Filosofiske grundbegreber

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
PRAKTIKDOKUMENTET CUPP –PROJEKT
Advertisements

Livets Ord November 2008.
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
At have øje for alle tanker om børn og palliation 15. november 2013
Værdiseminar Af Katrine Soelberg, Ousbjerggaard 2012
Forældremøde Lærkebo. Mariagerfjord Kommune.
Music: Nightengale Serenade
Jeg lever, og I skal leve! Vi skal ikke selv stable et nyt liv på benene. Det gør Ånden. Det nye liv skal vi ikke leve for at gøre os fortjent til det.
FAKS - Filosofikum Esbjerg marts 2014
Johannesevangeliet kap 15,1-11.
25.September 2006 Hvad er formålet med dette arrangement v/ elene fleischer.
Vi er en menighed, som giver evangeliet videre, med det mål at mennesker bliver efterfølgere af Jesus. (Mt. 28:18-20) - Det betyder, at vi i menigheden.
Økonomi og Bøn Søndag den 27. marts Repetition • Vi har lært at: • Gud ejer alt sølv og guld • Han ønsker at søger for os på alle livets områder.
Livets Ord April 2012.
”Fatter vi Guds hjerte for de fattige”? Guds glæde gennem generøsitet.
UDVIKLINGSKATALOG - A •være mere direkte og krævende overfor andre •påtage sig nye varierede opgaver noget oftere •bruge sin autoritet noget mere •træffe.
Hvordan kan undervisningen vitalisere / re-vitalisere de unges
Pligtetik.
Præsentationen starter automatisk. Som du synes. Slå højttalerne til.
Nøgler til menighedens vækst
Bjergprædikenen (3) Ønsker og evner. Tilskrevet og levet retfærdighed.
Festligt fællesskab med livsglæde som værdi. v25 Men den ældste søn var ude på marken. Da han var på vej hjem og nærmede sig huset, hørte han musik og.
BP – dit og mit frihedsbrev. Muligt at leve et liv i frihed – pga
Om feedback og tilbagemeldinger
Løgnen er en åndsmagt Joh 8,42-51  Indledning. Løgnen i vores tid.  Sammenhængen med dagens andre bibellæsninger.
Havde Luther en teologi om Guds rige?
Å.
”Kaldet til kærlighed”
Livets Ord September 2009.
”Kaldet til kærlighed”
Ungdomsvelsignelse Søndag d. 24. marts Evangeliet i en nøddeskal Joh 3,16 For således elskede Gud verden, at han gav sin enbårne søn, for at enhver,
Påskedag 2012 Jesu opstandelse forandrede verden Livs-vandringen mod Emmaus Luk 24.
K.E. Løgstrup
O STED FRISKOLE - ET VÆRDIBASERET KLARSYN Et værdibaseret debatoplæg til skolens daglige arbejdsområder, særlige fokusområder, forpligtigelser samt fremtidsvisioner.
3. trin 2. trin 1. trin. 3. trin 2. trin 1. trin.
En menighed, der søger enhed
Livets Ord Februar 2010 “Jeg er døren. Den, der går igennem mig, skal blive frelst; han skal gå ind og gå ud og finde græsgange” (Joh 10,9).
Kaldelsen til evangeliet Rom. 1, v1 Fra Paulus, Kristi Jesu tjener, kaldet til apostel, udset til at forkynde det evangelium, v2 som Gud forud har lovet.
Kristus er opstanden! ”Efter sabbatten, da det gryede ad den første dag i ugen, kom Maria Magdalene og den anden Maria for at se til graven. Og se, der.
Kapitel 6 – nogle citater og overvejelser.
Hvordan mærker jeg, at Gud findes?. a. Kommer troen af hvorvidt jeg mærker at Gud findes? a. Kommer troen af hvorvidt jeg mærker at Gud findes? Men I,
V/ Morten Hørning Jensen. Udsagn, der støder Matt 10,34f Tro ikke, at jeg er kommet for at bringe fred på jorden. Jeg er ikke kommet for at bringe fred,
Loven om bekymringer Matt 6,
Irene Oestrich, psykolog, ph.d., adj. Professor
Mestring af ADHD som voksen.
Loven om at dømme andre Matt 7,1-5
i det senmoderne Danmark med fokus på kristendom.
Fristelse Så blev Jesus af Ånden ført ud i ørkenen for at fristes af Djævelen. Og da han havde fastet i fyrre dage og fyrre nætter, led han til sidst.
November 2014 Livets Ord "Hos dig er livets kilde" (Salme 36, 10)
RARRT© RELATION ANERKENDELSE RESSOURCER REFLEKSION TEORI
Salme 69:2-3 Frels mig, Gud, for vandet når mig til halsen, jeg er sunket i bundløst dynd og kan ikke få fodfæste. Jeg er kommet ud på det dybe vand, strømmen.
Lydighed v33 Men søg først Guds rige og hans retfærdighed, så skal alt det andet gives jer i tilgift. (Matt 6,33)
I NFORMATIONSMØDE FOR FORÆLDRE PÅ B RØRUPSKOLEN. Onsdag den 14. maj 2014.
Videoanalyse efter VIKOM´s principper:
Lærerprofessionen.
Barndommen er fremtiden Fremtidens institutioner 2015
Lidelsens problem (teodicé)
Livets Ord Livets Ord Januar 2012 Januar 2012 Også i år fejres Den Økumeniske Bedeuge - også kaldet Bedeugen for Kristen Enhed. Den finder sted over.
Rammefortællingen – Jobs Bog Bibeltekster Livsfilosofi Etik
LANDSBYHAVEN OG KORNING SKOLE
Søren Kierkegaard 2. Eksistentialisme.
Søren Aabye Kierkegaard Lavet af Kamilla og Florentina.
Romerbrevet v. Rolf W. Jørgensen. 7 følger af retfærdiggørelsen jf. Rom 5,1-11 1) Fred med Gud v.1 2) Adgang til Gud v.2a 3) Håb om herlighed v.2b 4)
Romerbrevet v. Rolf W. Jørgensen De herliges lidelser er nåde Romerbrevet 8,17-39 De herliges lidelser er nåde Søndag, den 9. august 2015 Aalborg Frimenighed.
Når Helligånden taler Lektion 1: Helligånden taler gennem Bibelens forfattere Lektion 2: Helligånden taler gennem nulevende mennesker.
Bibelen som redningsvest eller kompas? Hvordan kan man navigere efter Bibelen som voksen københavner, og hvordan kan den hjælpe os i mål?
Prædiken Ånd og kød.
“Salige er de, som stifter fred, for de skal kaldes Guds børn.”
Hvad siger Bibelen om tro?
Præsentationens transcript:

Filosofiske grundbegreber Møde for religionslærere og skoleledere Magleås, 11. og 12. november 2013

Program Mandag: Velkomst og rammesætning Porte til filosofiundervisningen v/ Dorthe Enger Messe Processen på egen skole Tirsdag: Væren Sandhed og Frihed v/Jacob Thorsen Det onde v/ Jesper Fich

At lære børn at tænke og forstå…. At komme til en forståelse af sig selv og meningen med livet / sin bestemmelse, - er en eksistentiel og ”akademisk” disciplin!

Fagformål: At eleven opnår forståelse for den religiøse dimensions betydning for livsopfattelsen hos …… At elevens indsigt i kristendommen vokser, – historisk, nutidigt og eksistentielt Slutmål: Undervisningen skal lede frem mod……. ”Forstå filosofiske grundbegreber og anvende dem til at diskutere abstrakte spørgsmål”.

Filosofi Kærlighed til viden At stille gode spørgsmål Tankens grammatik Principielt og ikke kun subjektivt / relationelt Brug af regler og fornuft/logik Inddragelse af erfaringer Eksistentielt

lykke Etik/ Følelser Erfaring/ Videnskab Viden/ Sandhed/ Væren fornuft Tro/ Objektivt Subjektivt/

Hvad kommer fortidens filosoffers tanker os ved…? ”Så længe det drejer sig om tanker vedr. fundamentale menneskelige problemer, vil deres alder aldrig være et argument imod dem. Refleksioner af denne type vil være gyldige lige så længe tilværelsen er problematisk, og det ser vi ingen ende på…” Trond Berg Eriksen i ”Undringens labyrint” 1994. I stærk modsætning til udviklingstanken hos fx Hegel og Darwin (1800-tallet) som mente at historien viste en udvikling mod stadig større kundskaber og humanitet….

At lære børn at tænke Tænk dig om…! Vær fornuftig…! Prøv at lyt…! Det er ulogisk…! Det hænger jo overhoved ikke sammen…!

VI SKAL VÆK FRA SYNES´NINGER!!! At lære børn at tænke… Tænkningen skal være processuel og have konsistens. Dette kræver: - udvikling. - Renselse af sindet hvor fejltagelser ryddes at vejen efterhånden som de observeres /erkendes. (Thomas Aquinas). VI SKAL VÆK FRA SYNES´NINGER!!!

At lære børn at tænke… Logik. Udelukkelse af selvmodsigelser. Det samme kan ikke være sandt og ikke- sandt på samme tid og under samme forhold. Fx Aristoteles´ Alle-argumentet: 1) Hvis A så B 2) Hvis ikke B 3) Så ikke A

Fornuft og Tro Platon og Aristoteles taler om fornuften som menneskets evne til at erkende sandheden. Filosofien bliver i middelalderen bl.a. med Thomas Aquinas ”teologiens tjener”. Eksempelvis med Aristoteles: - Læren om alle tings bestemmelse. (teleologi) - transsubstantiationslære Accidens / substans > om almenbegrebernes realitet.

Niels Steensen (1638-1686) Tro og videnskab – hånd i hånd… Tro er en forudsætning for at nå til en højere erkendelse.. Med inspiration fra Augustin formulerede Anselm af Canterbury sætningen: "Credo ut intelligam" (lat. 'Jeg tror, for at kunne forstå').

Pave Benedikt XVI Det fælles grundlag for samtalen kan aldrig være bibelen. Der er kun én autoritet for samtalen: Fornuften..! ”Fornuften søger sandheden. Og gennem evangeliet kommer den søgende frem til Gud som er sandhedens og godhedens ophav. Brug fornuften og lyt til samvittigheden og kom et stykke af vejen. Hvis tvivlen bliver det fremmeste princip, fjernes vores vilje og evne til at skelne imellem godt og ondt”. Tale til universitetet La Sapienza i Rom, 2010.

Søren Kierkegaard: ”Subjektiviteten er sandheden, men sandheden er ikke subjektiv”. Man må bringe sig selv med hele sit liv, glæder, sorger, angst og død ”på spil” i forhold til sandheden/Gud… > Træde ind i relationen. Sætte sig selv på spil…. Men ER der tale om sandheden, er den for både dig og mig…. Udsagnet ”Det er sandt for mig….” er noget vrøvl !

”Hvorfor er der overhoved noget, og ikke snarere ingenting?” Heidegger (1889-1976) Ifølge Heidegger har vi glemt, hvad det er at være…. Han taler om en ’værensglemsel’. Vi går op i det foreliggende, men stiller ikke spørgsmål om dets væren. Derfor er Heideggers metafysiske grundspørgsmål: ”Hvorfor er der overhoved noget, og ikke snarere ingenting?” Heidegger forskubber således tyngdepunktet bort fra subjektet til væren.

Skolen i Athen (Rafael 1510) De evige idéer eller Fænomenerne i verden…..?

At lære børn at tænke og forstå…. At komme til en forståelse af sig selv og meningen med livet / sin bestemmelse, - er en eksistentiel og ”akademisk” disciplin!

Forankring To vigtige dannelsesidealer der skal nå hinanden: Kvalificering af refleksion, analyse og fornuft At vore elever får ”hjertet” med: ”Det enkelte barn skal have lyst til at bruge sig selv til glæde for medmennesket og verden; til større frihed, retfærdighed og fred”. (Værdigrundlaget på ISJ)