Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Anatomi & Fysiologi XVI Fordøjelsen I

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Anatomi & Fysiologi XVI Fordøjelsen I"— Præsentationens transcript:

1 Anatomi & Fysiologi XVI Fordøjelsen I

2 Anatomi & Fysiologi - Lektion 16
Fordøjelsessystemet Hovedformål er at optage næringsstoffer og vand Kulhydrater Protein Fedt Vitaminer Mineraler Sporstoffer Bearbejdning Mekanisk Tænder Æltning/Peristaltik (mavesæk og tarmen – glatte muskulatur) Kemisk Enzymatisk nedbrydning/spaltning af næringsstoffer til mindre molekyler

3 Anatomi & Fysiologi - Lektion 16
Fordøjelsessystemets general opbygning (1) Fordøjelsessystemet betragtes som et rør der passerer gennem kroppen fra mundhulen til endetarmen maden, som befinder sig i fordøjelseskanalen er endnu ikke optaget i kroppen

4 Anatomi & Fysiologi - Lektion 16
Basisk struktur (1) Tunica serosa Bindevæv med et mesotel serøsproducerende lag, som er kontinuerlig med bughinden (peritoneum) Tunica muscularis Longitudinal (ydre) og cirkulær (indre) glatte muskler Tunica submucosa Bindevæv med et nervepleksus Tunica mucosa Mucosa muskelen – et tyndt glat muskellag Mucosa – et tyndt bindevævslag med blod- og lymfekar, samt nerver Epitel – Strukturen ændres i fordøjelseskanalen og kan være beskyttende, sekretdannende eller optagende afhængig af placering

5 Anatomi & Fysiologi - Lektion 16
Basisk struktur (2)

6 Anatomi & Fysiologi - Lektion 16
Basisk struktur (3) Villi og microvilli (på celleniveau) øger overfladareal og derved optagelse

7 Anatomi & Fysiologi - Lektion 16
Mesenterium (krøset) Blodkar Gren af A. & V. mesenterica Lymfekar Nerver

8 Anatomi & Fysiologi - Lektion 16
Fordøjelseskanalen oversigt Spytkirtler (Gll. Salivales) Ptyalin (kulhydrat spaltning) Mavesæk - eksokrinkirtler Pepsinogen (præstadiet til pepsin – protein spaltning) Saltsyre (omdannelse af pepsinogen til pepsin) Intrinsic factor (medvirker ved B12 optagelse) Mucin (beskyttende) Lever/Galdeblær Galdesalte (muliggør fedt optagelse) Bugspytkirtelen - eksokrinkirtler Bikarbonat (basisk, nuetraliserer mavesækkens syrlige ekskret) Trypsinogen (præstadiet - protein spaltning) Carboxypeptidase (peptidendekæde spaltning) Lipase (fedt spaltning) Amylase (kulhydrat spaltnning) Ribonuklease, desoxyribonuklease (kernesyre spaltning) Føde og væske Gastrin Regulerer mavesækkens eksokrin funktion Spytkirtler Mundhule Kirtler Mavesæk Næringsstof- optagelse Lever Galdeblær Tyndtarm Bugspytkirtel Enterogastron Hæmmer mavetømning Enterokinase Omdanner tripsinogen til den aktive tripsin Sekretin Hormon der stimulerer bugspyt frigørelse Tyktarm Elektrolyt- og væskoptagelse Endtarm Cholecystokinin-pancreozymin – CCK Hormon der stimulerer galdeblær tømning

9 Anatomi & Fysiologi - Lektion 16
Næringsstofferne (1) Protiener Proteiner er et stabilt molekyle opbygget af en eller flere polypeptider Peptider har kortere kæder end polypeptider: grænsen for navngivning ligger omkring 50 aminosyrer Der findes DNA koder for 20 specifikke aminosyrer Aminosyrer er Kvælstofholdige forbindelse

10 Anatomi & Fysiologi - Lektion 16
Næringsstofferne (2) Kulhydrater Har generalformelen Cm(H2O)n Kulhydrater er opbygget af sukkermolekyler Monosakkarid Indeholder kun et sukkermolekyl Disakkarid Indeholder to sukkermolekyler Oligosakkarid Indeholder <10 & >2 sukkermolekyler Polysakkarid Indeholder > 10 sukkermolekyler Glukose Sukrose Amylose

11 Anatomi & Fysiologi - Lektion 16
Næringsstofferne (3) Fedtstoffer Esterforbindelse mellem Glycerol og fedtsyrer Glycerol Alkohol med tre hydroxyl (OH) grupper: C3H8O3 Fedtsyrer Ofte uforgrenede kæder af kulstofatomer med en carboxylsyregruppe (-COOH) i den ene ende Mættet – ingen dobbeltforbindelse mellem kulstofatomer Umættet – har dobbeltforbindelse forbindelser mellem kulstofatomer Flereumættet - har flere dobbeltforbindelse forbindelser mellem kulstofatomer Glycerol

12 Anatomi & Fysiologi - Lektion 16
Næringsstofferne (4)

13 Anatomi & Fysiologi - Lektion 16
Næringsstofferne (5)

14 Anatomi & Fysiologi - Lektion 16
Fordøjelsessystemets flora Der er ca. 10 mave-tarm microrganismer for hver kropscelle (dvs. ca. 1020) Der er ca. 500 forskellige mikrorganismer Udgør ca. 60% af afføringens tørvægt Mange af mave-tarm floraer har en symbiotisk forhold til deres host. Fermentation af ubrugt energi substrater Bidrag til immunsystem udvikling Hæmmer vækst af fremmede patogen mikroorganismer Vitamin produktion Vitamin K

15 Anatomi & Fysiologi - Lektion 16
Mundhulen

16 Anatomi & Fysiologi - Lektion 16
Tanden

17 Anatomi & Fysiologi - Lektion 16
Spytkirteler Seks store kitler; små spytkirtler findes også i mundens slimhinden Spyts funktioner: At holde mundhulen fugtig og derved beskytter mundhulens strukturer Indeholder enzymet ptyalin, som begynder at nedspalte kulhydrater Indeholder immunoglobuliner IgA IgM – beskyttende immunaktivitet Indeholder Lysozym Innovation Ørespytkirtel (Gl. Parotidea) - N. Glossopharyngeus (Cr. IX) Tungespytkirtel (Gl. Sublingualis) - N. Facialis (Cr. VII) Kæbespytrkirtel (Gl. Submandibularis) - N. Facialis (Cr. VII)

18 Anatomi & Fysiologi - Lektion 16
Pharynx og larynx


Download ppt "Anatomi & Fysiologi XVI Fordøjelsen I"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google