TR kollegiemøde Offensiv lønstrategi Bibliotekarforbundets TR-kollegier 2015.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Medarbejderudviklingssamtalen
Advertisements

Proces – trin for trin Leder afsøger alternativer til udpegning
MedarbejderUDVIKLINGSsamtale
Slå dog SU og SIU sammen 17. september 2009
Indsæt et billede Klik på det lille billedindsættelses ikon, midt på siden og hent et billede Vælg layout 1. Højre-klik uden for dit slide 2. Vælg et passende.
Orienterende møde 7. november Agenda Velkomst Præsentation af bestyrelsen 0.Bestyrelsens opgaver og ansvar 1.Britts fratrædelse 2.Byggeriet 3.Den.
FORSIDE FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. TR-OMRÅDEMØDE 18. MARTS 2013 OK 13 REGIONAL.
SAMARBEJDE OG MEDINDFLYDELSE. Overordnede bestemmelser Ledelse og medarbejdere skal i samarbejde føre de af kommunalbestyrelsen fastsatte mål ud i livet.
HR Løn og Personale Jørn Mørup
HR Løn og Personale Kim Wissendorff og Mads Vestergaard.
RegionsMEDudvalget Seminar juni 2010 Resultater fra evalueringen af MEDaftalen 2010.
Kodeks for offentlig topledelse
Den statslige tillidsrepræsentantaftale Temamøde den 18/ om tillidsrepræsentanters arbejdsvilkår på KU professor, dr. jur. Jens Kristiansen.
Nye stillinger som pædagogiske ledere Med overenskomsten pr. 1. april 2008 aftalte GL og Finansministeriet en ny stillingskategori for ledere i det almene.
Jytte Wester TR og medlemsmøder Overenskomstforhandlingerne – 16. marts 2011.
Leder-souschef Temadage DLO
xx RESULTATET OK15. RESULTATET  Lønstigninger, så reallønnen forventes sikret  Signal om at tidsregistreringen skal fungere  Partsprojekt på erhvervsgymnasierne.
HELHED på Enghaveskolen Skoleåret HELHED på Enghaveskolen Definition på helhed De bedst mulige betingelser for at fremme det enkelte barns udvikling.
HR Løn og Personale Niels Jørgen Andersen.
Handel med korn mellem landmænd
Titeldias Logo blå Husk at vælge korrekt layout for hvert dias: Klik med højre musetast på dias i ruden til venstre i skærmbilledet og vælg ‘Layout’ –
Når tillidsrepræsentanten forhandler løn TR MØDE den 23. og 24 februar 2015 Ved faglig konsulent Poul Thaarup Mikkelsen Hvad er TR’s opgave og ansvar?
August 2008 PLUSTID - vil vi have det ? Det statslige område.
Overenskomst 2011 – etårig overenskomst Orientering om væsentligste elementer i OK-forliget mellem DANSKE ARK, ARKITEKTFORBUNDET, Konstruktørforeningen.
Fagligt Fælles Forbund Uddannelseskonference for Grønne Uddannelser 7 december 2009.
Hvorfor individuel lønforhandling?. Hvad er individuel lønforhandling? Med individuel lønforhandling har den enkelte medarbejder forhandlingsretten og.
MED-aftale forhandling Sanne Kjærgaard Nikolajsen FOA 1.
Temadage og kurser ”Regler for honorering når ansatte skal på temadage og kursus, og hvad kan med fordel aftales, inden et bevilget uddannelsesforløb begyndes”
TR/ledermøde Nørrebrohallen 21. januar ’10. Omplacering – undersøg først Kan budgetreduktionen klares uden personalereduktion? Er der i personalegruppen.
Lederkursus December REGELHIERARKIET I Grundloven Folketingslov Landstingslov, landstingsforordning og Inatsisartutlov Bekendtgørelser Cirkulærer.
1 OK 2013 Informationsmøder d. 20. juni 2013 Himmerlandscentrets Idrætsefterskole Haslev Idrætsefterskole Ladelund Efterskole Ringe Fri- og Efterskole.
Lønforhandling. De vigtigste pointer Lønforhandling foregår hele året Der er penge – det er et spørgsmål om, hvem der får dem Din tillidsrepræsentant.
Lønforhandling. Formål Du går herfra med din indstilling til lønforhandlingen (eller i det mindste skelettet til, hvad du vil skrive) Argumenter over.
19. april 2012Kursus for sekretærer og forstandere 1 Brogaarden 19. april 2012 Ny Løn Ved specialkonsulent Christian Petersen.
TR kollegiemøde Offensiv lønstrategi Bibliotekarforbundets TR-kollegier 2016.
OK11 Highlights KOMMUNER. Den samlede økonomi I alt: Generelle lønstigninger1,841,100,203,14 Skøn for udmøntning af reguleringsordningen.
Dimittendmøder 2010 Bibliotekarforbundet Karin V. Madsen.
Rammeaftale om samarbejde og medindflydelse. Formål: …at styrke medarbejdernes interesse for effektivitet i kommunens forvaltning og i dennes institutioner.
Efterskoleforeningen Forhandling af lokal løn Christian Petersen Tlf: Kursus for nye forstandere.
Nye arbejdsmiljøregler - fra sikkerhed til arbejdsmiljø august 2010.
Kompetenceudvikling og uddannelsesplanlægning
Ansættelsesk-ontrakt og løn
Video med Anders Bondo Christensen om formålet med mødet
Temadag for TR.
Oplæg om PLO-K Om PLO-K’s organisering, økonomi, opgaver og roller, kontaktperson i PLO-R, samt om PLO’s kommuneudvalg.
VELKOMMEN til nye lærere på erhvervsgymnasier
Efterskoleforeningen
Sanne Kjærgaard Nikolajsen FOA
MED- systemet er dit – brug det!
Opmærksomhedspunkter
Lokale lønforhandlinger
Indre By / Østerbro LokalMED
Lokale arbejdstidsaftaler
Årlig løn-forhandling
Overordnede bestemmelser
Lov om forsøg i folkekirken
Overenskomst-forhandlinger 2018
Centralforeningen for Stampersonel
Løn på Erhvervsskoleområdet
Orientering omkring Budget
OK18 Det statslige forlig - Chefer
OK18 Det kommunale og regionale forlig
Nye stillinger som pædagogiske ledere
Opmærksomhedspunkter
Dialog om opgave- og arbejdstilrettelæggelse for skolepædagoger
TR-kursus IA Afskedigelse - lærere ved VUC 14. September 2018
2. dag - Modul 1A Samarbejdssystem TR-spil Områdeopdeling kommunal / privat Frokost (kl ) Pause (kl ) Festmiddag (kl )
TR-kursus I A Løn - lærere ved VUC 13. september 2018 Torben Thilsted
X OK15 resultatet.
Lokale lønforhandlinger
Præsentationens transcript:

TR kollegiemøde Offensiv lønstrategi Bibliotekarforbundets TR-kollegier 2015

TR kollegiemøde Generalforsamlingsbeslutning:  Øget fokus på løn for alle medlemmer  Løn skal matche ansvar og kvalifikationer  TR har en vigtig rolle for at sikre lokale lønforhandlinger  TR opfordres til at rejse debat om løn og lønforhandling i de lokale klubber Hvorfor offensiv lønstrategi?

TR kollegiemøde Dagens program  Rammer for lønforhandling? – inkl. hvor pengene?  Fokusområder (f.eks. tillægsløse, tillægstyper)  Årlig lønforhandling – inddragelse af klub m.v., prioritering, udarbejdelse af forslag, åbenhed  Nyansættelse  Statistik  ”No-money”-problematik

TR kollegiemøde AC-overenskomst § 3, stk. 2 bemærkning: ”Der er i overenskomstperioden midler til rådighed til lokal løndannelse. Det samlede råderum påvirkes at en række elementer, jf. bilag 6 råderumspapiret” Midler til lokal løndannelse

TR kollegiemøde Råderumspapiret  Begge parters ansvar at lokal løndannelse fungerer tilfredsstillende  Elementer i det lokale råderum (+/-)  Personaleomsætning  Personalesammensætning  Overgangstillæg bortfalder  Forhåndsaftale  Vakancer  Evt. overførsel af overskud/underskud

TR kollegiemøde  Hvordan kan I som TR påvirke, at der er midler til lokal løndannelse?  Hvilke erfaringer har I? Hvor er pengene?

TR kollegiemøde  Kommunens budgetfase  HovedMED  Det øvrige MED-system  Samarbejde med andre TR/AC-TR’ere Økonomisk påvirkning

TR kollegiemøde MED-Aftalens §6:  Gensidig pligt til at informere om og drøfte alle forhold af betydning for arbejds-, personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold  Medbestemmelse ved fastlæggelse af retningslinjer for tilrettelæggelse af arbejds-, personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold  Mulighed for forhandling og indgåelse af aftaler  (altså hvornår og hvordan ledelsen og medarbejderne drøfter disse ting) MED-aftalens §7:  Information og drøftelse  Grundlaget for medindflydelse og medbestemmelse er at der er gensidig informationsforpligtelse på alle niveauer  Information skal gives så tidligt, på en sådan måde og i en sådan form, …. Så medarbejdernes synspunkter og forslag kan indgå i ledelsens … beslutninger…  Det påhviler ledelsen at informere om …. Forventede udvikling i virksomhedens … økonomiske situation … samt om forventede udvikling med hensyn til beskæftigelsen  Information skal gives så betids, at den enkelte repræsentant har reel mulighed for at konsultere sit valggrundlag (berørte medarbejdere), på en hensigtsmæssig måde og sikres rimelig tid MED-aftalen § 8, stk. 3  Der skal aftales retningslinjer for procedure for drøftelser af budgettets konsekvenser for arbejds- og personaleforhold Med regler

TR kollegiemøde  Parallelt med budgetfasen fastlægger HovedMED retningslinjer om procedure for budgetbehandlingen og dets konsekvenser for arbejds- og personaleforhold  Der vil være drøftelser af hvorvidt eller hvor mange midler der er afsat i budgetperioden  Deltagelse i et el. flere budgetseminarer HOVEDMed

TR kollegiemøde  Husk på at drøfte lokal løndannelse og midler i jeres lokale system  Påvirke beslutningsprocessen om budgettet gennem:  Afgivelse af høringssvar  Lobbyisme overfor politikere og embedsmænd  Direkte henvendelser til politikere og embedsmænd  Erfaringer fra rummet -Hvordan gør I det? Det øvrige MED-system

TR kollegiemøde  Fordel med AC-TR-netværk i kommunen  et bagland for AC-repræsentanten i HovedMED  et fælles forum til eksempelvis af diskutere kommunens lønpolitik i  I nogle kommuner findes der også netværk/formøder for alle kommunens tillidsrepræsentanter – Her kan det også være en fordel af deltage som TR, idet der bl.a. her kan drøftes hvad B-siden i fællesskab kan blive enige om at fremme m.v.  Lokalt kan også indgås samarbejde med TR for HK Samarbejde med andre TR

TR kollegiemøde Procedureregler Lokal procedureaftale - § 10, stk. 4 (OK 15 § 8)  Aftale om tidsfrister og regler for lokalforhandlinger  Dog forhandling 1 gang årligt, med mindre andet aftales  Hvis ingen af parterne fremsætter krav om forhandling, tages ikke initiativ til afholdelse af en forhandling  Skriftlighed og 6 ugers regel  Lønforholdene for den enkelte ansatte skal vurderes ved den årlige lønforhandling  Ikke forblive på basisløn (litra e)  Ansatte der vender tilbage fra barsel (litra f)  Nyansættelser, væsentlig stillingsændring  Forhandlingspligt

TR kollegiemøde  Synliggøre sammenhæng mellem mål og anvendelsen af lønmidler  Beskriver overordnede retningslinjer for, hvordan løn anvendes og understøtter arbejdspladsens strategier og mål i sammenhæng med personalepolitikken  Sikrer, at der er synlig sammenhæng mellem lønpolitikkens principper, kriterierne for at yde tillæg og begrundelserne for de ydede tillæg  Overordnede retningslinjer for kriterier til fastsættelse af løn Løn- og personalepolitik

TR kollegiemøde Kompetenceudvikling og MUS Bilag til AC-overenskomsten  Kompetencer er ikke statiske og skal hele tiden udvikles.  Årlig MUS – individuel udviklingsplan udarbejdes i dialog mellem medarbejder og leder  Indeholder målsætninger for medarbejderes udvikling på kortere og længere sigt.  Gensidig forpligtelse, at MUS og udviklingsplanen gennemføres  Ikke hensigten at medarbejdere skal forblive på basisløn - så brug udviklingsplaner!

TR kollegiemøde ”Ikke hensigten, at en medarbejder i et længerevarende ansættelsesforhold skal forblive på basislønnen. Forhandlingsparterne skal være særligt opmærksom på dette” jf. overenskomst § 10 stk. 4 e (OK15 § 8) ”Ved afslag på tillæg skal der følges op på de aftalte udviklingsmål, så den pågældende ved, hvordan et tillæg på sigt kan opnås” jf. bilag 4 i overenskomsten Fokus - tillægsløse

TR kollegiemøde  Centralt aftalt tillæg, der skal gives til ansatte i administrative generaliststillinger  Indebærer en rådighedsforpligtelse/merarbejde på op til 35 timer i kvartalet  Rådighedstillægget udgår mellem kr. og kr. ( niveau) årligt – stiger med anciennitet  Bachelorer og bibl. db omfattet fra Hvis ansat før dette tidspunkt kan anmodes om drøftelse af, om forudsætningerne for tillægget er tilstede. Hvis der ydes rådighedstillæg kan lønnen sammensættes på ny Fokus - rådighedstillæg

TR kollegiemøde  Det er stillingens indhold, der er afgørende  Typiske opgaver: Betjening af udvalg/politikere, udarbejdelse af oplæg/notater eller strategier, udviklingsopgaver, analysearbejde, ledelse/koordinering af projekter, sagsbehandling  Specialiststillinger falder typisk udenfor  Borgerbetjening?  Selv om alle betingelserne ikke er opfyldt, kan rådighedstillæg godt aftales indenfor rammerne af lokal løndannelse Rådighedstillæg - Hvad er en administrativ generaliststilling?

TR kollegiemøde  Generalist eller specialist?

TR kollegiemøde  Special - og chefkonsulentstillinger – en karrierevej?  Specialkonsulent grundløn ( niveau)  Chefkonsulent grundløn ( niveau)  Specialkonsulenter har som udgangspunkt ikke personaleledelse Fokus – special/chefkonsulent

TR kollegiemøde  Funktionstillæg?  Kvalifikationstillæg?  Engangstillæg?  Resultatløn? Fordele og ulemper? Fokus – tillægstype

TR kollegiemøde  HB’s anbefalede minimumsmandater  Funktionstillæg - årligt ( niveau)  Kvalifikationstillæg – årligt ( niveua) Tillægsstørrelse

TR kollegiemøde  Lokale aftaler om funktionstillæg kan OPSIGES i overensstemmelse med den lokale aftale eller ændres ved enighed mellem aftalens parter  Funktionstillæg med hjemmel i lokale eller centrale aftaler kan OPHØRE i de tilfælde, hvor funktionen bortfalder for den pågældende, og forudsætningen for tillægget var knyttet til varetagelsen af den bestemte funktion. Lokalt aftalte tillæg kan desuden OPHØRE i overensstemmelse med bestemmelser herom i den lokale aftale, herunder forhåndsaftaler  Bortfald af tillæg kan medføre vilkårsændringer for den enkelte ansatte, som skal behandles efter overenskomstens bestemmelser Funktionstillæg

TR kollegiemøde  Lokale kollektive aftaler om kvalifikationstillæg kan opsiges i overensstemmelse med den lokale aftale eller ændres ved enighed mellem aftalens parter  Lokale aftaler om kvalifikationstillæg for den enkelte ansatte kan i øvrigt ændres ved enighed mellem aftalens parter. Kvalifikationstillæg

TR kollegiemøde  Funktions-, kvalifikationstillæg og resultatløn kan ydes som engangstillæg  Resultatløn ydes udover basisløn og tillæg  Resultatløn baseres på opfyldelse af mål af enten kvantitativ eller kvalitativ karakter  Aftales lokalt, kan aftales pensionsgivende  Kan opsiges jf. bestemmelser i aftalen, eller ved aftale mellem parterne Engangstillæg/resultatløn

TR kollegiemøde  ”Der skal lokalt indgås aftale om funktionstillæg for bibliotekarer, cand.scient bibl.’ og cand. mag’er som er tillagt funktion med aften, - lørdags- bogbus eller søndagstjeneste.” jf. AC-overenskomsten  Passer jeres aftale på de lokale forhold? Fokus – vagttillæg

TR kollegiemøde  Har du forhandlings- og aftaleretten?  Kontakt din nye kollega og afklar mandat  Den rigtige løn fra starten  Basislønsindplacering – anciennitet  Special/chefkonsulentindplacering?  K-tillæg?  F-tillæg?  Vagttillæg?  Rådighedstillæg?  Andre ”lønelementer” Nyansættelse - tjekliste

TR kollegiemøde Hvordan griber I det an? Klubmøde, indhente forslag, prioritering, åbenhed m.v. Årlig lønforhandling

TR kollegiemøde Åbenhed omkring individuelle lønforhold  Fordele og ulemper?  Barrierer og udfordringer? Fokus - åbenhed

TR kollegiemøde Lønstatistik  Bliv fortrolig med relevante lønstatistikker (inkl. BF’s lønstatistik)  Lønsimuleringsværktøj  Særlig aftale om lønstatistik (KL)  Brug tallene selektivt  Tag altid udgangspunkt i netto-lønninger  Leg med BF’s interaktive lønstatistik på bf.dk under rådgivning A- Z - lønstatistik  Brug - (Kommunernes og Regionernes Løndatakontorwww.krl.dk  Brug netværk – lokale AC-TR’ere

TR kollegiemøde Lønstatistik  Aftale om lønstatistik: Ved lokale lønforhandlinger sørger kommunen for at fremlægge et lønstatistisk materiale   KRL – kommunernes og regionernes løndatakontor (tidligere FLD) –  Kønsopdelt statistik i aftalen - ligelønsaspekt  Særskilt fokus på brug af lønstatistik/lønsimuleringsværktøj – ”hands- on” på senere møde

TR kollegiemøde

Lønforslag – hvad skal det indeholde?  Navn  Beløb (årsbasis)  Tillægsniveau (grundbeløb )  Tillægstype (funktion, kvalifikation, resultatløn, engangsbeløb)  Begrundelse for tillæg  Graduering ift. Ansættelsesbrøk/timetal?  Dato for ikrafttræden  Dato og underskrifter  (Opsigelse/ophør)

TR kollegiemøde ”No Money Honey……..” Hvad gør I så?

TR kollegiemøde  Benyt dig af din ret til at stille forslag og bede om forhandling én gang om året, uanset om arbejdsgiver siger, at der ingen penge er. Præsenter dine forslag og argumenter for disse. Tænk kreativt og i muligheder – på kort og lang sigt  Sæt løbende fokus på nødvendigheden af at have en lokal løndannelse (i og uden for MED)  Forsøg selv at have overblik over tilbagefaldsmidler. Brug det i dine drøftelser med ledelsen  Kend til kommunens politikker ”No Money” - problematik

TR kollegiemøde  Husk forhandlingselementer:  Parternes interesser  Ligeværdige parter  ”gøre kagen større”  Spørg/lyt  Nej = ”nu starter forhandlingen”  Mandat – udspil  Brug af pauser Klar til selve lønforhandlingen !