Risikoafdækning i kommuner

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Lovlig sagsbehandling
Advertisements

På vej mod en innovativ offentlig sektor
Introduktion Values Interweave ™. Når ledelsen sætter fokus på et område, så er ord sjældent nok til at få medarbejderne til følge med.
Baggrunden for indførelsen af PALS
Præsentation af den nye folkeoplysningspolitik-guide Trine Bendix Knudsen Sekretariatsleder Dansk Folkeoplysnings Samråd (DFS)
Vejledning i god offentlig risikoledelse. Forord ”Når der er behov for en vejledning, der sætter fokus på offentlige lederes evne til at håndtere usikkerhed,
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en mappe med materiale.
Evaluering af kommunalreformen og den nye nationale koordinationsstruktur Oplæg ved Torben Buse, Vicedirektør, Socialstyrelsen 8. Maj 2014.
Arbejdsmiljøcertificering
JobPAS – En gennemgang PAS-koncepter og Basiskurser v. Steen Hilling, psykolog
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Efter selvevalueringen Tovholderens rolle og opgaver 22. august 2007.
Udviklingsplaner Sønderborg
Jesper Loose Smith Direktør i Arbejdernes Boligselskab i Gladsaxe – ca boliger Direktør fagforeningsejet ejendoms- og administrationsselskab i.
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering
Adjunkt Dennis van LiempdSyddansk Universitet KoldingJanuar 2012 Videnkapital, immaterielle aktiver og bankers kreditgivning.
Input FMEA Output Shit in = Shit out FMEA
Hvordan afgør vi væsentlighed? Kursus: ‘Væsentlighed’ og miljøvurdering Miljøvurderingsdag 2012.
- Hvad kan I forvente som forældre?
Fagligt indlæg 22. april 2004Bente Neerup1 Ny struktur på geodataområdet ? Ændring af den administrative struktur: Hvordan udnytter GI-sektoren de nye.
Hvad er en god evaluering?
Kommunal risikoledelse - danske erfaringer i skandinavisk perspektiv
Projektstyring dag 2.
Digitaliseringsstyrelsen
KULTUR FOR ALLE. Hovedbudskaber I: ”Ikke brug for flere kulturinstitutioner!”
VVM redegørelsen - hvordan arbejder vi for en højere kvalitet? GRUPPEOPGAVE 1: HVAD ER KVALITETEN AF REDEGØRELSEN? Miljøvurderingsdag
Samfundsfaglig metode – kapitel 25 Samfundsfagsbogen Kureer, 2012
Værktøjer til hjælp i kompetenceudviklingen
Kompetencer Er meget centrale og nødvendige i forbindelse med innovation. Da innovation vil have indflydelse på snart sagt alle funktioner i en virksomhed,
Kildeskolen Kildeskolens struktur. Skolens formål skabe et alsidigt og udfordrende læringsmiljø danne grupper af en størrelse som præges af mangfoldighed.
Kvalitetssikring af lærerpræstationer - Hvordan?
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Velkommen til Temamøde i SCKK den 8. oktober 2008 Kompetencestrategi - hvordan?
Søren Kofoed Weeke Rambøll Management A A R H U S U N I V E R S I T E T Den administrative forandringsproces Justering af programmet På styregruppemøde.
PRIMO årskonference 7. juni 2007 Risikoledelse - en kommunal opgave Svend Tychsen, formand for redaktionsgruppen bag kommunal vejledning.
Forbedringsprojekt om målinger - SCKK 2004 Måleovervejelser Overvejelser inden I beslutter jer for en måletype Præsentation af hovedmåletyper Oplæg til.
KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Forandringsprogrammet/Organisationsudvikling 9. Maj 2007 Bilag 2 BUF’s strategiske grundlag.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Kompetenceudvikling i et strategisk perspektiv Konference om nyskabelse og motivation 15. juni.
KVIK-modellen KVIK-modellens historie Modelgennemgang
Velkommen Inddragelse af barnets udtalelse i analysen.
Introduktion til KVIK KvalitetsVærkøj til udvikling af Innovation og Kompetence Standardoplæg til hele organisationen.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Design af KVIK-selvevaluering Tovholderens rolle og opgaver 17. januar 2007.
Ledelses- og Styringsgrundlag. Oplæg v. Bo Johansen – 20. aug
Specialviden ind på almenområdet Projektets aftryk på det videre arbejde med Stærke Børnefællesskaber i Sorø kommune.
IDEBESKRIVELSER a)Udviklingskraft i lokalområderne B) Inspirationsseminar om lokal udvikling - tilbud til lokalområderne om procesbistand til ‘hvidbøger’
Strategi for inklusion x. Hvorfor en inklusionsstrategi? For at: Binde inklusionsarbejdet sammen på tværs af dagtilbud, skole, fritidstilbud og det specialiserede.
Bekæmpelsen af økonomisk kriminalitet – set fra Danske Bank København den 7. april 2016 Head of Group Financial Crime Jes Vinther Jørgensen.
Regional udvikling (1) Regionsrådet skal varetage nedennævnte regionale udviklingsopgaver: a) Udarbejde regionale udviklingsplaner og varetage opgaver.
Mediebåren patient kommunikation Projekt skriftlig patientkommunikation.
Intern audit af psykisk arbejdsmiljø i certificerede arbejdsmiljøledelsessystemer CAVI-referencegruppemøde 9. marts 2016 Anne Helbo Jespersen.
Scandic Silkeborg, 23. marts 2012 Ved direktør Hans Bach Indsatsen for jobklare ledige mellem 25 og 29 år i Beskæftigelsesregion Midtjylland Kvalitativ.
Skab engagement som coach Dette er et værktøj for dig, som vil Skabe motivation, engagement og ejerskab Sikre bedre performance Skabe udvikling og læring.
Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 1 – Demografi og velfærd
Hvad er benchmarking Benchmarking betegner et forbillede, som udgør udgangspunktet for bedømmelsen af en præstation i en eller anden henseende. Benchmarking.
Det Tredje Øje 1 October 2015 COWI Powerpoint presentation
Vil du have mere indflydelse på dit barns hverdag?
SUF - gevinstrealisering
Vil du have mere indflydelse på dit barns hverdag?
Produktionsskolernes Målgrupper M.V.
Vidensbaseret praksis i botilbud
Risikovurdering Livet Forstås Baglæns - men må leves forlæns.
Præsentation af Socialtilsyn Øst -orientering om årsrapport 2015 og evalueringen af lov om socialtilsyn Baggrund Socialtilsynets årsrapport skal fungere.
Den kriminelle fødekæde i bander og
SMTTE-Modellen Sammenhæng Evaluering Mål Tiltag Tegn Hvad vil vi?
45116 Teknologisk Forandring og Postal Logistik
Hvorfor er vi her i dag?. Databeskyttelsesforordningen (GDPR) og Databeskyttelsesrådgiveren (DPO)
Metoden fælles beslutningstagning
Metoden brugerstyret behandling
Ghettoaftale Fysisk nedrivning og omdannelse af udsatte boligområder
Værktøj 10: Forandringer og stress - Ledelsen
Cost & Schedule risiko analyser (CSRA)
APV - Arbejdspladsvurdering
Præsentationens transcript:

Risikoafdækning i kommuner

Risikostyringsprocessen Når en kommune mv. overvejer at arbejde med risikostyring, vil det være en god idé at tage udgangspunkt i en generel model for risikostyring.

Risikostyringsprocessen 1. Identifikation og vurdering 6. Forankring 2. Review og analyse Varetagelse af kommunens mv. kerneydelser 5. Måling, monitorering og rapportering 3. Valg af risikostrategi 4. Eksekvering af risikostrategi og kontrolaktiviteter

Risikostyring på det relevante niveau Man kan inddele en kommunes risikostyring på forskellige niveauer (der knytter sig nogle forskellige karakteristika til enkelte niveauer). Ambitionsniveauer for risikostyring: Omstående figur kategoriserer en kommunes risikokompetencer på fem ambitionsniveauer: Ad hoc Silobaseret Koordineret Helhedsorienteret Risikointelligent

Risikostyring på det relevante niveau Risikovillighed, hvor kommuner/institutio-ner på intelligent vis påtager sig nødvendige risici for at nå deres strategi Risikostyring er alles opgave og integreret i alle politikker og processer Proaktiv, kvantitativ og kvalitativ 5: Risiko- intelligent Bevidst og belønnet risikovillighed Helhedsorienterede og systematiske risikostrategier for mulige negative begivenheder Kulturel transformation, hvor risikostyringen bliver en neden fra dreven proces Proaktiv og primært kvalitativ 4: Helheds- orienteret Ubevidst risikovillighed Risikostyringen koordineres på øverste ledelsesniveau Komplekse risici og risici der involverer flere afdelinger behandles Politikker og processer for risikostyring defineret på tværs af institutionen Primært reaktiv og kvalitativ 3: Koordineret Foretages i Siloer for specifikke risici Der behandles typisk et mindre antal risikotyper Politikker og processer fastsat for specifikke risici Primært reaktiv og kvalitativ 2: Silobaseret Ad hoc, ukoordineret og til tider helt manglende Udokumenterede politikker og processer Reaktiv og kvalitativ 1: Ad hoc Kilde: Vejledning om risikostyring i staten (Økonomistyrelsen)

Indlægget vil især have fokus på: Identifikation og vurdering af risici (Trin 1) Dvs. hvorledes får vi fundet de væsentligste risici, således at Topledelsen i en styret proces kan finde ud af, hvorledes de skal håndtere risici fremadrettet

Forankring i Topledelsen – evt. Risikokomité Det kræver, at topledelsen igangsætter risikostyring, uddelegerer ansvar og løbende beslutningstagen Kræver tid, engagement og støtte Kvalificerede medarbejdere og tilstrækkelige ressourcer Organisering Politikker og strukturer for projekter og processer Teknologier og værktøjer

Forankring i Topledelsen/Risikokomité Ej krav i kommuner at etablere risikokomité. Det er et krav for børsnoterede virksomheder, at etablere risikokomitéer. Ligeledes krav om CSR-rapportering (Coperate social responsibility).

Erfaringer fra Danmark Ikke ret mange kommuner har igangsat en helhedsorienteret risikostyringsproces Typisk er risikostyringen koncentreret om forsikringsdækning Beredskab/nødplaner It-sikkerhed Ansvarlige for risikoafdækning er risikokoordinatorer, som ikke er ansat på topniveau i kommunen Statslige aktieselskaber og børsnoterede virksomheder er typisk længere med risikostyringsprocessen og via krav om risikokomitéer vil denne udvikling nok fortsætte og forhåbentlig også få en større påvirkning på kommuner

Risikoafdækningsskemaer i kommuner Formål Afdække risikofyldte områder Risikoafdækningsskemaerne skal ikke løse problemstillingerne i kommunen, men afdække risikofyldte områder Skabe fælles forståelse i topledelsen for risikofyldte områder i bred forstand Skabe et dialogværktøj med topledelsen i en kommune Opstart af risikoafdækningen skal ske i dialogmøde med ledelsen og svarpersoner udpeges

Risikoafdækning i kommuner Vi har ud fra en ”normal kommune” udvalgt følgende driftsområder som væsentlige risikoområder: Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger Forsyningsområder 2.1 Vand/spildevand 2.2 Renovation 2.3 Øvrig forsyning Transport og infrastruktur Undervisning og Kultur Sociale opgaver og beskæftigelse 5.1 Børn og unge (Tilbud til børne og unge med særlige behov) 5.2 Voksne og handicappede (Tilbud til voksne med særlige behov) 5.3 Beskæftigelse, overførsler m.v. samt tilbud til udlændinge 5.4 Dagtilbud til børn og unge Sociale opgaver (Voksne- og handicappede, Tilbud til ældre og handicappede)

Risikoafdækningsskemaer i kommuner De væsentlige risikoområder forventes udfyldt af ansvarlige chefer for områderne - nogle chefer vil skulle udfylde flere skemaer Kommunaldirektøren udfylder et overordnet skema, fordi der vil være overordnede forhold på it-området etc., som er styrende for hele kommunen

Risikoafdækningsskemaer i kommuner Hvorledes skal spørgeskemaerne udfyldes? Alle spørgsmål er udformet således, at udgangspunktet er, at man kan svare ja og hermed har taget stilling til ”problemområdet” og således nedbragt risikoniveauet til ”tilfredsstillende”, som derfor markeres. Kan spørgsmålet mest besvares med et nej, skal man overveje risikoen og evt. skrive bemærkninger til vurderingen. Inddelingen af risiko er således: Kræver handling Kræver bevågenhed Tilfredsstillende  Øvrige svarmuligheder, hvis man ikke kan vurdere risikoniveauet: Uvæsenligt område Ej relevant Ved ikke

Risikoafdækningsskemaer i kommuner Spørgeskemaet vil altid indeholde følgende hovedområder i forbindelse med risikoafdækningen på de enkelte områder i kommunen, hvert hovedområde vil have en række spørgsmål. Antallet af spørgsmål varierer fra område til område.: Generelle forhold Målopfyldelse Økonomiske Personalemæssige Demografiske Projekter (anlæg) Aktiver Tilsyn Miljø IT (specifikke systemer) Image

Risikoafdækningsskemaer i kommuner

Risikoafdækningsskemaer i kommuner

Risikoafdækningsskemaer i kommuner Output: Vi kan bearbejde de indkomne svar, og kan ud fra svarene se, om der er enighed om risikobilledet på hovedområder og selvfølgelig opstille forskellige statistikker/lagkagediagrammer mv. over svarene. Vi afrapporterer resultaterne i et møde.

Risikoafdækningsskemaer i kommuner Videre forløb i forhold til ”Kræver handling og Kræver bevågenhed”. Vurdering af sandsynlighed for at risikoen bliver aktuel Vurdering af økonomisk effekt omdømme indflydelse på kerneaktiviteter og målopfyldelse Fastlæggelse af risikostrategi (evt. matrix)

Eksempler på afrapportering til Risikokomitè/ Topledelse Oversigt over de mest aktuelle risici på overordnet niveau: Kræver handling Kræver bevågenhed Tilfredsstillende

Eksempler på bruttoliste over risici Finansieringsstrategi: Beskrivelse af risiko Forebyggende tiltag Risikoniveau Aktuel situation og fremtidige tiltag Renteudvikling kan medføre renteomkostninger/ omlægning af lån Nordea og Danske Bank skal komme med oplæg på omlægning af lån til lavere renteniveau S/K Oplæg fra de to banker vurderes, forventning om snarest at ændre låneoptagelsen