Et København i social og etnisk balance Oplæg til Børne- og Ungdomsudvalget fra arbejdsgruppen vedr. ny fordelingspolitik April 2009.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Sprogvurdering & Sprogindsatser
Advertisements

Set i forældreperspektiv
Dialogmøde på skoleområdet – Planche 1 Tidsfrister  Første kvalitetsrapport omfatter skoleåret  Inden den 15. oktober 2007 skal Byrådet drøfte.
Folkeskolereformen Hvad og hvorfor?.
Møde om Folkeskolereformen og idrætsforeningerne 4. December 2013.
Samtaler i hverdagen & Understøttende sprogstrategier
Konklusion på Workshop om sindslidende
Kapacitetsstyring i et frit valgs system Oktober 2009
Agi Csonka, direktør Danmarks Evalueringsinstitut
Informationsmøde tirsdag den 4. december 2012
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
Hvordan kan forældre støtte op om barnets skoleliv?
Sprogvurderinger af 3-årige
Folkeskole-reformen August 2014.
PR Kampagne for folkeskolen
Daginstitution og skoleområderne
Skelgårdsskolens skolebestyrelse Velkommen Kontaktforældremøde på Skelgårdsskolen 23 april 2009.
Kick-off KIS Kvalitet I Skolerne Keep It Simple!.
Folkeskolereform i København
Lokalområde 4 På skolerne i lokalområde 4 foregår der høj grad af forandring og udvikling, som er med til at sikre, at alle skoler fungerer optimalt i.
Skolen skal være mere rummelig, både hvad angår de svageste elever og de dygtigste "Regeringen har en klar målsætning om, at den almindelige folkeskole.
Informationsmøde vedr. skolestart Træd varsomt – her bliver mennesker til det allervigtigste for et menneske er at kunne klare sig selv – blive.
Program Velkomst og intro! Opdeling i arbejdsgrupper.
Profilskole og styrket social indsats i Høje Gladsaxe skoles skoledistrikt og i Værebro Gladsaxe kommune deltager i Socialministeriets projekt Styrket.
Astrup Skole 1. august 2014 Fritidsmodul – frivillig og gratis undervisning Alle skoledage kl
Science Team K Slutrapport fra evalueringen Henrik Busch, Jan Sølberg, Finn Horn 3. november 2006.
Præsentation af resultaterne fra erfaringsopsamlingen om ny klassedannelse LIM den 5. januar 2012.
Velkommen til Orientering om:  Projekt ”Fleksibel skolestart”.  Heldagsskole og det brede læringsbånd.
Udvikling af skole/hjemsamarbejdet på Højmeskolen
Vor børn skal trives og det kan vi forældre være med til at styrke Formålet er at skabe et kontinuerligt og fremadrettet skole/hjem samarbejde der sikrer.
Undervisning af tosprogede elever i grundskolen
Inklusion med læring Hvilke navne??.
Læring og inklusion i skolen
Evaluering af dagtilbud Oplæg til DLO’s konference København 25. april 2007 Anne Kjær Olsen og Pia Vinther Dyrby konsulenter på Danmarks Evalueringsinstitut.
Folkeskolereformen – Hvordan udnytter I mulighederne?
Forældre som ressource i skolen. Konceptet tager udgangspunkt i:  At forældre er en ressource  At skabe forældre og netværksdannelse  Fælles holdninger.
Stormøde om skolesammenlægninger på Amager - Gerbrandskolen, 28
På Filstedvejens Skole er vi klar over, at mobning forekommer og vil forekomme, men vi vil med dette sikre os ansvar, viden og engagement i arbejdet mod.
Velkommen til informationsmøde for kommende 0. kl. Type Navn
Elementer i ”Forebyggelsespakken om Tobak”, der i særlig grad kan løfte kommunernes indsats Tobakstemagruppemøde i Sund By Netværket 17. juni 2013 Chefkonsulent.
KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Temamøde 5 – vurdering af modellerne.
Lokalområde 5 Med venlig hilsen Dagplejen Daginstitutionen Tumlegården Børnehaven Grankoglen Vestsalling Skole og Dagtilbud.
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
Forandringsteori for Lektiehjælpscafeer under Red Barnet Ungdom
Folkeskolereform august 2014 Velkommen til oplæg om implementeringen af folkeskolereformen på Haldum-Hinnerup Skolen.
Forældreansvar - vigtig rolle
KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Forandringsprogrammet/Organisationsudvikling 9. Maj 2007 Bilag 2 BUF’s strategiske grundlag.
Forebyggelsespakken om hygiejne. Vejen Kommune på vej Proces med implementering af forebyggelsespakkerne udsendt af Sundhedsstyrelsen. Indarbejdes i temaplanen.
- en del af fremtidens skole Skoler fra Århusområdet og Fyn deltager i et forskningsprojekt Kreativ tænkning.
Borgermøde i distrikt Engskov Mandag d. 23. marts 2015 kl
LÆRING & TRIVSEL OMSTILLINGSGRUPPER 2015 DEBATFASE: BÆREDYGTIGE SKOLER OG DAGTILBUD STØRRE UDSKOLINGSMILJØER.
Inklusion – også et forældreanliggende
Dialogmøde – VIA University College - den 16. juni.
KVALITET I SAMSPIL OG LÆREPROCESSER I DAGTILBUD Oplæg v/ Maybritt Larsson Institutionsleder Barnets Hus-Amerikavej.
Ahlmann-Skolens vision Trivsel og læring - i et trygt miljø med gode traditioner og engagerede og anerkendende medarbejdere, elever og forældre. 8 pejlemærker.
Konference ”Tosprogethed” vejen til at lære det polske sprog den 27. september 2014 Tosprogede elever i Greve Kommune Vinie Hansen Pædagogisk konsulent.
Det forpligtende fællesskab – inklusion i efterskolen Om inklusionstilbud og – tilskud pr. februar 2014 v. Konsulent Ole Bjerring Inklusionstilbud.
Mørdrupskolens ønsker til ”de 122 millioner” Udredning vedr. folkeskolen (forbedring af læringsmiljøet på folkeskoleområdet). I forbindelse med vedtagelsen.
Den gode overgang fra modtagelsesklasse til almindelig klasse Konference om flygtningebørn gruppeoplæg 1 mandag den 23. maj 2016 Den gode overgang fra.
Kontanthjælpsreformens betydning -i forhold til arbejdet med de unge Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland Jørgen Dan Pedersen centerleder.
Inklusion i Åkanden Pædagogisk grundlag Åkandens pædagogik tager udgangspunkt i den anerkendende tilgang. Anerkendelse er en ligeværdig relation mellem.
Ledelsens betydning for at lykkes!
Uddannelses- og erhvervsvejledning i lyset af store reformer på folkeskole-, erhvervsuddannelses- og gymnasieområdet Vejledning og overgange, UCC 10.
Skoleindskrivningsmøde
Udkast til principper for forældresamarbejde Et stærkt samarbejde mellem forældre og personale skal styrke vores fælles indsats for børn og unges trivsel.
Dagtilbudsreformen ”Stærke dagtilbud,- alle børn skal med i fællesskabet” Den styrkede pædagogiske læreplan Arbejdsgruppernes udkast til temabeskrivelser.
Boligpolitik Temadrøftelse Økonomiudvalget 13. november 2018.
Lær med Familien - et projekt om forældreinvolvering i folkeskolen
Målopfølgning – Børne- og Skoleudvalget
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Et København i social og etnisk balance Oplæg til Børne- og Ungdomsudvalget fra arbejdsgruppen vedr. ny fordelingspolitik April 2009

Byens udgangspunkt Arbejdsgruppen konstaterer:  At fordelingen af danskere og indvandrere/efterkommere i daginstitutioner og især skoler er uhensigtsmæssigt skæv  At fattigdoms- og sociale problemer udgør en yderligere skævvridning  At det kun er på Nørrebro og i Nordvest, hvor andelen af elever med indvandrer-/efterkommerbaggrund umuliggør en hensigtsmæssig fordeling  At byens administrative opdeling (skoledistrikter) sammen med en ureguleret frit-valgsordning medvirker til skævvridningen

Skævvridningen rammer både etnisk danske og tosprogede familier Arbejdsgruppen vurderer at kommunal passivitet overfor konsekvenserne af boligsituationen og frit- valgsordninger har medført:  At især ressourcestærke etnisk danske forældre har fravalgt den lokale folkeskole  At tosprogede medborgere må opleve sig selv som ”dem de andre ikke vil lege med”

Fordelingspolitisk udgangspunkt  Alle skoler må bidrage til arbejdet med at modvirke social og etnisk segregering  Ingen skoler med over 40% tosprogede, ingen skoler med under 20% tosprogede  I områder med kraftigt fattigdomspræg og dårlig social sammenhængskraft må andelen af tosprogede på de lokale skoler kun udgøre 1/3  Fordelingspolitikken omfatter alle grupper: Etnisk danske, tosprogede, ressourcestærke og ressourcesvage  Fordelingspolitikken bør implementeres i faser, men med fastholdelse af målet

Heldagsskolernes rolle i fordelingspolitikken Arbejdsgruppen bakker op omkring heldagsskoleforsøget og er herudover splittet mellem to synspunkter:  Hvis blandede skoler er vejen frem, gælder det også for heldagsskolernes børn  Lad forsøget køre i hele forsøgsperioden Der knytter sig forskellige problematikker (geografi, distriktsopbygning, fravalg) til de tre heldagsskoler, hvilket kalder på forskellige løsninger

Fordelingsmodeller 1 Arbejdsgruppen mener  At der skal arbejdes med et bredt spektrum af fordelingsmodeller, som supplerer og understøtter hinanden  At flest mulige børn bør gå i skole i lokalområdet  Et flertal i arbejdsgruppen mener, at henvisningsmuligheden for børn med sproglige problemer må anvendes nogle steder i byen

Fordelingsmodeller 2 Et flertal i arbejdsgruppen finder det ønskværdigt og fagligt begrundet, at henvisningsmuligheden anvendes for alle børn med sproglige problemer – uanset etnicitet og modersmål

Fordelingsmodeller 3 Daginstitutionernes rolle:  Fordelingspolitikken bør starte i dagtilbud som en bydækkende ordning  Der bør arbejdes med distrikter for dagtilbud, som understøtter ’landsby-tanken’ med tæt sammenhæng mellem den lokale skole og de lokale daginstitutioner  Forvaltningen må sikre, at ansatte i dagtilbud kender til den kommunale fordelingspolitik og aktivt understøtter den i deres rådgivning til forældrene

Fordelingsmodeller 4 Et flertal i arbejdsgruppen finder, at alle de af forvaltningen beskrevne fordelingsmodeller er værd at arbejde videre med (i prioriteret rækkefølge):  Henvisning af alle sprogsvage skolestartere og skoleskiftere uanset modersmål (kræver dispensation, muligvis lovændring)  Henvisning af tosprogede skolestartere, skoleskiftere og udslusede m-klasse elever, jf. folkeskolelovens § 5, stk. 8 Dette skal gøres på et ordentligt grundlag, som et kræver et sprogvurderingssystem med kvalitet.

Fordelingsmodeller 5  Justering af skoledistrikter/ kapacitetstilpasning med henblik på etnisk og social balance – også på tværs af bydelene. Skoleledere og forvaltning samarbejder om forslag til distriktsændringer  Fælles grunddistrikt for naboskoler med forskellig tosprogsprocent – dog kun for skoler, der samlet set har under 40% tosprogede.  Overbygnings-/ basisskoler for en gruppe nærtliggende skoler med forskellig tosprogsprocent i de populære bydele  Kvalitets- og PR-indsats for at tiltrække lokalområdets ressourcestærke forældre

Fordelingsmodeller 6 Arbejdsgruppen peger endvidere på:  Udvidelse af den frivillige københavnermodel som supplement til henvisningsmodellen, så alle skoler har mellem 20 og 40 % tosprogede. Det er gavnligt, at tosprogsgruppen på fx Østerbroskoler ikke kun består af de allersvageste, henviste elever  Revurdering af placeringen af 10. klasse-miljøer  Rinkeby-modellen, hvor en skole får beføjelser til at være det samlende midtpunkt for et segregeret lokalområdes arbejde med børn og unge: sprogstimulering, undervisning, fritid, sport, kultur….  Privatskole med tilhørende pasning er billigere end folkeskole med fritidshjemsplads - privatskolernes statstilskud bør sænkes – kontakt til Folketinget

De svære dilemmaer Arbejdsgruppen vurderer, at der er skoler i København, der ikke kan opnå en mere afbalanceret elevsammensætning uden særdeles drastiske tiltag i kombination:  Omlægning af grunddistriktet  Helt nyt koncept for skolen – fx profilskole Eller  Skolesammenlægning  Nedlæggelse Skoler, der ikke kan tiltrække 2 fulde spor, lukkes eller omdannes til profilskoler

Pædagogisk kvalitet En øget regulering af det frie skolevalg kræver, at alle skoler tager ansvar for at ”levere varen”:  Skoler, der skal tiltrække flere ressourcestærke familier må udarbejde en strategi for sin kvalitetsudvikling og markedsføring overfor denne gruppe  Skoler, der skal modtage tosprogede elever, må udarbejde en strategi for sin og forældregruppens accept af opgaven og sin kompetenceopbygning vedr. undervisning af tosprogede elever. Modtagerskolerne skal tilknyttes ressourcepersoner som integrationsvejledere, 2-sprogede lærere. Skolerne skal prioritere ressourcer til SSP. Forvaltningen må i højere grad tage ansvar for at følge op på de enkelte skolers kvalitet og resultater

De fysiske rammers betydning Gode fysiske rammer er en menneskeret og fremmer et godt læringsmiljø for børn og ansatte – dog er arbejdsgruppen opmærksom på, at gode fysiske rammer ikke i sig selv har afgørende betydning for forældrenes skolevalg

Kapacitetsudfordringen Arbejdsgruppen peger på flg. muligheder:  Udbygning af kapaciteten på Østerbro, Indre By samt Vanløse – den ekstra kapacitet afsættes til integrationsopgaven  Forsøgsvis fælles anvendelse af skolers og fritidsinstitutioners lokaler, der hvor fritidsinstitutionen fysisk er placeret på skolen  Omlægning af distrikter med tilførsel af roder fra meget søgte skoler til mindre søgte skoler  Søskendekriteriet fastholdes kun op til 6. klasse

Boligpolitikken Arbejdsgruppen vurderer at den nuværende boligpolitik ikke rykker på andelen af tosprogede – og dermed ikke bidrager til en løsning af den del af fordelingsudfordringen Arbejdsgruppen foreslår at kommunalt ansatte får fortrinsret og huslejenedsættelser hvis de flytter ind i ghettoiserede boligområder