(Hvordan) bringer Peer-støtte recovery ind i organisationerne

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Finsenscentret den 25. marts 2014
Advertisements

Region Hovedstadens Inspirationsseminar 30. april 2014 Din Gode Udskrivning i psykiatrien – et samarbejde mellem tidl. patienter, pårørende og medarbejdere.
3-timersmødet 2013 TEMA: Samarbejde i teams og om patientforløb • Tankegangen bag den forløbsorienterede organisationen (FLO) er, at patienten og patientforløbet.
Projektleder: Klavs Serup Rasmussen Oplæg ved Kirsten Elise Hove
Arbejdsdeling mellem kommuner og region på psykiatriområdet
der var engang behandlingspsykiatri Idræt og motion – en ny vej
Psykoedukation til unge i OPUS
Rehabilitering til borgere med hjertesygdom
SYGEPLEJESYMPOSIUM 2013: Recovery - fra vision til virkelighed, Region Hovedstadens Psykiatri, 17. januar 2013 Annette Rolsting, Bedre Psykiatri ”Sproget.
”Sammenhængende patientforløb i psykiatrien”
Job & Uddannelse i Øresundsregionen
Ambassadører i EN AF OS kampagnen Axelborg d. 26. august 2013.
Vestegnsprojektet Forebyggelsespuljens temadag 4. oktober 2012
Læringsrum for implementering af akkrediteringsstandarder
Annette Kamp og Pernille Bottrup Nyborg Strand januar 2011
Kristen Kistrup, formand for Dansk Selskab for Distriktspsykiatri og
Workshop om læringsmiljø – Hvad, hvorfor og hvordan?
Vicedirektør Susanne Poulsen, Bornholms Hospital
Arbejdsmarkedsperspektivet i en behandlingsmæssig kontekst Succes i intensiv behandling KABS Viden, døgnkonference 3. november 2009 Marika Sabroe Vejle.
Topmødeerklæring ► ► Sammenhængende og tidlig indsats Først og fremmest skal vi have en indsats, der tager udgangspunkt i de unges problemstillinger.
Uddannelseskonference 9. november 2012 Katja Kayser Koncerndirektør, Region Hovedstaden 9. november 2012.
Vision for Holmebækskolen Holmebækskolen er en skole med en stærk kultur og et fælles sprog, hvor fællesskaber styrkes omkring: Børnene, klassen og klassesamarbejdet.
Konstruktiv dialog kan forebygge smerter i muskler og led
Lone Tonsgaard, Projektleder
Kodeks for offentlig topledelse
Oplæg på samordningsudvalgsmøde d. 27. februar 2014 v. Conni Christiansen Sundhedsaftale 2015 – 2018.
INTRODUKTION. Kort om metoden: -Udviklet i partsprojekt mellem KL og KTO -Gennemført med inddragelse af 10 organisationer på tværs af sektorer -Metoder.
1 Resultater og perspektiver – Samordningsudvalg Syd
15. september DASYS Charlotte Rahbek Omsætning af viden – Elektronisk patientdokumentation.
Recovery-mentor projektet
Potentialerne i den (nye) åbne skole
Usammenhængende og sporadisk landdistriktsudvikling i Rebild kommune såvel i lokalsamfundene, som på forvaltningsplan. En del ildsjæle brænder ud, flere.
Barndommen er fremtiden Fremtidens institutioner 2015
Afprøvning og dokumentation af Åben Dialog som metode
Konference om efteruddannelse og kompetenceudvikling
Et regionalt perspektiv på Strategi for Velfærdsuddannelserne 1. næstformand i regionsrådet Bente Nielsen Temadag og workshop:
Organisations kultur Organisationskultur handler om, hvordan de ansatte modtager organisationskulturens karakteristika. Det handler ikke om, om de kan.
Tine Jerris, projektleder i Kronikerprogrammet
Den nye sundhedsaftale 2015 – 2018
Undgå, at de ældre brænder ud, og at de unge dropper ud!
Sociale netværk og ledelsesmæssig opbakning Dialogdag d. 23. maj 2011.
Anbefalinger fra Vækstforum Hovedstadens task force om erhvervsuddannelser Vækstforum Hovedstadens møde den 21. juni 2012 v/ Klaus Nørskov,
Regionsmøder marts 2015 v/adm. direktør Kim Høgh.
Intro: elever/STUDERENDE CENTER Nord-Vest
TEMA 2014: KOMPETENCEVURDERING Målbeskrivelserne er ved at blive/er reviderede i alle specialer Der lægges større vægt på kompetencevurdering Der lægges.
Præsentation af resultaterne fra workshop 1 1. Workshop 1- hvad gjorde vi? Spor: Unge, uddannelse og beskæftigelse Tema 1 - Forebyggelse og sammenhæng.
”Peer Støtte” på dansk ligestillet støtte Peer Netværket Danmark  Hvad er en peer støtte?  Om Peernetværket – hvem står bag  Formål og visioner  Hvad.
PEER-STØTTE I REGION HOVEDSTADEN Et partnerskab mellem: Region Hovedstadens Psykiatri, Rudersdal Kommune, Helsingør Kommune, Københavns Kommune, Psykiatriforeningernes.
Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag. Ånden, ordet og hjertet Nysgerrighed. Så enkelt kan kimen til vores undervisning siges. Når man først er nysgerrig,
John Vinsbøl Udviklings- og VEU centerchef Vestsjælland
3-timersmøderne 2016 Initiativ * Konkrete uddannelsesinitiativer + dialog * Konkrete uddannelsesinitiativ er + dialog Årlig rapport 3-timersmødet Vision.
- Med fokus på konkrete eksempler fra arbejdet i FU
Psykisk arbejdsmiljø – en styrket indsats
Oplæg for personale Udskrivningsguiden TITEL – DATO - STED
3-timersmødet 2017.
Velkommen til Round Table
Velkommen til undervisning af arbejdsmiljøgrupper
SUF - gevinstrealisering
Hvad er Recovery? Snak sammen to & to.
Karen Sandfær Lysholm Norbøll
DTHS synsfaglige netværksdage 2017
Introduktion til det tværsektorielle samarbejde om kompetenceudvikling
Mere MOST - mindre fravær
3-timersmødet 2017.
Oplæg på samordningsudvalgsmøde d. 27. februar 2014
Hvad er recovery og peerstøtte?
Psykoedukation Workshop 4:
IFS Socialpsykiatriske Seminar
Akademi Region Syddanmark
Værktøj 10: Forandringer og stress - Arbejdsgruppen
Præsentationens transcript:

(Hvordan) bringer Peer-støtte recovery ind i organisationerne (Hvordan) bringer Peer-støtte recovery ind i organisationerne? Regionaltræf – Peer Netværket 1. september 2017

HVAD VAR FEDT DA DU KOM DIG?!!

Hvem er jeg Tidl. patient & førtidspensionist Klavs Serup Rasmussen Tidl. patient & førtidspensionist Projektleder for Peer-støtte partnerskabsprojekt i Region Hovedstaden Arbejder med recovery både erfaringsbaseret og teoretisk Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud.

Peer-støtte i Region Hovedstaden Satspuljeprojekt 2015-2018 Et partnerskab mellem: Region Hovedstadens Psykiatri Rudersdal, Helsingør og Københavns Kommune, Psykiatriforeningernes Fællesråd Det Sociale Netværk Projektets overordnede mål: Projektet skal uddanne mennesker, der er kommet sig af en psykisk lidelse, til at støtte andre med psykiske vanskeligheder i at komme sig Satspuljeprojekt Et partnerskab Projektets overordnede mål Status: På nuværende tidspunkt er der 12 peers ansat i regionale og kommunale indsatser. Det drejer sig specifikt om Distriktspsykiatriske Centre i Region Hovedstadens Psykiatri, og bo- og aktivitetstilbud i kommunerne. Alle peers har gennemført et uddannelsesforløb fra november 2015 til april i år, hvor de er blevet klædt på til arbejdet som peer. Uddannelsen har foregået sideløbende med at peers er startet op på de forskellige arbejdspladser for at styrke koblingen mellem uddannelse og praksis. Til januar starter et nyt uddannelsesforløb op for lønnede og frivillige peers samt deres kollegaer. Det kan jeg fortælle mere om, hvis I skulle have lyst til det, og jeg har også taget noget informationsmateriale med, så I kan læse mere.

Bringer peers noget ind? Hvor skal I hen: ”Det er lige før man skal ansætte peers for organisationens skyld – og ikke for borgernes” (leder, 2017) Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud.

Hvad er anderledes nu end før Vi må konstatere, at mennesker kommer sig. Der er stadig tvivl i Vi bliver nødt til at spørge, hvad det betyder for det vi gør Recovery er (for mig) et udgangspunkt, mere end et mål Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud.

Recovery-orienteret praksis skal Hvor skal I hen: Fremme medborgerskab Sikre kultur og rammebetingelser som muliggør forandringer Støtte borgernes egne recovery-mål Samarbejde baseret på partnerskab og ligeværd [Kilde: REFOCUS] Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud.

Hvad er recovery i praksis: Hvor skal I hen: Hvad er recovery i praksis: Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud. Kilde: Brief INSPIRE

En recovery-orienteret organisation skal kunne: Fremme medborgerskab Sikre kultur og rammebetingelser som muliggør forandringer Støtte borgernes egne recovery-mål Samarbejde baseret på partnerskab og ligeværd [Kilde: REFOCUS] Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud.

Hvad kan peer-støtte: Borgere, kollegaer og ledere oplever det som særligt værdiskabende, at en peer kan: Gå til borgerne uden et specifikt mål Tage udgangspunkt i borgernes aktuelle behov og ønsker Møde borgerne som en ligemand Tilbyde et anderledes fortroligt rum Være et lidt anderledes (og fleksibelt) tilbud til borgerne

Modtagere af peer-støtte Borgere fremhæver: Genkendelse og ligeværd Håb og tro på fremtiden og egne muligheder Rollemodel (i peer – medarbejderen og i gruppesammenhænge med andre borgere) ”Jeg tænker hele tiden, hvis hun kan, så kan jeg også. Så jeg spejler mig lidt i hende. Og det er det, der er meget anderledes fra så mange andre” (modtager af peer-støtte) Ansættelsen af en peer kan skabe værdi på mange forskellige måder, og det kan have effekt for både modtagere af peer-støtte, på arbejdspladsen og for peer-medarbejderen selv. I Projekt Peer-støtte kan vi se en række positive forandringer som følge af peer-støtten, og disse potentialer bakkes op af litteraturen fra udlandet (se fx oplæg af Julia Repper og Lisa Korsbek). Borgerne, der modtager peer-støtte fremhæver særligt: Genkendelse Håb og tro på fremtiden og egne muligheder Ligeværd ImROC: Implementing Recovery through Organizational Change (Britisk peer- organisation)

Arbejdspladser/organisationer Arbejdspladser fremhæver: Øget recovery-fokus Større opmærksomhed på sprogbrug Mindre os/dem mentalitet Større åbenhed i medarbejdergruppen omkring egne erfaringer med sårbarhed eller kriser Genkendelse: at kunne genkende sig selv i den anden ”Peer-støttemedarbejderen gør, at man bliver mere opmærksom på de gode historier og på håb og udvikling. Til dagligt kan de negative historier fylde meget, så det er godt at få nuanceret billedet.” (afdelingssygeplejerske, Region H.)

Fra midtvejsrapporten 2017 De resultater vi finder i kommuner og regioner er sammenlignelige med undersøgelser i ind- og udland Peer-støtten skaber værdi for brede målgrupper på tværs af indsatsområder og behov – er uafhængig af kontekst

Peer-uddannelsen For lønnede og frivillige peers samt kollegaer. Deltagerne klædes på til at arbejde med peer-støtte – enten direkte i kontakten til borgerne eller som kollegaer til en peer. Gennemføres sideløbende med ens arbejde

WWW.PEERSTØTTE.DK Kontakt: ksr@detsocialenetvaerk.dk