Høje følelsesmæssige krav

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Værktøj 3: Personlige og kollektive strategier Vi forebygger stress sammen.
Advertisements

Hold gejsten - det motiverende frivilligmiljø. Hvad skaber motivation for en aktivitet/opgave? En oplevet følelse af;  Kontrol og forudsigelighed  Indflydelse.
Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Vejledning af eleven 1.
Grundforløbets 2. del SSH-rettet. Varighed og indhold 12 uger til ”det uddannelsesspecifikke fag” 8 uger til grundfagene dansk og naturfag samt valgfag.
Aulum-foredrag 4. okt. 2015: at være pårørende til psykisk sårbare
Systemisk samtaleteknik og håndslag Ilulissat den 11. februar 2016 Jakob Munk Jensen Danmarks Lærerforening Organisationsuddannelsen – modul 11.
Hold balancen med et stærkt og velfungerende familieliv Workshop Balancekonference, Region Syddanmark, August 2010 Lisbeth Fruensgaard.
Målgrupper for ressourceforløb Beskæftigelsesregion Midtjylland 13. juni 2014.
Rundt om stress Et dialogværktøj til hospitalspersonale Hvidovre Hospital Ledende lægesekretær Mie Kroll Udviklingskonsulent Pernille Scheuer.
Inddragelse af børn og unge med særlig fokus på det udviklingsstøttende perspektiv Work shop 2 Socialrådgiver, lektor Birthe Elholm, Institut for Socialt.
Randers Kommune Forelskelse Temadag om menneskets følelser v. Cand. Scient og Sundhedskoordinator Mie Reihs.
Dagens program Aktiv lytning + øvelse Forumspil om aktuelle situationer.
Fakta om skilsmisse Ca. 1/3 af alle danske børn oplever, at deres mor og far går fra hinanden, inden de bliver 18 år Der er pt. ca delebørn i.
Kandidatspeciale Klinisk Biomekanik Institut for Idræt & Biomekanik.
Samtalen Fokus på handleplan og delmål. Indhold Indledning Nysgerrighed Positionering Styrkelse af motivation Gennem samtalen Som mål Arbejde med tro.
Ungdommens Folkemøde
Respekt for Grænser Fakta
Hvordan ved MUS? Anvend uddybende redskaber i RMUK og e. dok FØR
Afsluttende opgave ”Digitalisering”
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
Antal besvarelser: 52.
Igangsættelse af tankeprocesser – at finde mulige sager
Dagens program Vi skal tale om: Hvornår og hvordan du træffer valg?
Lektion 1A Formålet med denne lektion er at give eleverne et billede af Netwerk for at forberede dem på forløbet og på, hvor lang tid det varer, samt at.
Arbejdsmiljø og ledelse går hånd i hånd
Tema 4: Regulering af følelser Psykoedukation til patienter med emotionel ustabil personlighedsforstyrrelse.
Forberedelse til eksamen
Velkommen Robusthed basiskursus
Inspiration spørgsmål og Billeder
Værktøj 2: Kan og skal krav - fokus på kerneopgaven
Anerkendende pædagogik
Og valg i det hele taget... Lær HVAD-modellen at kende.
FRA DIAGNOSE TIL DØD Tidlig palliation
personlig robusthed arbejdsevne tilbagevenden
Høje følelsesmæssige krav
Sygeplejerske Kirsten Gotfredsen Masterclass på Demensområdet
- at udvælge endelig sag og formulere problemformulering
Historien om Ib Madsen er skrevet af: Mette Eike Neerlin
Flerfagligt Forløb 2 Klasse: Fag:.
Velkommen Dagens program.
Jobrettede samtaler På rådgiverniveau
Stresshåndteringsgruppe
Stresshåndteringsgruppe
Walt Disneys kreativitetsmodel
Kommunikation - trykstil
Erfaringer fra virksomhedsbanken
Knallertens udstyr.
Sådan bruger du præsentationen
Prøve Eksamen D. 7/ Varighed: 30 min
Igangsættelse af tankeprocesser – at finde mulige sager til synopsis.
Dialogspil om lærerarbejdsliv
Der tages udgangspunkt i trekantens 4 hovedtemaer.
Kursus for personer med demens og pårørende
Alle rettigheder forbeholdes
Kursus for personer med demens og pårørende
Projekt supervision på sengeafdeling H1
Igangsættelse af tankeprocesser – at formulere spørgsmål i forbindelse med flerfaglige projekter 7-trinsmodellen Karl Henrik Flyums model.
Hvordan vi taler sammen Giraf & Ulve sprog
Velkommen Dagens program.
B-BOX ELEVHÆFTE til udvikling af nye aktivitetskort til B-boxen
Hvordan opnår vi bedre kommunikation og dermed trivsel?
Hvordan vi taler sammen Giraf & Ulve sprog
Metakognitiv behandling til børn med generaliseret angst
Flerfagligt Forløb 2 Klasse: Fag:.
Værktøj 10: Forandringer og stress - Individet
Værktøj 5: Lederens opgaver med stress - stressforebyggende lederstil
Velkommen til halvårsmøder i MED maj 2019
Overvej spørgsmålet. Interview en makker.
Værktøj 8: Supervision og sparring
Præsentationens transcript:

Høje følelsesmæssige krav - En værktøjskasse   Lasse Rønnoe, chefkonsulent, Arbejdsmiljø København

IGLO G I L O Tema: Høje Følelsesmæssige Krav Sig til, når du er i tvivl Tag det op i teamet Eller gå til leder, TR eller AMR Lav et spændingsbarometer en gang imellem Supervision I G Tag emnet op uden at dramatisere Udarbejd et beredskab Lav et årligt review om hvilke sager I har haft Ressourcepersoner Retningslinjer f.eks. ift forældre Sørg for et beredskab og at det er kendt Undersøg tingene, når ansatte kommer med bekymring Opsøg og handl på tegn L O

Balancen ”mit ansvar/min opgave” og det, jeg ikke pt. kan ændre Den gode nok lærer – mellem mulighed og begrænsning Kynisme For høj involvering I

4 dilemmahjørner (find dilemmaerne på de næste slides) Arbejdsspørgsmål: Hvad optager dig i denne case? Hvad vil du gøre i situationen? Hvad er hjælpsomt for dig i dag - i sådan en situation? (Retningslinjer, samtaler, makkere..) I

Case 1 Om morgenen får du to lange mails fra bekymrede forældre. Da du går ned til klassen står Maries mor udenfor og vil tale med dig. Der er 4 minutter til lektionen begynder…. Moren vil have at Marie skal sidde ved siden af Hanna, som er hendes gode veninde. Hun er utryg. Hun vil gerne tale med dig, om hvorfor du har placeret børnene, som du har. Da du kommer ind i klassen sidder Hannas mor ved siden af Hanna og vil gerne se undervisningen… I

Case 2 En elev har en del sociale problemer derhjemme. Gentagne underretninger til Sociale myndigheder er sendt. Du har meget medfølelse med eleven og dennes søskende, som også har knyttet sig til dig. Tilbagemeldinger og handling fra sociale myndigheder trækker ud. Ventetid. Du bruger meget tid på at tale med og om de pågældende elever. Tænker en del over det. Føler meget med dem. Det berører din egen retfærdighedssans. Men også din egen restitution og passende distance til arbejdet. Din genopladning. I

Case 3 Elever som er vanskelige at have med i almindelig undervisning. Der er arbejdes med sparring, støtte og udredning. Et par af eleverne har formodentlig nogle opmærksomheds- og koncentrationsproblemer. Det er svært at få undervisningen i klassen til at fungere. Tingene trækker ud. Beredskab er på vej. Men det trækker ud. Du er ikke tilfreds med det, der sker i klassen. Tænker på, at der også skal være bedre overlevering fra afgivne klasseteam. I

Åbent hjørne.. Andre dilemmaer og konkrete situationer, som optager mig….. I

Teoretiker Rådgiver Spejl Processor Lytter Supervision: Fem hjælper roller Hvilken rolle er der brug for, du træder ind i i samtalen? I Teoretiker Rådgiver Spejl Processor Lytter Stærkt rummende Stærkt styrende Hvor der er mange følelser i spil, som skal forløses for at komme videre Hvor beslutninger skal kvalificeres. Mindre ”snusfornuft” ”fornemmelser” og ”lette” løsninger Hvor der hersker kaos, stor uro og opgivelse Hvor refleksion er nødvendig og værdier bør overvejes Hvor mere indsigt i egne og andres tanker, følelser og synspunkter er påkrævet Kan bruges i supervisioner, samtaler, evt ved brug af SMITTE, LP modellen osv. Frit efter Blake & Mouton ”Consultation”, 1983

Følelsesløsende… håndtere sin tilstand Problemløsende… handling Supervision: 2 copingstrategier Afklar, hvad der muligt at arbejde hen imod i samtalen I Følelsesløsende… håndtere sin tilstand Fokus på oplevelsen af problemet Fokus på trivsel og følelser ”Gå ind i smerten”, græde, tale om det, tænke på det, mærke følelserne Forsøge at tænke på noget andet Tænke på behagelige ting Bearbejde følelser og tanker, f.eks. ved at skrive, se problemet fra en anden vinkel osv. Nedsætte stressfølelsen gennem mindfulness, afspænding, yoga, musik Problemløsende… handling Fokus på ’det faktuelle’ problem Analysere årsagerne til problemet Definere og afgrænse problemet Sammenligne med tidligere erfaringer Tilstræbe en objektiv og virkelighedsnær evaluering af situationen Afprøve forskellige strategier på tankeplanet Søge information, viden, vejledning Tage forholdsregler så det ikke opstår igen Politisk aktivitet Forandring i eget liv (jobskift) To former for pres: For meget at lave Kompromis med kerneydelse/kvalitet

Du har stadig kontrollen Spændingsbarometer - tag en runde i teamet: Hvilke opgaver for jer hver især er lystbetonede og hvilke er ”bøvlede” lige nu og her? G Grønne Gule Røde Energi-givende Lystbetonet Presset Du har stadig kontrollen Energi-slugende ”Hårdt arbejde” _______________ _______________ _______________ Hvor længe? Hvor hårdt? Hvor ofte?

Metode til at få fingeren på pulsen/ Hurtigt input til APV’en Hænge i dørkarmen: Metode til at få fingeren på pulsen/ Hurtigt input til APV’en O Trin: Del jer op i arbejdsmiljøgruppen, trioen etc. Vælg fire interviewpersoner hver, dx en ældre, en yngre, en kvinde, en mand Spørg: ”Hvis du er presset og har meget om ørerne, og din trivsel er lidt nede, hvad har så været hjælpsomt, at skolen og personer på skolen gjorde?” ”Hvad er især situationer, som berører dig og kan stille høje følelsesmæssige krav?” Saml op i arbejdsmiljøgruppen/trioen på, hvad I har hørt: Hvilket billede tegner sig? Er der noget, I har brug for at handle på? Hvem gør hvad, hvornår?

Beredskab: Hav planen klar over, hvordan I forebygger L O Pauser, no stress zone Træning, case-arbejde, undervisning   Mentorordning ”Pusterum og lytteposter” Introprogram for nyansatte Retningslinjer Handlingsplan   Supervision  Sig det til din leder eller dit team Sparring Information til alle om de første skridt   Indberetning Udredning Teammøde med Ressourcecenter Arbejde med tilstanden Coping Mindfulness I grundskolen: Møde med forældre

Social støtte (Johnsson, Maslach m. fl Social støtte (Johnsson, Maslach m.fl.): Den stærkeste buffer ved stress, fx udløst af høje følelsesmæssige krav I G L O 1. Praktisk hjælp en hjælpende hånd, ekstra ressourcer, låne redskaber... 2. Følelsesmæssig støtte kolleger og leder er villige til at lytte og snakke, læsse af… 3. Bedømmelses støtte kolleger og leder hjælper med at bedømme det arbejde du udfører, hensynsfuldt og konstruktivt... 4. Informations støtte at få vigtige informationer, f.eks. om planer, økonomi, gode tips, nye idéer/forslag 5. At tilhøre en gruppe - at være en del af en gruppe, ”et hold, som står sammen om at få løst opgaverne. En støttende atmosfære…