Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

IFS Socialpsykiatriske Seminar

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "IFS Socialpsykiatriske Seminar"— Præsentationens transcript:

1 IFS Socialpsykiatriske Seminar
Klavs Serup Rasmussen chefkonsulent Det Sociale Netværk, Styregruppen for Peer-Netværket Danmark, Formand for Foreningen Outsideren

2 Kort om mig Tidligere patient & førtidspensionist
Klavs Serup Rasmussen Tidligere patient & førtidspensionist Fokus på samarbejdet mellem brugere og medarbejdere Ledet peer-projektet i Region Hovedstaden ( ) Metodeudvikler peer-støtte som en del af §82 – et samarbejde mellem Det Sociale Netværk og SIND Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud.

3 60 minutter Peer-støtte som en del af fremtidens recovery indsats
Hvilken fremtid taler vi om? Hvordan passer peer-støtte ind Snapshot af mine levede erfaringer Hvad får man øje på, når man ikke er faglig? Hvis ikke peers, hvad så? Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud.

4 Dilemmaet: Metoder & fancy stuff Tid til den enkelte &

5 Fra toppen Hvor mange herinde har læst regeringsgrundlaget ”For et friere, rigere og mere trygt Danmark” ? (Regeringen, 2016) Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud.

6 Fra toppen Hvor mange herinde har læst regeringsgrundlaget ”For et friere, rigere og mere trygt Danmark” ? (Regeringen, 2016) ”Flere skal reelt hjælpes videre til en selvstændig tilværelse” (Regeringen, 2016 pp.65) Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud.

7 Fra toppen Hvor mange herinde har læst regeringsgrundlaget ”For et friere, rigere og mere trygt Danmark” ? (Regeringen, 2016) ”Flere skal reelt hjælpes videre til en selvstændig tilværelse” (Regeringen, 2016 pp.65) ”Vi skal sikre, at alle bliver en del af fællesskabet. Ingen må stå udenfor” (Regeringen, 2016 pp.64) Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud.

8 (Frivillighedsundersøgelsen, 2017)
Fra toppen Hvor mange herinde har læst regeringsgrundlaget ”For et friere, rigere og mere trygt Danmark” ? (Regeringen, 2016) ”Flere skal reelt hjælpes videre til en selvstændig tilværelse” (Regeringen, 2016 pp.65) ”Vi skal sikre, at alle bliver en del af fællesskabet. Ingen må stå udenfor” (Regeringen, 2016 pp.64) Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud. ”Et særligt potentiale i at inkludere borgere i den frivillige indsats via peer-to-peer” (Frivillighedsundersøgelsen, 2017)

9 Når vi taler udvikling & fremtid
Hvilke fremtid taler vi om? Hvad er målet for socialpsykiatrien? Hvad er behovet? En fremtid, hvor mange er sat udenfor, allerede i en tidlig alder

10 Når vi taler udvikling & fremtid
”De udfordringer, som samfundet står overfor, er så komplekse og ressourcekrævende, at det er nødvendigt at supplere den traditionelle myndighedstilgang med nye veje, hvor statslig patentering af samfundsproblemer og deres løsninger er utilstrækkelig.” Jocelyne Bourgon ”Den nye syntese for offentlig værdiskabelse” En fremtid, hvor mange er sat udenfor, allerede i en tidlig alder

11 Traditionel ekspertise Samskabelse, brugerinddragelse, medborgerskab
Hvad forsøger man Traditionel ekspertise Sammen om løsninger Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud. Samskabelse, brugerinddragelse, medborgerskab

12 Det giver mening, fordi:
Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud.

13 Peers som katalysator Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud. Peers er det mest effektive skridt til nye roller

14 Kilde: Socialstyrelsen
PEER STØTTE ER: “Støtte til forandring mod et bedre liv, som finder sted mellem to eller flere personer, der forbindes af fælles erfaringer i livet - i denne sammenhæng erfaringer med psykiske vanskeligheder” Kilde: Socialstyrelsen I projektet arbejder vi ud fra Socialstyrelsens definition af peer-støtte, som er: “Støtte til forandring mod et bedre liv, som finder sted mellem to eller flere personer, der forbindes af fælles erfaringer i livet - i denne sammenhæng erfaringer med psykiske vanskeligheder” Med andre ord: ”Been there – done that!”

15 Når man har været der Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud.

16 Peers… Er en unik og virksom ressource
Skaber tydelig progression i forhold til menneskers recovery-proces Fremmer især håb, empowerment og recovery Lisa Korsbek, som er Seniorforsker i Region Hovedstadens Psykiatri, har udarbejdet et oversigt-studie af den eksisterende forskning på området, og hun konkluderer at: - Mindst samme effekt - Nogle gange større effekt – og en større effekt ses i langt højere grad der, hvor peer-støtten har særlige peer-roller og opgaver. Nu vil jeg dykke ned i, hvad vores erfaringer siger omkring, hvordan arbejdspladser forbereder sig bedst muligt på at ansætte en peer.

17 Forskningen om effekt Peer-støtte indsatser har mindst samme effekt som de traditionelle faggrupper Nogle gange større effekt Dette gælder især, når peers indgår med særlige peer roller og funktioner eller varetager særskilte peer-støtte indsatser Lisa Korsbek, som er Seniorforsker i Region Hovedstadens Psykiatri, har udarbejdet et oversigt-studie af den eksisterende forskning på området, og hun konkluderer at: - Mindst samme effekt - Nogle gange større effekt – og en større effekt ses i langt højere grad der, hvor peer-støtten har særlige peer-roller og opgaver. Nu vil jeg dykke ned i, hvad vores erfaringer siger omkring, hvordan arbejdspladser forbereder sig bedst muligt på at ansætte en peer. Kilde: ”Peerstøtte i de etablerede psykiatriske og psykosociale indsatser - hvad siger litteraturen om effekten?” Lisa Korsbek og Lone Petersen

18 Organisationer m. peers
Bedre til at understøtte recovery Større forståelse for borgerens perspektiv Skellet mellem borgere og behandlingssystem reduceres Sprogbrugen og mødet med den enkelte borger i mere positiv og ligeværdig retning. Lisa Korsbek, som er Seniorforsker i Region Hovedstadens Psykiatri, har udarbejdet et oversigt-studie af den eksisterende forskning på området, og hun konkluderer at: - Mindst samme effekt - Nogle gange større effekt – og en større effekt ses i langt højere grad der, hvor peer-støtten har særlige peer-roller og opgaver. Nu vil jeg dykke ned i, hvad vores erfaringer siger omkring, hvordan arbejdspladser forbereder sig bedst muligt på at ansætte en peer.

19 Når peers bliver ansat Hitliste over spørgsmål & bekymringer
”Skal vi tale anderledes sammen, nu hvor vi har en bruger iblandt os?” Lisa Korsbek, som er Seniorforsker i Region Hovedstadens Psykiatri, har udarbejdet et oversigt-studie af den eksisterende forskning på området, og hun konkluderer at: - Mindst samme effekt - Nogle gange større effekt – og en større effekt ses i langt højere grad der, hvor peer-støtten har særlige peer-roller og opgaver. Nu vil jeg dykke ned i, hvad vores erfaringer siger omkring, hvordan arbejdspladser forbereder sig bedst muligt på at ansætte en peer.

20 Når peers bliver ansat Hitliste over spørgsmål & bekymringer
”Skal vi tale anderledes sammen, nu hvor vi har en bruger iblandt os?” ”Skal de også høre hvad vi taler om til supervision?” Lisa Korsbek, som er Seniorforsker i Region Hovedstadens Psykiatri, har udarbejdet et oversigt-studie af den eksisterende forskning på området, og hun konkluderer at: - Mindst samme effekt - Nogle gange større effekt – og en større effekt ses i langt højere grad der, hvor peer-støtten har særlige peer-roller og opgaver. Nu vil jeg dykke ned i, hvad vores erfaringer siger omkring, hvordan arbejdspladser forbereder sig bedst muligt på at ansætte en peer.

21 Når peers bliver ansat Hitliste over spørgsmål & bekymringer
”Skal vi tale anderledes sammen, nu hvor vi har en bruger iblandt os?” ”Skal de også høre hvad vi taler om til supervision?” ”Skal jeg være bekymret for, om min nye kollega bliver syg?” Lisa Korsbek, som er Seniorforsker i Region Hovedstadens Psykiatri, har udarbejdet et oversigt-studie af den eksisterende forskning på området, og hun konkluderer at: - Mindst samme effekt - Nogle gange større effekt – og en større effekt ses i langt højere grad der, hvor peer-støtten har særlige peer-roller og opgaver. Nu vil jeg dykke ned i, hvad vores erfaringer siger omkring, hvordan arbejdspladser forbereder sig bedst muligt på at ansætte en peer.

22 So far, so good

23 Primære peer-opgaver 1:1 Peer-støtte - borger & peer
Gruppeforløb - kun peers eller sammen med kollegaer Recovery-undervisning - på fx Skolen for Recovery Peer-Advocacy Dine rettigheder Imødekommer støtten dine behov? Lovgivning, krav & pligter

24 Primære peer-opgaver 1:1 Peer-støtte - borger & peer
Gruppeforløb - kun peers eller sammen med kollegaer Recovery-undervisning - på fx Skolen for Recovery Peer-Advocacy Dine rettigheder Imødekommer støtten dine behov? Lovgivning, krav & pligter

25 Recovery Fortalere - Lige meget? Informanter
…er en måde at leve et tilfredsstillende liv, der er præget af håb og aktiv medvirken selv med de begrænsninger, der er forårsaget af sygdom. Recovery indebærer udvikling af ny mening og nyt formål i ens liv. »Uanset hvor mange gange jeg foreslog løsninger, var de altid forkerte. Nu er det de samme ting de tilbyder mig, men jeg tror ikke længere på mine egne svar« »Enten skal man kunne alt, eller også kan man ingenting« »Hvis jeg viser initiativ, får jeg ingen hjælp«

26 Med andre ord Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud. Troen på at man gør det borgerne har brug for, er så indgroet, at det slet ikke betvivles

27 Da jeg var lille og verden stor Lidt om at være dér
En god indlæggelse er grundlæggende Man skal føle man får det bedre Man skal lære noget man kan have med sig hjem, måske bare en simpel ugeplan – skabe orden i kaos (genskabe hverdagen)

28 Da jeg var lille og verden stor Gik på psykiatrisk skadestue
- 26 år gammel - Troede det ville tage timer (max) - Var indlagt i tre år En god indlæggelse er grundlæggende Man skal føle man får det bedre Man skal lære noget man kan have med sig hjem, måske bare en simpel ugeplan – skabe orden i kaos (genskabe hverdagen)

29 100% skør – eller? 1, 2, 3 års indlæggelse
Førtidspension - for at passe på mig Hvad skal den stærke side af mig lave? Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud.

30 Efter udskrivelsen Kofoeds Skole Møde klokken 8 Forelsket & fattigere
Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud.

31 Min brugererfaring Man kan mere end man tror – når man selv vil det
Ingen ved hvad man kan om fem år Det koster at få det bedre Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud.

32 Mine & andres erfaringer
Når du skal Udskrives (Udskrivningsguiden) Guide til et godt hverdagsliv Guide til et godt hverdagsliv for pårørende Återhämntningsguiderne Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud.

33 Efter guider + Der er et eller andet galt i samarbejdet mellem medarbejdere og borgere Det er endnu ikke lykkes at bryde med patenteringen af løsninger Det reducerer borgernes handlekraft Peers er en nødvendighed, men slet ikke nok Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud.

34 Drøft 2 & 2: Fremtidens recoveryindsats
Peers – ja/nej – hvorfor? Hvad mere skal der til?

35 Fælles opsamling Hvad går igen? Hvad bliver nødvendigt?
Hvem går i gang?


Download ppt "IFS Socialpsykiatriske Seminar"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google