SKRIVEFAGET - overordnede rammer. Hvorfor skrivefag? ”Det brede perspektiv”: Det er vigtigt, at du kan udtrykke dig skriftligt som borger i et moderne.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Kender du det? Hvordan kommer jeg i gang med at skrive?
Advertisements

Fællesfaglig og faglig skrivning Ideer til sammenhæng Odense, oktober 2011 Birgitte Darger Det frie Gymnasium (i projekt med Ørestad Gymnasium)
 Engelsk er et valgfag – det strækker sig fortrinsvis over sammenlagt 10 dage fordelt over de første to skoleperioder  Det betyder, at du har mulighed.
Velfærdseksperimentarium, Odense Samarbejdsforum for frivilligt socialt arbejde Den 14. marts 2013.
Skriv tekster, der fænger – 7 tips der toptuner din rapport Rikke Dinnetz
Ny skolehverdag Støvring Gymnasium Ny skolehverdag Støvring Gymnasium Mål med projektet  - at eleverne i høj grad får den bekendtgørelsesfastsatte.
KNÆK KODEN Samfundsfaglige område Opgaveformulering 4 – Danmark i en globaliseret verden.
SKRIVEFAGET Modul 1: Skriveproces og struktur Lektion 1: Fase 1: Idéudvikling og fokus.
KNÆK KODEN Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 2 – Danmarks økonomi.
Skriftlighedsforløb Fokus på eksamensgenren kronik (redegørelse). Slutter af med en skriftlig opgave. Vi skriver på denne opgave i timerne. I skal være.
SRO SKRIV!. OVERORDNET STRUKTUR SRO SKRIV Gunvor Severinsen GREVE GYMNASIUM, 2016 OPGAVENS HOVEDDEL FORSIDE ABSTRACTABSTRACT INDHOLDS- FORTEG- NELSE INDLEDNING.
Portfolioevaluering, 3k gange 2 dobbeltimer, november 2007 DOBBELTTIME 1 PRODUKTION AF PRÆSENTATIONSPORTFOLIO Fra læreplanen: 4.1 Løbende evaluering.
SKRIVEFAGET Modul 1: Skriveproces og struktur Lektion 2: Fase 1: Idéudvikling og fokus.
Lineære funktioner og udviklingsforløb. Tillægsspørgsmål  Tillægsspørgsmål 1: En særlig linje er tangenten. Redegør for hvordan man bestemmer tangentligningen.
SO-Eksamen På kanten af Danmark – Teknologiprojekt B Casper Ovesen og Andreas Olsen.
Undervisningseksperimentarium Nørre Gymnasium. Undervisningseksperimentarium  Planlæg undervisning, hvor der tages udgangspunkt i ressourcer – ikke skema.
Evaluering i dansk - begreber og eksempler
Den faglige opgave Mini-srp. Hvad er mini-srp? Formålet med mini-SRP er at træne det at skrive en tværfaglig, argumenterende opgave. Der er i dette.
SKRIVEFAGET Modul 4: Faglighed og taksonomi Lektion 2: Den redegørende skrivemåde.
SKRIVEFAGET Modul 1: Skriveproces og struktur Lektion 3-5: Fase 2: Skrive udkast.
Studieretningsprojekt. SRP Skrives i ét af de studieretningsfag, eleven har på A-niveau, samt et fag på mindst B-niveau Lærerne udleverer en opgaveformulering.
Skriftlighed Det fælles gods - præsentation af progressionsplan.
SRO SKRIV!.
Modul 2.
Modul 6: Personlig salgscoaching
Fordybelse i et projekt
Program for Netværksdage onsdag d. 23.november 2016
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
Modul 4: Faglighed og taksonomi Lektion 2: Den redegørende skrivemåde
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
Læseløft Syd og ”Den sproglige Dimension”
Dronninglund 2/2-05.
Faglig udvikling i praksis 2017
Igangsættelse af tankeprocesser – at finde mulige sager
Sso SKRIV!.
Lektion 6 Formålet med denne lektion er at introducere eleverne til de fællesskabende aktiviteter, der i høj grad støtter op om skabelsen af et stærkt.
Velkommen.
Arbejdsmiljørundering /tjeklister
SKRIVEFAGET Modul 1: Skriveproces og struktur
Sproglighed og skriftlighed i biologi
Forberedelse til eksamen
Notatteknik.
Elevernes evaluering af grundforløbet
PORTFOLIO i skriftlig biologi
Oplæg d. 8/ Egaa Gymnasium
Portfolioprojekt i 1b, NAG
Sammenhæng: Eleverne bliver ikke bedre til at skrive og arbejder ikke med deres fejl. Eleverne snyder: bruger oversættelsesmaskiner eller henter stile.
Faglig læsning og skrivning
”Hvordan man kan få glæde af i engelskundervisningen”
UDDANNELSE OG JOB 8. klasse
Flerfagligt Forløb 2 Klasse: Fag:.
PROBLEMFORMULERING | SYNOPSIS | METODEAFSNIT
- Fokus på hvordan vi sammen kan styrke løsningen af kerneopgaven.
Lektion 6 Formålet med denne lektion er at introducere eleverne til de fællesskabende aktiviteter, der i høj grad støtter op om skabelsen af et stærkt.
Taksonomi – hvad er det? Per- spekti- vering
Sådan bruges video- s og emnerapporter
SO-Eksamen På kanten af Danmark – Teknologiprojekt B
International økonomi for matematikere
Demokrati og medborgerskab
Krav til informationsformidling
MUNDTLIG FREMSTILLING
Hvem bestemmer dine valg? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune
Innovation i humanistiske fag
Hvem bestemmer dine valg? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune
Skrivedag 3: Fra skriftlig opgave til mundtligt oplæg
Velkommen til ROADSHOW i GeoDanmark!
Opsamling Sæt borgerne reelt i centrum - Vær nysgerrige på, hvad der er vigtigt for borgeren - Brug det antropologiske blik Tag kompleksiteten alvorligt.
Effektmåling - kvalitative målepunkter
Flerfagligt Forløb 2 Klasse: Fag:.
Værktøj 10: Forandringer og stress - Individet
Præsentationens transcript:

SKRIVEFAGET - overordnede rammer

Hvorfor skrivefag? ”Det brede perspektiv”: Det er vigtigt, at du kan udtrykke dig skriftligt som borger i et moderne videnssamfund ”Det smallere perspektiv”: Skrivning fylder en væsentlig del af din tid i gymnasiet – både i de enkelte fag og på tværs af fag Der lægges altså stor vægt på din evne til at fremlægge og formidle din viden på skrift – både i samfundet og i gymnasiet Skrivning er et håndværk – du kan lære at skrive Skrivefaget giver dig redskaber til at blive endnu bedre til at skrive Øvelse gør mester

SGs læreplan for skrivefaget Faglige mål – du skal: have kendskab til skriveprocessens forskellige faser have en bevidsthed om, hvordan man skaber sproglig sammenhæng i tekst og anvender sammenhængsskabende elementer i egen tekst kunne producere tekst med meningsfuld afsnitsinddeling og med brug af emnesætning og støttesætninger kunne skelne mellem argumenter og årsagsforklaringer kunne argumentere nuanceret og grundigt – både på sætnings- og tekstniveau kunne skrive emneorienteret med en taksonomisk bevidsthed og med anvendelse af relevante fagbegreber

Hvordan? Fire moduler à 4-5 lektioner. Forskellige lærere tager sig af de enkelte moduler. Modulerne er placeret i 1.g Hvert modul sætter fokus på nogle overordnede elementer ved skrivning: 1: Skriveproces og struktur 2: Tekstsammenhæng 3: Argumentation 4: Faglighed og taksonomi Opfølgningslektioner efter modul 2-4 i de fag, hvor du har skriftlige afleveringer (dansk, matematik, engelsk, fysik, samfundsfag). Her trænes de værktøjer, du har arbejdet med i modulet Når de fire moduler + opfølgningslektionerne er afholdt, vil du have en række forskellige redskaber, som du kan bruge i din egen produktion af tekster

SKRIVEFAGET Modul 1: Skriveproces og struktur Lektion 1: Intro

Den dårlige opgave og de dårlige vaner modtager opgaven er længe om at få den op af tasken trækker tiden ud kikker her og der efter lidt stof skriver indledning går i stå skriver mere indledning (skriver om!) ser tv (alt for længe!) høvler tre sider af efter de tilfældige indfalds metode spiser junk food standser skrivningen ved simpelthen at holde op (og det er også for sent) afleverer opgaven modtager rettet opgave (i bedste fald til 4!) bliver sur på lærer

Formål med skrivekurset Lære at skelne mellem to slags skrivning –Tænkeskrivning –Formidlingsskrivning Lære om og anvende skriveprocessens 3 faser –hvordan man går i gang med en opgave –hvordan man opnår struktur i en opgave –Læse korrektur Lære at skrive en sammenhængende tekst om et emne i 5 afsnit

Fase 1 Idéudvikling og fokus –Indsamling af viden (indefra og udefra) –Tænkeskrivning (fx hurtigskrivning) –Målrette skrivearbejdet ved hjælp af spørgsmål –Fokussætning – skabe et fokus i opgaven

Fase 2 Skrive udkast –Mind map –Disposition –Skabe sammenhæng – ”rød tråd” I hele teksten (mellem afsnit) I det enkelte afsnit (mellem sætninger) –5 afsnitsmetoden –Indledning og konklusion

Fase 3 Korrekturlæsning og redigering –Læse korrektur flere gange med forskellige fokus –Omskrivning!