Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

SMED Single Minute Exchange of Dies

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "SMED Single Minute Exchange of Dies"— Præsentationens transcript:

1 SMED Single Minute Exchange of Dies
Når vi arbejder med SMED ser vi på omstillingstider, altså den tid vi bruger på at stille om fra et produkt til et andet. SMED betyder: Single Minute Exchange of Dies Det gælder altså om at lave en omstilling på under 10 minutter, så det påvirker resten af produktionen mindst muligt SMED kan gennemføres uden store investeringer – der er som regel op til 50% tid at spare på omstillinger, som sikrer at mindre seriestørrelser bliver rentable at producere Omstillinger forekommer ikke kun i produktionen, men også i administrationen, her i form af forstyrrelser, afbrydelser og bøvlede arbejdsmetoder.

2 SMED i hverdagen Omstillinger, forekommer hele tiden i vores hverdag – vi tænker blot ikke over det. Når vi laver mad (mangler måske ingredienser) Under rengøring (skal lige rydde op inden vi kan komme i gang) Forstyrrelser dagen igennem (naboen kommer og snakker midt i havearbejdet) Skoene står upudsede i skabet (er på vej ud af døren) Der er ikke flere gafler i skuffen (opvaskeren skal tømmes) Børnene stiller spørgsmål mens man læser en god bog (hvor kom jeg nu til) Ikke noget vi tænker nærmere over – sådan er hverdagen bare, nogen af ”omstillingerne” er jo også ganske ok.

3 SMED i arbejdslivet (produktion)
Når vi taler arbejde er omstillinger en helt anden sag. I produktionen er lange omstillingstider ofte en af grundene til at man producerer i meget store seriestørrelser, med store lagre til følge. Omstillingerne kommer til tider bag på medarbejderne, og kræver til tider special-uddannede medarbejdere at gennemføre Der er ofte ikke fokus på den tid man bruge på omstillinger – det kan jo ikke være anderledes – sådan har vi altid gjort Det er meget let at iagttage en omstilling – enten ved fysisk at se hvordan det foregår live – eller ved at optage det på en film, som efterfølgende tages under bearbejdning. HUSK de medarbejdere der arbejder med omstillingen også skal være med til at analysere og ændre metoden – de skal have ejerskab.

4 SMED i arbejdslivet (administration)
Arbejder du i en administrativ proces, vil du sikkert nikke genkendende til en del af disse punkter – forstyrrelser er der nok af: Modtager mails, der ikke vedrører dig Hele kontoret blander sig, når du spørger sidemanden om noget Du har svært ved at finde rundt i filsystemerne Du har mange papirer og sager i på bordet Du siger ofte at du ringer tilbage (kan ikke finde sagen) Bakker og skuffer er overfyldte – kræver at du leder efter ting Telefonen kimer – den er ikke til dig – men sidemanden er gået Der kommer ofte nogen forbi for at ”smalltalke” Du er ”opslagsværk” for kolleger der ikke ”gider” slå op i systemet Du deltager i mange møder – ikke alle er relevante for dig Der er sikkert flere ting - føj dem selv til listen.

5 SMED i praksis Når vi arbejder med metoden SMED skal vi først analysere de faktiske forhold Lav evt. en film med den nuværende omstilling Lad medarbejderne analysere omstillingen Brug eventuelt værdistrømsanalysen – det giver overblik Inddel aktiviteterne i indre/ydre tid, samt spild Find i fællesskab frem til den bedste metode til omstilling Foretag ændringer og afprøv i praksis Lav eventuelle forbedringer Ny omstilling er nu en realitet Når man arbejder med SMED kommer man helt naturligt ind på 5S, som handler om orden og ryddelighed

6 Indre-/ydre tid og spild
Vi inddeler en omstilling i 3 kategorier når vi arbejder med metoden SMED Effektiv omstilling Brug af vejledning Fokus på opgaven Uforstyrret omstilling Aktiviteter som vi kunne have forberedt Aktiviteter måske ikke er en del af omstillingen Pauser Tekniske problemer Samtale Uhensigtsmæssige bevægelser Ting der driller Spildtyperne i LEAN

7 En graf hjælper med overskueligheden

8 Reduktion af forstyrrelser i administration
Det at få fokus på forstyrrelser og omstillinger i de administrative processer er allerede med til at reducere dem. Så det at i-tale-sætte problematikken gør faktisk en positiv forskel Derudover kan man arbejde fokuseret på at få en bedre fil-struktur i computeren – husk at melde bredt ud omkring diverse ændringer og den nye standard. Man kan implementere en mail-politik i virksomheden – hvem skal have en mail, hvornår skal nogen på cc, hvad skriver man om (fødselsdage, kage, biler med lys på osv.) Der kan indføres et ”vil ikke forstyrres” signal, så alle kan se at man ikke ”tager imod” lige nu Etablering af fællesmail – med turnusordning kan også være en ide

9 Få succes med SMED Det at gennemføre et SMED projekt kan give nogle hurtige og meget synlige gevinster – det kræver blot: At der er vilje til at ændre noget At der sættes tid af til projektet At medarbejderne involveres i analyser og gennemførsel At der følges op – evt. ved hjælp af målstyring via en tavle At man er åben og lydhør At man tør gå i gang – og lave ”ommere” hvis det ikke helt virker HUSK det går ikke ud på at lave store investeringer, men at bruge det du har – bare lidt smartere!


Download ppt "SMED Single Minute Exchange of Dies"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google