Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Fordøjelsessystemet.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Fordøjelsessystemet."— Præsentationens transcript:

1 Fordøjelsessystemet

2 Introduktion Hvis vi ser kort på hele processen fra at vi stopper mad i hovedet til vi skal, (sagt på dansk) på tønden og lave pølser. Gennemsnitligt opholder føden sig højst 1-2 minutter i munden, cirka 1-2 timer i maven og cirka timer i tarmen. Men hvad sker der enligt inde i kroppen med den maden vi indtager.

3 Indledning Opbygning af fordøjelsessystemet Kemisk fordøjelse
Optagelse af næringsstoffer Udskillelse af affaldsstoffer gennem tarme

4 Spiserøret Når vi synker maden presser tungen det i spiserøret, samtidig med at vi per refleks aktiver vores (bøf på vej knap) der lukker af for luftrøret, samtidig med at spiserøret udvides. Sammentrækninger af muskelfiber i spiserøret skubber maden videre ned mod maven. Spiserøret ligger relativt løst hvilket gør det det muligt for det at udspile sig og bukke nå maden skal i gennem. Spiserøret ender ud i mavesækken.

5 Mavesækken Størrelsen af mave sækken varierer fra menneske til menneske men mavesækken kan som regel indeholde op til 1-1,5 liter. Ved over spisning kan mavesækken udspiles yderligt vil føre til ubehag. Den typiske PH værdi mellem 1,8 og 4. I mavesækken fortsætter bearbejdningen af føden, idet muskulaturen i mavesækkens væg trækker sig sammen i forskellige mønstre, således at maveindholdet konstant omrøres, hvorved det dels blandes med mavesaften dels rent mekanisk deles i mindre og mindre stykker. Efterhånden som maveindholdet får en grødet eller vandig form, bliver det skubbet videre fra maven til tolvfingertarmen gennem maveporten (pylorus).

6 Tyndtarmen En største del af fordøjelsen foregår i tyndtarmen, her nedbrydes maden til små molekyler, som optages via tarmvæggen sammen med vand og salte. Udover peristaltiske bevægelser, har tyndtarmen også andre bevægemønstre, som har til formål at blande maden med mave væskerne og at sikre, at slimhinden hele tiden er i kontakt med frisk tarmindhold, så absorptionen kan foregå så effektivt som muligt. Tyndtarmens første stykke kaldes tolvfingertarmen som har fået navn på grund af sin længde cm, nogenlunde svarende til tolv fingerbredder. I tolvfingertarmen udmunder udførselsgangene fra lever og bugspytkirtel.

7 Tyktarmen Tyktarmen er den sidste del af menneskets tarmsystem som befinder sig imellem tyndtarmen og endetarmen. Tyktarmen består af blindtarmen, colon, endetarmen og analkanalen. Tyktarmens formål er at absorbere overskydende væske fra føden og omsætte det til fast form. Denne proces foregår i den første del af tyktarmen mens den sidste del fungerer som depot for afføring. Tyktarmen er forbundet med endetarmen i en s-formet tarm. Til højre er givet et billede af tyktarmen.

8 Blindtarmen & det ormeformede vedhæng
Blindtarmen er noget af det første i tyktarmen. Den består af en sæk og et ormeformet vedhæng som på billedet vist til højre. Blindtarmens funktion er ukendt, nogle mener det er for immunforsvaret mens andre mener det er et unødvendigt organ i overskud.

9 Endetarmen & analkanalen
Endetarmen fører ned i analkanalen hvor afføringen kommer ud. Både endetarmen og analkanalen er tom da afføring ligger i tyktarmen. Endetarmen og analkanalen består af muskler der holder passagen lukket. Når afføringen skal ud bliver musklerne i endetarmen og analkanalen afslappede imens musklerne i tyktarmen presser afføringen ud.

10 Leveren Leveren ændrer stoffer, så de lettere kan udskilles, fx gøre dem mere vandopløselige, så de lettere udskilles i nyrerne. Leveren omdanner stoffer og udskiller dem i form af galde gennem galdevejene, videre til tarmen. Leverbetændelse - hepatitis A, B og C.

11 Galdevejene Galdevejene transporterer galde (stof fra leveren) videre til tolvfingertarmen. Galdeblæren gør det muligt at styre flowet af galde???

12 Bugspytkirtlen Bugspytkirtlen danner bugspyt til nedbrydelse af føde.
Sukkersyge skyldes at bugspytkirtlen ikke producerer nok af det enzym som nedbryder sukker.

13 Urinveje Opbygning af urinveje Rensning af blod
Udskillelse af adfaldsstoffer

14 Sygdomme/skader Symptomer Mave Tarme Lever Bugspytkirtel Nyre

15 Video om fordøjelse

16 Kildeliste www.wikipedia.org www.astratech.dk www.netdoktor.dk


Download ppt "Fordøjelsessystemet."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google