Det man ikke ser har man ikke ondt af

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
KLINIKPAKNING Annette Bested Toft, KLIFO© 2011.
Advertisements

Fordele ved REACH set fra miljøets synspunkt Sidsel Dyekjær Miljøstyrelsen Kemikalier.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Nytteindsats V/ Anne Riis.
+ Hold af dig selv - en workshop om at finde styrken I sig selv. Marie-Louise Wegener.
Hvad skal I huske fra i dag! Viden, erfaringer, råd og redskaber.
Webinar 1 i fase 2 Tema: Differentiering – med særligt fokus på kortlægning af elevernes forudsætninger Indhold: 1)Hvad er et webinar? 2)Forud for selve.
Arbejdsmiljø i vandløbene Problemer og løsninger v/ Tine Eggertsen, HedeDanmark Natur og Vand.
Certificeringsordning for transportable telte og konstruktioner Rikke Holgersen.
Erhvervsskolen Nordsjælland Carlsbergvej Hillerød tlf Erfaringer med forlagt undervisning i Australien på htx,
KNÆK KODEN Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 2 – Danmarks økonomi.
Center for Kvalitetsudvikling KVIS 22. september 2009 Pilotundersøgelse af Patientoplevet Kvalitet i Speciallægepraksis 2009 Design, resultater og udviklingsmuligheder.
Uddannelse i forhold til produktivitet Herningsholm Erhvervsskole Per Sørensen Uddannelsesleder Industritekniker og Teknisk design.
Se støjen E-læringsmodul Fysik/kemi It-færdighedsniveau:
Udarbejdelse af spilleregler for god omgangstone og håndtering af konflikter 1. møde Anbefalet varighed: 2 – 2½ timer.
1 REACH den nye EU-kemikalielovgivning Lise Emmy Møller Projektmedarbejder Key2Green.
Disposition for auditgennemgang  Datagrundlag og vurderingen af audit  Journalaudit  Præsentation af resultater  Summe med sidemanden om relevans og.
Kandidatspeciale Klinisk Biomekanik Institut for Idræt & Biomekanik.
At føre logbog Ida Marie Rasmussen 2016.
Forældres opfattelse af Den Danske Folkeskole
Persondata – kortlægning af skolens behandling
Online arbejdsmiljøuddannelse
VVM-screening ENVINA 1 October 2015 COWI Powerpoint presentation
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
Forældre som en ressource i sprogarbejdet:
Studieretningsprojektet
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
Instruktion til mødeledere
Studieretningsprojektet
Velkommen.
Implementering af LP- og PALS modeller på skoler i Herning kommune.
Arbejdsmiljørundering /tjeklister
Bestyrelsesundersøgelse 2016
Forberedende kursus til produktionshygiejne.
(s. 1) De projekterende og udførende sammen med bygherren gennemgår grundigt og udfordrer projektet i overgangen fra projektering til udførelse. Ved projektoptimering.
Ledelse i fremtiden … Betyder ikke vi skal kaste fortiden over bord
Efter Karl Henrik Flyums modeller
VVS-møde 2012 Aftræk Efter GR-A skal HMN som myndighed forhåndsgodkende vandret aftræk i kæde-, række- og dobbelthuse. Tidligere brug og placering.
TømiddelHåndbogen.
Aula: hvordan vil vi bruge det i forældresamarbejdet?
Vildledningssager - Hjemmelavet
Styrelsen for Patientsikkerhed Tilsyn og Rådgivning Syd
- Fokus på hvordan vi sammen kan styrke løsningen af kerneopgaven.
Direktør Lars Kunov Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
Netværksmøder - Drejebog
Varmetillæg Folkepension.
Styrk foreningen Fællesskab og samarbejde
Møder i Samordningsudvalgene, planområdemøder
SUMO - analyse.
Erfaringer fra en kritisk ven
Lektion 1B Formålet med denne lektion er at gøre eleverne opmærksomme på, at et stærkt fællesskab i klassen/på skolen handler om det gode kollegaskab.
Hvor en UNI-C på vej hen? -og hvad betyder det for Elevplan?
KIGO og kommunernes opgaver
Rum for uformel læring, 28. april 2011
Møder i Samordningsudvalgene, planområdemøder
Hygiejne Fredag 13/
Knallertens udstyr.
Kristina Thybo, sygeplejerske og klinisk vejleder SD ved Øjenklinikken, Sygehus Sønderjylland Sønderborg.
Sådan bruger du præsentationen
Room for people.
Der tages udgangspunkt i trekantens 4 hovedtemaer.
En introduktion af Otto
- En genre som alle andre
Livskvalitet Hvem ved, hvad der er livskvalitet? Et liv med eller uden smøger, overvægt, inaktivitet….. Hvem ved, hvad der er livskvalitet? Et liv med.
arbejdspladsvurdering (apv) februar – 13. marts 2019
Adgang til egne data IT-Arkitekturrådet d It-Arkitekturrådet
Danmarkspanel uge
- Et eksempel fra Sjællands Universitets Hospital i Køge
Spørgsmål til ‘spis og snak’ session
Lektion 1-2 i Blok 8 Teknologiforståelse som fag - Mellemtrin
NÅR DIT BARN SKAL HAVE ET TILBUD OM SKOLEFLEX, TILBAGESLUSNINGSFLEX
Præsentationens transcript:

Det man ikke ser har man ikke ondt af API Det man ikke ser har man ikke ondt af 17. september 2018

Agenda Lægemiddelstyrelsens API projekt hvad fik vi ud af det. Lægemiddelstyrelsens rolle når det drejer sig om API. Forventninger til API audits. Inspektioner af API fremstillere hvad har Lægemiddelstyrelsen oplevet Valg af API leverandør - hvad skal vi i medicinalindustrien være opmærksomme på?

Lægemiddelstyrelsens API projekt 2009 Formålet var at forsøge at lave en risiko baseret tilgang til udvælgelsen af de API fremstillingssteder der bør inspiceres. Området havde hidtil været administreret således at størsteparten af API inspektionerne var udført hos API leverandører som rekvirerede inspektioner. Erfaring var at de udenlandske virksomheder der rekvirerede inspektion i væsentlig grad levede op til EU GMP. Inspektioner udført sammen med EDQM viste at der var nogen API virksomheder der ikke levede op til EU GMP.

Lægemiddelstyrelsens API projekt 2009 Formålet var også at se om Fremstillere af lægemidler levede op til Audit kravet af deres API fremstillere. Der havde inden projektet været tilfælde hvor lægemiddelstyrelsen havde karantæneret API fordi der ikke var udført audit.

Lægemiddelstyrelsens API projekt 2009 Der var også et formål med at se om der kom forfalsket API ind i API leverancerne. Der havde på inspektioner hos API fremstillere været fundet at der var kreativ mærkning af fustager. Der havde på API inspektion været fundet API der ikke levede op til specifikationer.

API projekt 2009 Der blev udvalgt et antal lægemidler som Blev frigivet i Danmark. Havde Ph Eur monografi. Hvor lægemiddelstof var mest sælgende i Danmark. API skulle være produceret i DK eller udenfor EU.

API projekt 2009 / Resultater Danske lægemiddelfremstiller virksomheder har auditeret API fremstillere, ingen produkter blev karantæneret. Ikke alle audit rapporter viste at alle områder af EU GMP Part 2 var auditeret. (delvist mangelfulde rapporter)

API projekt 2009 / Resultater Det kan være forvrængende at anvende 3’die parts auditører. Især hvor der kan stilles spørgsmål ved 3’die parts auditørens habilitet.

API projekt 2009 / Resultater Ved sammenligning af rapporter fra Audit og Inspektion af den samme virksomhed, kunne det ses at lægemiddelfremstillere i visse tilfælde vurderer afvigelser mindre kritiske end inspektører. Der blev ikke i alle tilfælde fulgt op på at afvigelser der var noteret blev rettet. Ikke alle audit rapporter var godkendt/kommenteret af den sagkyndige person (QP).

Efter API Projektet Lægemiddelstyrelsen er i EMA regi med i en gruppe der skal forsøge at udarbejde en vejledning til industrien over hvad man skal sikre bliver kigget på

Andre tiltag på API området Der er p.t. et projekt mellem EU, USA og Australien, hvor et forsøg på fælles inspektion og anerkendelse af hinandens inspektioner er på dagsordenen. Formålet er at kunne stikprøvevis inspicere flere API fremstillere.

Lægemiddelstyrelsens rolle når det drejer sig om API. Lægemiddelstyrelsen fører stikprøvevis kontrol med API fremstillere. Udvælgelse af API fremstillere ud fra data opsamlet under inspektioner. Udvælgelse af API fra andre kilder, som f.eks. Lægemiddelstyrelsens Database Har en API leverandør haft inspektion fra en anden EU myndighed laves der normalt ikke inspektion, hvis der er set på en for Danmark relevant API.

Lægemiddelstyrelsens rolle når det drejer sig om API. Lægemiddelstyrelsen vil gerne støtte Dansk API fremstilling til at være GMP compliant. Inspektion af Danske API fremstillere kan ske efter forespørgsel af inspektion

Lægemiddelstyrelsens rolle når det drejer sig om API. Lægemiddelstyrelsen kommer IKKE til at blive ansvarlig for kvaliteten at et produkt hos en API fremstiller. Et GMP certifikat er IKKE det samme som en blåstempling af en API virksomhed.

Bliver API fremstillere ”certificerede” API fremstillere bliver ikke certificerede. Og der kommer ikke et inspektions program for API fremstillere som det findes for lægemiddelfremstillere Har en API fremstiller haft Inspektion og fået et GMP certifikat, vil den som udgangspunkt ikke blive inspiceret mere i en kommende årrække, med mindre det skulle vise sig at der er behov for verificering af de oplysninger der haves om produktions stedet.

Lægemiddelstyrelsens samarbejde med EDQM Lægemiddelstyrelsen forsøger at deltage årligt på nogle EDQM inspektioner. Lægemiddelstyrelsen overvåger EDQM inspektioner og stopper anvendelse af API i lægemidler i Danmark fra API der har fået trukket dets CEP.

Hvor finder man info om tilbagetrækning af CEP’er

Forventninger til API audits. Der er forskellige forventninger til en API audit afhængig af hvornår den udføres. Ved ibrugtagning af en API (anvendelse af produkt i et lægemiddel) SKAL API fremstilleren være auditeret, og auditten dække alle aspekter af EU GMP Part 2

Forventninger til API audits. Der SKAL udføres audit af en API fremstiller baseret på en risiko vurdering, (antal afvigelser fundet, lægemidlets anvendelses område, el. lign.) Audit frekvensen må maksimalt blive 3 år (vejledende) Er en API leverandør en fast leverandør kan man ved hver kigge på dele af områderne i EU GMP Part 2, under forudsætning af at der kan dokumenteres at alle områder kommes igennem i løbet af en periode.

Valg af API leverandør - hvad skal vi i medicinalindustrien være opmærksomme på? Have en holdning til hvornår produktion SKAL foregå i lukkede bygninger, eller det er nok med en overdækning. En API fremstillers blanding af aktiviteter som fremstilling af API intermediates, og færdigt API Foretager virksomheden alle fremstillingstrin for en API eller er noget udlagt i kontrakt.

Valg af API leverandør - hvad skal vi i medicinalindustrien være opmærksomme på? Indien Rengøring udstyr / lokaler. De vil gerne, og er konkurrence dygtige. Rettelser sker OMGÅENDE (OBS) Dokumentation er tilforladeligt. Den hierarkiske opbygning af kulturen

Valg af API leverandør - hvad skal vi i medicinalindustrien være opmærksomme på? Kina Skyggefabrikker Sproget Flere GMP niveauer Profit styrer