Torsdag den 11. maj 2017, UCCs årlige vejlederkonference (skype)

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Et metodeudviklingsprojekt i UU DANMARK UU Vestsjælland
Advertisements

Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
Elever i specialklasser og specialklasseelever
Mission Unge, der ønsker at tage en ungdomsuddannelse, sikres mulighed for at gennemføre ved hjælp af et tæt og koordineret samarbejde mellem uddannelsesinstitutionerne/
Amalie Ørum Etablering af en ungevejledning på Hovedbiblioteket.
SOSU i EUD: Nye rammer og opgaver Charlotte Netterstrøm Uddannelseskonsulent Afdelingen for erhvervsrettet ungdomsuddannelse Undervisningsministeriet.
Fleksuddannelsen – fra vision til ?. Fleksuddannelse ” Til unge, der ikke har forudsætninger for at gennemføre en almindelig ungdomsuddannelse, skal der.
Sammen kan vi mere – ny brobygning til erhvervsuddannelser og erhvervsliv Velkommen! UU Vestsjælland
Kommunens forventninger til, at UU er med til at opfylde 95 % målsætningen Ved Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune.
S AMMEN KAN VI MERE – N Y BROBYGNING TIL ERHVERVSUDDANNELSE OG ERHVERVSLIV UU Vestsjælland v. Helle Jacobsen Overordnet fokus: Implementering af brugbare.
Roskilde Produktionsskole
Hvem er jeg Hvad kan jeg Hvor skal jeg hen
Projektpræsentation Fra marginaliseringstruet til uddannelsesparat.
Tværgående indsats for unge årige
’Afklaring om valg af erhvervsuddannelse via frivillig brobygning’
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
EUD og vejledningsreform
Ud af skolen – og hva’ så? UU Ringkøbing Fjord
”Vi når målet – men hvordan?”
- Hvad kan I forvente som forældre?
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
Kompetencevurdering og grundforløbspakker Rørvigseminaet Tirsdag den 26. august 2008 Elsebeth Pedersen Undervisningsministeriet.
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm" Faglært.
Bo Ravn leder UU – Nordvestjylland Ungdommens Uddannelsesvejledning
1 Erhvervsgrunduddannelsen (egu). 2 Erhvervsrettede ungdomsuddannelser Uddannelsesbilledet Grundforløb (eud) Hovedforløb (eud) Grundskole – (introduktionsforløb)
Uddannelse for unge med særlige behov Produktionsskoleforeningens konference, Middelfart den 12. juni 2007 Fagkonsulent Preben Siersbæk, Undervisningsministeriet.
VUC og de unge Konference i Fællessalen på Christiansborg d. 27. Februar Kommunerne, ansvaret for 95%-målsætningen og VUC v/ Per B. Christensen, Børne-
Vejledning Alle skal have en uddannelse (95 %) Flere elever skal vælge erhvervsuddannelse Mål med udskoling: Eleverne klar til at træffe valg Ansvar:
Uddannelsesafklarende samtaler
KUU – kombineret ungdomsuddannelse
Repræsentantskab Onsdag d. 9. april Samarbejde mellem JC og UUV.
Vejledning i 9. klasse. Flere elever skal vælge erhvervsuddannelse Mål med udskoling: Eleverne klar til at træffe valg Ansvar: UU Skive, i samarbejde.
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
Nye mål – Regeringsgrundlag 2005 Danmark skal have en globaliseringsstrategi, der styrker konkurrenceevne og sammenhængskraft: Danmark som førende vidensamfund.
UU Ringkøbing Fjord August 2008 Lov nr. 171 Der skal tilrettelægges en særlig indsats for elever fra 6. klasse, der har en øget risiko for ikke at påbegynde.
Ungdomsuddannelse til alle Konference d. 18. april 2007 Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune og formand for Børne- og Kulturchefforeningen.
Er vi enige om, hvordan ser en KUU-elev ud?
Vejledning der gør en forskel Konference om vejledning af personer med handicap, Nyborg Strand den 26. marts 2007 Fagkonsulent Preben Siersbæk, Undervisningsministeriet.
Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Mariagerfjord
Status på implementeringen af vejledningsreformen
Tværfagligt ungeteam i et uddannelsesmiljø  Baggrund/Hvorfor  Vision  Hvordan  Gør det en forskel? Bornholms Regionskommune Allan.
Glostrup §17.4 / UU ansvar:Uddannelsesvejledning og information Foretage endelig uddannelsesparathedsvurdering Formidling af intro, brobyg praktik.
UU Aarhus og Samsø – læs mere på UU’s opgaver Vejledning op til 18 år - Grundskolen – ca. 10 årsværk - 15 – 17 årige –
UU Aarhus og Samsø – læs mere på Sådan – gør vi… Sådan gør vi med modtageunge i Aarhus Kommune. Samarbejdet mellem Børn.
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm" Faglært.
/Bent Storgaard Etablering af UU-Vestegnen Mange opgaveudvidelser siden 2004 ”Uafhængig af sektor- og institutionsinteresser” UU-Vestegnen:
UU - Centrenes lovgivningsmæssige ramme og opgaver Lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv: - Vejledningen skal bidrage til at valg af uddannelse.
UURS konference den Comwell Køge Workshop 10 – hvor er UU på vej hen v. Mark Jensen UU DK UU DANMARK UDVIKLING & INTERESSEVARETAGELSE VEJLEDNING.
Produktionsskolernes ny rolle. Styrkelse af produktionsskolerne For unge der ikke umiddelbart har forudsætninger for at påbegynde en ungdomsuddannelse.
Grundlaget  Hvad skal der til? Eleven i centrum Vejlederviden og ledelseskompetence Fællesskab, tillid – og pengene gider vi ikke tænke på Samarbejdsaftaler.
Samarbejde mellem UU Aarhus og helhedsplanen i Vandtårnsområdet Samarbejde mellem UU Aarhus og helhedsplanen i Vandtårnsområdet - Når UU er en integreret.
Kontanthjælpsreformens betydning -i forhold til arbejdet med de unge Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland Jørgen Dan Pedersen centerleder.
VUC Roskilde – Uddannelser, facts og tal
UU Danmarks perspektiver på anbefalingerne
’Flere unge skal tage en erhvervsuddannelse’
Ny målsætning som afløsning af ”den gamle” 95% målsætningen.
Uddannelses- og erhvervsvejledning i lyset af store reformer på folkeskole-, erhvervsuddannelses- og gymnasieområdet Vejledning og overgange, UCC 10.
Kommunal ungeindsats Kortlægning af unge i Køge bugt
Niels Jørgen Mau Pedersen
Esbjerg kommune, Uddannelseshuset
Ekspertudvalgets anbefalinger - et forsøg på overblik set med UU øjne
Indhold Forberedende grunduddannelse (FGU)
Perspektiver i ungepakken Per Bredholt Frederiksen
Regeringens udspil om reform af de forberedende uddannelser ”Tro på dig selv – det gør vi” 31. maj 2017.
Aktuelt fra MBUL Lisbeth Bang Thorsen Hanne Woller
FGU og kommunal ungeindsats
Nyt fra Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling
Ungestrategi- møde Dagens tema: Det attraktive Ungemiljø
UU – Uddannelsesstatistik
Mål for ungeindsatsen i Høje-Taastrup Kommune
Præsentationens transcript:

Torsdag den 11. maj 2017, UCCs årlige vejlederkonference (skype) De glemte unge vi husker alt for godt Analyse og anbefalinger Torsdag den 11. maj 2017, UCCs årlige vejlederkonference (skype)

͂ Udfordringerne 1 ud af 5 1 ud af 5 9 ud af 10 1 ud af 5 unge har ikke gennemført en ungdomsuddannelse eller er i job syv år efter grundskolen. 1 ud af 5 Ungdomsuddannelse 1 ud af 5 1 ud af 5 unge eller ca. 13.000 unge pr. årgang går på et tidspunkt i mindst et forberedende tilbud (ekskl. 10. klasse). Unge i forberedende tilbud 9 ud af 10 9 ud af 10 kontanthjælpsmodtagere under 30 år har grundskolen som højst fuldførte uddannelse. Kontanthjælp Der ikke er nogen entydig effekt af forberedende tilbud i forhold til at få unge i gang med en ungdomsuddannelse. (SFI 2015) ͂ Effekt af forberedende tilbud Vejledning og støtte Ukoordinerede funktioner Delt myndighedsansvar Ujævn adgang til SPS og ordblindeundervisning Forberedende tilbud Forskelligartet finansiering Uklar progression Vanskeligt at koble det praksisnære og det alment faglige 4.000 unge i hver årgang får aldrig hverken studie- eller erhvervskompetence

Det handler om unge - mennesker De unge Det handler om unge - mennesker unge, der er i grundskolens udskoling unge, der har – eller burde have – afsluttet grundskolen, men ikke er startet på en ungdomsuddannelse eller er i ordinær beskæftigelse unge, der er startet på en ungdomsuddannelse, men er faldet fra unge flygtninge og indvandrere, som har brug for yderligere uddannelse

Ekspertgruppens anbefalinger Erstat 95-procent- målsætningen med 100- procent-målsætning, som rummer alle unge Styrk den tidlige indsats i udskolingen Skab en sammenhængende kommunal ungeindsats Tildel én kontaktperson pr. ung Placer et klart ansvar i overgangene mellem uddannelser Etablér en ny Forberedende Uddannelse Placer et entydigt myndighedsansvar hos kommunerne Etabler en enstrenget styrings- og finansieringsmodel Skab en ny selvstændig institutionsform for den Forberedende Uddannelse Beskæftigelsesfokus og involvering af erhvervslivet er gennemgående på tværs af ekspertgruppens anbefalinger Understøt kapacitetsopbygning, etabler opfølgnings- værktøjer og inddrag eksisterende god praksis i implementeringsstrategien NY MÅLSÆTNING EN KOMMUNAL UNGEINDSATS NY FORBEREDENDE UDDANNELSE KAPACITETSOPBYGNING OG OPFØLGNING En ny målsætning, der rummer alle unge… …som understøtter en sammenhængende kommunal ungeindsats… …sammen med en ny Forberedende Uddannelse… ...sammen med fokus på kapacitetsopbygning, opfølgning og implementering Titeldias

Ekspertgruppens anbefalinger - om en ny målsætning 100-procent-målsætningen: Alle unge skal med. 90 procent af en ungdomsårgang skal gennemføre mindst en ungdomsuddannelse, og de unge, der ikke gennemfører en ungdomsuddannelse (10 procent), skal opnå erhvervskompetence via bl.a. beskæftigelse. Erstat 95-procent- målsætningen med 100- procent-målsætning, som rummer alle unge Unge som er uden for målsætningen Unge som har fået erhvervskompetencer via beskæftigelse Unge som har gennemført mindst én ungdomsuddannelse 83% + 0% 90% + 10% Titeldias 95-procent-målsætningen status målt efter 8 år 100-procent-målsætningen ambition efter 8 år Beskæftigelse som en vej til erhvervskompetence

EN KOMMUNAL UNGEINDSATS Ekspertgruppens anbefalinger - om en kommunal ungeindsats EN KOMMUNAL UNGEINDSATS Ændret kommunal praksis og evt. justering af relevant lovgivning Ændret lovgivning Styrk den tidlige indsats i udskolingen Skab en sammenhængende kommunal ungeindsats Tildel én kontaktperson pr. ung Placer et klart ansvar i overgangene mellem uddannelser Støttefunktioner Vejledning Erhvervsbro Kontaktperson Uddannelsesvejledning Opfølgning på UPV Afsøgningsforløb Brobygningsforløb Introduktionsforløb Én samlet funktion for alle virksomhedsrettede aktiviteter for de unge Entydig virksomhedskontakt Praktikforløb Virksomhedsmentorer SSP PPR SPS Turboforløb Misbrugsindsats Mentorer Læsevejleder Titeldias Jobvejledning Erhvervspraktik, eud8, eud9 og erhvervsklasser i udskolingen, erhvervsbro, virksomhedsmentor

EN KOMMUNAL UNGEINDSATS Den kommunale ungeindsats Ekspertgruppens anbefalinger - om en kommunal ungeindsats EN KOMMUNAL UNGEINDSATS Mentor Støttekontakt ? ? ? UU-center Erhvervsklasse Jobcenter I DAG SSP Egne veje Styrk den tidlige indsats i udskolingen Skab en sammenhængende kommunal ungeindsats Tildel én kontaktperson pr. ung Placer et klart ansvar i overgangene mellem uddannelser PPR SPS Misbrugscenter Den kommunale ungeindsats ! Kontakt-person Virksomhedsmentorer Afsøgningsforløb Læsevejledning Misbrugscenter Erhvervsklasse Turboforløb Jobvejleder Brobygning Titeldias FREMADRETTET SPS SSP PPR Uddannelsesplan

NY FORBEREDENDE UDDANNELSE Ekspertgruppens anbefalinger - om en ny Forberedende Uddannelse Optag forudsætter målgruppevurdering eller visitering Skolen afgør, hvem der kan optages Andre særlige krav for optagelse Bestemt af Uddannelsesplan Frit optag for målgruppen NY FORBEREDENDE UDDANNELSE FREMADRETTET I DAG Produktionsskole OBU TAMU egu Højskole Daghøjskole Fri fagskole STU KUU FVU Erhvervs- linjen Almen- linjen Ny forberedende uddannelse Produktions- skole- linjen avu Etablér en ny Forberedende Uddannelse Placer et entydigt myndighedsansvar hos kommunerne Etabler en enstrenget styrings- og finansieringsmodel Skab en ny selvstændig institutionsform for den Forberedende Uddannelse Titeldias Erhvervsbro, praktik i op til otte uger på alle moduler, det lokale erhvervsråd/erhvervsnetværk i bestyrelsen

NY FORBEREDENDE UDDANNELSE Ekspertgruppens anbefalinger - om en ny Forberedende Uddannelse NY FORBEREDENDE UDDANNELSE Produktionsskolelinjen 2/3 produktion, 1/3 teori Almenlinjen 2/3 teori, 1/3 praksis Erhvervslinjen 2/3 praktik, 1/3 teori Modul 3 K-niveau 3 Modul 2 K-niveau 2   Almene fag K-niveau 2 Modul 1 K-niveau 1 Almene fag K-niveau 1 Basismodul FVU niveau Afsøgningsforløb Basismodul Faglig introduktion Etablér en ny Forberedende Uddannelse Placer et entydigt myndighedsansvar hos kommunerne Etabler en enstrenget styrings- og finansieringsmodel Skab en ny selvstændig institutionsform for den Forberedende Uddannelse Titeldias

FORBEREDENDE UDDANNELSE Ekspertgruppens anbefalinger - om en ny Forberedende Uddannelse FORBEREDENDE UDDANNELSE   I DAG FREMADRETTET Lovgrundlag Mange love Én rammelov Institutionsstruktur Forskellig forankring af tilbud i forskellige institutionstyper eller institutionssamarbejde Én institutionsform som ramme for faste forløb med progressionsmål og mulighed for individuel tilpasning og større inddragelse af erhvervsliv Institutionsstørrelse Meget varierende institutionsstørrelser og kollegiale miljøer En afbalanceret størrelse for ungemiljøer og kollegial udvikling Geografisk fordeling Variation på tværs af institutionsformerne. Det gør sig for nogle tilbud gældende, at det er tilfældigt, om tilbuddet er tilgængeligt i et lokalområde Der sikres en national uddannelsesdækning med en geografisk fordeling af institutioner, som rummer flere funktioner Medarbejdere Institutioner med ildsjæle, lærere ,dygtige praktikere Institutioner med ildsjæle, lærere, dygtige praktikere og miljøer, der over tid kan udvikle en samlet professionalitet Produktionsskole Ren værkstedsbaseret uden centralt fastsatte slutmål og mulighed for egen afholdelse af prøve i almene fag Værkstedsundervisning integrerer almen undervisning i praksis, og linjen bygges op med løbende progression KUU Institutionssamarbejde Funktionen indgår i den Forberedende Uddannelse egu Ingen fast forankring, individuel og et skrøbeligt sikkerhedsnet ved manglende praktikplads Den praksisbaserede læring i erhvervslinjen integrerer almen undervisning i praksis, der skabes fast forankring via hold, og der er mulighed for at fortsætte forløb i for eksempel produktionsskolelinjen ved manglende praktikplads FVU/avu Almindelige undervisningsforløb; typisk uden praksisnærhed. Forløb kan gentages, selvom der er ingen eller begrænset progression Undervisningen i almene fag i almenlinjen gøres praksisnær og skal bygge på konkrete og virkelighedsnære situationer/indhold. Linjen bygges op med løbende progression, og ved manglende progression kan mål og linje justeres OBU Selvstændigt uddannelsestilbud på VUC Ordblindeundervisning bliver en mulighed som en integreret del af den unges forløb på alle linjer SPS Forskelligartet mulighed for SPS (for eksempel ikke muligt på avu) Mulighed for SPS på alle linjer Titeldias Side 10

KAPACITETSOPBYGNING OG OPFØLGNING Ekspertgruppens anbefalinger - om kapacitetsløft og implementering KAPACITETSOPBYGNING OG OPFØLGNING Understøt kapacitetsopbygning, etabler opfølgnings- værktøjer og inddrag eksisterende god praksis i implementeringsstrategien Medarbejderne er den egentlige ressource Opbyg stabile rammer og styrk en samlet faglig udvikling Titeldias Understøt implementeringen på alle niveauer

Den kommunale ungeindsats Ekspertgruppens anbefalinger - samlet set Optag forudsætter målgruppevurdering eller visitering Skolen afgør, hvem der kan optages Andre særlige krav for optagelse Bestemt af Uddannelsesplan Frit optag for målgruppen Mentor Støttekontakt ? Produktionsskole OBU TAMU egu Højskole Daghøjskole Fri fagskole STU KUU FVU ? ? UU-center Erhvervsklasse Jobcenter I DAG avu SSP Egne veje PPR SPS Misbrugscenter Den kommunale ungeindsats BESKÆFTIGELSE Produktions- skole- linjen Erhvervs- linjen Almen- linjen Ny forberedende uddannelse TAMU Højskole Daghøjskole Fri fagskole STU ! Titeldias Kontakt-person Virksomhedsmentorer Afsøgningsforløb Læsevejledning Misbrugscenter Erhvervsklasse Turboforløb Jobvejledning Brobygning PPR FREMADRETTET SPS SSP UNGDOMS- UDDANNELSE Uddannelsesplan