Hygiejne 3
Program Film om MO Egenkontrol Kritiske punkter og kritiske kontrolpunkter Film om egenkontrol Gruppe opgaver Egenkontrol, råvarer Film ”En farlig mundfuld” Opgave
Film Mikroorganismer
Egenkontrol
Egenkontrol Virksomheder, der arbejder med fødevarer skal have et godkendt egenkontrolprogram.
Egenkontrol Hvad er egenkontrol? Systematiske handlinger som virksomhederne udfører for at sikre, at fødevarelovgivningen overholdes. Kort sagt, er det rutiner som personalet udfører ved alle produktioner.
Egenkontrol Hvorfor udføres egenkontrol? For at sikre, at maden, der serveres eller sælges, ikke udgør en risiko for menneskers sundhed.
HACCP HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) Dette program blev i sin tid udviklet af NASA i USA med henblik på at producere mad uden sundhedsfare til astronauter. Siden er programmet blevet overført til fødevarevirksomheder
Kritiske punkter og kritiske kontrolpunkter
EK: Kritiske punkter Hvad er kritiske punkter? Steder hvor der er fare for formering af MO, der allerede er i maden. Steder hvor der er fare for at tilføre nye MO til maden. Steder hvor der kan ske fysisk eller kemisk forurening i maden
EK: Kritiske kontrolpunkter Et kritisk kontrolpunk, er et kritisk punkt, som man kan kontrollere
Opstart af egenkontrol
Opstart af egenkontrolprogram Gennemgå og vurdere de steder, der kan give problemer i fødevareproduktionen (Kritiske punkter) Udpege de steder i produktionen, hvor det er muligt at føre kontrol med de kritiske punkter (kritiske kontrolpunkter)
Opstart af egenkontrolprogram Fastlæg procedurer for overvågning af de kritiske kontrolpunkter. Dokumentation af de kritiske kontrolpunkter
Opstart af egenkontrolprogram Afgøre hvad der skal ske, hvis der opstår fejl. Revision. Virksomheden skal sørge for, at der sker en løbende udvikling og fornyelse af egenkontrollen
Hvor udføres egenkontrollen Råvarer Produktion Færdigvarer Vedligeholdelse Rengøring og desinfektion Personlig hygiejne
- Egenkontrol med Claus Meyer Film - Egenkontrol med Claus Meyer
Gruppeopgave Lav et oplæg om hygiejnen bag et af følgende emner: Emner Svinekød + oksekød Fjerkræ + æg Fisk + skaldyr Grøntsager + frugter Krydderier + krydderurter Korn + mel + gryn
Film - En farlig mundfuld