Download præsentationen
Præsentation er lastning. Vent venligst
Offentliggjort afLaurits Ivar Karlsen Redigeret for ca. et år siden
1
Spelt & Emmer De Gamle Kornsorter
2
Emmers Historie 10.000 år f.kr. Vild emmer opstår 7.000 år f.kr. – Dyrket emmer findes i den frugtbare halvmåne Mest alm. Kornsort i DK for omkring 6000 år siden (4.000 f.kr.) Krydsning mellem vild enkorn og græsarten gedeøje (Aegilops speltoides)
3
Spelts historie 6.000-5.000 år f.kr. – Spelten menes at stamme fra det iranske højland, dvs. den østligste del af den frugtbare halvmåne Populær i bjergrige områder Krydsning mellem vild eller dyrket emmer & gedeøje (Aegilops squarrosa) Bonusinfo – Man har fundet rester fra Emmer og spelt i maven på Grauballemanden (ca. 300 år f.kr.)
4
Fra Jord til Bord (Emmer) I dag dyrkes emmer nok mest som en hobby da der ikke er den store afsætning af det Desuden er der et relativt lavt høst- udbytte, idet akset er skørt og let går i stykker under høstning 2 korn i hvert aks Skal afskalles før maling = Fremstillingsprocessen tager ca. 6 gange så lang tid.
5
Fra Jord til bord (spelt) I dagens DK er Spelten ved at blive ret populær blandt økologiske og biodynamiske landmænd Ligesom emmer er spelt svær at høste 2-3 korn i hvert aks Skal også afskalles før maling
6
Ernæringsmæssig værdi Både Spelt og Emmer har et lidt højere indhold af proteiner og fedt end alm. Hvede Slappere gluten – Glutenalergikere kan bedre tåle brød bagt på urhveder Større indhold af vitaminer og mineraler
7
Bagning med spelt & emmer Spelt har de bedste bageevner Har slap gluten dvs. at de egner sig bedst til en meget våd dej i form Er lang tid om at optage vand = lang æltetid + lang hævetid Resultatet er et brød der smager af mere
Lignende præsentationer
© 2024 SlidePlayer.dk Inc.
All rights reserved.