Hvordan nedbrydes maden ? Mad og Fordøjelse Hvad består maden af ? Hvordan nedbrydes maden ?
I munden
I mavesækken
I 12-finger-tarmen (galde)
I 12-finger-tarmen (bugspyt)
I tarmen I tarmen I tarmen
Kulhydrater C6H12O6
Glukose
+ Glukose - C6H12O6 Fruktose - C6H12O6 H O H Vand - H2O Sukrose - C12H22O11
Stivelse
Stivelse
Cellulose
Cellulose
Proteiner ENZYM
Proteiner
Proteiner
Fedtstoffer
Fedtstoffer
Body bio ?
1. Føden tygges. Stivelse nedbrydes til kortkædede kulhydrater vha 1. Føden tygges. Stivelse nedbrydes til kortkædede kulhydrater vha. spytamylase. 2. Føden synkes og føres via peristaltiske bevægelser i spiserøret til mavesækken. 3. I mavesækken nedbrydes proteiner til mindre polypeptider vha. enzymet pepsin. 4. I tolvfingertarmen tilføres galde fra galdeblæren. Galden findeler (emulgerer) fedtdråberne. 5. Der tilføres bugspyt til tolvfingertarmen. Bugspyt indeholder en række enzymer fx peptidase, der spalter polypeptider til aminosyrer og lipase, der spalter triglycerider til glycerol og fedtsyrer. 6. Aminosyrer, glycerol, fedtsyrer og monosaccharider optages gennem tyndtarmens væg til blodbanen eller lymfesystemet. 7. Vand og salte optages i tyktarmen. Fra side 89 i Biologi C+B.