En tryg start i vuggestue – samtaleværktøj til opstartsdialog

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Værktøj 3: Personlige og kollektive strategier Vi forebygger stress sammen.
Advertisements

Del 2:Rammer for en professionel samtale med en patient ETABLERE EN RELATION, ANERKEND E OG SKABE TRYGHED 2 LEDE OG SKABE STRUKTUR 1 Indlede samtalen,
Workshop 4 Anerkendelse i praksis Psykolog Susanna de Lima Aarhus Kommune Ungdomscentret Socialforvaltningen.
Webinar 1 i fase 2 Tema: Differentiering – med særligt fokus på kortlægning af elevernes forudsætninger Indhold: 1)Hvad er et webinar? 2)Forud for selve.
Skaleringer Progressionsmåling og dialogredskab. Skaleringer som dialogværktøj
Systemisk samtaleteknik og håndslag Ilulissat den 11. februar 2016 Jakob Munk Jensen Danmarks Lærerforening Organisationsuddannelsen – modul 11.
Barnets nej Erik Sigsgaard, Rikke Sværke Madsen og Rie Haslund Professionshøjskolen UCC.
Velkommen til Nordregårdsskolen Informationsmøde for forældre til 5-6 årige børn.
Rundt om stress Et dialogværktøj til hospitalspersonale Hvidovre Hospital Ledende lægesekretær Mie Kroll Udviklingskonsulent Pernille Scheuer.
Inddragelse af børn og unge med særlig fokus på det udviklingsstøttende perspektiv Work shop 2 Socialrådgiver, lektor Birthe Elholm, Institut for Socialt.
EVALUERING AF LÆREPLANER SKRUPSAKKERNE Barnets alsidige personlige udvikling.
Spejlinger og mønstre. Program Kom til stede Siden sidst, evaluering og kursusbevis Redskaber indtil nu Spejling Stillface Hils på Bo Opvarmning Øvelse.
Rent bord med FVU START Kunsten at rette op på fortidens synder.
Det gode interview På jagt efter ny viden – altså noget, som du IKKE ved i forvejen…
Ændr 2. linje i overskriften til AU Passata Light SCHOOL OF BUSINESS AND SOCIAL SCIENCES AARHUS UNIVERSITET VEJLEDER, AC-FULDMÆGTIG16. AUGUST 2016 MARIE.
Fakta om skilsmisse Ca. 1/3 af alle danske børn oplever, at deres mor og far går fra hinanden, inden de bliver 18 år Der er pt. ca delebørn i.
TVÆRFAGLIGT SAMARBEJDE LIAM VERBAL OG ORALMOTORISK DYSPRAKSI.
Kandidatspeciale Klinisk Biomekanik Institut for Idræt & Biomekanik.
Kommunikationskursus
Gennemførelse Lektion 6 Indhold: Faser i gennemførelsen Undersøgelsen
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
//Niveau 3-ledere Uge 50-5/Pakke 3 Lederpakke 3.
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
At udfordre eleverne på deres valg, også i forbindelse med uddannelsesmessen Lektor Marianne Tolstrup, UCL
Dagens program Vi skal tale om: Hvornår og hvordan du træffer valg?
Relationer på arbejdet.
Præsentation Flakkebjerg Efterskole. Hvad er det for et sted?
Ordenes betydning Alkoholiker
Læseløft Syd Samarbejde mellem faglærer ved Mad til Mennesker og læsevejleder Aktionslæringsforløb Instruktionsvideoen.
Tema 4: Regulering af følelser Psykoedukation til patienter med emotionel ustabil personlighedsforstyrrelse.
Forberedelse til eksamen
Målet med at give nogle elever en transitmentor
Værktøj 2: Kan og skal krav - fokus på kerneopgaven
Det gode møde i folkeskolen
Skriv ansøgning 10 gode råd.
Aula: hvordan vil vi bruge det i forældresamarbejdet?
Velkommen til Brøndbyvester skole og SFO.
Digital kultur og trivsel på skolen – mod et fælles værdisæt
Stinne Aaløkke Ballegaard Seniorprojektleder, antropolog
En tur i galleriet….
Informationsmøde Førskolen
- Fokus på hvordan vi sammen kan styrke løsningen af kerneopgaven.
Netværksmøder - Drejebog
PROJEKTLEDERENS PERSPEKTIV
En god start på lægelivet
Erfaringer fra virksomhedsbanken
Personlighed og Kompetencer
Tendenser i forældresamarbejdet
Sådan bruger du præsentationen
1. Relationel kommunikation
Prøve Eksamen D. 7/ Varighed: 30 min
Forventninger til jer forældre
Børn som vores vigtigste ressource – fra dokumentation til relation
Om feedback til terapeutisk arbejde på SEOP
Kursus for personer med demens og pårørende
På tværs af region og kommune – og med borgeren i centrum
Velkommen til forældremøde
På tværs af region og kommune – og med borgeren i centrum
Peer to peer - det relationelle møde båret af egne erfaringer.
Hvordan opnår vi bedre kommunikation og dermed trivsel?
Velkommen Pårørendekursus Livet med demens i plejebolig
Spørgsmål til ‘spis og snak’ session
Velkommen til forældremøde
Metakognitiv behandling til børn med generaliseret angst
NÅR DIT BARN SKAL HAVE ET TILBUD OM SKOLEFLEX, TILBAGESLUSNINGSFLEX
Værktøj 10: Forandringer og stress - Individet
Værktøj 5: Lederens opgaver med stress - stressforebyggende lederstil
Organisatorisk Implementering af Machine Learning
Skole-hjemsamarbejde
Værktøj 7: Det gode personalemøde og arbejdspladskulturen
Præsentationens transcript:

En tryg start i vuggestue – samtaleværktøj til opstartsdialog Ledermøde d. 20. sept.2019

Opsamling efter afprøvning af materialet En systematisk opstartsdialog med et dialogisk udgangspunkt Der er afsat en time i institutionen eller i hjemmet Pædagoger i Toftekær og Lindegården har afprøvet materialet Vil I prøve det af hos jer?

Samtalekort

Materialer Forældrene skal have udleveret: Et samtalekort, med følgebrev printet bagpå. Pædagogerne skal have: En ramme med samtalens formål og en konkret beskrivelse af opgaven samt et samtalekort til forberedelse af samtalen Et skema til at tage noter undervejs i dialogen og 4 spørgsmål til evaluering

Refleksioner vedr. den videre proces med opstartsdialogerne i institutionerne Begge institutioner ønsker at fortsætte med opstartsdialogerne. Vigtigt at lederen italesætter dialogen som noget nyt når pædagogerne introduceres for værktøjet; at man som pædagog skal være afventende, være nysgerrig og lægge ekspertrollen fra sig. Nogle spørgsmål er grænseoverskridende til at starte med – men det forsvinder efter et par gange. Informationerne fra samtalen kan man fremover have med, når der skal afholdes samtaler med forældrene. Værktøjet kan også bruges ved opstart i børnehave eller når barnet har været i institutionen i et stykke tid.

Pædagogerne får mere viden om familien med værktøjet: Det opleves at det skaber tryghed for forældrene, når pædagogen fortæller at den viden dialogen giver, betyder at vi kender mere til barnet og derfor kan gøre dét, som er bedst for barnet. Viden om hvordan familien er, hvilke typer mennesker de er og om deres behov for samarbejde med institutionen. Nogle forældre har brug for at blive set – og den viden kan man som pædagog bruge, når man skal gøre forældrene tryg fremover. De følsomme forældre synes det er enormt godt med samtalerne. Forældrene er åbne og det har været positive dialoger. Pædagogerne oplever at både de forældre der snakker meget og dem der snakker lidt får noget godt ud af dialogen. Det opleves at dialogerne betyder at der er mindre sårbarhed ift. at starte barnet op i institutionen. Dialogværktøjet gør det muligt at vende samtalen om – så i stedet for at pædagogen fortæller om hvordan det er i daginstitutioner, får forældrene lov til at fortælle om egne rytmer først. Spørgsmål om hvordan samarbejdet skal være fremover er rigtig godt. Forældrene kan ikke nødvendigvis svare på spørgsmålet, men signalet som pædagogen sender med spørgsmålet om at ville samarbejde opleves som rigtig godt.  

Erfaring, læring og opmærksomhedspunkter Pædagogerne oplever at de har en ny rolle – og her kan det hjælpe at holde fokus på at det skal være en dialog. Pædagogerne skal vænne sig til ikke at fortælle om praktiske informationer fra vuggestuen og i stedet være nysgerrig og spørge ind. Det er selvfølgelig helt OK at fortælle lidt om praktiske informationer. Pædagogerne oplever at de taler mindre og lytter mere til sammenligning fra tidligere. - at pædagogen skal udvise nysgerrighed. Forældrene har ikke tænkt at de skal ’styre’ mødet. Pædagogerne tager derfor mere styring på samtalerne og skal stille flere opfølgende spørgsmål end forventet. Pædagogerne oplever ikke umiddelbart at forældrene forbereder sig til dialogen Nogle forældre svarer meget konkret og kort – andre fortæller mere uddybende. Der er gør fleksibilitet i værktøjet der gør, at forældrene kan tale om det, der er vigtigst for dem. Når forældrene er mere kortfattet kan man som pædagog opleve det som et krydsforhør. Nogle forældre kan opleve at blive målt op mod nogle idealer – er det farligt at fortælle at barnet først rullede sent? Der kan være forståelsesmæssige barrierer som: forældrene ikke forstår hvad de skal bruge dialogen til, og sproglige barrierer hvis dansk er andetsprog. Nogle gange tager det kort tid – andre gange tager det længere.