Sundhedsaftalernes betydning for sammen- hængende forløb og sektorovergange Martin Sandberg Buch, senior projektleder, cand. scient. adm. Christina Holm-Petersen,

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
6. maj Henning Nilausen, vicekommunaldirektør, Gribskov Kommune Kommunernes rolle og udfordringer i forhold til sygehus- og specialeplanlægning.
Advertisements

Region Hovedstaden Temadag for Udviklingsgruppen vedrørende IT og informationsudveksling den 10. juni 2013 Michel Kjeldsen. Praktiserende Læge og Praksiskoordinator.
Ledelse over grænser i sundhedsvæsenet Hvordan kan vi lede på nye måder, der går på tværs? Christina Holm-Petersen & Martin Sandberg Buch.
Kvantitativt studie ~ PaRIS - spørgeskemaundersøgelsen Spørgeskemaundersøgelse Forår 2009 Mickael Bech, Trine Kjær, Eva Draborg Institut for Sundhedstjenesteforskning,
Projektkonsulent June Højgaard Simonsen Krop & kompetencer Kommunalt kompetenceløft i idræt og bevægelse.
Hvad !¤?#¤%$!* er museologi?. Hvad betyder museologi? Ordet museologi er dannet af to ord: ”museo” og ”logos” ”Museo” stammer fra det græske ord ”museion”,
Projekt: Fælles indsats på psykiatriområdet i Haderslev Kommune og Region Syddanmark.
Ledelses overvejelser i forbindelse med implementering af forbedringstavler.
Når sammenhæng er bundlinje. Det glade budskab! Driftstal fra Sherpa 0-2 års ledighed Sammenlignelige tal fra andre forskningsdesign 1 år39 %4-12 % 2.
Sundheds- og Forebyggelsesudvalgets høring om sektorovergange og samarbejdet mellem regioner, kommuner og almen praksis Hvordan skaber vi sammenhængende.
ERFARINGER MED AT STØTTE DET TVÆRSEKTORIELLE SAMARBEJDE MELLEM DANSKE KOMMUNER OG POLITI Oplæg NFBO 22 – 25 maj 2016 Birgitte Roth Hansen, specialkonsulent.
Skal lægerne prioritere? Mads Koch Hansen, Formand Lægeforeningen.
Kvalitet i Sundhed Pressemøde den 11. februar 2011.
Tværfaglig tænkning i opgaveløsningen Bente Nissen, seniorkonsulent Cabi Korsør d hvordan spiller vi hinanden gode?
"Faglig kvalitet i de akutte patientforløb” Akut Afdelingen, Nykøbing Sygehus.
Bo Christensen professor praktiserende læge ph.d 2011 KVALITET I ET SAMMENHÆNGENDE SUNDHEDSVÆSEN – HVORDAN KAN DET LADE SIG GØRE?
17. Januar 2007 Karine Bech Dialyse ved kronisk nyresvigt Perspektivering Karine Bech Overlæge, dr.med. Hvidovre Hospital Formand for projektgruppen.
Plan for den ældre medicinske patient Seminar om fremtidens indsats for ældre medicinske patienter Danske Regioner maj 2009 Pernille Slebsager.
Psykiatrien i Region Syddanmark Overvejelser om psykiatriens udfordringer Strukturelt Fagligt Økonomisk Kjeld Møller Pedersen Syddansk Universitet Psykiatriens.
1 INDSATSEN FOR PERSONER MED KRONISK SYGDOM I REGION SYDDANMARK - ET SAMARBEJDE MELLEM REGION SYDDANMARK, REGIONENS KOMMUNER OG ALMEN PRAKSIS Charlotte.
Sektorovergange – en kvalitetsbrist? Kvalitetsudvikling i speciallægepraksis Konference d. 22. september 2009 v. Overlæge Malene Vestergaard, DSPS.
Er patienterne klar til telemedicin? Morten Freil Direktør
Sygeplejefaglig problemløsningsmodel -samarbejdsmodel
Dias om psykisk arbejdsmiljø
Forslag fra arbejdsgrupperne
AULA.
Lars Hvilsted Rasmussen
I hvilken grad vurderer du, at sundhedsdata er med til at understøtte sammenhængende patientforløb på tværs af sektorer (kommuner, regioner)?
Et fælles grundlag for forældresamarbejde Et godt samspil mellem forældrene og de ansatte i dagtilbud og på skolerne er en styrke i den lokale indsats.
Lektion 6 Formålet med denne lektion er at introducere eleverne til de fællesskabende aktiviteter, der i høj grad støtter op om skabelsen af et stærkt.
Sektorovergange – en kvalitetsbrist?
Vi fletter sammen om hjerterehabilitering
Den gode læge Yngre Lægers politik
Velkommen til et nyt kvalitetsprogram…
Strategi for klinisk IT
Tværfagligt samarbejde om udsatte unge
21. november 2017 Digitaliseringsstrategien og fælles klassifikationer Temamøde om anvendelse af fælles klassifikationer i det offentlige (FODS initiativ.
Katrine Schepelern Johansen Leder, seniorforsker, ph.d.
Interprofessionel Læring og Samarbejde
Tro på dig selv - det gør vi
optimering af ejendomsdriften
9 gode råd til et styrket samarbejde med pårørende på hjerneskadeområdet
Fremtidens sundhedsvæsen – nyeste udspil fra Danske Regioner
Til ambassadører: Hvordan kan Colibo understøtte jeres behov?
En vision for almen praksis
Myndiggørende myndighed
Myndiggørende myndighed
Hvilke punkter vil jeg komme ind på?
Interprofessionel læring og samarbejde (IPLS):. Hvad er det
Den sygeplejefaglige omsorg – og dens aktuelle udfordringer
Akutberedskabet i Region Hovedstaden
Lektion 6 Formålet med denne lektion er at introducere eleverne til de fællesskabende aktiviteter, der i høj grad støtter op om skabelsen af et stærkt.
(Strategispor og strategiske indsatser)
Det rette tilbud fra første kontakt.
Tendenser i forældresamarbejdet
KIGO og kommunernes opgaver
Rammesætning for dagen
Hvad er vigtigt for dig? Onsdag den 6. juni stiller sundhedsprofessionelle dette spørgsmål til patienter, beboere, klienter, brugere og borgere Den.
Landskonference for reumatologiske sygeplejersker
samarbejdsaftalen for traumatiserede flygtninge og krigsveteraner
Netværksmøde - Sundhedsøkonomi
[klik og indsæt kommunenavn]
Værdibaseret styring i Hjertecentret Sundhedsudvalgsmøde 20. juni 2017
Fundamentals of care – hvordan kommer man i gang?
Hovedformål: Sammenhæng
Sammenhængende digital brugerrejse - med anvendelse af borgerens data
Velkommen Ny Studieordning fra efteråret 2019 Kort introduktion og oversigt i forhold til studieordning Princip fordeling for kliniske undervisnings.
Sammen forebygger vi (Gen) indlæggelser Healthcare innovation Leadership d. 14.marts 2019 Samarbejdsprojekt mellem Aalborg Universitetshospital, Region.
Sammenhængende borgerforløb i Furesø Styring på tværs
Ældre Sagens Distriktsdag, den
Præsentationens transcript:

Sundhedsaftalernes betydning for sammen- hængende forløb og sektorovergange Martin Sandberg Buch, senior projektleder, cand. scient. adm. Christina Holm-Petersen, senior projektleder, ph.d., cand. scient. adm.

Sundhedsaftalernes overordnede betydning  Etableret en velfungerende administrativ og politisk samarbejdsstruktur  Regler for samarbejdet om udskrivning og genoptræning mm. – Tiltrængt regulering og klarhed – Øget respekt for hinandens ansvarsområder  2. generationsaftale en klar forbedring  På vej imod: – Implementering og standardisering – Aftale som afsæt for fleksibilitet og innovation 2

Udfordringen: Kobling af aftale og implementering på udførende niveau  I aftaleorganisationen – Etableret et velfungerende samarbejde, gensidig tillid og respekt – Sundhedsaftalen er et samarbejdsprojekt der skal fremme innovation og fleksibelt samarbejde  I klinikken – Skåltaler med fokus på endemål og idealbeskrivelser, frem for proces og konkrete implementeringsstrategier – Økonomiske incitamenter og travl hverdag fører jævnligt til regelrytteri og mangel på fleksibilitet 3

Barrierer for sammenhæng i forløb  Det gode samarbejde er ofte personafhængigt – I et sundhedsvæsen hvor afstand og specialisering øges  Oplevelse af stort arbejdspres – og manglende forståelse for forskelle i arbejdsvilkår  Rettidig og målrettet udveksling af information mangler på tværs af indlæggelses- og udskrivningsforløb  Mulighed for problemløsning og koordination – Bremses af problemer med tilgængelighed og mangel på tovholdere  Patientinddragelse – Patienter og pårørende ses primært som belastning/potentiel kilde til aflastning 4

Muligheder for sammenhæng i forløb  Den gensidige respekt er relativt høj og den er blevet bedre i den tid der har været sundhedsaftaler  Ønsker om – og eksempler - på innovation og fleksibilitet i det lokale samarbejde  Mange eksempler på dedikerede fagpersoner der påtager sig et ekstra ansvar for at få patientforløb til at hænge sammen  Gode erfaringer med fremskudt visitation, dialogforum, fælles temadage o.l. 5

Barrierer for sundhedsaftaler der understøtter sammenhæng i praksis  Implementeringsopgaver og omkostninger er vagt beskrevet – Forskellig økonomi og befolkningsgrundlag i kommuner – Kommunalt selvstyre – og variation på tværs af hospitaler – Almen praksis mangler som aftalepart - variation  Implementeringskæden halter på lokalt niveau – Hvem skal sikre at der er en kommunal tovholder? – Hvem sikrer at hospitalet sender rigtige oplysninger rettidigt til kommunerne? 6

Muligheder for aftaler der understøtter sammenhæng i praksis  Gode IT løsninger banker på døren – Man kan allerede meget, men mangler fokus på at lære personalet at bruge det  Stigende erkendelse af behovet for fælles og forpligtende standarder – Kommunikation, varsling, tilgængelighed, epikriser osv.  Villighed til at tale om implementering – Men er der villighed til at konkretisere implementeringsdelen i 3. generation af aftalerne? 7