Basiskursus 2013 - Signe Inglev Steffansen GMP. Hvad er GMP? Good Manufacturing Practice – altså god fremstillings-praksis Hvor læser man om GMP og lægemidler?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Photo story. Velkommen til denne lille manual omkring Photo Story 1.Du kan vælge at se hele filmen og detaljeret se hvordan du bedst kommer i gang med.
Advertisements

Egenkontrol.
Specifikke krav til virksomheder Hvordan kommer I i gang ?
Bachelorprojekter i fysik og nanoscience
Implementering af krav i Hygiejneforordningen i DLG
KLINIKPAKNING Annette Bested Toft, KLIFO© 2011.
Delphi-evaluering og Green Field Evaluering af event Som start på Green Field.
 Engelsk er et valgfag – det strækker sig fortrinsvis over sammenlagt 10 dage fordelt over de første to skoleperioder  Det betyder, at du har mulighed.
Skriftlig progression Italiensk FIP. Disposition Skriftlighed og respons Progression Feedback-former (feed up, feed back og feed forward) Karakterer Værktøjskasse.
Ændr 2. linje i overskriften til AU Passata Light 16. MARTS 2016 VEJLEDNING OG STUDIEINFORMATION, HE AARHUS UNIVERSITET AU OPTAGELSE PÅ KANDIDATUDDANNELSEN.
Jeg bestemmer Medborgerskab – Tema 1. 2 Tema 1 – Dag 1 Medborgerskab 1. Jeg bestemmer 2. Vi bestemmer 3. Med i samfundet 4. Indflydelse De 4 temaer.
Kan en kærlig Gud dømme mennesker? Gud er kærlighed. Det står selv i Bibelen. Han elsker hele verden, altså alle mennesker. Hvorfor i al verden har han.
Arbejdsmiljø i vandløbene Problemer og løsninger v/ Tine Eggertsen, HedeDanmark Natur og Vand.
Datamodellen - Delprogram 8 Marts Datamodellen En samlet og sammenhængende datamodel for 11 registre: Centrale Personregister (CPR) Centrale Virksomhedsregister.
Certificeringsordning for transportable telte og konstruktioner Rikke Holgersen.
Hold balancen med et stærkt og velfungerende familieliv Workshop Balancekonference, Region Syddanmark, August 2010 Lisbeth Fruensgaard.
Hvad betyder erhvervsuddannelsesreformen for voksne? Vicedirektør Mette Tram Pedersen.
Dagens program Aktiv lytning + øvelse Forumspil om aktuelle situationer.
Oplæg om Dictus og anvendelsesmuligheder d. 5/
Mærkning – en vigtig detalje Krav til deklarering.
Annes historie. Arbejdshukommelse hos normalthørende Høre Forarbejde Lagring.
Disposition for auditgennemgang  Datagrundlag og vurderingen af audit  Journalaudit  Præsentation af resultater  Summe med sidemanden om relevans og.
Internet = information plus en masse andet ! Men nogle steder er en ”lukket fest” som kræver login ! Søren Noah © 2016.
handel, event og mediegrafik
PC - KURSUS.
Hvordan tror du kravene til ledere forandres i løbet af de næste 5 år?
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
Antal besvarelser: 52.
Dagens program Vi skal tale om: Hvornår og hvordan du træffer valg?
Lektion 6 Formålet med denne lektion er at introducere eleverne til de fællesskabende aktiviteter, der i høj grad støtter op om skabelsen af et stærkt.
Arbejdsmiljørundering /tjeklister
Forberedende kursus til produktionshygiejne.
Hvornår er en uddannelsesplan god? Bliver den brugt?
Teknisk informationsmøde 2009
1.09 Dokumentation.
Inspiration spørgsmål og Billeder
Dagen er ny Dagen er ny, den er blank som en dråbe,
Hvad betyder den enkelte betegnelse Lønarter,
SRP - Skriveperioden ÅSG 2017.
Sammenhæng: Eleverne bliver ikke bedre til at skrive og arbejder ikke med deres fejl. Eleverne snyder: bruger oversættelsesmaskiner eller henter stile.
Dokumentation.
Det man ikke ser har man ikke ondt af
ÅRHUS AFDELING.
Persondata Kursus for administrationsfolk 16/5
Køreteknik.
Jobrettede samtaler På rådgiverniveau
Dokumentation.
SRP - Skriveperioden ÅSG 2018.
Lektion 6 Formålet med denne lektion er at introducere eleverne til de fællesskabende aktiviteter, der i høj grad støtter op om skabelsen af et stærkt.
Tendenser i forældresamarbejdet
Hvor en UNI-C på vej hen? -og hvad betyder det for Elevplan?
Den metrologiske infrastruktur og ISO standarder
Hygiejne Fredag 13/
Ompakning af Lægemidler
Susan Himmelblå Kære Susan med de himmelblå til lykke
Spænd over os dit himmelsejl
Helle Böwadt, HB-Medical Aps
Drug Device Erfagruppemøde Industri Farmaceut Foreningen Symbion 26 januar 2017 Thorsten Jørgensen, Lægemiddelinspektør
En køn pige inviterede en ung mand med hjem, -tog ham med ind i soveværelset, og foreslog straks at de skulle prøve at gøre det i stilling 69…...
Præsentation af mad vafler
På tværs af region og kommune – og med borgeren i centrum
Introduktion til arbejdet som klubsekretær
- En genre som alle andre
Velkommen til ROADSHOW i GeoDanmark!
Arbejdstidsopgørelse 2018: Tjek tiden
På tværs af region og kommune – og med borgeren i centrum
dho- og sro-evaluering
Strategi Til markedsføring
Organisatorisk Implementering af Machine Learning
Svejseprocedurespecifikation. (WPS)
Præsentationens transcript:

Basiskursus Signe Inglev Steffansen GMP

Hvad er GMP? Good Manufacturing Practice – altså god fremstillings-praksis Hvor læser man om GMP og lægemidler? Lægemiddelloven GMP- bekendtgørelsen GDP-bekendtgørelsen Eudralex, vol 4 (guiden - generel) Pharmacopedia (kogebogen) cGRPP (EANM) (guiden – til os)

PERSONALE (kunstner)PRODUKTION (tekst & melodi) FACILITETER (scenen) DOKUMENTATION (optagelse) AUDIT (publikum) QC (lydtekniker)

PERSONALE – ankomster fra Farstrup og Fraugde Når man skal arbejde i renrum… Hvilken uddannelse skal man have? En relevant en! Laborant, Biolyt, Kemiker mm. Hvem kan frigive lægemidler? Og hvad med Radiofarmacien? En med min. 4-års relevant universitetsuddannelse. Hvorfor kan HH, JFL og TP så frigive? Radiofarmacien…frigivelse af en kemiker ?!? Forældes vores uni-uddannelser? Vi har 8 år hver! GMP skal løbende holdes ved lige, så man kan ikke læne sig til bage og tror 8 år er noget! Skal man gøre noget bestemt inden man går ind og arbejder? Er der forskellige krav til HH og SIS? Ja man skal klæde om. Ja, gæt hvad? Hvordan med sygdom? Man har ansvar for at melde fra når man er syg. Det giver ikke mening at bringe virus og bak’tusser med i steril-produktion.

FACILITETER (scenen) Hvordan skal laboratorier være ? Hvad med ”lys og lyd” (tryk, temperatur og luftfugtighed)? Hvad skal loft, vægge og gulv være lavet af?

FACILITETER (scenen) Gang Sluse/laboratorie Bord LAF Hotcelle

DOKUMENTATION (optagelsen) Hvad skal dokumenteres? ALT!! Hvad er ”top 10” inden for dokumentation? Så lidt som muligt er håndskrevet. Hvis håndskrevet, skal det være læseligt. Fejl rettes ved at overstrege med en tynd linje og skrive rettet/dato/initialer bag ved. Man godkender ikke sit eget arbejde. Præparater der ikke overholder specifikation skal frigives af en kemiker. Instrukser følges 100% med mindre andet er aftalt med en der kan frigive uden for specifikationer. Hvis man ikke har fulgt en instruks 100% skal det vendes med en der kan besluttet hvad der skal ske og de ændringer der er foretaget skal skrives ned. Man skal sørge for der er sporbarhed i alt hvad man foretager sig.

Radiokemi/Radiofarmaci: Vigtig at kende sammenhæng mellem præparat (ned til lot.nummer) og cpr. DOKUMENTATION – er det vigtig?

Reference Radiokemi – Kvalitetskontrol Kontrol af at den rigtige forbindes er lavet i det rigtige forhold til bi-produkter (HPLC) Kontrol af soventer Kontrol af radiokemisk renhed Kontrol af pH Kontrol af kryptofix mængden Kontrol af sterilitet, bioburden og endotoxiner (hver 20ende batch) Prøve

Audit – hvad siger publikum?  Styrelsen kommer ca. hvert andet år (April 2013) og ser til os  Synes vi gør det godt, men der er mange ting der kan gøres ”mere”  Vi skal selv løbende se på os selv ”ude fra”  PC, DR og SIS arbejder på at lave et ”program” for intern audit  Vi skal sikre at de ting vi bruger i produktion kommer fra steder der anvender GMP  F.eks. derfor Dorthe og Signe var i Skanderborg (se Kernestof)  Radiokemien har et audit-fællesskab med de andre PET-centre i DK