Kommunikation og skabelsen af sociale verdener

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Tema 4: Regulering af følelser Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Advertisements

Skabelse af dialogiske rum ”
Oplæg om Habermas og demokrati
Mennesker gør det rigtige – Hvis de kan!!
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
Forældremøde Lærkebo. Mariagerfjord Kommune.
Ved egen kraft Marte Meo En udviklingsstøttende metode
En ultra kort og praksisnær introduktion til mentaltræning
Reglernes del 2: Når både mødes
Hvad gør livet værdifuldt?
Hvad gør livet så værdifuldt?
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
UDVIKLINGSKATALOG - A •være mere direkte og krævende overfor andre •påtage sig nye varierede opgaver noget oftere •bruge sin autoritet noget mere •træffe.
Kan man gøre andre mennesker lykkelige?
Forbrugeren og den finansielle markedsplads
Pligtetik.
I det efterfølgende ses på tre forskellige indgangsvinkler i kommunikationen med medarbejderne De tre temaer er Samtalen Synlig ledelse og gennemslagskraft.
De fleste mennesker ønsker at passe
Kommunikation.
Kulturen i forandringsprocesser
Det er sjovere at yde en indsats, når vi arbejder godt sammen!
Sociolingvistik.
Mogens K. Skadborg exam.art.phil., MEVO Overlæge
Hvad gør livet så værdifuldt?
Lidt om ham Austin Performativer der virker…. Opgør med den klassiske forståelse af sproget: Klassisk: Udsagn kan være beskrivende eller erklærende Disse.
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Hvad virker motiverende på dig når du arbejder med projektet ?
Tema 5: Relationer og kommunikation Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Øjenstyringscomputer – og hva’ så? Familieweekenden d september 2014 Center for Rett Syndrom.
Circle of change Benægtelse Reaktion Accept Handling
Videoanalyse efter VIKOM´s principper:
Karl Tomms Spørgsmålstyper Coaching øvelse Frokost
Den ideelle talentudvikler - en refleksiv praktiker?
- et udviklings- og dialogværktøj
HVAD ER EN PROBLEMFORMULERING ?
Inklusion og inkluderende processer
Den unge projektgeneration - om det lokale guld, deltagelsesstrategier og medborgerskab. KL’s kultur- og fritidskonference Kolding maj 2011 Flemming.
MEDIER OG KOMMUNIKATION, F2004 Medie- og kommunikations- videnskabelige metoder 27/
Hermeneutik Gruppe 9. Opgavespørgsmål nr.1: Hvordan definerer hermeneutikken det meningsfulde og fortolkning (se især Pahuus: pp )? Hvordan definerer.
Stress En folkesygdom?.
Dialogredskab - uddannelsesparathed. Hvordan er redskabet blevet til? Samarbejdsprojekt Involvering af de unge Støtte fra region Syd.
Del 2:Rammer for en professionel samtale med en patient ETABLERE EN RELATION, ANERKEND E OG SKABE TRYGHED 2 LEDE OG SKABE STRUKTUR 1 Indlede samtalen,
BØRNELINIEN Definition på kompetente børn og unge med særlige behov.
Børns udvikling og samspil med ”de andre” Minileder 2 kursus august 2015.
Fællesskabernes Fællesskab Indledning til LØS’s efterårsseminar 2015 af Henrik og Niels.
Når udfordringer bliver muligheder Nadia El-Gendi, seniorkonsulent 29 april 2016.
Robusthed. ”I stedet for at bruge alle ressourcerne på at forhindre folk i at falde i floden og drukne, er det bedre at give dem mulighederne for at lære.
Mentorskabets roller og relationer Lone Nordskov Nielsen Efterskoler,
Den professionelle samtale Ilulissat den 11. februar 2016 Jakob Munk Jensen, Danmarks Læreforening.
Konflikter Forstå betydningen af at arbejde med konflikthåndtering Læringsmål: -Du skal kunne fortælle om de forskellige trin i konflikttrappen. -Du skal.
Drives af LOKK (landsorganisationen af kvindekrisecentre) Rådgivning for unge, fagfolk og forældre – alle kan være anonyme Oplæg og undervisning Hotline.
Målrettet kommunikation
Mindre management, mere Kierkegaard. Efterskoler, Nyborg Strand, 3. 3
Sansning, sprog, mening Talens sanselige medium er lyden (…) allerede med det bliver den til tone, der stemmer sindet.
Sanne Kjærgaard Nikolajsen FOA
Indre By / Østerbro LokalMED
At motivere til forandring
UDVIKLINGSKATALOG - A Lavt “D” kan udvikle sig ved at:
Anerkendende pædagogik
Rita Buhl 22. september 2018.
SIP4 Pædagogisk ledelse i praksis – fra ord til handling
Tag snakken – bryd vanerne
“Min nåde er dig nok, for min magt udøves i magtesløshed”
Meningsskabelse som relationskompetence
Velkommen Pårørendekursus Livet med demens i plejebolig
Velkommen Pårørendekursus Livet med demens i eget hjem
Anerkendende tilgang Organisationer er levende systemer, og ledelse er en relation Ledelse handler om relationer og sociale systemer Vi kan ikke ændre.
Barnesyn og børneperspektiv
Gruppeudviklingssamtale Trin 1-2-3
Præsentationens transcript:

Kommunikation og skabelsen af sociale verdener Pearce 2007:kap 4 og 5

Handlingskoordination At spørge hvordan (fx en given selvdestruktiv) adfærd passer ind i løbende mønstre for interaktion med andre, fremfor at spørge om, hvad der er galt med den pågældende Fokus på koordinationer i replikskifter giver os bl.a. en skabelon, som skærper vores evne til at lokalisere forgreningspunkter (p.88))

Forgreningspunkter Undertiden har vi vanskeligt ved at opdage forgreningspunkter og handle klogt i dem, fordi vi er så optagede af betydningen af det, der foregår, at vi overser mulighederne for at ændre mønstrets form I kommunikationsperspektiv er det uinteressant om de er oprigtige eller ej, det ville være mere interessant at spørge: hvad kan vi gøre i denne situation? (p.92))

Betydningsdannelse Grundlæggende for den menneskelige tilværelse Kulturen er altid flerstemmig og overdetermineret (…) der findes ikke nogen privilegeret position, intet absolut perspektiv Dette giver mulighed for at undslippe undertvingelsen og undgå slet og ret at gentage de givne kulturmønstre, og finde forgreningspunkter og handle klogt på måder der undertiden går ud over den givne kultur. (p.94-97))

Emergerende sociale verdener Kommunikationsprocessen er en dobbeltsidet aktivitet af handlingskoordination og betydningsdannelse (p.99))

Talehandlinger Grunden til at mange talehandlinger ikke får det udfald, man havde til hensigt, har meget lidt at gøre med kriterier som ‘evne til at udøve den relevante handling’ men derimod meget at gøre med koordination Hvis nogen standser dig i en samtale og spørger: ‘hvad mente du med det?’ så burde du svare: ‘det ved jeg ikke endnu, for vi har ikke afsluttet vores samtale’ Betydningen er bestemt af det, der gik forud og af det der følger efter (p.101-110))

Konversationelt implikatur Det vi forudsætter for at kunne forholde os til en talehandling Klogt at forholde sig seriøst legende til det konversationelle implikatur Hvilket spektrum af betydning er der i denne replik? Hvilke af disse betydninger kan der bidrages til at realisere? Hvilke kan trænges i baggrunden? Hvilken talehandling der er udøvet afhænger af dens relationer til forudgående og efterfølgende handlinger (p.111-113))

Logisk kraft Moralsk tvang, oplevelse af burde, reaktion hos os Mennesker der gør ting som andre finder forkastelige, gør i egen forståelse netop det, de føler de skal, og må gøre Muligheden for at komme videre sammen, begynder når begge parter kan anerkende at de andre, ganske som dem selv, handler i deres sociale verden med en sans for pligt og ære Uanset hvad den logiske kraft i en situation tvinger os til at gøre, så vil det fastlåse det mønster, der måtte forekomme (p.113-116))

Emergente interaktionslogikker Fanget i begivenhederne i en sådan grad at vi ikke aner hvad vi skal gøre og derfor bliver ved med at gøre det, vi ‘må’ for således at ende med at blive medskabere af en episode, som vi ikke ville have valgt Udvikles af frem-og tilbageprocesser i deltagernes replikudveksling (Pearce 2007:kap. 6)

Kommunikationsformer Klynger af episoder der har en stærk lighed Monokulturel – uoverensstemmelser udtryk for ‘manglende øvelse’ eller mangel på sund fornuft. man ‘har det’ eller man ‘har det ikke’. Etnocentrisk – forskelligheder er uoverensstemmelser. Egen kultur foretrækkes og værdisættes højere end andre Modernistisk – uoverensstemmelser imødekommes med synteser af modstående synspunkter, og er problemer der skal løses Kosmopolitisk – uoverensstemmelser er lejlighed til at lære om forskellige måder at konstruere virkelighed på og fortolker dem som ressourcer, så længe de ikke fuldstændig blokerer for koordination (Pearce 2007:kap.6)