Hjertevenlig kost Ved klinisk diætist Kristel Van Deuren.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Advertisements

Flashcard-spil Kost - kostråd
Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Lars Ovesen Sundhedschef Hjerteforeningen
Anbefalinger for sund frokost i daginstitutioner v/ Maria Haukrogh
Fedtstoffer Hvad er fedt?
Hjertevenlig kost i praksis
Kost og træning.
Svømmetalenter og optimal kost
Styrk dit immunforsvar
Mad til unge på høj- og efterskoler
SUND LIVSSTIL DER BETALER SIG!
Livsstils hold forår
Tar´ sukkerstoffer livet af dig?
Kost og sygdom - Et velfærds-problem.
Kabystjeneste Sundhed, ernæring og proviantering
KOSTPROGRAM 2013.
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Kostråd og sundhed.
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
træningsprincipper og træningsforbedringer
FEDT - ET ENERGIGIVENDE NÆRINGSSTOF
Risikofaktorer
Fordøjelseskanalen.
Sund og velsmagende mad Ernæringslære.
Fisk og iskæmisk hjertesygdom.
Psykoedukation skizofreni
Hjerterehabiliteringen Roskilde Sygehus
Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland. Herning badminton klub. mandag 24.september 2007.
KOST & TRÆNING.  CV  57 år, gift, 1 barn på 22 år.  Uddannet Børnehavepædagog og idrætslærer  Dyrket eliteidræt i 10 år, specielt 800 – 1500m  Uddannet.
Morgenmad Ligesom vi fylder det rigtige brændstof på vores biler, er det lige så vigtigt, at vi fylder det rigtige brændstof på os selv og vores børn.
Ninne Jacobsen Kostvejleder Exerzice Fitness Din krop er kostbar - Sæt dig selv i fokus.
+ Sukker og børns adfærd. + Hvem er vi? Mia og Michelle Ernæring og sundhedsstuderende fra VIA university collage I Århus Praktik I Randers Sundhedscenter.
Diabetes Diabetes Mellitus. Hvad er diabetes? Forhøjet blodsukker pga. ingen eller relativ insulinmangel.
Fredsholm’s sukkerpolitik 2011-? Yvonne N Mourad, mor til Emma og Sebastian - på vegne af forældrebestyrelsen.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Målgruppe 6 – 13 år (skoleelever) Drenge og piger Fra 5 MJ til 9 MJ. 13-årig dreng på 9 MJ. Der er ekstra behov for jern da de er i voksealderen. Hvis.
 Vi har børn i alderen 6 – 23 mdr. der går i dagpleje og vuggestue. Nogle er ikke i dagpleje eller vuggestue det første halve år til et år da barselorloven.
Mærkning – en vigtig detalje Krav til deklarering.
Kostberegning Naturfag. Ikke en optimal ernæring: Ca. 30 % af patienterne på sygehusene skønnes at være undervægtige. Ingen må tabe sig i vægt mens de.
Dette valgfag indeholder følgende emner: - ernæring
God Alkoholkultur alkoholdialog.dk.
Næringsstoffer Fedt & Protein.
Sklerodermi og det mest spændende organ!
Fotosyntese Fokus på energi
Seks veje til din sundhed
ERFA-dag Hvem er jeg?.
Den vigtigste energikilde.
Undervisning forældregruppe
Hvad er fuldkorn og hvorfor fuldkorn?
Morgenmåltid Mellemmåltid
FULDKORNS SUNDHEDSGAVNLIGE EFFEKTER
Hvad indeholder vores mad.
Social ulighed i sundhed i Københavns Kommune
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Sundhed på 1. Hovedforløb 2013
Dagens Tema Pølsemageri.
FULDKORNS SUNDHEDSGAVNLIGE EFFEKTER
Sundhed og livsstil Tema i psykoedukation til patienter med skizofreni eller anden psykose TEMAETS FORMÅL: At deltagerne opnår viden om, hvordan sygdom.
Diabetes diæt Hvad anbefaler vi i dag
Fordøjelse af næringsstoffer
Anatomi Lever, nyrer.
Fordøjelse Hvad betyder ordet fordøjelse? Nedbrydning og optagelse
Fedt Sine Foder Nissen, foråret 2009.
Bagehjælpemidler.
Kulhydrater Sine Foder Nissen, foråret 2008.
Præsentationens transcript:

Hjertevenlig kost Ved klinisk diætist Kristel Van Deuren

Risikofaktorer Maden Mangel på motion Rygning Stress Overvægt Søvnvaner Alder,køn, arv

Kolesterol Føres rundt i blodet bundet til protein. Kolesterol bundet til protein kaldes lipoproteiner (der findes forskellige slags) Totalkolesterol = LDL, HDL og VLDL

Hjerteforeningen anbefaler Totalkolesterol < 5 mmol / l (4,5) LDL < 3 mmol / l (2,5) ( * 2) HDL > 1 mmol / l Triglycerider < 2 mmol / l ( * 1,7) * pt. Med type 2 diabetes

Hvad er fakta og hvad er myter? Fakta er de 5 F’er: Fedtet Fisken Frugt og grønt Fibre og fuldkorn Forbrændingen/Fysisk aktivitet

Fedt Mættede = De hårde fedtstoffer øger totalkolesterol og LDL Umættede = De bløde fedtstoffer sænker LDL og øger HDL en smule

Fedtsyrer Mættede: Smør Margarine Fede oste Fede mælkeprodukter Fede kødprodukter Kiks, kager, is…. Umættede: Olier Flydende margarine Fede Fisk Nødder, mandler, frø Mayonnaise Oliven, avocado

Fokus på at reducere mættet fedt, ikke den totale mængde fedt. Fokus på hvad det mættede fedt udskiftes med. Et højt indtag af simple kulhydrater kan forværre lipidprofilen.

Æggeblommer, torskerogn, indmad og skaldyr ? Der er ikke konsensus i forhold til sammenhængen mellem indtagelse af kolesterol og blodets kolesterolniveau, så længe indtaget af mættet fedt er lavt 1 æg – mg 20 g torskerogn – 60 mg 100 g rejer – 160 mg 100 g lever – 300 mg

Spis fisk og fiskepålæg Til personer uden IHS SPIS GRAM FISK OM UGEN – OGSÅ GERNE FED FISK ½ stykke brød med fisk dagligt Fisk til middag 2 gange om ugen Ikke belæg for at anbefale fiskeoliekapsler til raske Ved hypertriglyceridæmi: evt. 2-4 g per dag.

N-3 fedtsyrer Stabiliserer hjerterytmen Nedsætter blodtrykket Nedsætter triglycerider Mindsker blodstørkning -Ovennævnte nedsætter risiko for iskæmisk hjertesygdom n-3 har ingen effekt på kolesterol i blodet

N-3 fedtsyrer til hjertepatienter Personer med konstateret IHS anbefales at spise fed fisk svarende til 7 g marine n-3 PUFA pr uge. Alternativt tilsvarende supplement i form af fiskeoliekapsler (1000 mg/ 1 gram EPA og DHA/dag) Hvordan opnås 1 gram n-3 PUFA? Makrel/Sild: 40 gram Laks/ørred:100 gram Torsk/rødspætte:500 gram Torskelevertran: 5-10 ml Fiskeoliekapsler:1-3 stk

SPIS FRUGT OG GRØNT – 6 OM DAGEN SPIS 600 GRAM FRUGT OG GRØNT – OM DAGEN Højt indhold af vitaminer, mineraler, kostfibre, antioxidanter og andre gode stoffer Lavt indhold af fedt og kalorier Økonomien – det fylder og mætter, optager pladsen for kød/fisk Modvirker bl.a. forhøjet kolesteroltal, forhøjet blodtryk og åreforkalkning

600 g frugt og grønt Juice tæller kun som én af de 6, også selv om du drikker flere glas. Kartofler tæller ikke med – sammenlign med ris, pasta, brød… Tørret frugt tæller ikke med. Nødder tæller ikke med.

OBS Nødder Meget højt energiindhold! Men højt indhold af umættede fedtsyrer Hyppigt indtag af nødder er forbundet med nedsat risiko for hjertekarsygdomme.

Nødder Hvilke mængder og typer af nødder ? Kan anbefales som et sundt alternativ til snack, slik og kager som en del af en varieret hjertevenlig kost gram?

Fibre og fuldkorn Kostfibre hjælper med at sænke dit kolesteroltal

Obs på kostfibre, der især findes i: Rugbrød, fuldkornsbrød, grovknækbrød…. Fuldkornspasta, brune ris… Havregryn, müsli, klid.. Bælgfrugter Grønt Frugt

Kornets indholdsstoffer Klid (skaldele) Fiber, B-vit., mineraler og antioxidanter samt fytoøstrogener (lignaner) Kim Mineraler, B-vit., E-vit., enzymer, flerumættede fedtsyrer, plante- steroler Frøhvide (endosperm) Kulhydrater og protein

Hvorfor fuldkorn? Mindsker risiko for hjertekarsygdom God effekt på diabetes (type 2) Mindsker risiko for overvægt (skyldes muligvis udelukkende fiberindholdet) Evt. mindsket risiko for kræft

Fuldkorn bedrer markører for hjertekarsygdom En kost med et højt indhold af fuldkornslevnedsmidler  Nedsætter total kolesterol og LDL-kolesterol  Øger insulinfølsomhed  Nedsætter graden af vægtstigning  Nedsætter blodtryk?

Fuldkorns partnere indtil videre …

Så meget sukker er der i slik, sodavand og kage Højt sukkerindtag/simple kulhydrater omkring E%, kan medføre ugunstige ændringer i blodets indhold af triglycerider og HDL-kolesterol

BRUG MINDRE SALT MAX 5 GRAM OM DAGEN – SELV EN BESKEDEN REDUKTION HJÆLPER For meget salt kan forhøje blodtrykket, som er en risikomarkør for udvikling af hjertekarsygdomme OBS lakrids (lakridsrod) indeholder glykyrizin-syre, kan øge blodtrykket

Tallerkenmodellen

FORSLAG TIL MÅLTIDER

Eksempel på effekter af sund mad Overvægt fordobler risikoen for hjertekarsygdom 1% reduktion af serumkolesterol nedsætter risikoen for hjerteinfakt med 2% 600 g frugt og grønt/dag reducerer risikoen for CVD med % - mindre mængder har også effekt For hver gang indtaget af fiber øges med 10 gram nedsættes risikoen for CHD med 12% Nedsættes saltindtaget med 3 gram/dag blandt voksne danskere kan det forebygge 600 dødsfald om året som følge af stroke og 810 dødsfald om året som følge af iskæmisk hjertesygdom

Kostvejledning Skabe en god kontakt/tillid/tryghed –Respekt, accept, empati, støtte Forståelse: Identitet og situation –Lytte/aktiv lytte Koble viden på Mobilisere aktiv deltagelse Sætte mål Støtte

Kostsamtale(r) i Hjerteforeningens Rådgivningscentre Er din talje forsvundet ? Er dit blodtryk lige i overkanten? Er dit kolesterol lidt for højt ? Er dit blodsukker for højt ? Er du fysisk inaktiv ? -så kunne du måske have glæde af en kostsamtale med én af Hjerteforeningens diætister.

CHOKOLADE OG KOLESTEROL