Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Overenskomst-forhandlinger 2018

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Overenskomst-forhandlinger 2018"— Præsentationens transcript:

1 Overenskomst-forhandlinger 2018
Vejledning: I præsentationen er der noter ved hvert slide, som du kan vælge at bruge, når du holder oplægget. Præsentationen er struktureret efter de seks temaer, som DM’s overenskomstudvalg har valgt. Temaerne er også sendt ud til alle medlemmer via Nyt fra DM i form af en survey, hvor medlemmerne kan prioritere temaerne og melde forslag til overenskomstkrav ind til sektorbestyrelsen.

2 Hvad er vigtigst for et godt arbejdsliv?
Løn og pension Psykisk arbejdsmiljø Employability Usikre ansættelser Øremærket barsel Tillidsrepræsentantvilkår Overenskomstforhandlingerne for 2018 er allerede i gang. Lige nu handler det om at formulere de rigtige og de skarpe krav, som kan bære hele vejen gennem det lange udvælgelsesforløb og ikke mindst gennem selve forhandlingerne. DM’s overenskomstudvalg har valgt seks overordnede temaer for kravene. Hvad betyder mest for os? Hvor skal DM’s forhandlere lægge vægten?

3 Løn og pension DM vil prioritere krav, som sikrer reallønnen gennem procentuelle lønstigninger, og krav, som styrker den lokale løndannelse. Løn er et centralt overenskomsttema for DM. DM mener, at der skal være en central løndannelse, som sikrer medlemmernes realløn, men samtidig er det også afgørende, at den lokale løndannelse er velfungerende, og at der sker en lokal løndannelse. Krav om lønforbedring kan både være generelle lønstigninger fx ”sikring/forbedring af reallønnen via generelle lønstigninger”, eller det kan være krav om øget tillæg til en bestemt gruppe, eller det kan være forbedring af særlige trin på lønskalaen. Men det kan også være procedurekrav der handler om, hvordan den lokale løn bliver forhandlet. Det er samtidig væsentligt at have opmærksomhed på, om pensionsordningerne modsvarer de forventninger, den enkelte har til sin seniorøkonomi. Så en god diskussion at tage er fx om pensionsbidraget er tilstrækkeligt, og om pensionsordningerne dækker det behov medlemmerne forventer at have, når de går på pension.

4 Psykisk arbejdsmiljø DM vil prioritere krav, som centralt og lokalt forpligter understøttelse af et godt psykisk arbejdsmiljø og konkrete initiativer. Ved overenskomstforhandlingerne i 2015 blev der aftalt en række projekter, som skulle understøtte de lokale parters arbejde med psykisk arbejdsmiljø, blandet SPARK i kommunerne. DM hører gerne fra jer, hvis I har erfaringer fra projekterne, som kan bruges i den videre udvikling af krav, der understøtter indsatsen for et godt psykisk arbejdsmiljø. DM vil selvfølgelig også meget gerne høre om andre erfaringer eller konkrete krav, som kan understøtte et godt psykisk arbejdsmiljø. Overenskomstkrav vedr. psykisk arbejdsmiljø kan fx handle om forpligtende personalepolitikker.

5 Employability DM vil prioritere krav om forpligtende aftaler om løbende kompetenceudvikling. Mange medlemmers arbejdsliv bliver i de kommende år forlænget i begge ender. Fremdriftsreformen betyder, at kandidater skal tidligere ud på arbejdsmarkedet, og tilbagetrækningsreformerne betyder, at vi skal blive længere på arbejdsmarkedet. Udviklingen generelt - og særligt den teknologiske udvikling - stiller krav om løbende udvikling af nye kvalifikationer. Udviklingen går så stærkt, at det selv på kort sigt er vanskeligt at forudsige, hvilke krav om nye kvalifikationer der er behov for. Udvikling og den enkeltes behov for at sikre sin fortsatte værdi på arbejdsmarkedet stiller store krav til kompetenceudvikling. Overenskomstkrav vedr. employability kan derfor vedrøre en ret til kompetenceudvilking enten i form af tid til oplæring i nye funktioner på arbejdspladsen, kurser eller andre tiltag, der kan give øgede kompetencer.

6 Usikre ansættelser DM vil prioritere krav, som har fokus på vilkår og omfang af usikre ansættelser. På det offentlige område lægger man i stigende omfang opgaver ud til selvstændige og freelancere. I nogle tilfælde drejer det sig om opgaver, der hidtil har været varetaget af ordinært ansatte. Mange helt eller delvist selvstændige og freelancere kan selv forhandle favorable vilkår hjem i forbindelse med indgåelse af en kontrakt, men der er også en gruppe, som ikke har tilstrækkelige muligheder og forudsætninger. I overenskomstsammenhæng kan vi fx at rejse krav om, at anciennitet fra tidligere ansættelser hos samme arbejdsgiver tæller med i optjening af opsigelsesvarsel, og at kontrakter med selvstændige og freelancere som minimum skal give den samme indtægt, som hvis vedkommende havde været ansat efter den relevante overenskomst.

7 Øremærket barsel til faderen/partneren
DM vil prioritere krav om 12 ugers øremærket barsel til faderen/partneren. Ved overenskomstforhandlingerne i 2015 kom vi et stykke ad vejen med den 7. uge øremærket til faderen. DM’s målsætning er fortsat 12 ugers øremærket barsel til far/partner.

8 Tillidsrepræsentantvilkår
DM vil prioritere krav om større ansættelsestryghed for tillidsrepræsentanter og øget inddragelse fx i forbindelse med flytning af arbejdspladser. For DM er det centralt, at fastholde den lokale repræsentation på arbejdspladserne og styrke tillidsrepræsentanternes vilkår for at udføre hvervet. Nødvendigheden af den lokale interessevaretagelse og tilstedeværelse er aktuel både i dagligdagen og i særdeleshed, når der sker ændringer på arbejdspladserne, som fx større afskedigelsesrunder, organisationsændringer og udflytning af arbejdspladser. Overenskomstkrav på dette område kan fx handle om øget ret til informationer og bedre sikring mod afsked.

9 Hvornår får vi en ny overenskomst?
Hvis alt går efter planen: 1. april 2018 I perioden januar – juni 2017 fastlægger DM sine overenskomstkrav Forslag til krav hentes hos DM’s medlemmer direkte og drøftes i DM’s politiske organer (sektorer, overenskomstudvalg og hovedbestyrelse) I perioden august – oktober drøfter de 25 medlemsorganisationer af Akademikerne, hvordan de samlede krav skal se ud I november mødes Akademikerne med de andre hovedorganisationer og drøfter de fælles krav (fx barsel og TR-vilkår) I december udveksles krav med arbejdsgiverne I januar – februar 2018 forhandles overenskomsten I marts sendes overenskomstresultatet (hvis der er enighed om et resultat) til afstemning hos DM’s medlemmer (og alle de andre organisationers medlemmer) 1. april 2018 træder den nye overenskomst i kraft, hvis overenskomstresultatet er godkendt af medlemmerne.


Download ppt "Overenskomst-forhandlinger 2018"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google