Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Flashcard-spil Kost - kostråd
Advertisements

Information om Nøglehullet 2011
Lars Ovesen Sundhedschef Hjerteforeningen
Anbefalinger for sund frokost i daginstitutioner v/ Maria Haukrogh
Kost og træning.
Mad til unge på høj- og efterskoler
Maden stiger dig til hovedet!
Hvad er interessant for brødindustrien
Information om Nøglehullet 2011
Sådan skaber vi Fuldkornsfordele sammen
Her ser du de fire slags korn, der er vigtigst i Danmark.
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
3.1. Hvor meget skal du spise om dagen (10 MJ) 3.2.
6.1. Nøglehullet – et sundere valg 6.2 Fødevaregrupper og variation Spis noget fra alle fødevaregrupper hver dag og varier de produkter du spiser inden.
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
Nedsætter fedtindholdet
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
1. Vælger du det sunde brød? Tjek næringsdeklarationen, så kan du se, om det brød, du spiser, er sundt. Brødet er sundt, når det indeholder mange kostfibre.
Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland. Herning badminton klub. mandag 24.september 2007.
BRUGERPEJLING PÅ SOFIELUNDSKOLEN OG ELVERDAMSSKOLEN FORÆLDRE UDARBEJDET AF FOLKESUNDHED MAJ 2016.
Blanchering. Kim & Mikkel. Regler for tilberedning samt hvordan man gør i praksis ch?v=CU6jnNtcsQk At blanchere er at sænke.
Morgenmad Ligesom vi fylder det rigtige brændstof på vores biler, er det lige så vigtigt, at vi fylder det rigtige brændstof på os selv og vores børn.
Diabetes Diabetes Mellitus. Hvad er diabetes? Forhøjet blodsukker pga. ingen eller relativ insulinmangel.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Hjertevenlig kost Ved klinisk diætist Kristel Van Deuren.
Målgruppe 6 – 13 år (skoleelever) Drenge og piger Fra 5 MJ til 9 MJ. 13-årig dreng på 9 MJ. Der er ekstra behov for jern da de er i voksealderen. Hvis.
 Vi har børn i alderen 6 – 23 mdr. der går i dagpleje og vuggestue. Nogle er ikke i dagpleje eller vuggestue det første halve år til et år da barselorloven.
Mærkning – en vigtig detalje Krav til deklarering.
Spelt & Emmer De Gamle Kornsorter. Emmers Historie år f.kr. Vild emmer opstår år f.kr. – Dyrket emmer findes i den frugtbare halvmåne Mest.
704_Herre, vor Herre 1, S1 Herre, vor Herre, hvor herligt Gudsnavnet omstråler himlen og kroner vor jord. Du har hvert væsen og folkeslag favnet, udbredt.
Esbjerg ErhvervsKVINDER Helle Glass Kostvejleder, fitnessinstruktør, certificeret kettlebell (IKLF) instruktør, TRX instruktør, personlig træner og sundhedscoach.
Kostberegning Naturfag. Ikke en optimal ernæring: Ca. 30 % af patienterne på sygehusene skønnes at være undervægtige. Ingen må tabe sig i vægt mens de.
Hvad er Nøglehullet og hvordan kan din virksomhed bruge det
Parametermix - distribution
Når hørenedsættelse begrænser menneskers deltagelse i samfundet
Fotosyntese Fokus på energi
Sådan skaber vi Fuldkornsfordele sammen
Bælgfrugter og proteiner
Seks veje til din sundhed
Værktøj 2: Kan og skal krav - fokus på kerneopgaven
Den vigtigste energikilde.
Undervisning forældregruppe
Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn?
Morgenmåltid Mellemmåltid
FULDKORNS SUNDHEDSGAVNLIGE EFFEKTER
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Hvordan kan jeg arbejde med fuldkorn på mit fagområde?
- og næringsdeklarationer
Mel og kornets opbygning
Styrelsen for Patientsikkerhed Tilsyn og Rådgivning Syd
Mad og beboerinddragelse – med fokus på mennesket med demens
Fagrettet slagter og delikatesse 2015
Madspild hos forbruger (privat)
FULDKORNS SUNDHEDSGAVNLIGE EFFEKTER
Direkte støtte 2018 Landbrugsseminar 2018
Hvordan kan jeg arbejde med fuldkorn på mit fagområde?
Fordøjelse af næringsstoffer
Valg om frokostordning
Økologi.
Lav dit eget brød.
Bagehjælpemidler.
Kødets opbygning For at kunne anvende og tilberede kød hensigtsmæssigt, er det nødvendigt at kende opbygningen af kødkroppens tre væsentligste bestanddele:
Kødets opbygning For at kunne anvende og tilberede kød hensigtsmæssigt, er det nødvendigt at kende opbygningen af kødkroppens tre væsentligste bestanddele:
Cerealier Kornprodukter betegnes også cerealier efter Ceres, den romerske gudinde for korn og plantevækst. Ikke alle er lige velegnede til bagning Fælles.
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
Præsentation af mad vafler
Gourmetsaltning 3-8 g salt pr. kg Større kødstykker ca. 1 døgn
Alberts historie Af forfatter Signe Rhode og illustrator Anja Løfkvist
Præsentationens transcript:

Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn? BASISVIDEN

Øvelse Hvad er fuldkorn? Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn? Øvelse Hvad er fuldkorn? Find eksempler på fuldkorn og fuldkornsprodukter og tal om, hvad I mener er fuldkorn. 17 September 2018

Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn? Fuldkorn er hele kornets kerne – det fulde korn. Ikke kun frøhviden, som man maler ikke-fuldkornsmel af, men også kimen og skaldelene. 17 September 2018

Øvelse Kværn fuldkorn med en melkværn Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn? Øvelse Kværn fuldkorn med en melkværn Billedet krediteres Janne Bagger 17 September 2018

Hvad er fuldkorn? Kernen består af: Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn? Hvad er fuldkorn? Kernen består af: Frøhviden (endosperm) udgør 70-80% af kernen og har et højt indhold af protein og stivelse. Kernens yderste lag er skaldelene, som udgør ca. 14%. Skaldelene kaldes også klid, og det er her, vi finder fibrene. Aleuronlaget findes mellem frøhviden og skallen. Her sidder B-vitaminer, protein, mineraler og kostfibre. Aleuronlaget udgør 7%. Kimen udgør 3%. Her sidder B-vitaminer, E-vitaminer, protein, folsyre og essentielle fedtsyrer. 17 September 2018

Hvad er fuldkorn? Eksempel på næringsindhold pr 100 g hvede: Energi kJ Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn? Hvad er fuldkorn? Eksempel på næringsindhold pr 100 g hvede:   Energi kJ Protein g Fedt g Kulhydrat g Fibre g Vægt i %* Frøhvide/ hvedemel 1476 9,6 1,6 75,7 3,7 70-80 Skaldele/klid 1216 16,2 5,3 65,1 40,2 14 Kim 1594 28,1 51,3 12,3 3 Fuldkornsmel 1426 10,7 2,4 74,1 11,6 100 Kilde: Foodcomp * Hvor stor en andel som bestanddelen udgør af kernen. 17 September 2018

Hvad er fuldkorn? Hele, knækket eller malet Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn? Hvad er fuldkorn? Hele, knækket eller malet Fuldkorn kan være både den hele kerne, eller kernen kan være forarbejdet - knækket, skåret eller malet til fuldkornsmel. Det afgørende er, at alle dele af kernen er med. Eksempler: Hele kerner kan fx være kerner i brød eller fuldkornsris. Af hele kerner kan fremstilles forskellige fuldkornsprodukter: Knækkede Skårne Valsede Formalede Billederne krediteres Skærtoft Mølle 17 September 2018

Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn? Fuldkornslogoet er garanti for et højt indhold af kostfibre og fuldkorn i brød, gryn, mel, morgenmadsprodukter, ris og pasta. Du kan spørge efter fuldkornslogoet, når du handler ind eller bestiller varer hos din leverandør. 17 September 2018

Hvad er fuldkorn? Fuldkorn Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn? Hvad er fuldkorn? Fuldkorn Det er dog ikke alle frø og kerner, som kan blive et fuldkornsprodukt. De skal tilhøre en bestemt del af græsfamilien (Gramineae), og det gør disse: De 4 klassiske kornarter: Hvede og hvedearter som spelt, enkorn og emmer. Rug Byg Havre Samt: Majs – når den er tørret, men ikke friske kerner, så er det er en grøntsag. Hirse Ris Durra og Sorghum-arter – som dyrkes i Asien og Afrika. Bruges mest til foder. Hvede, rug og byg billederne krediteres Skærtoft Mølle 17 September 2018

Hvad er fuldkorn? Ikke Fuldkorn Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn? Hvad er fuldkorn? Ikke Fuldkorn Ikke alle kerner kan få Fuldkornslogo, selv om disse står lige ved siden af de fuldkornslogomærkede på koloniallageret. Disse er IKKE fuldkorn: Vilde ris – er en græs, men den forkerte slægt. Boghvede – er trods navnet ikke hvede, men af pileurtfamilien. Quinoa – amaranthfamilien. De olieholdige frø og kerner har en anden ernæringsmæssig sammensætning: Solsikkekerner Græskarkerner Sesamfrø Hørfrø Nødder Mandler 17 September 2018

Hvad er fuldkorn? Øvelse Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn? Hvad er fuldkorn? Øvelse Sæt fuldkornslogo på forskellige skåle med cerealier. 17 September 2018

Hvad er fuldkorn? Produkter Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn? Hvad er fuldkorn? Produkter Fuldkornslogoet kan bruges på disse produkter: Mel, gryn, flager, knækkede kerner af cerealier Melblandinger Ris Morgenmadscerealier og müsli Grød og grødpulver Brød og brødmix Rugbrød og andre rugbaserede produkter samt brødmix Knækbrød og skorper Pasta og nudler (ikke fyldt) 17 September 2018

Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn? Selv om frø og kerner tilhører den rigtige græsfamilie, er det ikke alle produkter, som disse indgår i, der kan bære fuldkornslogoet. En pizza, kage eller kiks kan f.eks. ikke logomærkes, selvom der er brugt fuldkornsmel – der er typisk for meget sukker og fedt i. Eller popcorn, på trods af, at de bliver lavet af tørrede majs. Bliv klogere på reglerne for brug af fuldkornslogo senere. 17 September 2018

Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn? Hvor meget fuldkorn? Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi får mindst 75 g fuldkorn om dagen. ”Vælg fuldkorn” er da også et af de officielle kostråd. 75 g fuldkorn svarer fx til 2 dl havregryn og en skive fuldkornsrugbrød. Eller to skiver fuldkornsrugbrød, et stykke fuldkornsknækbrød og en portion fuldkornspasta. 17 September 2018

Hvor meget fuldkorn? Anbefaling til småtspisende Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn? Hvor meget fuldkorn? Anbefaling til småtspisende Personer, som ikke spiser så meget, skal ikke have helt så meget fuldkorn. Her er anbefalingen 40-60 gram om dagen. Denne anbefaling gælder for: Børn 4-10 år Ældre personer Mennesker med nedsat appetit Dette kan være relevant at vide, hvis du skal i praktik eller senere kommer til at arbejde i en børneinstitution, med skolemad, på plejehjem eller på et hospital. 17 September 2018

Hvor meget fuldkorn? Vi får ikke nok Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn? Hvor meget fuldkorn? Vi får ikke nok Vi får desværre ikke nok fuldkorn. Kun 30% af danskerne spiser de anbefalede 75 g fuldkorn om dagen. I gennemsnit får alle danskere, både børn og voksne, 63 g fuldkorn om dagen. Det er dog blevet væsentligt bedre end for 10 år siden, bl.a. takket være Fuldkornspartnerskabet. 17 September 2018

Fuldkornspartnerskabet Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn? Fuldkornspartnerskabet Et offentligt/privat partnerskab mellem: Fødevarestyrelsen - som formulerer de officielle kostråd. Sundhedsorganisationerne – som formidler viden om sundhed og fordelene ved at spise fuldkorn. Fuldkornskampagnen er et vigtigt led i deres arbejde med at forebygge sygdomme og fremme sundheden. Fødevarevirksomheder - både producenter, som udvikler og fremstiller produkter, og detailhandlen, som sælger produkterne, er med til at udbrede kendskabet til kampagnen og bruger fuldkornslogoet på deres emballage.   17 September 2018

Fuldkornspartnerskabet Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn? Fuldkornspartnerskabet I dag spiser danskerne gennemsnitligt 63 g fuldkorn om dagen. I 2007 før Fuldkornspartnerskabet blev etableret, blev der kun spist 36 g fuldkorn om dagen. Men der er stadig et stykke vej, til de anbefalede 75 g fuldkorn dagligt.   17.09.2018

Flere varer med fuldkornslogo Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn? Flere varer med fuldkornslogo Vi møder også i stigende grad varer med Fuldkornslogo. I 2010 var der 190 produkter, mens der i foråret 2015 var 681 produkter. 17 September 2018

Hvordan fuldkorn? Fra mark til mave Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn? Hvordan fuldkorn? Fra mark til mave Før vi kan producere dejligt brød til frokosten eller til butikken, eller servere en dejlig ret med fuldkorn på cafeen, er der nogle bagvedliggende processer, vi skal kigge på. Korn sås, modnes og høstes  forarbejdes fx formales  pakkes  distribueres  tilberedes i køkken eller bageri  spises af slutbruger fx gæst, forbruger, kunde, borger, patient etc. 17.09.2018