Råvarekendskab Gær.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Kært barn har mange navne -
Advertisements

Evolution.
Enzymer.
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
OSMOSE OG DIFFUSION STOFTRANSPORT.
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
Bakterie og virus.
S. 1. Dka s Cellen arbejder.
Øko- system Regn- skoven Ren kemisk KroppenOrganerDet mindste
1 Surdej til rugbrød. 2 Surdej Surdej er en symbiotisk kultur af mælkesyrebakterier (Lactobacillus spp.) og gærsvampe, der anvendes som hævemiddel ved.
1y’s samlede undervisningsmateriale om menneskets fordøjelse
Blanchering. Kim & Mikkel. Regler for tilberedning samt hvordan man gør i praksis ch?v=CU6jnNtcsQk At blanchere er at sænke.
Klik for at redigere i master2kok1111a Nærings stoffernes Køkkentekniske egenskaber.
Repetition fra 3.aften Mælkebøtterne blomstrer og den 1. udvidelse Påsætning af flere magasiner En dronning bliver til.
Arbejdsmiljø i vandløbene Problemer og løsninger v/ Tine Eggertsen, HedeDanmark Natur og Vand.
1 Foreningen af Statsautoriserede Revisorer - Værdien af revision.
Hvordan kan kostens sammensætning og mængde have betydning for sundheden i en befolkning? Problemformulering.
Vand på Island Et undervisningsforløb om vand og om hvordan vand udnyttes som resurse på Island. Ikke alle siderne er helt udviklet men kan bruges alene.
Spelt & Emmer De Gamle Kornsorter. Emmers Historie år f.kr. Vild emmer opstår år f.kr. – Dyrket emmer findes i den frugtbare halvmåne Mest.
Mette, Karina og Zarah GRILLSTEGNING. Grillstegning Ved grillstegning eller spidsstegning (også kaldt tørstegning) anvendes så lidt fedtstof så muligt.
Fotosyntese Fokus på energi
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
Kulhydrater og dannelse af ATP
DNA molekylet Watson and Crick, Foto: Antony Barrington Brown.
(ukontrolleret celledeling)
Tre lags arkitektur hardware i systemer
Den vigtigste energikilde.
Dagens Tema Pølsemageri.
Meltyper.
Program for dagen Gennemgang af mål. De næste dage. Hvad er miljø.
Brød over Køl & Frost.
Fordøjelse af næringsstoffer
Anatomi Lever, nyrer.
PROTEINSYNTESEN I genetikken
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Mikrobiel vækst ?.
Køle-smøremiddel.
Salt i vandig opløsning (70 – 75 % vand i kød)
Håndhygiejne Temadag – VVS
Køreteknik.
Alkohol.
Lav dit eget brød.
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Tørring Konservering Opbevaring
Om forurening, produktion, forbrug og genbrug
Indirekte dejføring Torsdag den 14. september 2017.
Lektion 1B Formålet med denne lektion er at gøre eleverne opmærksomme på, at et stærkt fællesskab i klassen/på skolen handler om det gode kollegaskab.
Hvad er foderkvalitet? Brainstorm
Bagehjælpemidler.
Kødets opbygning For at kunne anvende og tilberede kød hensigtsmæssigt, er det nødvendigt at kende opbygningen af kødkroppens tre væsentligste bestanddele:
Kødets opbygning For at kunne anvende og tilberede kød hensigtsmæssigt, er det nødvendigt at kende opbygningen af kødkroppens tre væsentligste bestanddele:
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Kød og kødkvalitet Gf2 slagter.
DNA, Kromosomer og Celledelinger
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
Encellede organismer, med cellekerne, bevægelige
Hævemidler.
Fra mel til brød Opskrift Dejtemperatur Dejføring Køretid Liggetid
- Frøhvile, såmedier, såning og dækning
Mikroorganismers ernæring og stofskifte
Salte i bageriet.
Salte i bageriet.
Fordøjelse Rovdyr Fordøjelsessystemet der ligner hinanden Mink Kat Ræv
Læhegn og beplantninger i landskabet.
I Herrens vingårds-svende 1, S1
Værktøj 10: Forandringer og stress - Individet
Dagens program Kahoot og opsamling fra sidste gang Bakterier/fun facts
Præsentationens transcript:

Råvarekendskab Gær

Hævemidler Biologisk hævning Kemisk hævning Fysisk hævning Gær Bagepulver Natron Hjortetaktsalt Potaske Fysisk hævning Røre Piske Damp (rullede deje)

Gær Består af milliarder af encellede svampe 1 g gær ̴ 8-10 mia. gærceller

Opbygning af celler Meget forenklet består gærcellen af; En cellekerne Et protoplasma med en eller flere vakuoler Cellemembran

Opbygning Cellekernen er gærcellens ”hjerne”. Protoplasmaet er en fællesbetegnelse for en geleagtig opløsning som består af enzymer og proteiner Vakuole er en ”saftlomme” med opsuget næringsstof som cellen kan leve af, når der ikke kommer næring fra andre steder. Cellemembranen er opbygget af proteinstofmolekyler og fedtstofmolekyler. Er halvgennemtrængelig for opløste nærringsstoffer. Det betyder at vandmolekyler kan passere uhindret, men andres molekyler kontrolleres og eventuelt tilbageholdes.

Formering En ukønnet formering Selve processen kaldes for ”knopskydning”. Den nye celle starter som en lille udvækst eller knop på modercellens cellevæg. Til sidste er knoppen så stor at den bliver en selvstændig celle som ”modercellen”. Ved ideelle forhold tager processen mellem 3-5 timer Har bedst formeringsevne ved 25-30 ᵒC

Temperaturkrav Kan nedfryses til -40 ˚C og så vil 50 % af gærcellerne overleve. Nedfrysningen skal foregå relativt hurtigt, da en langsommelig proces vil giver større iskrystaller og dermed sprænge gærens cellemembran. Under 1 ˚C går gærcellernes stofskifte og formeringsevne i stå Gærcellerne er minimalt aktive ved 5 ˚C 25-30 ˚C giver gæren de bedste livsbetingelser. De er meget aktive og deres næringsindtag er stort. Ved 30-38 ˚C har gæren den største dannelse af CO2 -Ligesom i raskeskabet! 45 ˚C – Gærcellernes aktivitetsniveau falder drastisk – pas på høje tilslåningstemperaturer! Overstiger temperaturen 50 ˚C begynder gærcellerne at dø fordi gærcellernes proteinstoffer begynder at koagulere

Gærcellen indeholder 75 % Vand 14 % Protein 8,5 % Glykogen 2,5 % Mineralsalte <1 % Fedt, vitaminer og enzymer

Faktorer som påvirker gærcellerne Temperatur Salt Sukker pH- værdi ilt

Sukker Tilsættes for at kickstarte gæren Forskellige sukkerarter har forskellige virkninger på gærdejens udviklingstid. Maltsukker nedbrydes langsommere en alm. sukker. Druesukker nedbrydes alt for hurtigt! Det tager længere tid at nedbryde stivelsen i melet. Hvis en dej har for lang liggetid i for høj temperatur, kan gæren nå at omsætte så store sukkermængder at brødet vil være helt blegt efter afbagning.

Salt Salt tilsættes med fordel i andre sammenhænge, men salt hæmmer gærens udvikling af kuldioxid. Allerede ved 2,5 % salt i forhold til melmængden, vil udviklingen af kuldioxid halveres. Omvendt kan de rigtige mængder salt kontrollere udvikling af kuldioxid så det ikke går for stærkt. Det giver en finere porring i brødet.

pH pH-værdien i gærcellens cytoplasma er målt til at være 5,8. Denne pH- værdi er ideel for gærens enzymer. Gærceller trives bedst i et miljø med pH omkring 4-6, men kortvarigt kan cellerne tåle meget lave pH-værdier. På gærfabrikken syrebehandles gær i ca. 30 minutter ved pH 1,8-2,0 for at dræbe uønskede bakterier.

Tørgær Gær som er tørret under vakuum Der dræbes en del gærceller under tørringsprocessen så derfor skal der bruges mere tørgær. Der bruges hovedsageligt frisk gær i de danske bagerier, mens søfarten eller afsides egne bruger tørgæren fordi det er mere praktisk. Tørgær følger ofte med i færdige brødblandinger du køber i butikkerne. Tørgær skal opløses i vand med en temperatur på 35-40 ᵒC

Andre former for gær Der findes også naturlige gærceller omkring os. De findes i honning, rosiner, æbler og på vores hud. Bruges der surdej, kan gærmængden ligeledes sættes ned.