Hjertevenlig kost Ved klinisk diætist Kristel Van Deuren
Risikofaktorer Maden Mangel på motion Rygning Stress Overvægt Søvnvaner Alder,køn, arv
Kolesterol Føres rundt i blodet bundet til protein. Kolesterol bundet til protein kaldes lipoproteiner (der findes forskellige slags) Totalkolesterol = LDL, HDL og VLDL
Hjerteforeningen anbefaler Totalkolesterol < 5 mmol / l (4,5) LDL < 3 mmol / l (2,5) ( * 2) HDL > 1 mmol / l Triglycerider < 2 mmol / l ( * 1,7) * pt. Med type 2 diabetes
Hvad er fakta og hvad er myter? Fakta er de 5 F’er: Fedtet Fisken Frugt og grønt Fibre og fuldkorn Forbrændingen/Fysisk aktivitet
Fedt Mættede = De hårde fedtstoffer øger totalkolesterol og LDL Umættede = De bløde fedtstoffer sænker LDL og øger HDL en smule
Fedtsyrer Mættede: Smør Margarine Fede oste Fede mælkeprodukter Fede kødprodukter Kiks, kager, is…. Umættede: Olier Flydende margarine Fede Fisk Nødder, mandler, frø Mayonnaise Oliven, avocado
Fokus på at reducere mættet fedt, ikke den totale mængde fedt. Fokus på hvad det mættede fedt udskiftes med. Et højt indtag af simple kulhydrater kan forværre lipidprofilen.
Æggeblommer, torskerogn, indmad og skaldyr ? Der er ikke konsensus i forhold til sammenhængen mellem indtagelse af kolesterol og blodets kolesterolniveau, så længe indtaget af mættet fedt er lavt 1 æg – mg 20 g torskerogn – 60 mg 100 g rejer – 160 mg 100 g lever – 300 mg
Spis fisk og fiskepålæg Til personer uden IHS SPIS GRAM FISK OM UGEN – OGSÅ GERNE FED FISK ½ stykke brød med fisk dagligt Fisk til middag 2 gange om ugen Ikke belæg for at anbefale fiskeoliekapsler til raske Ved hypertriglyceridæmi: evt. 2-4 g per dag.
N-3 fedtsyrer Stabiliserer hjerterytmen Nedsætter blodtrykket Nedsætter triglycerider Mindsker blodstørkning -Ovennævnte nedsætter risiko for iskæmisk hjertesygdom n-3 har ingen effekt på kolesterol i blodet
N-3 fedtsyrer til hjertepatienter Personer med konstateret IHS anbefales at spise fed fisk svarende til 7 g marine n-3 PUFA pr uge. Alternativt tilsvarende supplement i form af fiskeoliekapsler (1000 mg/ 1 gram EPA og DHA/dag) Hvordan opnås 1 gram n-3 PUFA? Makrel/Sild: 40 gram Laks/ørred:100 gram Torsk/rødspætte:500 gram Torskelevertran: 5-10 ml Fiskeoliekapsler:1-3 stk
SPIS FRUGT OG GRØNT – 6 OM DAGEN SPIS 600 GRAM FRUGT OG GRØNT – OM DAGEN Højt indhold af vitaminer, mineraler, kostfibre, antioxidanter og andre gode stoffer Lavt indhold af fedt og kalorier Økonomien – det fylder og mætter, optager pladsen for kød/fisk Modvirker bl.a. forhøjet kolesteroltal, forhøjet blodtryk og åreforkalkning
600 g frugt og grønt Juice tæller kun som én af de 6, også selv om du drikker flere glas. Kartofler tæller ikke med – sammenlign med ris, pasta, brød… Tørret frugt tæller ikke med. Nødder tæller ikke med.
OBS Nødder Meget højt energiindhold! Men højt indhold af umættede fedtsyrer Hyppigt indtag af nødder er forbundet med nedsat risiko for hjertekarsygdomme.
Nødder Hvilke mængder og typer af nødder ? Kan anbefales som et sundt alternativ til snack, slik og kager som en del af en varieret hjertevenlig kost gram?
Fibre og fuldkorn Kostfibre hjælper med at sænke dit kolesteroltal
Obs på kostfibre, der især findes i: Rugbrød, fuldkornsbrød, grovknækbrød…. Fuldkornspasta, brune ris… Havregryn, müsli, klid.. Bælgfrugter Grønt Frugt
Kornets indholdsstoffer Klid (skaldele) Fiber, B-vit., mineraler og antioxidanter samt fytoøstrogener (lignaner) Kim Mineraler, B-vit., E-vit., enzymer, flerumættede fedtsyrer, plante- steroler Frøhvide (endosperm) Kulhydrater og protein
Hvorfor fuldkorn? Mindsker risiko for hjertekarsygdom God effekt på diabetes (type 2) Mindsker risiko for overvægt (skyldes muligvis udelukkende fiberindholdet) Evt. mindsket risiko for kræft
Fuldkorn bedrer markører for hjertekarsygdom En kost med et højt indhold af fuldkornslevnedsmidler Nedsætter total kolesterol og LDL-kolesterol Øger insulinfølsomhed Nedsætter graden af vægtstigning Nedsætter blodtryk?
Fuldkorns partnere indtil videre …
Så meget sukker er der i slik, sodavand og kage Højt sukkerindtag/simple kulhydrater omkring E%, kan medføre ugunstige ændringer i blodets indhold af triglycerider og HDL-kolesterol
BRUG MINDRE SALT MAX 5 GRAM OM DAGEN – SELV EN BESKEDEN REDUKTION HJÆLPER For meget salt kan forhøje blodtrykket, som er en risikomarkør for udvikling af hjertekarsygdomme OBS lakrids (lakridsrod) indeholder glykyrizin-syre, kan øge blodtrykket
Tallerkenmodellen
FORSLAG TIL MÅLTIDER
Eksempel på effekter af sund mad Overvægt fordobler risikoen for hjertekarsygdom 1% reduktion af serumkolesterol nedsætter risikoen for hjerteinfakt med 2% 600 g frugt og grønt/dag reducerer risikoen for CVD med % - mindre mængder har også effekt For hver gang indtaget af fiber øges med 10 gram nedsættes risikoen for CHD med 12% Nedsættes saltindtaget med 3 gram/dag blandt voksne danskere kan det forebygge 600 dødsfald om året som følge af stroke og 810 dødsfald om året som følge af iskæmisk hjertesygdom
Kostvejledning Skabe en god kontakt/tillid/tryghed –Respekt, accept, empati, støtte Forståelse: Identitet og situation –Lytte/aktiv lytte Koble viden på Mobilisere aktiv deltagelse Sætte mål Støtte
Kostsamtale(r) i Hjerteforeningens Rådgivningscentre Er din talje forsvundet ? Er dit blodtryk lige i overkanten? Er dit kolesterol lidt for højt ? Er dit blodsukker for højt ? Er du fysisk inaktiv ? -så kunne du måske have glæde af en kostsamtale med én af Hjerteforeningens diætister.
CHOKOLADE OG KOLESTEROL