Stiliseret cost-benefit som ”evalueringsmetode”

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
BEDRE PSYKIATRI - landsforeningen for pårørende
Advertisements

De frivilliges rolle i udviklingen af fremtidens velfærdssamfund Oplæg ved Mads Roke Clausen Medlem af Frivilligrådet – Direktør i Mødrehjælpen Socialchefernes.
Stiliseret cost-benefit som ”evalueringsmetode” Rasmus Højbjerg Jacobsen CEBR Copenhagen Business School.
Skandia koncernen Førende, uafhængig og kundeejet bank- og forsikringskoncern Tilbyder rådgivning og økonomisk tryghed gennem alle livets faser Højt.
Erik Christiansen, Klinik for Selvmordstruede, Årsmøde 2008 Selvmordsforsøg blandt børn og unge Af cand.scient.oecon. Erik Christiansen Klinik for selvmordstruede.
Når sammenhæng er bundlinje. Det glade budskab! Driftstal fra Sherpa 0-2 års ledighed Sammenlignelige tal fra andre forskningsdesign 1 år39 %4-12 % 2.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Profil-værktøj til unge på uddannelseshjælp Kursus April 2014.
Børn i familier med alkoholproblemer Pia Baumgarten, Alkoholkoordinator Alkoholbehandlingen, Kolding Kommunes Misbrugscenter, Elvej 2a, 6000 Kolding
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Målet for virksomhedsindsatsen 2014 v/ Beskæftigelsesregionen Roskilde, 24. september 2013.
Patientuddannelse – en medicinsk teknologivurdering Torben Jørgensen Formand for arbejdsgruppen Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed Baggrund og.
Socialpsykiatri og Udsatte Voksne Sociale Forhold og Beskæftigelse Når de unge er psykisk syge Det regionale beskæftigelsesråd 4. april 2011 v/ Niels Schwartz,
Sundheds- og Forebyggelsesudvalgets høring om sektorovergange og samarbejdet mellem regioner, kommuner og almen praksis Hvordan skaber vi sammenhængende.
MARTS 2011 DET FÆLLES ANSVAR II Title slide EVALUERING AF DET FÆLLES ANSVAR II ERFARINGER OG PERSPEKTIVER.
Kvalitet i Sundhed Pressemøde den 11. februar 2011.
Privat beskæftigelse under pres personer Aktuel mangel på arbejdskraft – Demografisk tab af arbejdsstyrke Offentlig finansieret beskæftigelse.
Shared care Lene Falgaard Eplov, overlæge, ph.d..
Målinger af indsats til tiden Oplæg fredag den 7. januar 2011.
KNÆK KODEN Samfundsfaglige område Opgaveformulering 4 – Danmark i en globaliseret verden.
Målgrupper for ressourceforløb Beskæftigelsesregion Midtjylland 13. juni 2014.
KNÆK KODEN Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 2 – Danmarks økonomi.
Økonomisk politik Den økonomiske politik tager sit udgangspunkt i de samfundsøkonomiske mål Økonomisk vækst Fuld beskæftigelse Lav inflation Overskud i.
Borgerinddragelse, motivation og progression, når borgeren har en psykisk lidelse Forskningsoverlæge, ph.d. Lene Falgaard Eplov Forskningsenheden Psykiatrisk.
1 Forskningsaktiviteter Forskningsaktiviteter i Klinik for Selvmordstruede Forskningsafdelingen er en del af forskningsenheden i Det Børne og Ungdomspsykiatriske.
FORNYELSESFONDEN - Fond til grøn omstilling og erhvervsmæssig fornyelse Lone Rosen,
Sundhedsaftalernes betydning for sammen- hængende forløb og sektorovergange Martin Sandberg Buch, senior projektleder, cand. scient. adm. Christina Holm-Petersen,
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Jobcenterchef-seminar 27. september 2010 Resultatbaseret styring og forandringsteori v/vicedirektør Merete.
Udviklingen på arbejdsmarkedet og arbejdsmarkedsstrukturen på kort og længere sigt Torben M. Andersen Aarhus Universitet Beskæftigelsesregion Midtjylland,
Kvalitet i Sundhed Pressemøde den 11. februar 2011.
Analyse af ungegruppen i Midtjylland 1 13/ Beskæftigelsesregion Midtjylland Analyse af ungegruppen i Midtjylland Konference 13. marts 2009.
Frederikshavn, september,  Lidt om ideen med læringsmålstyret undervisning  FFM og matematiske kompetencer  FFM, læringsmålsstyring og.
1 INDSATSEN FOR PERSONER MED KRONISK SYGDOM I REGION SYDDANMARK - ET SAMARBEJDE MELLEM REGION SYDDANMARK, REGIONENS KOMMUNER OG ALMEN PRAKSIS Charlotte.
Sygeplejefaglig problemløsningsmodel -samarbejdsmodel
Forældres opfattelse af Den Danske Folkeskole
Skandia koncernen Førende, uafhængig og kundeejet bank- og forsikringskoncern Tilbyder rådgivning og økonomisk tryghed gennem alle livets faser Højt.
Introduktion til investeringsteori
Social Mobilitet Er der et problem?.
Når hørenedsættelse begrænser menneskers deltagelse i samfundet
Viden kan være erfaringsbaseret eller forskningsbaseret
Samfundsøkonomiske gevinster ved social ansvarlighed
Velkommen.
Er din klinik klar til surveyorbesøg?
Udvikling i ungeledighed
Katrine Schepelern Johansen Leder, seniorforsker, ph.d.
DMP Profil- og Segmentanalyse
Kursus for nye efterskoleledere
TEMADAGE OM PALLIATION 2018
Handicap og beskæftigelse
Investeringsstrategien ”Flere i job og uddannelse”
Niveau 2: Hypotesetestning
Skemaet er lavet som felter til indtastning af tekst
Anbringelser i familiepleje – hvad ved vi om familieplejeanbragte børn og unge? Cisko konference Mie engen den 10. april 2018.
Hvordan etableres baseline for den nye kommunale ungeindsats?
FSAIO ‘s Efterårs Fagdag 6 Oktober 2017
Køreteknik.
Er KRAM en skam? Signild Vallgårda
Dialog mod Vold som business-case
Møder i Samordningsudvalgene, planområdemøder
Børn, der oplever vold i familien Omfang og konsekvenser
Hvorfor rethinkIMPACTS? og Hvad er rethinkIMPACTS?
Møder i Samordningsudvalgene, planområdemøder
International økonomi for matematikere
FINANSIERING AF FREMTIDENS VELFÆRDSSAMFUND
Dialog mod Vold som business-case
Vidensopsamling på senfølger efter kræft hos voksne nr 3
Dynamiske effekter af skatter og offentlige udgifter
Skemaet er lavet som felter til indtastning af tekst
Sammenhængende borgerforløb i Furesø Styring på tværs
Årsmøde
Vejbelysning – med og uden LED
Ældre Sagens Distriktsdag, den
Præsentationens transcript:

Stiliseret cost-benefit som ”evalueringsmetode” Rasmus Højbjerg Jacobsen CEBR Copenhagen Business School

Hvad vil jeg sige? Lidt om CEBR og mig selv. Baggrund. Problemstilling. Metode. Eksempler på anvendelser. Afrunding.

Lidt om CEBR og mig selv CEBR – Centre for Economic and Business Research er et kombineret forsknings- og analysecenter ved CBS. Analysemedarbejderne har en ph.d. i økonomi og udfører forskningsbaserede økonomiske analyser.

Lidt om CEBR og mig selv Hvad kan jeg? Data om danske individer. Samfundsøkonomiske sammenhænge. Hvad ved jeg ikke: Praktisk viden om det sociale system. De ikke-økonomiske effekter af sociale indsatser, herunder forbedret livskvalitet mv. Virkning af medicin mv. Det betyder, at jeg nødvendigvis må basere evalueringer og cost-benefit på andres viden om virkninger og deltagere.

Baggrund I interesseorganisationer, styrelser, kommuner mv. er der en større grad af åbenhed over for at betragte sociale tiltag som en samfundsøkonomisk investering. Som en almindelig investering i f.eks. en ny maskine til en virksomhed, er der også her tale om, at Der er en initial omkostning. Omkostningen tjener sig først ind på længere sigt. Der er usikkerhed om, hvor stort afkastet af investeringen er.

Problemstilling Der er to hovedårsager til, at evalueringer ikke er gennemført af denne type tiltag: Det tidsmæssige perspektiv. Der er sjældent tid til at vente på forløb af mange år, inden resultaterne måles. Manglende data. Der er i praksis kun få data til rådighed om personer, der er har modtaget en bestemt indsats.

Problemstilling Vi har til gengæld til rådighed: Meget detaljerede registerdata med oplysninger om indkomst, køn, alder, civilstatus, anvendelse af sundhedssystemet osv. osv. Supplerende oplysninger om gruppen af ”deltagere”, der gør os i stand til at indsnævre den population, vi betragter. F.eks. alder, uddannelsesbaggrund mv.

Eksempel på anvendelse Evaluering af Mødrehjælpens projekt ”I gang”, der er målrettet udsatte unge mødre, er et godt eksempel på ovenstående problemstilling: Hvis der er tale om en længerevarende effekt, kan vi ikke måle den endnu, idet projektet først er startet i 2007. Vi har ikke identificerende oplysninger om deltagerne, idet Mødrehjælpen sikrer alle anonymitet, hvis det ønskes.

Eksempel på anvendelse Vi definerer i stedet to gruppe af mødre Helt unge og udsatte mødre. Andre helt unge mødre. De udsatte mødre er defineret ved, at de tre år efter barnets fødsel ikke længere bor sammen med barnets far. Ud fra disse kriterier kan grupperne identificeres i Danmarks Statistiks registre.

Eksempel på anvendelse Beskæftigelse Offentligt tilskud til medicin Forskellen imellem kurverne danner grundlag for evalueringen.

Eksempel på anvendelse Er det rimeligt at identificere de helt unge og udsatte mødre som målgruppen for projektet? I gang Helt unge og udsatte Anbragt 25% 23,6% Far væk 60% 100% Alder u. 20 59% 40% Dvs. ikke perfekt, men trods alt genkendelig fordeling.

Eksempel på anvendelse Hvor stor er virkningen? Ideelt set: baseret på litteratur eller på evalueringer. I dette tilfælde: skøn Det antages, at de udsatte mødre får et forløb, der er identisk med det, de andre helt unge mødre får. Varigheden af effekten er ukendt. Derfor gennemføres forskellige beregninger.

Eksempel på anvendelse Resultat fra hovedscenario. Antagelse: Effekten dør ud over 7 år.

Eksempel på anvendelse Vi har også anvendt metoden til at analyse øget inddragelse af pårørende i behandlingen af psykisk sygdom. Skizofreni er karakteriseret ved, at ca. en fjerdedel kun oplever et sygdomsudbrud. ca. halvdelen har tilbagevendende udbrud afbrudt af længere perioder symptomfri. ca. en fjerdedel er stort kronisk syge.

Eksempel på anvendelse Vi betragter to grupper: Patienter med kun en indlæggelse på psykiatrisk hospital. Patienter med 2 eller flere indlæggelser på psykiatrisk hospital. En gennemsnitlig skizofrenipatient kan således karakteriseres ved 0,25 * gruppe 1 + 0,75 * gruppe 2

Eksempel på anvendelse Førtidspension Tilskud til medicin

Eksempel på anvendelse Effekten af familieintervention i behandlingen er iflg. et aktuelt meta-studie, at sandsynligheden for genindlæggelse i behandlingsgruppen kun er 60 pct. af den for den sædvanlige gruppe. Dermed er treatment-gruppen 0,75*0,6 + gruppe 2 + (1-0,75*0,6) * gruppe 1 På samme måde som i den forrige analyse, kan man så opstille gevinster og udgifter afhængig af effektens længde:

Eksempel på anvendelse Størrelsesorden afhænger af længden af effekten.

Konklusion Fordele: Metoden muliggør at betragte effekterne på længere sigt af forskellige tiltag. Adgang til gode registerdata betyder, at grupper af individer kan identificeres meget detaljeret. Ulemper: Effekterne er usikre, idet beregningerne sjældent baserer sig på de personer, der rent faktisk har været udsat for en indsats. Størrelsesordenen og længden af effekterne er uklar og har desværre stor betydning for resultatet.