g Kvinder år 82.
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod SUND MED KØD Mørt ikke tørt – stegning.
Fredsholm’s sukkerpolitik 2011-? Yvonne N Mourad, mor til Emma og Sebastian - på vegne af forældrebestyrelsen.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Målgruppe 6 – 13 år (skoleelever) Drenge og piger Fra 5 MJ til 9 MJ. 13-årig dreng på 9 MJ. Der er ekstra behov for jern da de er i voksealderen. Hvis.
Dette valgfag indeholder følgende emner: - ernæring
Unge fra 14 – 17 år ( Efterskole )
Unge og overvægt.
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
Seks veje til din sundhed
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
FEdtstoffer Hvad i alverdnen er det?.
Præsentationens transcript:

Svømmetalenter og optimal kost Af Line Gråkjær, Pb.stud. i ernæring og fysisk aktivitet

Aftenens program John Mikkelsen byder velkommen Chili con carne med grøn salat, brød og smoothies Oplæg v. Line om kost og svømmere - hvad er optimal kost for sportsudøvere? - hvornår skal man spise i forhold til træningen og konkurrencer? Spørgsmål?? Tak for i aften.

Lidt om mig Uddannet folkeskolelærer Kommer fra Tvis Studerer i Århus Færdig som pb. i ernæring og fysisk aktivitet til januar 2012.

Krav til kosten Energibehov Næringsstofindhold Måltidsrytme Væskebalance

Energikilder Kulhydrat 55-65E% - tilsat sukker max 14E% Protein 15 E% Fedt 20-30E% Alkohol

Kulhydrater Kulhydrater findes i: pasta, ris, kartofler, cous cous, bulgur. brød og mel. Både i lyst brød, rugbrød og grovbrød. gryn, f.eks. havregryn frugt, tørret frugt, nødder og grøntsager tørrede bønner sukker

Kulhydrater Kulhydrater er den vigtigste energikilde under svømning. 0,5 kg kulhydrater i lever og i muskler  ca. 1½ times hård træning. (intensitet, lager) V. træning mere end 2 timer dagligt, anbefales 7 – 10 g. kulhydrat pr. kg. kropsvægt om dagen.

500 g kulhydrater: 75 g. havregryn med 1 ss sukker 4 skiver rugbrød 2 boller (a 75 g) 300 g frugt 1,5 liter sportsdrik 200 g kartofler 100 g. pasta ½ liter minimælk 50 g tørret frugt (eller 2 frugtstænger) 2,5 dl juice

Kulhydrater Indtag 3 hovedmåltider og 2 – 4 mellemmåltider på træningsdage. Alle måltider bør indeholde kulhydrater. Flere træningspas om dagen sætter større krav til kosten. Fyldte kulhydratlagre udsætter beviseligt udmattelse ved længerevarende aktivitet.

Aftensmad på dage m. 1 * træning

Aftensmad på dage m. 2*træning

Energidrik under træning? Morgentræning: tekniktræning, lav intensitet, kortere varighed. Aftentræning: høj intensitet, 2 timers varighed, evt. kombineret med dry land træning. For : Hurtig og nem energikilde giver samtidig væske Kan indtages løbende under træningen. Let måde at få energi på, hvis man har svært ved at spise nok/ mindre mætheds- fornemmelse. Imod: Indeholder hverken vitaminer eller mineraler/fortynder kostens næringsværdi. Fremmer overvægt. Opbruger kvoten af tilsat sukker på én dag.

Energidrik 1 liter vand 40 – 60 g. sukker Citronsaft efter smag og behag

Tilsat sukker Tilsat sukker findes i: - slik, chokolade, kager, is - sodavand, saftevand - søde morgenmadsprodukter, samt sukker på usødede morgenmadsprodukter. - Sukker indeholder kun energi og hverken vitaminer, mineraler eller kostfibre. Det fortynder næringsværdien af kosten.

Næringsværdi

Svømmernes indtag af kulhydrater

Protein Protein findes i: Kød, fisk, fjerkræ Mejeriprodukter Bønner, linser, ærter Nødder, mandler og frø Brød, gryn og mel Ris, pasta, kartofler

Protein Unge elitesportsfolk, der stadig vokser, anbefales at spise 1,2 – 2 g. protein/kg/dag for drenge og 1 – 1,7 g. for piger. Pige 55 kg: 1 - 1,7 g * 55 kg = 55 - 93,5 g. om dagen. Dreng: 65 kg: 1,2 - 2 g * 65 kg = 78 – 130 g. om dagen. Der er generelt meget protein i en almindelige dansk kost, så oftest bliver behovet dækket ved at spise sundt og varieret: 15 E% for pige m. 12000 kJ behov: 106 g. el. 1,9 g/kg. 15E% for dreng m. 16000 kJ behov: 141 g. el. 2,2 g/kg.

Proteintilskud Har svømmerne behov for proteintilskud?? Umiddelbart nej! Kan dog være en mulighed for dem, som ikke kan få energi nok. Ulemper ved høj proteinindtag - dyrt! - øger mængden af mættet fedt i kosten. - nedsætter indtaget af kulhydrater og essentielle fedtsyrer. - god mæthedsfornemmelse – måske sværere at spise nok af det andet nødvendige. - sætter kroppen på overarbejde, da det er en krævende proces at omdanne protein til kulhydrater og fedt.

Svømmernes indtag af protein

2 skiver kogt hamburgerryg 100 g. protein: 50 g kyllingebryst 2 skiver kogt hamburgerryg 40 g. fisk Brød, gryn, kartofler, pasta, mælk, mejeriprodukter, frugt, nødder, kerner

Fedt Fedt 20-30 E% af kost. - hormonproduktion - cellemembraner - Optage fedtopløselige vitaminer A, D, E og K. Essentielle fedtsyrer Vælg umættede fedtsyrer fra nødder, fede fisk, vegetabilske olier Oliven og avocado. Begræns indtag af mættet fedt (kød, æg, mejeriprodukter)

100 g fedt: 50 g solsikkefrø, mandler, nødder 10 g raps/olivenolie 20 g kærgården 50 g. fed fisk 10 g. majonæse

Svømmernes indtag af fedt

Vitaminer og mineraler Jern, D-vitamin, calcium Drik juice til aftensmaden. D-vitamin. Træner indendørs – ingen sollys. Fisk Drik ½ liter mager mælkeprodukt om dagen og et par skiver ost. Team Danmark: vitaminpille dagligt.

Måltidsrytme Antal og timing

Måltidsrytme – før træning Sørg for at have energi til træningen Optimalt at spise større måltid 3- 4 timer før træning og et mindre måltid 1 – 2 timer før. Træn aldrig på tom mave!

Spis umiddelbart efter træning Efter (hård) træning Spis umiddelbart efter træning Helst inden 30 min. Open window of oppertunity. 1 g. kulhydrat + 0,25 g. protein/kg Det er en god idé at spise et hovedmåltid 1-2 timer efter træning.

Eftertræningssnack 1 bolle, 1 æble og 250 ml. minimælk 1 bolle m. ost og syltetøj Klapsammen m. rugbrød og 1 æg + 200 ml. juice Snackpose af 50 g. tørret frugt og 50 g. nødder/mandler bolle med 200 ml. cacaoskummeltmælk 200 g frugtyoghurt med 50 g. müsli og vand 2 stk. knækbrød med ost og 250 ml. juice

Væskebalance Et væskeunderskud på 1-2 % af kropsvægten giver mærkbart forringet præstationsevne (10 – 20 %) Pige 55 kg: ca. 0,5– 1,1 liter. Dreng 65 kg: ca. 0,6 – 1,3 liter. Tegn på væskemangel kan være træthed, uoplagthed, hovedpine til mere alvorlige tilfælde såsom kvalme og svimmelhed.

Væskeforsøg Alle svømmerne blev vejet umiddelbart før en hård aftentræning. Ingen måtte drikke under træningen. Alle blev vejet efter træningen. Resultat: Gennemsnitlig vægttab på 350 ml Oplevelse: tørst, tørhed i halsen, ondt i hovedet, havde det dårligt og følelse af, at træningen var markant hårdere.

Væskebalance Sørg altid for at være velhydreret. Drik 1-2 liter vand om dagen ud over træningen. Drik væske under træningen. Sørg for at drikke 150% af væsketabet fra træningen i timerne efter træningen. Drik et stort glas vand til alle måltider. Tjek at morgenurinen ikke er for mørk  dehydrering

Mad før en konkurrence Det sidste døgn før konkurrencedag: - Kulhydratdepoterne skal fyldes maksimalt op. Alle hoved- og mellemmåltider skal være kulhydratrige. - Drik et stort glas vand til alle måltider. På konkurrencedagen: - Minimum 3 timer fra sidste hovedmåltid til start. - småspis af kulhydratrige snacks.

Under konkurrencer Konkurrencer af kortere varighed: Ingen pauser Ikke udtømning af depoter Hydreringsplan: sørg for at opnå væskebalance efter alle træningspas /løb. Spis ikke for store måltider lige op til en konkurrence. Småspis i stedet af sunde, kulhydratrige snacks.

Efter konkurrencer Opnå væskebalance. Drik 150 % af væsketab i timerne efter sidste konkurrence. Spis et større måltid, rig på protein og kulhydrater. Slap af

De 8 kostråd

Træningsoptimering

Spørgsmål?? Tak for i aften.