Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Den metrologiske infrastruktur og ISO standarder

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Den metrologiske infrastruktur og ISO standarder"— Præsentationens transcript:

1 Den metrologiske infrastruktur og ISO standarder
Gå-hjem-møde Den metrologiske infrastruktur og ISO standarder © Undervisningsministeriet, September Materialet er udviklet af Industriens Fællesudvalg i samarbejde med Sabrina Rostgaard Johannsen, Danmarks Nationale Metrologiinstitut, DFM A/S KUN TIL INTERN DFM BRUG

2 Indhold Den danske metrologiorganisation
Den internationale metrologiorganisation Standardisering - ISO Standardisering - Dansk standard (DS) ISO 9001 ISO 17025

3 Den danske metrologiorganisation
DFM Brüel & Kjær DTU FORCE TI TRESCAL Akkrediterede laboratorier

4 Den danske metrologiorganisation
Sikkerhedsstyrelsen udpeger de danske metrologiinstitutter. Metrologiinstitutterne har den højeste målekompetence inden for deres måletekniske område. Sikkerhedsstyrelsen udpeger DANAK som det danske akkrediteringsorgan, der har ansvaret for at vurdere om en virksomhed, laboratorie eller metrologiinstitut kan opnå og opretholde akkreditering på et givent måleteknisk område. En akkreditering til kalibrering inden for et måleteknisk område kan gives til virksomheder/laboratorier som har en høj teknisk kompetence inden for området, et fungerende kvalitetssystem og er uvildige. Virksomheder og laboratorier kan godt få en akkreditering inden for et område, hvor der allerede er udpeget et metrologiinstitut. Dog vil de have en lavere målekompetence end metrologiinstituttet på området.

5 Eksempler på danske metrologiinstitutter
Måletekniske områder: Kraft og tryk Volumen og densitet Fugtighed Gasflow (og andre væsker end vand) Måletekniske områder: Masse Jævnstrøm Længde Geometri Optisk radiometri Akustik (sammen med Brüel & Kjær) Elektrokemi pH Måletekniske områder: Geometri Temperatur (kontakt) Vandflow Anemometri Måletekniske områder: Vekselstrøm Højfrekvent

6 DANAK http://portal.danak.dk/Portal/soegning/
På DANAKs hjemmeside kan man finde akkrediterede laboratorier indenfor det måletekniske område man ønsker en kalibrering indenfor. Derudover kan man se laboratoriernes kalibreringskompetencer inklusiv måleområde og måleusikkerhed.

7 Den internationale metrologiorganisation
DFM Brüel & Kjær DTU FORCE TI TRESCAL

8 Den internationale metrologiorganisation
BIPM (Bureau International des Poids et Mesures) er en international organisation som bl.a. har til formål at sikre international sammenlignelighed og accept af målinger, samt bidrage til udvikling af SI-systemet. De enkelte lande er medlem af BIPM. Samarbejdet under BIPM varetages af metrologiinstitutterne.

9 Sikre systematik og sammenlignelighed i metoder
Standardisering Sikre systematik og sammenlignelighed i metoder KUN INTERN DFM BRUG

10 ISO (international organization for standardization)
ISO er en international organisation som udvikler og publicere international standarder. Udviklingen af standarder udføres i tekniske komiteer som er ansvarlige for bestemte måletekniske områder. De tekniske komiteer består af relevante tekniske eksperter inden for det pågældende måletekniske område. De ISO standarder, som er publiceret, sikrer at vi måler på samme måde i hele verden. Det sikre at en måling foretaget i Japan kan sammenlignes med en måling foretaget i Danmark, så længe begge parter benytter de relevante ISO standarder på området.

11 ISO certificering Der findes to helt generelle ISO standarder som omhandler de krav og kompetencer en virksomhed skal leve op til for at være certificeret. Dette er: ISO 9001: Kvalitetsledelsessystemer ISO 17025: Krav til prøvnings og kalibreringslaboratorier. Virksomheder med en ISO 9001 certificering benytter det til at fortælle kunder at de har styr på deres kvalitetssystem, og at kunderne kan forvente at produkter og ydelser er af høj kvalitet. Samt at kunden kan forvente at virksomhedens produkter og ydelser vil opfylde de krav og forventninger som kunden har. ISO er mere henvendt til kalibreringslaboratorier såsom metrologiinstitutter. Men de tekniske dele af denne standard er godt at kende, idet det giver et indblik i hvordan man kan sikre troværdige målinger.

12 Dansk standard (DS) Oversætter ISO standarder til dansk og sælger ISO standarderne på det danske marked. Der udgives løbende nye versioner af de gældende standarder. De nye versioner kan indeholde små rettelser, men kan også være mere omfattende, og kræve en del implementering for fortsat at bibeholde en certificering. Det er derfor vigtigt at holde øje med opdatering af standarderne. På DS hjemmeside kan man oprette en automatisk overvågning af standarder man har interesse for, også få besked når der er udgivet nye versioner.

13 ISO 9001 De følgende slides vil være en meget kort opsummering af de vigtigste krav i ISO 9001 KUN INTERN DFM BRUG

14 ISO 9001 - Kvalitetsledelsessystemer
ISO 9001 omhandler krav til kvalitetsledelsessystemet i en virksomhed. Hvis en virksomhed kan dokumentere at de overholder kravene kan de få en ISO 9001 certificering. Kort opsummering af de vigtigste krav i ISO 9001:2015: Krav om udførelse af kunde tilfredshedsundersøgelse. Så det sikres at de leverede ydelser og produkter opfylder kundens krav og forventninger. Udarbejdelse af en procedure for håndtering af kunde klager. Foretagelse af interne audits af kvalitetssystem (selv verifikation). Transparent kommunikation; transparente arbejdsgange og lederskab. Ledelsen skal lave en risikovurdering. Hvad kan skade virksomheden? Hvordan forebygger vi dette? Hvad kan skade vores kunder? Hvordan kan det forebygges?

15 ISO 9001 afsnit 8 Driftsplanlægning og styring
Fastlægge krav til produkter og ydelser. Opstille kriterier for processer og godkendelse af produkter og ydelser. Krav til produkter og ydelser - Definition af krav til produkter og ydelser som tilbydes kunden. Virksomheden skal sikre at den er i stand til at opfylde kravene fra kunden. Arkivering af dokumentation hvor relevant. Udvikling af produkter og ydelser Virksomheden skal etablere, udføre og vedligeholde processer således så de sikre at de kan frembringe produkter og ydelser som overholde de definerede krav. Virksomheden skal løbende gennemføre valideringsaktiviteter for at sikre at produkter og ydelser lever op til kravene. Iværksætte nødvendige handlinger hvis der konstateres problemer ved valideringen. Styring af processer, produkter og ydelser leveret udefra (ekstern leverandør) Virksomheden skal sikre at processer, produkter og ydelser leveret fra ekstern leverandør opfylder de stillede krav. De skal sikre at processer, produkter og ydelser leveret udefra ikke har en ugunstig påvirkning. Produktion Produktion og ydelser skal gennemføres under styrede betingelser. Etablere overvågning og måleaktiviteter. Frigivelse af produkter og ydelser Verificere at krav til produkter og ydelser er opfyldt inden de forlader virksomhed. Dokumentation på verifikation. Produkter og ydelser som afviger fra kravene skal håndteres og passende handlinger til at afhjælpe afvigelser skal tages. KUN INTERN DFM BRUG

16 ISO 17025 De følgende slides vil være en meget kort opsummering af de vigtigste krav i ISO KUN INTERN DFM BRUG

17 ISO 17025 – kalibreringslaboratorie
Kort opsummering af de tekniske krav i ISO (afsnit 5). For at sikre troværdige målinger skal man være opmærksom på følgende kilders påvirkning, og disse kilder skal tages i betragtning ved udvikling af målemetoder og procedure: Operatøren Fysiske omgivelser/miljø Validering af målemetode Måleudstyr Målingernes sporbarhed (reference) Prøveudtagning Håndtering af måleemnet

18 ISO afsnit 5 Operatøren Skal have fået passende træning til at betjene måleudstyr og til at kunne bedømme måleresultater. Fysiske omgivelser/miljø De faciliteter hvorunder målinger foretages skal være indrettet så målingen kan gennemføres korrekt. F.eks. skal det sikres at miljøforhold ikke påvirker målingen utilsigtet. Derudover, skal laboratoriet overvåge og kontrollere de miljøforhold som er relevante for den enkelte måling. Validering af målemetode Der skal være instruktioner for betjening af måleudstyr og håndtering af måleemner. Hvor det er muligt anvendes metoder beskrevet i standarder. Målemetoder som ikke er beskrevet i standarder skal valideres (undersøgelse af målemetoden). Måleusikkerheden for målemetoden skal estimeres. Måleudstyr skal have krævet nøjagtighed, og der skal udarbejdes et kalibreringsprogram for udstyret så det sikres at det måler pålideligt. Målingernes sporbarhed (reference) Kalibreringer og målinger skal være sporbare til det internationale enhedssystem - SI-systemet. (Etablering af en sporbarhedskæde) Prøveudtagning Der skal etableres en stikprøveplan/procedure for prøveudtagning hvor dette er relevant. Det skal sikre at prøvningen er repræsentativ. Håndtering af måleemnet Der skal være procedure for håndtering, opbevaring og beskyttelse af måleemner. Desuden skal der oprettes et entydigt identifikationssystem over alle emner.

19 ISO 17025 Kvalitetssikring:
Overvåg troværdighed af udførte målinger ved: Regelmæssig kalibrering mod en normal/reference. Deltagelse i laboratoriesammenligninger. Sikre historik og sikker opbevaring af rapporter og målingener således så de kan genfindes.


Download ppt "Den metrologiske infrastruktur og ISO standarder"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google