Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Naturfag 9.klasse Plan for i dag: Hvad består en menneskekrop af?

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Naturfag 9.klasse Plan for i dag: Hvad består en menneskekrop af?"— Præsentationens transcript:

1 Naturfag 9.klasse Plan for i dag: Hvad består en menneskekrop af?
Kort gennemgang af knogler og muskler Oplæg til gruppearbejde

2 2. Hvad består en menneskekrop af?
Brainstorm/tanketræ…

3 3. Vi bygger et menneske Vær at vide om knoglerne
Vi har over 200 knogler i kroppen. Når vi bliver født er vores knogler bløde og består af brusk. Efterhånden som vi vokser sker der en ”forbening” med kalk, der gør dem hårde (0-20 år). For at danne kalk skal vi have kalcium. Den får vi i Danmark ofte fra mælkeprodukter. De største knogler er lårbensknoglerne. De mindste er de tre små knogler i øret: hammeren, stigbøjlen og ambolten. Knoglerne har ikke kun forskellig størrelse, men også form: Lang rørknogle (her lårbenet) Kort knogle (her en håndrodsknogle) Flad knogle (her skulderbladsknogle) Uregelmæssig knogle (her bækkenknogle) Sesamknogle (her knæskal)

4 3. Vi bygger et menneske Vær at vide om led
Mellem vores knogler er der led. Det er led der gør fx vores arm bøjelig. Der findes forskellige typer af led: 1. Kugleled Kan dreje til alle positioner. Hoften og skulderen. 2. Hængselsled Kan bøjes i en retning. Fingrene, albue og knæ. 3. Drejeled I albuen mellem albueben og spoleben

5 Til sammen danner knogler og led vores skelet.
Skelettet har mange funktioner: Danner et netværk, der støtter kroppen: musklerne der er fasthæftet til knoglerne bevæger skelettet. Beskytter nogle af de indre organer mod mekaniske skader: f.eks. beskytter ribbenene hjertet og lungerne, og hjerneskallen beskytter hjernen. Indeholder og beskytter den røde knoglemarv, Hæmatopoietisk (Blod-dannende) væv (Røde blodlegemer/Erythrocyter).  Nogle hvide blodlegemer (Leukocyter) produceres også i knoglemarven. Danner et lager uorganiske salte, som f.eks. CALCIUM.  Calcium kan hentes fra knoglerne for at opretholde en normal koncentration af calcium i blodet, som er nødvendig for at blodet kan størkne og for normal funktion af muskler og nerver.

6 3. Vi bygger et menneske Værd at vide om musklerne
En muskel består af muskelceller. Når muskler arbejder, trækker de sig sammen, de bliver kortere, tykkere og hårde. Når de slapper af, bliver de længere, tyndere og bløde. I alt har vi 639 muskler i kroppen Halvdelen af vores vægt er muskler. Vi har tre typer af muskler: 1. Skeletmusker Får vores krop til at bevæge sig. Normalt under viljens kontrol. 2. Glatte muskler Omkring tarmene, mavesækken mm. Ikke under viljens kontrol. 3. Hjertemusklen En stor muskel, kræver kun kort hvile.

7 3. Vi bygger et menneske

8 4. Kredsløbet Venepumpen i benene
Når blodet er nået ned i vores ben skal det lodret op igen til hjertet. For at løse dette problem så hjertet ikke skal arbejde ekstra hårdt, har vi udviklet venepumper. Venepumpen består af nogle små klapper der virker som ”ensrettere” i venerne. Hver gang vi spænder vores muskler i benene presses blodet opad mod hjertet, og fordi der sidder små vene- klapper i venerne kan blodet ikke løbe tilbage igen.

9 Organer Lever Mavesæk Galdeblære Bugspytkirtel Tolvfingertarm Tyndtarm
Tyktarm Endetarm Nyre Hud Milt


Download ppt "Naturfag 9.klasse Plan for i dag: Hvad består en menneskekrop af?"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google