Psykisk arbejdsmiljø i undervisningen

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Evaluerings- kompetencen
Advertisements

Psykisk arbejdsmiljø.
At forholde sig professionelt Anne Skov
Hvad påvirker medarbejdernes psykiske trivsel
Informationsmøder om rengøring
Værdiseminar Af Katrine Soelberg, Ousbjerggaard 2012
Sikkerhedskultur - lærlinge
Effekt af e-læring Certificering som e-underviser
FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. FORSIDE KORT TIL HANDLING - PSYKISK ARBEJDSMILJØ I SYGEPLEJEN.
Social kapital – rig på relationer
Undervisningsmiljø undersøgelse fase 2
Uddannelsesdag for kursusledere og efteruddannelsesvejledere Fra viden på kursus til handling i praksis Møde om God læring.
TRIOENS OPGAVER.
Arbejdspladsudvikling
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en overgangsmappe med.
LEAN UDEN STRESS (Leanus)
Begrundelse for ændringer i uddannelsen
Energiledelse Energiledelse betyder, at virksomheden gennemfører en systematisk, løbende indsats for at bruge energien bedre og derigennem øge virksomhedens.
UDGANGSPUNKT 25. April Læringsmål Den studerende • har indsigt i og forståelse af forholdet mellem unges livs- og udviklingsbetingelser • kan reflektere.
Oplæg om konflikthåndtering
Græsrødderne Julie Westh Lauritsen Sosu-assistent
Klasseledelse Lene Heckmann.
Svømning i den danske folkeskole Pilotprojekt i tre danske kommuner Danmarks Idræts-Forbund og Dansk Svømmeunion.
Arbejdsgruppe Mariagerfjord kommune
Hvordan passer jeg på mig selv ?
IT i undervisningen.
Hans Jørgen Limborg & Hans Hvenegaard
Årskonference 2009 SSID 29. april 2009
John MarquardtSamarbejde og motivation Projekt: Sæt viden i bevægelse Samarbejde og motivation John Marquardt Klinisk psykolog Den 23. maj 2011 Regionsgården.
Gode Trivselsprocesser
Konstruktiv dialog kan forebygge smerter i muskler og led
GRIB IND - GODT KOLLEGASKAB UDEN MOBNING
Omgangstone og kollegialitet
Forbedringsprojekt om målinger - SCKK 2004
Forstærkningssystemer i institutionsarbejdet V/ Sine Møller Psykolog og faglig leder af Kvalitetssikringsteam MultifunC.
Indsigt og udvælgelse – forstå hvad det betyder for jer
Refleksioner og opsamling ift. i går
Børn og unges sociale liv online Hvilken rolle spiller forældrene?
Børn og unges sociale liv online
Refleksion Hvad var din/jeres eftertanke efter dagen i går?
- at holde processen i gang
Læsevejlederen som kamæleon FOU projekt under UV
Hvad er en flodbølge? Flodbølge hedder tsunami på Japansk. Det udtales soo-ná-mee. Tsunami betyder ”havne-bølge”. Tsunamibølger bliver fejlagtig også kaldt.
Green Network BAR Handel, BAR Jord til Bord, BAR Kontor, Grafisk BAR, Industriens BAR SEMINAR 1 Seminar 2Tirsdag 8. marts Seminar 3Onsdag 6. april.
COWI BAR Handel, BAR Jord til Bord, BAR Kontor, Grafisk BAR, Industriens BAR 1 Seminar 1 Arbejdsform og indhold Seminar 1 - Præsentation af principperne.
LP-MODELLEN Vejlednings-opgaven Tirsdag aften
AKT på Dybbøl Skolen.
Systematisk problemløsning i kriminalitetsbekæmpende funktioner
FTF Kommunikation og Konflikthåndtering Vinterkonferencen 2013
UNDERVISNINGSMILJØVURDERING 2014 BIL, FLY OG ANDRE TRANSPORTMIDLER HERNINGHOLM ERHVERVSSKOLE Evaluering af det fysiske, fysiske og æstetiske undervisningsmiljø.
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
ALENEARBEJDE FOA Randers 11. november Flere sider af alenearbejde Når man er helt alene på arbejdspladsen Når man arbejder isoleret fra (fag)kolleger.
Nye regler på vej om virksomhedernes samarbejde om arbejdsmiljø Ann Carina Tetschner, Center for arbejdsliv & læring Pædagogiske Inspirationsdage 2010.
Indsæt nyt billede: Format: B25,4 x 19,05 cm Klik på billed-ikonet midt på slidet. Find dit nye billede, højreklik på billedet og placér det bagerst. Hvis.
SOFTWARE EVALUERING. HVORDAN KAN MAN EVALUERE PÅ SIT SPIL? Kvalitative metoder Kvantitative metoder Observation Data opsamling.
Rundt om stress Et dialogværktøj til hospitalspersonale Hvidovre Hospital Ledende lægesekretær Mie Kroll Udviklingskonsulent Pernille Scheuer.
Psykisk arbejdsmiljø med fokus på teamsamarbejdet Temadag for AMR – Gladsaxe Lærerforening.
Alle børn er alles ansvar Trivselspolitik for Aars Skole August
Konflikter Forstå betydningen af at arbejde med konflikthåndtering Læringsmål: -Du skal kunne fortælle om de forskellige trin i konflikttrappen. -Du skal.
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
Antal besvarelser: 52.
Kodeks for godt arbejdsmiljø
MEDvirk NU - en digital tjekliste til at nå i mål med arbejdsmiljøet
Konflikttrappen 5. Fjendebilleder opstår Opsplitning i ”dem” og ”os”
Flere gode år på arbejdsmarkedet
Dialog om opgave- og arbejdstilrettelæggelse for skolepædagoger
Dialogspil om lærerarbejdsliv
Lær med Familien - et projekt om forældreinvolvering i folkeskolen
Værktøj 6: Omgangstone og kollegialitet
Velkommen til halvårsmøder i MED maj 2019
Præsentationens transcript:

Psykisk arbejdsmiljø i undervisningen Præsentation af mig: Lærer på Mercantec, UV på EUD og HTX, pædagogisk udvikling & e-learning Præsentation af oplægget: Når man som lærer skal integrere arbejdsmiljø i et UV-forløb… Hvordan kommer jeg fra at ”have adgang til informationerne” til faktisk at stå med nogle uv-materialer?? Hvad skal eleverne lære? Hvad skal eleverne kunne?

Den didaktiske model Trin 1 Trin 2 Trin 3 Trin 4 Praksiskompetence Hvad skal eleverne kunne i praksis? Trin 2 Undervisning Hvor i undervisningen skal de lære det? Trin 3 Læring Hvordan skal de lære det / trænes i det? Trin 4 Evaluering Hvordan skal det evalueres?

De 4 kompetencedimensioner VIDEN REFLEKSION HANDLING KOMMUNIKATION

Arbejdsmiljøkompetencer VIDEN REFLEKSION Faglige kompetencer Arbejdsmiljø- kompetencer & Faglige kompetencer Arbejdsmiljø- kompetencer KOMMUNIKATION HANDLING

Viden

Refleksion

Refleksion Gruppearbejde: Diskutér i gruppen: Er ydmygelse god motivation til at forbedre sig? Hvilke konsekvenser er der ved at nedgøre andre? Er det mere ”tilladt” at råbe og tale grimt til hinanden i et køkken end på andre arbejdspladser? Har I selv oplevet det? Hvordan påvirkede det jer – både fagligt og mentalt? Hvordan synes I, at man skal snakke sammen i et køkken?

Kommunikation

Kommunikation

Handling

Handling Grib dilemmaet! Der er opstået en uoverensstemmelse blandt 2 elever i afdelingen for Biler, fly og andre transportmidler. Eleverne skændes og er ubehagelige overfor hinanden. Og stemningen breder sig til resten af værkstedet. Underviseren sammensætter en gruppe bestående af de 2 elever og 3 andre elever fra holdet. Sammen får gruppen nu til opgave at analysere konflikten via konflikttrappen. Hvor langt op ad trappen er de nået? Og er der fare for at konflikten udvikler sig endnu mere? Opgaven er så at beskrive den handling, der kan bremse konflikten nu OG derefter udføre den handling!

Dilemmaet Viden Dilemmaet Refleksion Handling Kommunikation Automekanikerlærlingen VED godt at der skal være ryddet op på værkstedet. Men han gør det ikke altid og så så skæld ud af underviseren. Man kan sige at hans arbejdsmiljøkompetence er reduceret til en viden, som han ikke tvinges til at reflektere over. Handlingen reduceres til at adlyde lærerens ordre – og kommunikationen til at svare ”ja – det skal jeg nok”. Det er vigtigt at bevidstgøre eleven om at en arbejdsmiljøkompetence er MERE end viden! Det er den ene del. Den anden del er at vi tilrettelægger undervisningen, så der gøres plads til dilemmaet. At det er tydeligt for eleven at de fire kompetence er en del af både deres læring og bedømmelsen. Handling Kommunikation

Arbejdsmiljøkompetencer VIDEN REFLEKSION Faglige kompetencer Arbejdsmiljø- kompetencer & Faglige kompetencer Arbejdsmiljø- kompetencer KOMMUNIKATION HANDLING

Materialer på Internettet Spørgeskemaer – Refleksion og oplæg til kommunikation Forskningscenter for arbejdsmiljø: http://www.arbejdsmiljoforskning.dk/Sp%C3%B8rgeskemaer/Psykisk%20arbejdsmilj%C3%B8/Det%20korte%20sp%C3%B8rgeskema.aspx Arbejdsmiljørådet: http://www.godarbejdslyst.dk/Default.asp?ID=9

Materialer på Internettet Fiskebensmetoden – refleksion og kommunikation DTU: Viden om stress: http://www.videnogstress.dk/Workshopmetoder/Fiskebensmetode.aspx

Materialer på Internettet Konflikttrappen Psykisk arbejdsmiljø i byggeriet: http://www.trivsel.bar-ba.dk/

Materialer på Internettet Dialogspil – refleksion og kommunikation DTU: Viden om stress: http://www.videnogstress.dk/Workshopmetoder/Dialogworkshop.aspx Videncenter for arbejdsmiljø: http://trivsel.arbejdsmiljoviden.dk/KomIgang/finddenrettemetode/dialogmetoder/~/media/Files/Trivsel/Dialogmetoder/Uddybende_metodebeskrivelser/Web-pdf%200406/Dialog%20spil_ny.ashx Bar Jord til Bord: http://www.barjordtilbord.dk/Default.aspx?ID=1838&M=News&PID=2034&NewsID=2077

Materialer på Internettet Handlingsplaner Mobning http://mobning.arbejdsmiljoviden.dk/Hvad-kan-i-goere/handlingsplan-mod-mobning Psykisk arbejdsmiljø i byggeriet http://www.trivsel.bar-ba.dk/

Materialer på Internettet Videomateriale mm. Ny i job http://www.dr.dk/nyijob/debat.asp Stop klynkeriet http://www.stopklynkeriet.nu/

Materialer på Internettet Publikationer og andet læsestof Arbejdsmiljørådets håndbog om psykisk arbejdsmiljø www.at.dk/sw5729.asp Forebyggelse http://www.amr.dk/Default.aspx?ID=589 Kampgejst: http://www.amk.kk.dk/stress/ Psykisk arbejdsmiljø – intro til værktøjer: http://www.arbejdsmiljoweb.dk/Trivsel/Generelt_materiale_om_trivsel/~/media/Arbejdsmiljoeweb/PDF/Trivsel/folder_psykisk_arbmiljoe.pdf.pdf Psykisk arbejdsmiljø på ældreområdet: http://www.arbejdsmiljoweb.dk/Trivsel/Generelt_materiale_om_trivsel/~/media/Arbejdsmiljoeweb/PDF/Trivsel/Det_psykiske_am.pdf

Evaluering

& Evaluering Faglige kompetencer Faglige kompetencer Sæt alle 4 dimensioner i spil i opgaven/projektet Og lad alle 4 dimensioner indgå i evalueringen VIDEN REFLEKSION Tydelige bedømmelseskriterier! Faglige kompetencer Faglige kompetencer Arbejdsmiljø- kompetencer & Arbejdsmiljø- kompetencer KOMMUNIKATION HANDLING

3 komponenter

”At kunne kommunikere om arbejdsmiljøforhold i en faggruppe” ”Jeg ved godt, at måden vi taler sammen på, betyder noget for det psykiske arbejdsmiljø” ”Jeg tør godt snakke med mine kolleger om arbejdsmiljøet i vores gruppe” ”Jeg kender godt spillereglerne for Den gode Dialog, og jeg er blevet bedre til at overholde dem”

God arbejdslyst med arbejdsmiljøet!