Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Advertisements

Flashcard-spil Kost - kostråd
”Omkring en tredjedel af al verdens mad bliver produceret direkte til skraldespanden”.
- en lille lektie i det rigtige
Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Ernæring sund & rigtig kost
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Anbefalinger for sund frokost i daginstitutioner v/ Maria Haukrogh
Måltidssammensætning
Hjertevenlig kost i praksis
Småtspisende ældre ”Vidste du at… småt er rigtig godt!”
Kost og træning.
Tallerken-modellen til konkurrencesvømmere
Kost til triatleter.
Svømmetalenter og optimal kost
Løberens kost og ernæring
Mad til unge på høj- og efterskoler
Et lynkursus i det gode, det onde og det virkelig grusomme
Maden stiger dig til hovedet!
Sundhed, trivsel og læring på Glud skole
Kost & Væske Start med at fortælle soldaten at han/hun skal se sig selv som elite – og en elite præstation kan ikke udføres uden tanke på kost og væske.
KOST TIL SMÅBØRN Oplæg til Vordingborg Fælles Forældreråd d.22/1.2013
Kost i hverdagen Poula Patursson Klinisk diætist, Rigshospitalet
Nem planlægning af børnemad
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
Livsstils hold forår
Kantineordning. KANTINEORDNING - ET TVÆRSNIT AF EN PLAN.
- en lille lektie i de gode ting for kroppen
Carl Warner, en engelsk fotograf, lavede den følgende billedserie. Alle fotomodeller er fødevarer..
Velkommen!.
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
KOSTPROGRAM 2013.
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Kostråd og sundhed.
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
træningsprincipper og træningsforbedringer
6.1. Nøglehullet – et sundere valg 6.2 Fødevaregrupper og variation Spis noget fra alle fødevaregrupper hver dag og varier de produkter du spiser inden.
VITAMINER OG MINERALER
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Fedtopløselige vitaminer
Session 7 – Livsstil Undervisere:
KOST & TRÆNING.  CV  57 år, gift, 1 barn på 22 år.  Uddannet Børnehavepædagog og idrætslærer  Dyrket eliteidræt i 10 år, specielt 800 – 1500m  Uddannet.
Ninne Jacobsen Kostvejleder Exerzice Fitness Din krop er kostbar - Sæt dig selv i fokus.
Indtaget af kød og kødprodukter i gennemsnit pr. dag Piger 4-9 år 76 g Piger år 79 g Drenge 4-9 år 90 g Drenge år 119 g Kvinder år 82.
Overskrift her Indsæt Præsentationens titel her Indsæt Dato / Organisation / Afsender her Indsæt > sidehoved / sidefod SUND MED KØD Mørt ikke tørt – stegning.
Fødevarer – Eksempler på fødevarer som kan anprises med højt indhold af/betydelig mængde.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Forslag til dagskost for en kvinde med lav fysisk aktivitet
Anbefalet saltindtag Kvinder 6 g Mænd 7 g På længere sigt er målet 5-6 g Nedre grænse for indtag 1,5 g salt Kilde: Nordiske Næringsstofanbefalinger 2004.
Hvor kommer jern fra? Kilde: Danskernes kostvaner Landbrug & Fødevarer *tallene giver ikke præcis 100% pga. afrunding.
Mineraler – Eksempler på fødevarer som kan anprises med højt indhold af/betydelig mængde.
Målgruppe 6 – 13 år (skoleelever) Drenge og piger Fra 5 MJ til 9 MJ. 13-årig dreng på 9 MJ. Der er ekstra behov for jern da de er i voksealderen. Hvis.
Vitaminer – Eksempler på fødevarer som kan anprises med højt indhold af/betydelig mængde.
Energi 1 g fedt giver 37 kJ = 9 kcal
Protein Protein betyder: ”At have førsteplads” (græsk) Det er pga. proteiner indgår i hver eneste celle i kroppen. Opbygning: Kulstof -C Ilt -O Brint-HAminosyre.
FEDTINDHOLD I EN FRIKADELLE Fedtindhold i hakket svinekød 6% 10% 18% Fedtindhold i en stegt frikadelle 3 g fedt 4 g fedt 7 g fedt Landbrug & Fødevarer.
Aftensmad Hvor kommer protein fra? Kartofler 5 g Skummetmælk 2 g Oksekød 26 g I alt 35,4 g protein 125 g oksekød 9 % fedt, 250 g kartofler, 50 g skummetmælk,
Esbjerg ErhvervsKVINDER Helle Glass Kostvejleder, fitnessinstruktør, certificeret kettlebell (IKLF) instruktør, TRX instruktør, personlig træner og sundhedscoach.
Dette valgfag indeholder følgende emner: - ernæring
Unge fra 14 – 17 år ( Efterskole )
Unge og overvægt.
Modne og tørrede frugter af bælgfrugter
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
Seks veje til din sundhed
Af Katrine L. Eld – køkkenleder i SolsikkenÅby
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Faglig regning Kostberegning.
FEdtstoffer Hvad i alverdnen er det?.
Præsentationens transcript:

Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.

Kostpolitik Kost til gravide og ammende En sund og varieret kost under graviditeten vil give barnet de bedste betingelser for en god start. De kostråd, gravide bør leve efter, er stort set de samme som for resten af befolkningen. Under graviditeten skal de tænke over at de har de brug for flere næringsstoffer Jern, calcium og D-vitamin.

Retningslinjer for kost til målgruppen Gravide skal følge de 8 kostråd, gravide skal være særligt opmærksomme på, at de ikke bør spise levertran på grund af det høje indhold af A-vitamin Store doser A-vitamin kan skade fosteret. Kviksølv kommer fra forurening af miljøet, og det findes primært i fisk og fiskevarer. Det ophobes gennem fødekæden og findes derfor i de højeste koncentrationer i store ældre rovfisk. Undersøgelser tyder på, at stoffet kan skade hjernens udvikling, hvis fostre eller børn får for meget af det. Kvinder der overvejer at blive gravide, er gravide, samt børn under 14 år bør ikke spise over 100 gram om ugen af store rovfisk som: tun (både tunbøffer og dåsetun), rokke, helleflynder, oliefisk (escolar), sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre og sandart.

Principper i kosten I anden og tredje del af graviditeten stiger behovet for energi mellem ca. 1,5 MJ og 2,1 MJ, fordi fosteret og vævene i moderens krop vokser. Det er vigtigt at moderen får protein fordi at hun skal kunne give noget videre til fosteret for at det kan udvikle og vokse fx hår, hud og negle. Gravide hører under normalkosten. Fødevare som inder holder protein er kød, fisk, æg, ost, mælk, brød, gryn, ris og bælgfrugter. Hvis gravide spiser i henhold til anbefalingerne for Normalkost. og supplerer med de anbefalede vitaminer og mineraler, bliver både moderen og det voksende fosters behov dækket. 15 E% Gravide har en tildens til at blive nemmere overvægtige fordi de tror at de skal spise for to, hvilket de ikke skal. De skal lige som os andre passe på med at få for meget fedt. Maden som moderen spiser påvirker barnets madvaner når barnet bliver større. Det ’’forkerte’’ fedt findes i fx fede mejeriprodukter og kød 30E% Kulhydraterne er vigtige da det er med til at give kroppen energi og dermed giver fosteret energi til at være aktiv. Hvis hun spiser grovbrød, grove kornprodukter, grøntsager så er det med til at give fosteret Energi og næring. 55E%

Fordeling af måltiderne Normalkosten Morgenmad % Frokost % Aften % Mellemmåltider i alt 5 – 30 %

Valg af fødevare Indtagelse af visse fødevarer kan øge risikoen for abort og fosterskader, og der er derfor enkelte undtagelser mht. valg af fødevarer. Fødevare der frarådes : Kød, Lever* * Frarådes pga. det høje indhold af vitamin A, der øger risikoen for fosterskader Kød, der ikke er gennemstegt eller kogt* * Kød, fisk, fjerkræ, indmad og æg: Frarådes pga. risiko for Toxoplasmose Rå mælk og mælkeprodukter, der er upasteuriseret Drikkevarer, Øl, vin og spiritus * * Frarådes pga. risiko for fosterskader

Vitaminer og mineraler E- vitamin, bælgfrugter, havregryn, groft brød, nødder, mandler K-vitamin, Persille, spinat, kikærter, broccoli, rosenkål, grønkål, blomkål, rødkål, sojabønner, brune bønner, hvide bønner, selleri. B1- vitamin, A: Svinekød, indmad, mælk. torskerogn. V: Ris, gryn, brød, grønkål, ærter, bælgfrugter, solsikkefrø, brune ris, hvide bønner. Grunden til at jeg valgte disse vitaminer er fordi at det er blot nogle af de gode vitaminer som man har brug for når man er gravid, og med alle de vitaminer for fosteret en sund start på livet. Mineraler: Calcium (kalk), A: Mælkeprodukter, ost, fisk. V: Gryn, grønne grønsager, brune og hvide bønner, mandler, tørret figen, drikkevand, groft brød, sesamfrø. Jern: A: Indmad, kød, torskerogn, V: Bælgfrugter, havregryn, groft brød, æg, grønne grønsager, kartofler.

Dagskost forslag Morgenmad: havregryn med rosiner og skummemælk Formiddag: Grov knækbrød med mager ost og lidt peber på. Et glas mælk Middag: bagte kartofler med grydestegt kylling, sky sauce og grøn salat Eftermiddag: grov franskbrød med Tunmouse. Aftensmad: Kartoffelsalat og græskefrikadeller