Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Mad og måltidspolitik (kostpolitik)

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Mad og måltidspolitik (kostpolitik)"— Præsentationens transcript:

1 Mad og måltidspolitik (kostpolitik)

2 Mad og måltidspolitik Hvorfor sådan en politik?
Det er lovbestemt fra regeringen, at fra udgangen af 2008, skal alle statslige arbejdspladser formulerer en mad og måltidspolitik

3 Mad og måltidspolitik Formålet med en sådan politik
Skal sikre en højere kvalitet af køkkenets produkter Synliggøre vigtigheden af arbejdet med mad og måltider i dagligdagen

4 Mad og måltidspolitik Hvad bruges sådan en politik til?
Synliggørelse af arbejdsstedets holdning og handling i forhold til indtagelse af mad både m.h.t ernæring, spisning/dannelse, miljø, økonomi mm. Interessenter kan være forældre i børnehaver, pårørende på plejehjem, bestyrelsesmedlemmer , personale, politikker

5 Mad og måltidspolitik Hvordan skal sådan en politik kunne bruges?
Ved at tjekke op når man fx som forældre skal vælge børnehave Som pårørende til en ældre der skal på plejehjem Tjekke op, angående job et givent sted Politikker, er det et sted der ”sælger” sig l

6 Mad og måltidspolitik Når den gør gavn ”blinker” den med NEROUN, når man træder ind på det givne sted Ikke bogstavligt talt, men det skal både kan ses i forhold til hvordan det fungerer og personalets holdninger(det de siger og det de gør)

7 Mad og måltidspolitik Definition på en sådan politik
En mad og måltidspolitik er en fælles vedtagelse og nedskrevet målsætning om mad og måltider på en given institution/arbejdsplads

8 Mad og måltidspolitik Hvad skal der til inden der udarbejdes en mad og måltidspolitik? Sæt processen i gang, nedsæt et kostudvalg- eller brug kantineudvalget Formulerer politikken Afprøv og sæt politikken i gang Fasthold og synliggør forandringerne(fx tjek engang hver ½ år)

9 Mad og måltidspolitik Hvordan skal en sådan politik udformes?
S-M-A-R-T S står for Specifikke mål: Det skal være tydeligt hvilken vej/måde er skal handles for at nå målet M står for Målbar: Man skal løbende kunne vurdere om målet er nået A står for Accepterede: At alle involverede parter er eninge om, at den formulerede politik skal overholdes og at der er økonomiske opbakning R står for Realistisk: Er der mening med målene? T står for Tidsfastsættelse: Sæt tid på fx inden 2020 skal vi opnå bronzemærket i økologi

10 Mad og måltidspolitik Eksempel på hvordan formålet kan være for børn og unge Vi vil sikre at børn og unge får nogle gode mad og kostvaner Minimum 5 måltider om dagen Lærer at spise nogle sunde råvarer og spise varieret Tilegne sig sunde drikkevarer(vand og mager mælk) Få det energiindtage som er behovet, hverken mere eller mindre(hvis de er normalvægtige) Opfyld nøglehulskravet i forhold til salt og sukker Lær værdien i den danske madkultur/dannelse

11 Mad og måltidspolitik Hvad kan mere være med i en sådan politik?
Indkøb: Er det danske varer, klimamad og eller er det økologiske? Hvordan bliver maden serveret? Hvor store mængder beregnes? Hvad er produktionsformen? Bliver maden produceret på stedet, eller bliver den transporteret? Hvordan ses der på mad/pædagogik/genoptræning mm

12 Mad og måltidspolitik Hvad kan der mere være med i en sådan politik?
Hvilken politik er der fx særlige hensyn til? Kræsne børn/brugergrupper? Veganer? Religion? Madallergi? Diabetes? Overvægt/undervægt? Er der en politik omkring fysisk aktivitet?

13 Mad og måltidspolitik Hvad skal der være med sådan en politik?
Hvilke rammer er sat op omkring spisesituationen? Skal børnene vaske hænder inden de skal spise? Er der borde og stole? Skal spisningen forgå inden- eller udendørs? Bliver der taget andre hensyn(sygehuset)?


Download ppt "Mad og måltidspolitik (kostpolitik)"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google