Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

De frivilliges rolle i udviklingen af fremtidens velfærdssamfund Oplæg ved Mads Roke Clausen Medlem af Frivilligrådet – Direktør i Mødrehjælpen Socialchefernes.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "De frivilliges rolle i udviklingen af fremtidens velfærdssamfund Oplæg ved Mads Roke Clausen Medlem af Frivilligrådet – Direktør i Mødrehjælpen Socialchefernes."— Præsentationens transcript:

1 De frivilliges rolle i udviklingen af fremtidens velfærdssamfund Oplæg ved Mads Roke Clausen Medlem af Frivilligrådet – Direktør i Mødrehjælpen Socialchefernes Årsmøde 2010 ”De frivilliges rolle i udviklingen af fremtidens velfærdssamfund” er overskriften for mit oplæg her i dag. Det er en overskrift, som giver mig en fantastisk mulighed for at præsentere jer for Frivilligrådets og mine egne overvejelser om, hvordan vi skaber et stærkt velfærdssamfund. Og den mulighed har jeg da selvfølgelig tænkt mig at gribe efter bedste evne. Derfor har jeg også valgt at give mit oplæg en underoverskrift….

2 Tre perspektiver: Aktivt medborgerskab
Differentierede strategier for at styrke frivilligt engagement Tillidskrisen …nemlig: 4 påstande om 4 nødvendige veje for fremtidens velfærdssamfund. Jeg vil med andre ord fremlægge mit og Frivilligrådets bud på nødvendige veje for fremtidens velfærdssamfund, og jeg vil meget gerne efterprøve de 4 påstande sammen med jer.

3 Aktivt medborgerskab Mentale barrierer
Det bitre eller samarbejdende scenarie Dialog og lokal moden mobilisering

4 Det frivillige Danmark
35 % af voksne danskere arbejder frivilligt 6 % på det sociale område og sundhedsområdet 17 timer om måneden Mere end foreninger Mere end lokale foren. 8000 selvejende institutioner 3000 landsorganisationer 6200 fonde Den ulønnede frivillige indsats ≈ fuldtidsbeskæftigede Samlet lønnet beskæftigelse > fuldtidsbeskæftigede Økonomisk betydning ≈ 134,5 mia. kr. eller 9,6 % af BNP Lad mig først præsentere nogle af de fakta, vi allerede har om mangfoldigheden. Danmark var en del af den såkaldte Johns Hopkins-undersøgelse, der fra 2003 til 2006 kortlagde danskernes frivillige arbejde og de frivillige organisationer i Danmark. Fra undersøgelsen ved vi, at: Der er mere end frivillige foreninger i Danmark - Hver fjerde forening er dannet siden 1990 Der er mere end lokale foreninger - 80 % af de lokale foreninger bruger udelukkende frivillige Derudover er der knap 8000 selvejende institutioner, landsorganisationer og 6200 fonde Om de frivillige danskere ved vi, at: 35 % af alle voksne danskere udfører frivilligt arbejde Dog kun 6 % af danskerne, der er frivillige på det frivillige sociale område og sundhedsområdet De frivillige danskere bruger i gennemsnit 17 timer om måneden på frivilligt arbejde Sidst men ikke mindst ved vi, at den frivillig indsats i Danmark har en økonomisk betydning, der svarer til 134,5 mia. kr. (2003) eller 9,6 % af BNP Mange af os har hørt disse fakta en del gange efterhånden. Men alligevel bliver jeg hver gang overrasket over omfanget af det frivillige DK og ikke mindst over antallet af lokale foreninger.

5 A B C D Stor grad af formalisering (Vedtægter, manualer, Kpi) I Gang
Evidens programmer § 18 A Landsdækkende org. B Selvejende institutioner Lokale foreninger Partnerskaber Outsourcing Ingen frivillige Kun frivillige C D Byen i Balance Boligsocialt arbejde Kommunal projektleder Selvhjælps- grupper Uorganiseret

6 Anne – 20 år og mor til Maja

7 Helt ny analyse af unge mødre
Udarbejdet af Centre for Economic and Business Research (CEBR) for Mødrehjælpen – maj 2010

8 Kilde: Danmarks Statistik og beregninger fra CEBR, 2010

9 Kilde: Danmarks Statistik og beregninger fra CEBR, 2010

10 Kilde: Danmarks Statistik og beregninger fra CEBR, 2010

11 Kilde: Danmarks Statistik og beregninger fra CEBR, 2010

12 Kilde: Danmarks Statistik og beregninger fra CEBR, 2010

13 Procentandel af børn med strafferetlig afgørelse indenfor grov vold, 2005-2007
Anm.: Kategorierne på den vandrette akse vedrører mødre. Grov vold er drab, legemsbeskadigelse, alvorligere vold og frihedsberøvelse. Kilde: Danmarks Statistik og egne beregninger.

14 Mødrehjælpens projekt ”I Gang”
For unge gravide og mødre op til 25 år Fokus på: Uddannelse/beskæftigelse Forældrerolle Netværk Egne handlemuligheder

15 Andelen af I Gang-deltagere i uddannelse og beskæftigelse
Kilde: Særkørsel på DREAM, CASA og Danmarks Statistik

16 Det samfundsøkonomiske regnskab for I Gang
Hovedscenario: Indtægt Udgift til I Gang Gevinst pr. ung mor Fordeling af indtægter Kommuner Stat Regioner I alt

17 Lad os sammen skabe et langtidsholdbart velfærdssamfund


Download ppt "De frivilliges rolle i udviklingen af fremtidens velfærdssamfund Oplæg ved Mads Roke Clausen Medlem af Frivilligrådet – Direktør i Mødrehjælpen Socialchefernes."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google