Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

i det senmoderne Danmark med fokus på kristendom.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "i det senmoderne Danmark med fokus på kristendom."— Præsentationens transcript:

1 i det senmoderne Danmark med fokus på kristendom.
Fire gudsopfattelser i det senmoderne Danmark med fokus på kristendom.

2 Teisten Ateisten Modernisten Den spirituelle

3 Jesper Vind

4 Ateisten: ”Gud er død”

5 Ateisten 25 % af befolkningen
Afviser enhver transcendent og metafysisk dimension Idealet er det rationelle og oplyste menneske Videnskab Humanistisk menneskesyn (msk i centrum) Forenes af mange med medlemskab af Folkekirken og brugen af kirken (traditioner)

6 Hvad med Jesus? Tror du på ham. Var han en virkelig person?
Anne Braad, folkekirkepræst: ”Om jeg tror på Gud. Det er jo det store spørgsmål. Det ved jeg ikke, men han har altid spillet en stor rolle for mig. Men om jeg tror på ham, det vil jeg lade andre om at vurdere. Om man tror på Gud viser sig i ens handlinger«. Hvad med Jesus? Tror du på ham. Var han en virkelig person? »Ja, i den grad. Og han var helt sikkert Guds søn, det, som er uklart, er bare, om han var mere Guds søn, end du er det, end vi allesammen er det. Men han var da bestemt et meget, meget usædvanligt menneske«. Men Jesus genopstod fysisk efter døden, det er vel noget anderledes end for os andre? »Det siger mig ikke en pløk, om han genopstod fysisk eller gik på vandet siger mig ikke en snus. Der er ikke nogen som helst af de ting, som jeg tager bogstaveligt, jeg tolker det alt sammen som billedsprog, ikke som noget fysisk, noget, der rent faktisk er sket (…) om Jesus gik på vandet, blev født af en jomfru, gjorde vin til vand og alt det andet er mig fuldkommen, 100 procent, lige fedt«.

7 Modernisten: ”Gud er eksistentielle udsagn om det at være menneske”
Moderat modernisme: kulturkristne. noget i Biblen er Guds ord, andet er menneskeskabt og skal ignoreres eller forstås symbolsk. Kompromis mellem tro og viden. Radikal modernisme: - nærmer sig ateistisk kristendom Intet af Biblen er Guds ord, alt er menneskeskabt. Man kan vælge at lade sin eksistens bestemme af centrale udsagn hos Jesus og Paulus og dermed give sit liv guddommelig kvalitet. Afmytologisering  Gud er symbol på næstekærlighed.

8

9 Klip fra Jesusnet

10 Teisten: ”Gud er gud” Udgør ca. 20% af danskerne
Omfatter både modernister og fundamentalister. Indre mission og grundtvigianisme Det transcendente er en realitet En personlig gud, en skabergud De klassiske dogmer og myter giver mening.

11 I mesterens lys

12 Den spirituelle: ”Gud er en åndelig kraft”.
Udgør 35% Ringe interesse for kristne grundideer. Spørger ikke hvordan kan jeg med Jesu hjælp blive frelst fra synd og død, men hvordan finder jeg med Jesus som forbillede mine indre resurser? Tro på et guddommeligt kraftcenter. Synkretisme Karma-samsara kan ikke logisk set forenes med en kristen skabergud.


Download ppt "i det senmoderne Danmark med fokus på kristendom."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google