Vitaminer – Eksempler på fødevarer som kan anprises med højt indhold af/betydelig mængde.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
Advertisements

Måltidssammensætning
Hjertevenlig kost i praksis
Småtspisende ældre ”Vidste du at… småt er rigtig godt!”
Tallerken-modellen til konkurrencesvømmere
Løberens kost og ernæring
Theta Ernæring.
Slank og lækker.
SUPERSUND SALATER Kartoffelsalat og Laks med avocadosalat med ærter & spinat. Sidstnævnte salat er fra den nye ”Supersund - Salater” bogen – dog med mine.
Perlehønebryst Frisk blomme
Supper Purésuppe Veloutésuppe Cremesuppe Consommé Kolde supper
Optimal ernæring Tri4, November 2012.
Carl Warner, en engelsk fotograf, lavede den følgende billedserie. Alle fotomodeller er fødevarer..
Steward® - Det nye insecticid i grønt
Velkommen!.
- kom i konkurrence form v/Thomas Nordal Rasmussen
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
Kap. 5 Opbevaring I køleskab: • porrer • forårsløg • gulerødder
VITAMINER OG MINERALER
VITAMINER OG MINERALER
Nedsætter fedtindholdet
Frugt og grønt. 600 g om dagen 2 ▪
Vitaminer Vitale Aminer.
Opgave Nårvarerne modtages. Hvad bør du gøre af overvejelser, når du skal placere dine produkter på den mest hygiejnemæssige forsvarlige måde inde i køleskabet.
KOST & TRÆNING.  CV  57 år, gift, 1 barn på 22 år.  Uddannet Børnehavepædagog og idrætslærer  Dyrket eliteidræt i 10 år, specielt 800 – 1500m  Uddannet.
100 gram frugt og grønt Landbrug og Fødevarer, 6 om dagen.
Indtaget af kød og kødprodukter i gennemsnit pr. dag Piger 4-9 år 76 g Piger år 79 g Drenge 4-9 år 90 g Drenge år 119 g Kvinder år 82.
Ernærings- og sundhedsanprisninger Definitioner: Ernæringsanprisninger giver oplysning om indhold af specifikke næringsstoffer / angiver, at en fødevare.
Fødevarer – Eksempler på fødevarer som kan anprises med højt indhold af/betydelig mængde.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Forslag til dagskost for en kvinde med lav fysisk aktivitet
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Anbefalet saltindtag Kvinder 6 g Mænd 7 g På længere sigt er målet 5-6 g Nedre grænse for indtag 1,5 g salt Kilde: Nordiske Næringsstofanbefalinger 2004.
Mineraler – Eksempler på fødevarer som kan anprises med højt indhold af/betydelig mængde.
Protein – Eksempler på fødevarer som kan anprises med højt indhold af/betydelig mængde.
Frokost Hvor kommer protein fra? Skummetmælk 7 g Bolle 6 g Røget laks 4 g Resten < 0,5 g I alt 28 g protein 40 g råt kyllingebryst, 25 g salat, 50 g peberfrugt,
Landbrug & Fødevarer VIDSTE DU, AT… 400 KJ = 95 kcal460 KJ = 110 kcal 3 stykker mørk chokolade, 22 g, indeholder flere kalorier end et stort glas minimælk,
Frokost Hvor kommer protein fra? Skummetmælk 7 g Rugbrød 4 g Røget filet 3 g Peberrod 0,7 g Roastbeef 4 g I alt 32 g protein 75 g rugbrød, 15 g roastbeef,
Landbrug & Fødevarer VIDSTE DU, AT… 2895 KJ = 690 kcal2961 KJ = 705 kcal 150 g popcorn indeholder flere kalorier end en stor portion brunch, som vist på.
28 g protein på hver tallerken Kyllingebryst 585 kJ Svinekotelet uden fedtkant 600 kJ Bøf af tykstegsfilet 695 kJ Æg 1320 kJ Gule ærter 1870 kJ Kikærter.
Aftensmad Hvor kommer protein fra? Kartofler 5 g Skummetmælk 2 g Oksekød 26 g I alt 35,4 g protein 125 g oksekød 9 % fedt, 250 g kartofler, 50 g skummetmælk,
Morgenmad Hvor kommer protein fra? Skinke 3 g Ost 9 g Rugbrød 1 g Peberfrugt - g Agurk - g Kiwi 0,6 g I alt 30,7 g protein 30 g havregryn, 200 g skummetmælk,
10% fedt 6% fedt 18% fedt FEDTINDHOLD I HAKKET SVINEKØD Landbrug & Fødevarer.
Hvor kommer vitamin A fra? Kilde: Danskernes kostvaner Landbrug & Fødevarer *tallene giver ikke præcis 100% pga. afrunding.
Unge fra 14 – 17 år ( Efterskole )
Blomkål/gulerods-salat Kikærte broccoli tagine
Ernærings- og sundhedsanprisninger
Gastronomi & videnskab
Morgenmad Hvor kommer protein fra? I alt 29,4 g protein
Aftenmenu Frederiksberg hospital Velbekomme!
Gammeldags stegt kyllingelår
Mild champignon- suppe
Aftenmenu Frederiksberg hospital Velbekomme!
Gammeldags stegt kyllingelår
Blomkål/gulerods-salat Kikærte broccoli tagine
Magert svinekød Fedtindhold i 100 g råt svinekød Filet Royal 1 g
Mild champignon- suppe
Blomkål/gulerods-salat Kikærte broccoli tagine
Hvor kommer vitamin A fra?
Frokostmenu Frederiksberg hospital Velbekomme!
Frokostmenu Frederiksberg hospital Velbekomme!
Aftenmenu Frederiksberg hospital Velbekomme!
Mild champignon- suppe
Gammeldags stegt kyllingelår
Silkeabe Mike og Mananda.
Af Katrine L. Eld – køkkenleder i SolsikkenÅby
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Faglig regning Kostberegning.
D-vitamin 0,56 µg Anbefaling for alle mellem 4 og 60 år: 7,5 µg/day
FEdtstoffer Hvad i alverdnen er det?.
Præsentationens transcript:

Vitaminer – Eksempler på fødevarer som kan anprises med højt indhold af/betydelig mængde.

A - vitamin Rig på (min. 30 % af ADT) Svinelever1766 % Kalvelever602 % Leverpostej494 % Gulerod95 % Tun i vand47 % Spinat44 % Æg31 % 100 g af følgende fødevarer dækker min. 30 % af anbefalingerne, dvs. det har et højt indhold af = rig på: Kilde:

A - vitamin 100 g af følgende fødevarer dækker min. 15 % af anbefalingerne, dvs. det indeholder en betydelig mængde = kilde til: Kilde: Kilde til (min. 30 % af ADT) Ost % Ost %

D - vitamin Rig på (min. 30 % af ADT) Laks600 % Rødspætte60 % Tun i vand58 % Æg35 % 100 g af følgende fødevarer dækker min. 30 % af anbefalingerne, dvs. det har et højt indhold af = rig på: Kilde:

D - vitamin Kilde til (min. 15 % af ADT) Hel and20 % Nakkefilet, svinekød16 % 100 g af følgende fødevarer dækker min. 15 % af anbefalingerne, dvs. det indeholder en betydelig mængde = kilde til: Kilde:

E - vitamin Rig på (min. 30 % af ADT) Mandel 200 % Hasselnød175 % Rapsolie153 % 100 g af følgende fødevarer dækker min. 30 % af anbefalingerne, dvs. det har et højt indhold af = rig på: Kilde:

E - vitamin Kilde til (min. 15 % af ADT) Spinat24 % Rød peberfrugt24 % Pastinak19 % Solbær18 % Æg15 % 100 g af følgende fødevarer dækker min. 15 % af anbefalingerne, dvs. det indeholder en betydelig mængde = kilde til: Kilde:

K - vitamin Rig på (min. 30 % af ADT) Spinat747 % Broccoli347 % Spidskål227 % Rødkål199 % Hvidkål101 % Ærter93 % Hvedekerner40 % Svinelever40 % Kalvelever36 % 100 g af følgende fødevarer dækker min. 30 % af anbefalingerne, dvs. det har et højt indhold af = rig på: Kilde:

K - vitamin Kilde til (min. 15 % af ADT) Jordbær27 % Agurk22 % Blomkål21 % Kartoffel21 % Gulerod20 % 100 g af følgende fødevarer dækker min. 15 % af anbefalingerne, dvs. det indeholder en betydelig mængde = kilde til: Kilde:

C - vitamin 100 g af følgende fødevarer dækker min. 30 % af anbefalingerne, dvs. det har et højt indhold af = rig på: Rig på (min. 30 % af ADT) Rød peberfrugt239 % Solbær226 % Broccoli151 % Grøn peberfrugt130 % Kiwi116 % Jordbær95 % Spidskål83 % Blomkål76 % Appelsin76 % Kilde:

C - vitamin 100 g af følgende fødevarer dækker min. 30 % af anbefalingerne, dvs. det har et højt indhold af = rig på: Rig på (min. 30 % af ADT) Rødkål75 % Spinat68 % Blåbær55 % Ærter54 % Leverpostej36 % Kartoffel33 % Svinelever31 % Porre31 % Hindbær30 % Kilde:

C - vitamin Kilde til (min. 15 % af ADT) Tomat23 % Kalvelever23 % Banan18 % Netmelon18 % Agurk17 % 100 g af følgende fødevarer dækker min. 15 % af anbefalingerne, dvs. det indeholder en betydelig mængde = kilde til: Kilde:

B1 – vitamin, thiamin 100 g af følgende fødevarer dækker min. 30 % af anbefalingerne, dvs. det har et højt indhold af = rig på: Rig på (min. 30 % af ADT) Svinemørbrad104 % Nakkefilet, svinekød66 % Fuldkorns spaghetti61 % Brune ris44 % Havregryn39 % Hasselnød35 % Hvedekerner32 % Kilde:

B1 – vitamin, thiamin 100 g af følgende fødevarer dækker min. 15 % af anbefalingerne, dvs. det indeholder en betydelig mængde = kilde til: Kilde til (min 15% af ADT) Ærter28 % Svinelever27 % Mandel25 % Laks21 % Rødspætte19 % Hel and18 % Kalvelever17 % Lammekølle16 % Kilde:

B2 – vitamin, riboflavin 100 g af følgende fødevarer dækker min. 30 % af anbefalingerne, dvs. det har et højt indhold af = rig på: Rig på (min. 30 % af ADT) Svinelever211 % Kalvelever154 % Leverpostej73 % Mandel57 % Æg32 % Kilde:

B2 – vitamin, riboflavin 100 g af følgende fødevarer dækker min. 15 % af anbefalingerne, dvs. det indeholder en betydelig mængde = kilde til: Kilde til (min 15% af ADT) Ost % Lammekølle22 % Svinemørbrad17 % Kilde: Spinat17 % Oksemørbrad16 % Nakkefilet, svinekød15 % Hel and15 % Rødspætte15 %

B2 – vitamin, riboflavin Kilde til (min. 7,5 % af ADT) Letmælk 13 % Minimælk 12 % Sødmælk 12 % 100 g dækker 7,5 % af anbefalingerne, dvs. det indeholder en betydelig mængde = kilde til: Kilde:

Niacin 100 g af følgende fødevarer dækker min. 30 % af anbefalingerne, dvs. det har et højt indhold af = rig på: Rig på (min. 30 % af ADT) Svinelever131 % Kalvelever123 % Hel kylling71 % Oksemørbrad og okseculotte59 % Svinemørbrad50 % Lammekølle47 % Ost 20+, 30+ og % Leverpostej40 % Hel and39 % Hvedekerner35 % Kilde:

Niacin Kilde til (min. 15 % af ADT) Hasselnød27 % Mandel25 % Rødspætte25 % Æg19 % Ærter19 % 100 g af følgende fødevarer dækker min. 15 % af anbefalingerne, dvs. det indeholder en betydelig mængde = kilde til: Kilde:

Vitamin B6 100 g af følgende fødevarer dækker min. 30 % af anbefalingerne, dvs. det har et højt indhold af = rig på: Rig på (min 30% af ADT) Laks70 % Svinelever47 % Hasselnød39 % Brune ris35 % Okseculotte32 % Kilde:

Vitamin B6 Kilde til (min. 15 % af ADT) Svinemørbrad27 % Hel kylling26 % Hvedekerner25 % Hel and24 % Oksemørbrad24 % Rødspætte22 % Banan21 % Nakkefilet, svinekød18 % Tun i vand17 % Spinat16 % Kilde: g af følgende fødevarer dækker min. 15 % af anbefalingerne, dvs. det indeholder en betydelig mængde = kilde til:

Folsyre 100 g af følgende fødevarer dækker min. 30 % af anbefalingerne, dvs. det har et højt indhold af = rig på: Rig på (min 30% af ADT) Svinelever500 % Broccoli120 % Spinat110 % Leverpostej85 % Blomkål83 % Asparges75 % Jordbær59 % Kinakål48 % Mandel48 % Kilde:

Folsyre 100 g af følgende fødevarer dækker min. 30 % af anbefalingerne, dvs. det har et højt indhold af = rig på: Rig på (min 30% af ADT) Avocado47 % Rødbede46 % Rød peberfrugt44 % Hasselnød36 % Porre41 % Hvidkål39 % Spidskål37 % Pastinak34 % Ost 20+,30+ og % Kilde:

Folsyre Kilde til (min. 15 % af ADT) Brune ris26 % Fuldkorns spaghetti26 % Hvedebrød/ toastbrød25 % Havregryn24 % Rødkål23 % Appelsin23 % Banan19 % Kartoffel18 % Kilde: g af følgende fødevarer dækker min. 15 % af anbefalingerne, dvs. det indeholder en betydelig mængde = kilde til:

B12 - vitamin 100 g af følgende fødevarer dækker min. 30 % af anbefalingerne, dvs. det har et højt indhold af = rig på: Kilde: Rig på (min. 30 % af ADT) Kalvelever2400 % Svinelever1600 % Leverpostej396 % Laks248 % Tun i vand113 % Oksemørbrad95 % Æg80 %

B12 - vitamin 100 g af følgende fødevarer dækker min. min. 30 % af anbefalingerne, dvs. det har et højt indhold af = rig på: Kilde: Rig på (min. 30 % af ADT) Ost % Rødspætte64 % Ost % Okseculotte56 % Ost % Lammekølle48 % Nakkefilet, svinekød33 %

B12 – vitamin Rig på (min. 15 % af ADT) Letmælk20 % Minimælk19 % Sødmælk18 % 100 g af følgende fødevarer dækker min. 15 % af anbefalingerne, dvs. det har et højt indhold af = rig på: Kilde:

B12 - vitamin Kilde til (min. 15 % af ADT) Svinemørbrad24 % Hel kylling17 % 100 g af følgende fødevarer dækker min. 15 % af anbefalingerne, dvs. det indeholder en betydelig mængde = kilde til: Kilde:

Biotin 100 g af følgende fødevarer dækker min. 30 % af anbefalingerne, dvs. det har et højt indhold af = rig på: Rig på (min. 30 % af ADT) Svinelever88 % Kalvelever78 % Æg50 % Leverpostej48 % Havregryn38 % Champignon32 % Kilde:

Pantothensyre 100 g af følgende fødevarer dækker min. 30 % af anbefalingerne, dvs. det har et højt indhold af = rig på: Rig på (min. 30 % af ADT) Kalvelever133 % Svinelever107 % Laks33 % Kilde:

Pantothensyre Kilde til (min. 15 % af ADT) Leverpostej27 % Æg27 % Havregryn25 % Hel kylling20 % Hasselnød19 % Hvedekerner18 % Brune ris18 % Hel and16 % 100 g af følgende fødevarer dækker min. 15 % af anbefalingerne, dvs. det indeholder en betydelig mængde = kilde til: Kilde: