SÅRBARHED OG HANDLEKRAFT. Borgere og praktiserende lægers opfattelser af sociale forskelle i sygdom og sundhed” Temamøde om social ulighed Middelfart d.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Borger- og lægeperspektiver v. Marie Brandhøj Wiuff, sociolog, projektleder.
Advertisements

Sundhedssekretariatet Sundhedsprofiler i Fredericia Kommune Baggrund og formål med at arbejde med sundhedsprofiler Fremgangsmåde og dataindsamling Præsentation.
Kvantitativt studie ~ PaRIS - spørgeskemaundersøgelsen Spørgeskemaundersøgelse Forår 2009 Mickael Bech, Trine Kjær, Eva Draborg Institut for Sundhedstjenesteforskning,
Værktøj 3: Personlige og kollektive strategier Vi forebygger stress sammen.
Patientuddannelse – en medicinsk og social teknologi: udfordringer for fremtiden Lone Grøn, Dansk Sundhedsinstitut, MTV Seminar: Patientuddannelse.
Projekt: Fælles indsats på psykiatriområdet i Haderslev Kommune og Region Syddanmark.
Verdensbilleder i renæssancen AT5 Argumentation - metode og teori.
Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Vejledning af eleven 1.
Ungdom og efterskole To oplæg fra Cefu Tilde Mette Juul + Niels Ulrik Sørensen ÅRSMØDE EFTERSKOLERNE 2015.
+ Hold af dig selv - en workshop om at finde styrken I sig selv. Marie-Louise Wegener.
Patientuddannelse – en medicinsk teknologivurdering Torben Jørgensen Formand for arbejdsgruppen Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed Baggrund og.
TNS Gallup - Public Tema: Hjemmehjælpere 23. – 25. august 2010 Public
Hvad skal I huske fra i dag! Viden, erfaringer, råd og redskaber.
AT's tilsyn med psykisk arbejdsmiljø - rapportens konklusioner. v/ Lektor Klaus T. Nielsen Center for Arbejdsmiljø & Arbejdsliv RUC 25. august 2010Bedre.
Skal lægerne prioritere? Mads Koch Hansen, Formand Lægeforeningen.
Vejen til speciallæge -hoveduddannelsesansættelse Helle Christiansen H1-kursist /kursusreservelæge/ hoveduddannelseslæge/ ?
Center for Kvalitetsudvikling KVIS 22. september 2009 Pilotundersøgelse af Patientoplevet Kvalitet i Speciallægepraksis 2009 Design, resultater og udviklingsmuligheder.
Rundt om stress Et dialogværktøj til hospitalspersonale Hvidovre Hospital Ledende lægesekretær Mie Kroll Udviklingskonsulent Pernille Scheuer.
Rejsekort Undersøgelse om rejsekort i den danske befolkningen, der bruger offentlig transport mindst 1 gang i kvartalet 8. dec 2015.
Rationel farmakoterapi Speciallægeuddannelsen i almen medicin.
Projekt Tidlig opsporing og forebyggelse Sundhedsudvalgsmøde Oktober
Patientuddannelse – en medicinsk teknologivurdering Helle Ploug Hansen Marie Henriette Madsen Niels Viggo Hansen.
Psykisk sårbare og arbejdsmarkedet Vivi Imer Hansen, socialrådgiver/projektleder ”Stress-sygemeldt tilbage til arbejdet”
Sundhedspædagogik og kommunikation. Mestring. Fag mål 3 sundhedspædagogik og kommunikation.  Eleven kan forklare hvordan borgere/patienter og pårørende.
Paradokser og Dilemmaer
Kvantitativ undersøgelse om hjerteflimmer 2016
CfL 2016 INDIKATOR™ om Organisation og HR
Når hørenedsættelse begrænser menneskers deltagelse i samfundet
S1.
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
At udfordre eleverne på deres valg, også i forbindelse med uddannelsesmessen Lektor Marianne Tolstrup, UCL
Kvantitativ undersøgelse om hjerteflimmer 2016
Ordenes betydning Alkoholiker
KØBENHAVNS UNIVERSITET
Kvalitetsenheden for Almen Praksis i Region Nordjylland
Bygherreleverancer på IMT-området
Akkreditering i speciallægepraksis
Hospitalsenheden VEST
Byrådets temamøde 15. januar 2015
Forberedelse til eksamen
Baggrund HOT Nurse – Handling Oxygenation Targets - Nurse.
Velkommen Robusthed basiskursus
Elevernes evaluering af grundforløbet
Er din klinik klar til surveyorbesøg?
Skriv ansøgning 10 gode råd.
FRA DIAGNOSE TIL DØD Tidlig palliation
Hvor meget hjælper familier i dag?
Social ulighed i sundhed i Københavns Kommune
SFI’s forskning i handicap og beskæftigelse
Sundhed på 1. Hovedforløb 2013
Hvordan hjælper vi patienten gennem hospitalsindlæggelsen???
Dit samarbejde med Center for Socialpædagogik og Psykiatri Oplysning om Tæt på Familien i CSP – udarbejdet i samråd med ForældrePanelet i CSP november.
Bevægelse i skolen Fysisk aktivitet med høj intensitet øger BDNF i hjernen. Læring fremmes bedst, hvis aktiviteten er udfordrende, varieret og indebærer.
”Hvordan man kan få glæde af i engelskundervisningen”

Præsentation af Region Syddanmarks ”Hvordan har du det?” – 2017
PL møde med praksisfeltet
Jobrettede samtaler På rådgiverniveau
Hvilke punkter vil jeg komme ind på?
Sund Mund til Byens børn
Hvad er vigtigt for dig? Onsdag den 6. juni stiller sundhedsprofessionelle dette spørgsmål til patienter, beboere, klienter, brugere og borgere Den.
Unge med angst set fra et vejlederperspektiv
Nyt fra forskningen – med fokus på kvalitet og kvalitetssikring
På tværs af region og kommune – og med borgeren i centrum
Indhold - Religionssociologisk viden om børnefamilier
- En genre som alle andre
På tværs af region og kommune – og med borgeren i centrum
Mental sundhed Beskrivelse: Da Socialtilsynet var på tilsyn i august. 2017, blev begrebet ‘mental sundhed’ drøftet. Vi blev optaget af at identificere.
Forstærket indsats overfor storrygere på Vestegnen og Sydamager
Hvordan motiverer vi de unge?
Præsentationens transcript:

SÅRBARHED OG HANDLEKRAFT. Borgere og praktiserende lægers opfattelser af sociale forskelle i sygdom og sundhed” Temamøde om social ulighed Middelfart d Lone Grøn, Senior projektleder Dansk Sundhedsinstitut

Undersøgelsens udgangspunkt Undersøgelsen er udført i regi af og samarbejde med Sundhedsprojekt Ebeltoft: et generelt tilbud om forebyggende helbredsundersøgelser og –samtaler i almen praksis Udgør den kvalitative del af en større undersøgelse, der fokuserer på sociale forskelle i Sundhedsprojektet. Kvantitativ del i opstart ved Susanne Reindahl Rasmussen, DSI Undersøgelsen er finansieret af Danske Regioner og DSI

Formål Borgeres oplevelse og håndtering af sygdom og sundhed med særligt fokus på sociale forskelle Prak. lægers forståelse og italesættelse af sociale forskelle i sygdom og sundhed Vurdere behovet for social differentiering i tilbud om helbredsundersøgelser og -samtaler

Metode Litteraturgennemgang Individuelle interviews med 12 borgere udvalgt strategisk (ift. social position - samt variation i forhold til koblingen mellem levekår, livsstil og helbred) To fokusgruppeinterview med 7 ud af de i alt 11 læger der p.t. er involveret i Sundhedsprojektet Særligt vægt på borgerperspektivet (både i litteraturgennemgangen og i omfanget af den empiriske undersøgelse) I denne præsentation fokus på de praktiserende læger

Blind vinkel? Social ulighed overvældende dokumenteret i statistisk baserede undersøgelser I et erfaringsnært perspektiv ser vi en ’blind vinkel’: både blandt borgere og praktiserende læger Har den blinde vinkel konsekvenser for håndteringen af systematiske sociale forskelle og for den sociale ulighed i sundhed?

Borgerne Fokus på den individuelle handlekraft Undtagelser Heltefortællinger Skelnen mellem ’levet liv’ og ’fortalt liv’ viser, at der er stor forskel på ophobning af sårbarhedsfaktorer blandt patienterne Et andet studie: ”Den kroniske patient” hvor vi har fulgt patienterne i hverdagen, viser, at der er stor forskel på hvad patienterne gør ift. sociale forskelle

PL: ”Det er ikke sådan vi ser det …” Henrik: Jeg tror, vi er lidt imponerede over dit udgangspunkt. At du hele tiden snakker om det der med de sociale forskelle, for det er ikke noget, vi tænker over, tror jeg, i det daglige. ( …) Men vi tager jo fingerspidsfornemmelse over, hvordan problemerne er uanset (social position - red.). For vi kan jo også have højtuddannede, der er upraktiske, som vi må hjælpe mere (…). Der findes da folk, der ryger i alle grupper. Og som ikke kan se tingene. Men det er en anden måde. Man kan lave en videnskabelig undersøgelse, der viser, at tingene er sådan, men vores indgang er noget andet.

På tværs af de to FGI fandt vi: at lægerne ikke umiddelbart tænker i sociale forskelle at lægerne ikke er uenige i, at der er sociale forskelle i sygdom og sundhed, men at det er noget man kan påvise efterfølgende at der altid er undtagelser at lægerne i den kliniske interaktion benytter sig af en individualiserings-strategi. Der er således ikke tale om at lægerne fornægter eksistensen af sociale forskelle, men mere at de ikke vil ’putte folk i kasser’.

Sociale forskelle i lægernes ’cases’ Interviewer: Sagde du hvad den anden patient beskæftigede sig med, eller hvad der var hans sociale situation? Søren: Jeg ved faktisk ikke, hvad han laver. Interviewer: Nej, hvordan (bedømmer du så social position – red.)? Søren: Han er vel også i slutningen af 50´erne, men ser meget, meget ældet ud. Sådan én som har arbejdet som vejarbejder og gået udendørs et helt liv, og som har en meget ru stemme pga. for meget tobak. Ser generelt lidt usund ud.

På baggrund af lægernes cases fandt vi Aflæsning af social position: fysisk fremtoning og sprogbrug Cases med lav social position meget komplekse, udfordrende, dramatiske og fylder meget Sociale forskelle fylder meget for PL Særligt fremtrædende i forhold til kommunikation og klinisk interaktion

”Det er nemmest med dem, der er som en selv …” Peter: Omkring rig og fattig, så har jeg stor sympati for fattige mennesker fra gammel tid, og den har jeg heldigvis beholdt. Men jeg må sige, så føler jeg mig mere tilpas med dem, som er højere på den sociale rangstige på den måde, at jeg kan selv slappe af, jeg kan selv tale mit eget sprog, og jeg kan selv føle mig hørt på én eller anden måde. Det er en eller anden samhørighed, som gør, at det er meget nemmere, foruden det at der er flere ressourcer. Det vil sige, at min afmagtsfornemmelse, som er vores største fjende i det daglige, den kommer ikke ud så meget i fuldt flor, som den gør… (med den fattige – red.).

Udvalgte konklusioner Stort potentiale i at nå de dårligst stillede med forebyggende helbredsundersøgelser og - samtaler Grundet den ’blinde vinkel’ kan man ikke overlade det til den enkelte PL at håndtere social forskelle i et generelt forebyggende tilbud som Sundhedsprojektet Sårbarhed og handlekraft: ikke ’enten – eller’ men ’både – og’. –Redskaber til håndtering og bevidstgørelse af systematiske sociale forskelle, herunder screening og supervision –Sundhedspædagogiske metoder der fokuserer på og fremmer borgerens ressourcer og handlekraft

Spørgsmål? Hvad skyldes ’den blinde vinkel’? Gælder det kun de praktiserende læger, eller er det et mere udbredt fænomen?

Baseret på Wiuf,M.B. og Grøn,L. (2009): ”Sårbarhed og handlekraft – borgeres og praktiserende lægers forståelse og italesættelse af sociale forskelle i sygdom og sundhed” Grøn,L., Vang,S., Mertz,M. (august 2009): “Den kroniske patient – nærbilleder af livet med kronisk sygdom.” DSI rapport. Dansk Sundhedsinstitut