Industrielle udfordringer til byggeriets ledelse

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Værdibaseret samarbejde
Advertisements

15 OKTOBER 2012 RETHINK BUSINESS 1 Projekt "Rethink business" handler om at styrke din virksomheds forretning. Det kan være i forhold til indkøb af materialer,
Fortolkning af AMO reformen
KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
Virtuel medarbejder eller konsulent
SMED Single Minute Exchange of Dies
Mod en dansk styrkeposition i byggekomponent-industrien Hans Peter Svendler Nielsen Arkitektskolen i Aarhus Indlæg og et paradigmeskift i byggesektoren.
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
2 Medlemmerne i Temagruppe partnering er: Direktør Bent Frank, Forsvarets Bygningstjeneste, (formand) Bygningsingeniør Peter Hesdorf, Byggeriets Evaluerings.
BIOANALYTIKERES KERNEFAGLIGHED OG PROFESSIONSIDENTITET
Vi spoler lige filmen tilbage
EN HELHEDSORIENTERET UNGEINDSATS? ERFARINGER FRA NULPUNKTSANALYSEN AF ROUTE 25 V/ANNE MØLGAARD, RAMBØLL Alternative title slide.
Head Lean Netværks-gruppe.
Facilitering af møder, der skaber værdi og mening
Elevplaner: Lov f.o.m. 2007/08 Grundlaget nævnes også i ”En guide til arbejdet med elevplaner”, Aalborg Kommune. Brev til forældrene er undervejs, men.
Fremtidens byggeleder
Arbejdspladsudvikling
Udviklingstendenser i dansk byggeri – kan vi inspireres fra udlandet?
Middelfart Intern proceschef Bjarne Christensen, Syddansk Universitetsbibliotek Bjarne Christensen Syddansk Universitetsbibliotek1.
Velkommen til Bevola A/S Bevola har markedets bredeste produktplatform til opbygning af lastbiler, hængere og trailere. Ydermere tilbyder Bevola løsninger.
Logistik og supply chain management
Bygningskonstruktør Projektering Byggeledelse Overblik Samarbejde
Målgrupper og købmandskab
Faglig læsning 2.
Høring om byggeriets kvalitet, effektivitet og udvikling, 20. november 2002 Indledning ved Lone Møller Sørensen, direktør for By og Byg.
1 Jørgen Nue Møller Bygherren og Byggeriet - Om strategier og organisation Publiceret i 21. April 2003:
Brug af underleverandører - Generelle sikkerhedsudfordringer
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
Innovation Hvordan kan vi skabe et klima og struktur, inden for hvilken innovation bliver opmuntret og belønnet. Ide generering Muligheder Udvikling Markedsføring.
Udvikling og styring af en virksomhed
Richard A. Walker The Geography of Production. Hvad er industriel produktion? • Produkt kan være: - en håndgribelig vare (bil, tøj etc.) - en service.
v. Birgit Kjærside Storm Folkeskolelærere Den
Input FMEA Output Shit in = Shit out FMEA
1 Peter Nedergaard, professor i statskundskab, Københavns Universitet Otte udfordringer for verdens klimapolitik – og EU og.
Intro september 2008 Vind eller forsvind - den nye globale virkelighed - introduktion John Klindt, adm. dir. Micotron A/S 1.
Efteruddannelsesindsatsen 2007 Analyse Danmarks undersøgelse januar 2008 Oplæg på Kompetencerådets møde den v./ Merete.
Fagets Informations Teknologi Introduktion til Programmering i Java For Industri, Global Forretningsudvikling, samt fri studie aktivitet ved Bent Thomsen.
BackIIBasic En undervisningscase i entrepreneurship
Brugerne i centrum for træfsikre løsninger
Nye fagprofessionelle lederroller
Dansk Byggeri Tolerancer/grænseflader fagene imellem
Sikkerhedskulturen på el-området agenda »Lidt statistik »Mangler der viden omkring sikkerhed ? »Mangler der værktøjer til at undgå ulykker/skader ? »Mangler.
Øjenstyringscomputer – og hva’ så? Familieweekenden d september 2014 Center for Rett Syndrom.
Visionsystemer til småserieproduktion Sprøjtestøbning og tiltryk.
SVIGT I BYGGERIET BEDRE SAMSPIL FRA PROJEKTERING TIL BYGGEPLADS SOM MIDDEL TIL FÆRRE SVIGT V/ANDERS KIRK CHRISTOFFERSEN, NIRAS.
1 Carsten Lindorf LOGISTIK= Græsk = logistica at beregne.
Formål – i dag Lidt dybere kendskab til lean Tankesættet Værktøjerne
1 Åben standard - Interfaces  Baggrund for initiativet  Formål og drifsorganisation Bertel Industrielt Byggeri Thomsen.
24. november 2014 Fremtidens industrimedarbejder - tendenser og udfordringer.
ORGANISERING OG DIALOG I BYGGEPROCESSER FRONTHOUSE WORKSHOP 16. JUNI 2011 Jakob Klint, Kuben Management.
25. Indkøbsstyring Indkøbsstyringens mål Forsyningsstrategi
The KaosPilots August Arne Kleven og & friends Opgaven Introduktion til analysen Praktisk gennemførsel - personlig tilbagemelding.
Ny driftsstrategi for offentlige veje og parker i Københavns Kommune
Floor Heating arketype processen. Hvorfor skal vi dog se på værdierne? I 2003 køber Danfoss DEVI A/S. DEVI brand´et forandres fra et Corporate Brand til.
Præsentation Improve your business. Strategi At være en af de førende partnere af Microsoft Dynamics løsninger At specialisere os i logistik, produktion,
”Vigtigheden af bæredygtig HR på tværs af landegrænser” Set og oplevet udfra skandinaviske virksomheders synspunkt.
Gate21 Industrialisering af processer og produkter i alment byggeri.
Hvordan uddanner vi de nye i branchen i de nye værktøjer?
Kjeld Svidt  Institut for Byggeri og Anlæg  Aalborg Universitet IT i Byggeriet Semester 6, kursusgang Databaser (2) Kjeld Svidt
Ledelses- og Styringsgrundlag. Oplæg v. Bo Johansen – 20. aug
Globalisering, side
Mission BygSoL – Samarbejde og Læring i Byggeriet I fremtiden er byggeprocessen en værdiproces. Det betyder at det hverken er omkostningerne eller avancen,
Hvad skal kendetegne fremtidens Rådgivningsydelser ?
FORSVARET Lean Construction Hvad er nu det for noget bavl? Randi Muff Christensen Projektleder, Udviklingsafdelingen Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste.
Tænk udover optimering af omkostninger og logistik
Velkommen til.
BYGNINGSKONTRUKTØR THE MAN ON THE MOON
26. Indkøbsstyring Indkøbsstyringens mål Forsyningsstrategi
Et digitalt løft af dansk erhvervslivs produktivitet
Hvem og hvad bestemmer, hvad der udvikles?
Præsentationens transcript:

Industrielle udfordringer til byggeriets ledelse v./ Søren Wandahl, Adjunkt ved Institut for Produktion, Aalborg Universitet

Dagens program Indledning, bl.a. om Institut for Produktion Hvad det vil sige, at noget er industrialiseret Udfordringer for industrialiseret byggeri Samarbejde og ledelse i industrien Byggeriets paradigmeskifte Fremtidens samarbejde i det industrialiserede byggeri

Baggrundsinformation Uddannet civilingeniør i byggeri & anlæg, Master i byggeledelse, PhD i Value Management Underviser i virksomhedsøkonomi, driftsøkonomi, logistik, projektledelse og byggeprocessen Forsker i værdiledelse, kravspecifikation i programfasen, samarbejde i byggeriet og økonomiske konsekvenser af byggeri Mit bidrag omkring ledelse i industrielt byggeri: Mit fokusområde

Institut for Produktion Tværfagligt ingeniørinstitut Alle former for produktion

Institut for Produktion Tværfagligt ingeniørinstitut Alle former for produktion

Institut for Produktion Tværfagligt ingeniørinstitut Alle former for produktion

Institut for Produktion Tværfagligt ingeniørinstitut Alle former for produktion

Institut for Produktion Tværfagligt ingeniørinstitut Alle former for produktion

Institut for Produktion Tværfagligt ingeniørinstitut Alle former for produktion

Institut for Produktion Tværfagligt ingeniørinstitut Alle former for produktion God synergi – lære af og inspirerer hinanden Uddanner: Industri ingeniører med tre profiler: VS, VT og GF Byggeledelse

Kan byggeriet lære af industrien og omvendt? Der er bred enighed om at byggeriet kan lære af industrien …men byggeri er jo helt anderledes end produktion af biler, mælk og computere …jo, men ikke så meget anderledes end skibe, film samt alle andre industrielle udviklingsprocesser De kan ikke lære os at bygge huse, men måske at lede Kan industrien lære af byggeriet? Det er jo ikke noget vi normalt diskuterer …men jo det tror jeg godt de kan Fx mht. outsourcing – det har industrien svært ved at styre I byggeriet har vi jo altid outsourcet til en masse underleverandører.

Industrielt byggeri? Hvad vil det sige at noget er industrielt? ”En erhvervsgren der bygger på fremstilling og forædling af produkter i stort omfang, især ved hjælp af maskiner på fabrikker” Det modsatte af industri er håndværk! Er byggeriet industrialiseret? Meget af det, der foregår på byggepladsen er rent faktisk en montage af system-komponenter og systemer, der er fremstillet andre steder: betonelementer, badeværelser, facader, døre, vinduer, inventar, elevatorer og elektriske systemer, for blot at nævne nogle stykker. Denne vej kan man se som en industrialisering, og vi vil helt sikkert se, at en væsentlig del af udviklingen går denne vej Men hvad med det resterende arbejde på byggepladsen Kan og skal det også industrialiseres?

Hvor falder fortjenesten? Omkostningsstruktur for byggevirksomheder (BYG)

Hvor falder fortjenesten? Resume af rådgivende ingeniør-virksomheders regnskabstal (COWI, Rambøll, Carl Bro, Niras)

Hvor falder fortjenesten? Omkostningsstruktur for byggematerialevirksomhed

Industrielt byggeri – et tema i Danmark ”Besparelsen ligger i bygge- processen – ikke i lav løn. Derfor kan det godt lade sig Gøre i Danmark” Industrielt byggeri = masse- producerede moduler på fabrik

Hvad er egentlig processen i byggeriet?

Hvilke udfordringer har vi i processen? ”Over the Wall” syndromet Der er dog også potentiale i produktkæden! Spild, teknologi, effektivisering, materialer, mm.

(Evbuomwan and Anumba, 1998) Byggeriets mur The Over the Wall Approach (Evbuomwan and Anumba, 1998)

Hvilke problemer skaber muren Dårlig downstream kommunikation Umulig upstream respons Mister ofte kundes krav og værdier til produktet Spild i form af ekstra tid til at starter op efter overddragelsen Design og udførelsesændringer forhindres Fagopdeling ”Hvor går grænsen” for ikke udførende …

Thi kendes for ret

Konsekvenser af den nuværende situation Betyder dårlig ledelse og samarbejde at vi får dårlig produktivitet, effektivitet og kvalitet? Når ledelsen ikke er effektiv og koordinerende sker der pludselige hændelser og brandslukning

Det var problem-stillingerne – lad os nu kigge på mulige løsninger

Samarbejde og ledelse – en vej til industrialisering!

Hvad er tendensen i industrien? Det vil være godt med en forklaring af hvad de 2 * 3 elementer egentlig er

Udbyttet af industriens bevægelse Postulat 1: Byggeriet kan ikke opnå samme produktivitetsforbedring, før der sker en højere grad af industrialisering. Det skyldes 1) Mange mennesker i produktionen 2) Vi arbejder allerede rimeligt effektivt Her ved dette postulat kan jeg godt fyre en bredside af mod byggeriet og specielt lean bevægelsen – det vil kun forbedre marginalt – vi skal anskue byggeprocessen på en radikalt ny måde. Arbejdskraftproduktivitet, dvs. produktionsoutput i kr. i forhold til medgået arbejdstimer

Et paradigmeskifte er nødvendigt

Samarbejde mellem virksomheder = Supply Chain Management Hvordan samarbejder industrien Bhote – danfoss udvælgelse af suppliers, Toyota og Johari Altså netværkssamarbejdet.

Hvordan samarbejder og organiserer vi os i byggeriet i dag? Hvad pokker skal jeg sige til den her?

I dag  fremtiden Partnering er udviklingen i dag. Partnering – Samarbejdsform i udvikling 1: ”Partnering” – kunde og entreprenør (TE i samarbejde) (før 2000) 2: Partnering (projekt) – kunde, arkitekt, ingeniør og entreprenør (2000 ) 3: Partnering (projekt) – fagentreprenør og leverandør inddrages nu (2003 ) 4: Partnering på byggepladsen – Formænd og håndværkere inddrages (2004 ) 5: Strategisk partnering – langsigtede samarbejder af leveranceteams (200? )

Partnering giver ”gode” resultater Partnering har i Danmark været brugt på mere end 100 byggeprojekter Der er positive resultater Udenlandske erfaringer viser det samme Her skal der være nogle udklip fra bygherrens tilfredshed med partnering Dernæst skal der lige komme en graf henover med produktivitetsudikling for at nævne at vi blot effektiviserer den trehjulet cykel

3. Generations partnering – strategiske samarbejder 1. generation (projekt partnering) Fælles målsætninger, åbne beslutninger, konfliktløsning, målbare mål 2. generation Strategiske samarbejder med en bygherre og en gruppe af specialister. Arbejder sammen på flere projekter Bygger på: strategi, medlemskab, integration, benchmarks, etc. 3. generation ”..the industry becomes a modern industry…” Strategiske netværk mellem virksomheder Bygherren står uden for som en kunde Disse netværk kan håndtere hele processen Tid: 10-40% Pris: 5-30% Tid: 50% eller mere Pris: < 40% Tid: < 80% Pris: ca. 50%

3. Generations partnering Ressourcebassin: Netværk af virksomheder Formaliseret langsigtet samarbejde Har en kernekompetence En virksomhed kan godt deltage i flere bassiner – blot de ikke er konkurrerende Postulat 2: I det industrialiserede byggeri vil der være færre små virksom- heder. Der vil i stedet for være ressourcebassiner med specialiserede leveranceteams

Vi har en vision Jyllands-Posten Foto: Thomas Priskorn

En maler kom forbi…

Den nye byggeproces

Med andre ord… En byggeproces hvor bygherren kan koncentrere sig om: At tage aktiv del i byggeprogrammets tilblivelse At tage aktiv del i at skitsere konceptet (pre design) Men projektteamet kontrolerer processen og producerer det færdige produkt uden indblanding fra bygherren

Processen var gnidningsfri og produktet er “top dollar” Postulat 3: Hvis/når fremtidens industrielle byggeproces slår igennem får vi en mindre aktiv bygherrerolle og mere styring og kontrol fra supply teamet Jyllands-Posten Foto: Johan Mikkelsen

Til dem der vil vide mere… Centralt emne på Institut for Produktion (Brochure) Anlægsteknik 2 – styring af byggeprocessen Afgangsprojekter www.anlaegsteknikforeningen.dk Kontakt er velkommen: Søren Wandahl Institut for Produktion sw@production.aau.dk 9635 8989 www.wandahl.net

Det var sådan set de sidste ord her fra – Nu er der fri diskussion.

Udvikling: år 1683 til 2007 !!! Det kunne også være sjovt at uddele denne