Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Program for Netværksdage onsdag d. 23.november 2016

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Program for Netværksdage onsdag d. 23.november 2016"— Præsentationens transcript:

1 Program for Netværksdage onsdag d. 23.november 2016
SPOR: ADL - Tema: Hverdagsrehabilitering. Kl.14.15: case og begrundelse for valg af tema v. Anna Birte Andersen Kl.14.30: egen refleksion – skriv på gule sedler: hvilke ADL opgaver har jeg lavet inden for den sidste måned Kl.14.40: gruppearbejde 1: (5 grupper á 8 personer) Kl Pause Kl : oplæg omkring Rehabilitering v. Birte Nagel Kl : gruppearbejde 2 (5 grupper á 8 personer) Kl : fælles afslutning – hvad vil vi arbejde videre med – evaluering af emnet Velkommen præsentation af ABA bn kort gennemgang af program

2 CSH’s begrundelse for valg af tema til ADL modul
Vi har flere gange oplevet, at vi (det offentlige) hos borgeren laver parallelforløb - i værste fald forløb, der modarbejder hinanden Oplevelse af, at kommunens øvrige ”hjælpesystem” ikke kender til os og ikke inddrager viden om synshandicap – selv hvor det oplagt er relevant I Aarhus Kommune arbejder vi pt. med indførelse af ”Forløbsmodel”, som gerne skal give sammenhæng for borger – med afsæt i

3 Gruppearbejde 1: ADL opgaver
Præsenter jeres gule sedler for hinanden Gruppér dem efter emner Diskussion i gruppen: 1. hvem får tilbudt ADL træning og hvor meget? 2. Hvilket undersøgelsesredskab bruger du, når du vurderer, om borger skal tilbydes ADL undervisning? 3. Sætter du mål i forhold til udbyttet af undervisningen? Hvilke redskaber bruger du? (overvej om der er noget, der er vigtigt at dele med alle ved den fælles afslutning) Frem til kl – derefter kaffepause

4 Netværksdage 2016 - Hverdagsrehabilitering
Lovgivning Kommuner skal tilbyde rehabiliteringsforløb i henhold til servicelovens § 83 a: ”Kommunalbestyrelsen skal tilbyde et korterevarende og tidsafgrænset rehabiliteringsforløb til personer med nedsat funktionsevne, hvis rehabiliteringsforløbet vurderes at kunne forbedre personens funktionsevne og dermed nedsætte behovet for hjælp efter § 83, stk. 1. Vurderingen skal være individuel og konkret og tage udgangspunkt i modtagerens ressourcer og behov”.

5 De to hyppigst anvendte definitioner på rehabilitering i Danmark: ”Rehabilitering er en målrettet og tidsbestemt samarbejdsproces mellem en borger, pårørende og fagfolk. Formålet er, at borgeren, som har eller er i risiko for at få betydelige begrænsninger i sin fysiske, psykiske og/eller sociale funktionsevne, opnår et selvstændigt og meningsfuldt liv. Rehabilitering baseres på borgerens hele livssituation og beslutninger og består af en koordineret, sammenhængende og vidensbaseret indsats”. Kilde: "Hvidbog om rehabiliteringsbegrebet - Rehabilitering i Danmark" (2004) "Rehabilitering kan defineres som en række indsatser, der støtter det enkelte menneske, som har eller er i risiko for at få nedsat funktionsevne, i at opnå og vedligeholde bedst mulig funktionsevne, herunder at fungere i samspil med det omgivende samfund" Kilde: World Report on Disability, 2011 – World Health Organization & The World Bank, ©WHO, 2011.  Denne definition anvendes af Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen.

6 Håndbog i rehabiliteringsforløb på ældreområdet efter lov om social service

7 Forslag til faser i et rehabiliteringsforløb
Fase 1: Visitation. I denne fase vurderer en myndighedsperson, om borgeren er i målgruppen for rehabiliteringsforløb efter § 83 a i Lov om social service. Hvis den ældre er i målgruppen, er det op til myndighedspersonen at vurdere hvilken faggruppe, der skal varetage funktionen som forløbsansvarlig. Refleksion: hvem er det hos jer?

8 Fase 2: udredning Her har den forløbsansvarlige ansvaret for i samarbejde med borgeren og eventuelt pårørende og/eller relevant fagpersonale at foretage udredning af borgeren. Udredningen danner baggrund for målsætningsarbejdet i fase 3. Refleksion: Hvem og hvilke redskaber?

9 Fase 3: Målsætning I denne fase samarbejder borgeren og den forløbsansvarlige om at sætte kort- og langsigtede mål for rehabiliteringsforløbet. Målene kan med fordel SMART-sikres og skal skrives ind i rehabiliteringsplanen. Specifikt: Hvad er det helt konkret, der er målet? Målbart: Hvordan ved vi, at målet er nået? Accepteret: Er målet meningsfyldt for alle parter? Realistisk: Er det muligt at nå målet med den afsatte tid og ressourcer? Tidsafgrænset: Hvornår skal målet være nået? Refleksion: Hvilke ydelser sættes der mål for?

10 Fase 4: Målrettede indsatser og opfølgning.
I denne fase samarbejder borger og relevante fagpersoner om de aftalte indsatser i rehabiliteringsforløbene. Den forløbsansvarlige koordinerer forløbet og er ansvarlig for løbende at følge op på mål og plan i samarbejde med borgeren. Refleksion: Hvem er eventuelle samarbejdspartnere?

11 Fase 5: Afslutning. I denne fase drøfter den forløbsansvarlige og den ældre, om målene for rehabiliteringsforløbet er nået. En myndighedsperson foretager en ny helhedsvurdering for at afgøre, om borgeren har behov for hjælp efter § 83, et nyt rehabiliteringsforløb eller begge dele.

12 Hverdagsrehabilitering
Hverdagsrehabilitering er betegnelsen for en indsats, der er målrettet borgere med nedsat funktionsevne og et deraf følgende behov for personlig pleje og/eller praktisk hjælp i hverdagen. Indsatsen foregår i borgerens hjem eller nærmiljø. Formålet er at hjælpe borgeren til bedst mulig funktionsevne og autonomi samt udskyde behovet for personlig pleje og/eller praktisk hjælp i hverdagen.

13

14 Gruppearbejde 2: Hverdagsrehabilitering oplæg Anna Birthe
Vi håber at du som baggrundsviden har undersøgt fælgende: - Undersøg, hvordan Hverdagsrehabilitering foregår i de kommuner, du betjener. - Hvem visiterer? - Hvem udfører rehabiliteringen? Læs casen Diskutér, hvordan I kan tænke jer at arbejde med hverdagsrehabilitering – er der en god model? Hvilke barrierer er der evt.? Brug evt. casen som udgangspunkt til at skitsere et forløb – rollefordeling – hvor er synskonsulenten på?- hvad kan uddelegeres til kommunal terapeut eller sosu Er der redskaber vi kan anbefale eller har brug for at arbejde videre med? (undersøgelsesredskaber/målsætningsredskaber/evalueringsredskaber) Overvej om der noget, der er vigtigt at dele med alle ved den fælles afslutning. Frem til kl

15 TAK for i dag


Download ppt "Program for Netværksdage onsdag d. 23.november 2016"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google