Værktøj 10: Forandringer og stress - Arbejdsgruppen

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
Advertisements

Psykisk arbejdsmiljø.
[indsæt selv arbejdspladsnavn og dato]
Graviditetsomsorgen i Danmark
Anerkendende refleksion
Workshop almene boligdage
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
©Jenny Bohr – Til underviserne At arbejde med mål kan være udfordrende for voksne med ADHD, og selvom du tilrettelægger arbejdet med vægt.
Arbejdspladsudvikling
Introduktion til værdistrømsanalyser
Nyt ansvar.
Det gode klasserådsarbejde
3-timers møder Aarhus Universitetshospital 2014
Stress og ledelse.
Det handler om at følges med nogen og skabe resultater.
Hvordan passer jeg på mig selv ?
Psykoedukation til patienter med skizofreni
Relationer – børn og voksne
Opfølgning på TULE xxx Koncern HR
Vejlederens funktion i det problemorienterede projektarbejde
Hvad er forandring?.
Workshop om trivselsmålinger SSID – årskonference Rita Jensen Personalestyrelse 29. April 2009.
Procesværktøjer.
Mestring af symptomer Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
Forbedringsprojekt om målinger - SCKK 2004
DUBU oplæg til Interessentanalyse Kommunikationsplan
Skallebølle Landsbyordning ”Indsigt og opmærksomhed…”
VidenDanmark VG Digitalisering og procesorientering 8. december 2014.
Dialog om voldsforebyggelse Spørgsmål til medarbejdere og ledere  4 spørgsmål til vores forebyggelse  4 spørgsmål til vores proces etsundtarbejdsliv.dk.
Ledelse i forskellige retninger
Adfærd og kommunikation på traumestuen. Lone Kobberø.
Velkommen til Kulhuse!. Velkommen – og hvem er vi? Anne Louise Nanna.
Evaluering af undervisningen: samfundsfag Vi skal i dag evaluere (bedømme) undervisningen ift. disse emner: Planlægning Fagligt udbytte Arbejdsformer Lektiemængden.
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
Ka´du klare det? Dialogredskab - Krav i arbejdet HR Arbejdsmiljø, O&P 2015.
Psykisk arbejdsmiljø med fokus på teamsamarbejdet Temadag for AMR – Gladsaxe Lærerforening.
Værktøj 2: Kan og skal krav - fokus på kerneopgaven Vi forebygger stress sammen.
Etablering og drift af faciliteter – sammen med frivillige Friluftsrådet V/Julia Bjerre Hunt, Ingerfair.
Forandringskompasset. Program 9:00- 9:15Velkommen og formål med dagen 9:15- 10:00Introduktion til kompassets forandringsfaser + mini øvelse 10:00-10:15Pause.
Dagens program Pointer på tværs af gruppernes møde 1. Introduktion til Værdistrømsanalyse – en metode til at se på arbejdsgange og opgaver De næste skridt.
Center for Offentlig Innovation har udviklet denne spredningsguide for at hjælpe offentlige arbejdspladser med at dele egne innovationer og genbruge andres.
Læringsuge 2017 De 17 verdensmål
Modul 2.1 – Go’dag til Cura og Fælles Sprog III
AVA Vision og værdier ”En vision, der kommer indefra – fra medarbejdere, der dagligt leverer varen og håndterer måden at gøre det på troværdigt og individuelt,
SUF - gevinstrealisering
Lektion 4 Formålet med lektion 4 er at understøtte eleverne i at søge hjælp, hvis de skulle få problemer, samt at gøre eleverne bevidste om, hvad der kan.
TEMA 5 Realisering: Tilpas idéen
Værktøj 2: Kan og skal krav - fokus på kerneopgaven
Modul 3.2 – Forberedelse til læringsteams
SMTTE-Modellen Sammenhæng Evaluering Mål Tiltag Tegn Hvad vil vi?
45116 Teknologisk Forandring og Postal Logistik
3-timersmødet 2017.
1. Trin – Problemstilling
VELKOMMEN TIL B-BOX! Power Point Slides.
Hvordan får jeg indflydelse?
Lektion 4 Formålet med lektion 4 er at understøtte eleverne i at søge hjælp, hvis de skulle få problemer, samt at gøre eleverne bevidste om, hvad der kan.
Personalemøde – opfølgning på MTU
Design Thinking Consultant Agnete Design Thinking Consultant
Tag snakken – bryd vanerne
Sæt dit aftryk – udvikling af ideer
VELKOMMEN TIL ENGINEERING DAY 2018
VELKOMMEN TIL ENGINEERING DAY 2018
Værktøj 10: Forandringer og stress - Ledelsen
Værktøj 6: Omgangstone og kollegialitet
Værktøj 10: Forandringer og stress - Individet
Værktøj 5: Lederens opgaver med stress - stressforebyggende lederstil
Værktøj 8: Supervision og sparring
Gruppeudviklingssamtale Trin 1-2-3
Værktøj 4: Aktiverende APV
Værktøj 7: Det gode personalemøde og arbejdspladskulturen
Præsentationens transcript:

Værktøj 10: Forandringer og stress - Arbejdsgruppen Vi forebygger stress sammen OBS tovholdergruppe: ”Forandringer og stress” indeholder flere processer rettet mod forskellige niveauer i organisationen. Denne proces er tiltænkt arbejdsgruppen; dvs. det arbejdsfællesskab, der i jeres organisation arbejder sammen i hverdagen i større eller mindre grad. Processen kan evt. laves sammen med processen rettet mod individet.

Proces Oplæg: Hvad er stress og kilder til stress ved forandringer Oplæg: Introduktion til Forandringsbalancen Gruppearbejde: Forandringsbalancen Fælles: Enigheder, forskelligheder og aftaler

Hvad er stress? Kortvarig stress betegner en tilstand, hvor vi mobiliserer ekstra kræfter i en kravsituation Stress kan forstås både fysiologisk, psykologisk og socialt – og både fysiologiske, psykologiske og sociale stressorer kan få os til at opleve stress Stress som begreb har udviklet sig siden 30’erne og frem til i dag

Hvad er stress? Hør Pia Ryom fortælle om stressbegrebet og den fysiologiske, psykologiske og sociale stress https://www.youtube.com/watch?v=oCbQOiV4078&feature=youtu.be

Kilder til stress ved forandringer Traditionelle: Ændringer i arbejdsgange, usikkerhed på egne kvalifikationer, forandring opleves som synonym med nedskæring. Relationelle: Nye krav kan føre til usikkerheder, som kan føre til konflikter i arbejdsgruppen, rolleuklarhed kan skabe konflikter og borgere/ brugere/patienter kan opleves krævende, fordi de ikke forstår (grunden til) forandringen. Moderne: Balancen mellem arbejde og fritid, oplevelsen af at være tankemæssigt på arbejde hele tiden, højere grad af selvledelse.

Hvem skal gøre hvad? Alle niveauer i organisationen har et ansvar for at forebygge stress i forbindelse med en forandringsproces Arbejdsmiljøorganisationen/MED har fx det overordnede ansvar for, at der tages hånd om det psykiske arbejdsmiljø før, under og efter forandringerne Ledelsen har fx ansvar for at sørge for de rette mængder information på rette tidspunkt og sørge for, at medarbejderne får indflydelse, hvor det er muligt. Individet har fx ansvar for at være nysgerrig og åben og undgå en for kraftig trusselsvurdering

Hvem skal gøre hvad? Den enkelte arbejdsgruppe/team/afdeling har ansvar for at: Diskutere mulighederne i forandringen Hjælpe hinanden med at forvente det bedste Rejse de spørgsmål, der bekymrer, fordi det kan skabe klarhed, forudsigelighed og fremdrift i arbejdet …men hvordan?

Introduktion til Forandringsbalancen Forandringsbalancen er en metode, der giver mulighed for at diskutere muligheder i forandringen, men samtidigt tager højde for bekymringer På den måde skulle det gerne blive nemmere både at lufte sine bekymringer og at få øje på mulighederne i forandringen

Den aktuelle forandringsproces OBS tovholdergruppe: Denne slide er medtaget for at huske jer på, at det er vigtigt, at I, inden I går i gang med selve metoden, sikrer jer, at alle ved præcis, hvilke forandringer, der er tale om.

Tegn forandringsbalancen Husk at notere tallene! OBS tovholdergruppe: Inddel deltagerne i mindre grupper eller evt i par og sørg for, at de har et A3-ark eller lignende til at tegne skemaet på

Gruppearbejde Svar på spørgsmålene og skriv ned på jeres skema: Hvilke fordele oplever I ved den nuværende situation? Skriv dem i felt 1. Hvilke ulemper og udfordringer kan I forestille jer, når forandringen er gennemført? Skriv dem i felt 2. Hvilke ulemper og udfordringer oplever I ved situationen, som den er nu? Skriv dem i felt 3. Hvilke fordele forventer I, efter den forestående forandring er gennemført? Skriv dem i felt 4.

Enigheder, forskelligheder og aftaler Alle plancherne samles på bagvæggen Orientér jer i de andres plancher Fælles dialog: Går nogle emner igen? Er der noget, vi har behov for at få afklaret ifm. forandringen? Er der store forskelle på de udfordringer, vi hver især ser? Hænger de sammen med arbejdsopgaver/placering/rolle? Er der noget, vi skal gå videre med?

Vi forebygger stress sammen Tak for i dag! Vi forebygger stress sammen