Hvordan nedbrydes maden ?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Kost til triatleter.
Advertisements

Organers histologi 11 For at starte, klik på: Forside Tabel Hulorganer
Fordøjelsen – næringsstoffernes funktion i kroppen
Protein, kulhydrater, lipider og metabolisme
Vigtige begreber i naturfag
Center for Ernæring og Tarmsygdomme
Stivelse og amylaser Kulhydrater amylose og amylopektin
Fedt det gode, det onde og det virkelig grusomme
Tar´ sukkerstoffer livet af dig?
Naturfag 9.klasse Plan for i dag: Hvad består en menneskekrop af?
Mette Riis, fitness.dk Slagelse, torsdag d. 19. juni 2008
Økologi.
Enzymer.
Skabelsen af livets molekyler (aminosyrer, sukkerstoffer)
KOSTPROGRAM 2013.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
træningsprincipper og træningsforbedringer
Tyndtarmens histologi
Varedeklaration Optagelse af mad Madens funktion Kulhydrat
Det centrale dogme Og noget om aminosyrer.
Anatomi & Fysiologi XVI Fordøjelsen I
Anatomi & Fysiologi XIX Stofskiftet, vitaminer og mineraler I
Anatomi & Fysiologi XVIII Fordøjelsen III
Anatomi & Fysiologi XVII Fordøjelsen II
PROTEIN Af Leif D. Hansen.
Fordøjelseskanalen.
Homeostase / Regulering af kroppens indre miljø
Øko- system Regn- skoven Ren kemisk KroppenOrganerDet mindste
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Fedt, protein og kulhydrater
A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Foderværdi af danske korn- og proteinafgrøder til malkekvæg P. Lund, M.R. Weisbjerg,
Foderets fordøjelse og omsætning
Fordøjelsessystemet.
Kornkvalitet og dyresundhed
-kroppens største organ
Biodiesel and bioethanol
1y’s samlede undervisningsmateriale om menneskets fordøjelse
Intro Forskellige opfattelser? Sammenhæng mellem indkomst, uddannelseslængde, socialgruppe og sundhed? Energiforhold – optimal kost? Hvordan optages og.
Fordøjelsessystem. Indledning Kig og lær Spytkirtlerne Tre sæt spytkirtlerne Tre sæt spytkirtlerne 1. Øre kirtlerne, ligger ved 1. Øre kirtlerne, ligger.
Blodplader Blodplasma Hvide Blodlegemer Røde Blodlegemer Lymfesystemet.
Fordøjelsessystemet.
Dagsorden:  Grounding med ballstick  Fremlæggelse af kropstegninger  20 hurtige til professoren  Anden underviser  Meebook-forløb omhandlende huden.
Ældre og ernæring 1.
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Hormonsystemet/Indokrine kirtler
Fotosyntese Fokus på energi
Gads Forlag, ©Toverud Næsehule Gane Glandula parotidea Mundhule Svælg
Kulhydrater og dannelse af ATP
Regnskoven producerer medicin
Den vigtigste energikilde.
Fodring som passer vommen og de flermavede dyr
Du blir’ hvad du spiser…
Hvad indeholder vores mad.
Proteiner Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Mel og kornets opbygning
Fordøjelse af næringsstoffer
Anatomi Lever, nyrer.
PROTEINSYNTESEN I genetikken
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Peder Oxes Allé 4 • 3400 Hillerød •Tlf •
Enzymer Består af proteiner
Fordøjelseskanalen Enmavede.
PROTEINSYNTESEN I genetikken
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Mink Fodring. Mink Fodring Fordøjelse Organer og processer.
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
Mikroorganismers ernæring og stofskifte
Fordøjelseskanalen Enmavede.
Fordøjelse Rovdyr Fordøjelsessystemet der ligner hinanden Mink Kat Ræv
Præsentationens transcript:

Hvordan nedbrydes maden ? Mad og Fordøjelse Hvad består maden af ? Hvordan nedbrydes maden ?

I munden

I mavesækken

I 12-finger-tarmen (galde)

I 12-finger-tarmen (bugspyt)

I tarmen I tarmen I tarmen

Kulhydrater C6H12O6

Glukose

+ Glukose - C6H12O6 Fruktose - C6H12O6 H O H Vand - H2O Sukrose - C12H22O11

Stivelse

Stivelse

Cellulose

Cellulose

Proteiner ENZYM

Proteiner

Proteiner

Fedtstoffer

Fedtstoffer

Body bio ?

1. Føden tygges. Stivelse nedbrydes til kortkædede kulhydrater vha 1. Føden tygges. Stivelse nedbrydes til kortkædede kulhydrater vha. spytamylase. 2. Føden synkes og føres via peristaltiske bevægelser i spiserøret til mavesækken. 3. I mavesækken nedbrydes proteiner til mindre polypeptider vha. enzymet pepsin. 4. I tolvfingertarmen tilføres galde fra galdeblæren. Galden findeler (emulgerer) fedtdråberne. 5. Der tilføres bugspyt til tolvfingertarmen. Bugspyt indeholder en række enzymer fx peptidase, der spalter polypeptider til aminosyrer og lipase, der spalter triglycerider til glycerol og fedtsyrer. 6. Aminosyrer, glycerol, fedtsyrer og monosaccharider optages gennem tyndtarmens væg til blodbanen eller lymfesystemet. 7. Vand og salte optages i tyktarmen. Fra side 89 i Biologi C+B.