Download præsentationen
Præsentation er lastning. Vent venligst
1
Mikrobiel vækst ?
2
Bakteriers deling
3
Mikrobiel vækst Vækst: En forøgelse af celleantallet.
Generation = en fordobling af antal celler Generationstiden = den tid det tager at fordoble celleantallet , afhænger af art og vækstbetingelser - (E.coli: hvert 20. min.)
4
Eksempel på væksthastighed
Tid Antal bakterier 20 min 2 40 4 60 8 100 16 3 timer 512 6 timer 9 timer 10 timer
5
Hvordan kan man måle bakterievækst ?
6
Hvordan kan man måle bakterievækst ?
7
Vækstkurve
8
Nølefase = lagfase Ingen eller meget få celledelinger
Tilpasning til vækstmedium (produktion af enzymer)
9
Logaritmiske vækstfase (eksponentielle vækstfase)
Cellerne deler sig med konstante tidsintervaller Fordoblingstiden (generationstiden) Artsafhængig Hurtigtvoksende bakterier – 20 min. Langsomt voksende bakterier – flere døgn
10
Stationære fase Ligevægt mellem nye celler og celler der dør
Ændringer i vækstmediet Stadig aktivitet (sporer, sekundære metabolitter – antibiotika)
11
Dødsfasen Ophobning af stofskifteprodukter Næringsmangel
Kurvens stejlhed afhænger af bakterieart og stofskifteprodukterne Halveringstiden kan følges
12
Vækstkurve
13
Bestemmelse af væksthastighed
I praksis: der tælles celler til forskellige tider og celletallet afsættes som funktion af tiden i et logaritmisk plot. Giver en ret linje Generationstiden (fordoblingstiden) er den tid, det tager at fordoble antallet af celler i den eksponentielle vækstfase g = 0,693/μmax
14
Hvilke faktorer påvirker væksten hvis mængden af føde er ubegrænset ?
15
Vækstkrav Fysiske betingelser: Temperatur pH Osmotisk tryk
Oxygenforhold Kemiske betingelser: Velegnet substrat – C, N, S, P
16
Temperatur Minimumtemperatur: Nederste grænse for vækst
Optimumtemperatur: Temperatur hvor væksten er hurtigst Maximumtemperatur: Overste grænse for vækst
17
Temperaturforhold Psykrofile = kuldeelskende: Optimum under 20oC
Psykrotrofe: Interval mellem 0 – 30oC Mesofile: Interval mellem 20-40oC Termofile = varmeelskende: Interval mellem 50-70oC Ekstreme termofile: Optimal vækst over 80oC
18
Temperatur
19
Eksempler på temperaturkrav
Organisme Min. Temp. Optimum temp. Max. Temp. Bacillus psycrophilus -10 23-24 28-30 Escherichia coli 10 37 45 Stearothermo-philus 30 60-65 75 Termus aquaticus 40 70-72 79 Pyrobacteriem brockii 80 115
20
Varmedrab af mikroorganismer
21
Bakterier forhold til pH
Generelt har bakterier det bedst i pH-området 6-7. Visse tåler lavere pH-værdier – helt ned til 3,5 (Laktobacillus). Andre tåler pH op til 8-9 (Pseudomonas og Salmonella).
22
Skimmelsvampe Har pH interval mellem 3-9
De fleste vokser bedst mellem pH 5-6
23
pH-optimum
24
pH Maximum Minimum Optimum
Svampe er generelt mindre pH-følsomme end bakterier Vækst medfører pH-ændringer i vækstmediet Nedbrydning af kulhydrater medfører syre-dannelse og pH falder, nedbrydning af protein medfører frigivelse af NH3 og pH stiger
25
pH i dagligvarer
26
Temperaturoversigt
27
aw = Damptryk over medium
Vandaktivitet Mål for vandaktivitet: aw = Damptryk over medium Damptryk over dest. vand For rent vand = 1 Sænkning af vandaktivitet = konservering Tørring Saltning Syltning
28
Osmotisk tryk
29
Hypotonisk miljø = for få ioner Hypertonisk miljø = for mange ioner
Plasmolyse Tonos (græsk) =spænding
30
Vandaktivitet= aw Osmotisk tryk: Isotonisk (0,85% NaCl)
Hypotonisk opløsning: Lavere indhold af opløste stoffer Der trænger vand ind i cellen - cellen sprænges. Hypertonisk opløsning : Højere koncentration af opløste stoffer end i cellen Cellen forsøger at udligne, sender vand ud af cellen – den skrumper = plasmolyse
31
Vandaktivitet Halofile: Kræver salt
Ekstremt halofile: Kræver meget salt (15-20%) Halotolerante: Tåler salt Osmofile: Foretrækker høj konc. Af sukker Xerofile: Vokser bedst under meget tørre forhold
32
Vandaktivitet Høj vandaktivitet Lav vandaktivitet
33
Vandaktivitet aw Produkt Mikroorganisme Fersk kød, fisk, æg
Frisk frugt, grønt Bacon Tomatketchup 1,0 – 0,90 Clostridium botulinum Salmonella Escherichia coli Marinerede sild (saltede) 0,90 – 0,95 Gærarter Syltetøj Spegepølse Rugbrød 0.95-0,80 Staphylococcus aureus skimmelsvampe Marcipan Honning 0,75- 0,70 Salttolerante bakterier = halofile Tørrede frugter 0,65 – 0,60 Osmofile og Xerofile bakterier
34
Opgave Celle B er i en isotonisk opløsning. I hvilke slags opløsninger befinder cellerne A og C sig?
35
Tryk Mikroorganismer er meget lidt trykafhængige
Meget høj tryk (mange tusinde) kan have effekt , forsøges udført i forb. Med konserveringsmetode (fordel)?
36
Bestråling UV Røntgen Beskadigelse af DNA-molekylet
Lignende præsentationer
© 2023 SlidePlayer.dk Inc.
All rights reserved.