Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

- og næringsdeklarationer

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "- og næringsdeklarationer"— Præsentationens transcript:

1 - og næringsdeklarationer
Mærkning af fødevarer - og næringsdeklarationer

2 Hvorfor? Det er et krav fra myndighederne.
Alle færdigpakkede fødevarer skal mærkes og deklareres. Færdigpakkede fødevarer er fødevarer, der er indesluttet i en indpakning, der er bestemt til først at brydes af forbrugeren.

3 Færdigpakkede fødevarer
Mærkningen synlig Let at læse På dansk eller dansklignende sprog Må ikke kunne viskes ud Navn og adresse på producent, pakkevirksomhed/forhandler.

4 Varebetegnelse Navnet skal fortælle om, hvilken vare, der er tale om (eksempelvis wienerpølse eller boller i karry med løse ris). Pas på fantasinavne – eksempelvis en Knold og Tot pølse (kødpølse)

5 Ingrediensliste (gælder ikke for små pakker under 10cm2)
Skal indledes med ordet Ingrediensliste, som ikke må forkortes. Alle ingredienser skal stå i faldende mængde startende med den største mængde. Hvis der er italienere i en Italiensk salat, skal der stå hvor mange der er i, angivet i % af varens samlede vægt!

6 Ingrediensliste Tilsætningsstoffer skal deklareres, med kategori/funktion og navn eller E-nummer (eksempelvis - Konserveringsmiddel: E250 eller konserveringsmiddel: natriumnitrit) Krydderier eller olier skal ikke deklareres med mængde, hvis de udgør under 2%. Alkohol angives i % (volumen)for drikkevarer der indeholder mere end 1,2 % vol.

7 Allergener For at gøre det lettere for forbrugeren at se, om en fødevare indeholder allergene ingredienser, skal de fremhæves i ingredienslisten. Navnet på den allergene ingrediens skal være fremhævet visuelt på en måde, der klart adskiller den fra de øvrige ingredienser på listen, fx ved hjælp af skrifttype, typografi eller baggrundsfarve.

8 Allergener I en ingrediensliste for pasta kan allergene ingredienser for eksempel fremhæves på følgende måder: Ingredienser: Durumhvedemel, vand, pasteuriserede æg, olivenolie Ingredienser: Durumhvedemel, vand, pasteuriserede æg, olivenoli

9 Allergen - liste Glutenholdige kornprodukter, dvs. hvede, rug, byg, havre, spelt m.m Krebsdyr Æg Fisk Jordnødder Soja Mælk, herunder laktose. Nødder dvs. mandler, hasselnød, valnød, cashewnød, pekannød, paranød, pistacienød og queenslandnød Selleri Sennep Sesamfrø Svovldioxid og sulfitter, hvis der er over 10 mg pr. kilo fødevare eller 10 mg. pr. liter drikkevand

10 Nettoindhold Faste angives i kg/g Flydende angives i l/dl Drænet vægt.

11 Holdbarhed Stort set alle varer skal være mærket med en holdbarheds dato ”Sidste anvendelsesdato” – når der er tale om letfordærvelige varer. ”Bedst før” – når varen har mere end 5 dages holdbarhed eller hvis det er brød. Er varen frossen skal der være oplysning om holdbarhed ved opbevaring ved forskellige temperaturer.

12 Opbevaring Er madens holdbarhed afhængig af en bestemt opbevaringstemperatur skal dette oplyses på emballagen: Opbevares ved højest +5 °C. Opbevares ved – 18 °C eller koldere.

13 Synsfelt Varebetegnelse, nettoindhold og oplysning om holdbarhed – skal stå i samme synsfelt

14 Brugsanvisning Hvis det er nødvendigt skal der være en brugsanvisning på emballagen. Eksempelvis: Kyllingen skal steges til en kernetemperatur på mindst …………. ?

15 Kvalitetsmærke Kun varer, der er produceret og kontrolleret efter reglerne, må mærkes med det tilhørende logo; eksempelvis økologiske varer.

16 Næringsdeklaration Vil sige oplysninger om næringsindholdet i varen per 100 g. Energi i kJ og kcal. Fedt (mængde af mættede fedtsyrer opgives) Kulhydrat (mængde af sukkerarter opgives) Protein

17 K-salat Italiensk salat
Ingredienser: Fyld: Ca. 63%, Gulerødder (gulerødder, vand, salt) 29%, Fine ærter (ærter, vand, salt) 22%, Asparges (asparges, vand, salt) 12%, Salatsauce: Ca. 37%, (Vegetabilsk olie, Vand, Past. æggeblommer, Salt, Sukker, Gelatine, Stabilisatorer (modificeret kartoffel- og majsstivelse, E 412, E 415), Surhedsregulerende middel (E 270, E 330), Konserveringsmidler (E 202, E 211)

18 Medisterpølse eller færdigret
Lav en etiket for den medisterpølse vi har på skolen eller et valgfrit produkt.


Download ppt "- og næringsdeklarationer"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google