Spar penge og skån miljøet Foredrag af studerende fra Ernæring og Sundhedsuddannelsen Janne Rasmussen og Svea Due Persson.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Jeopardy af 7.b Sct. Jørgens Skole
Advertisements

Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
Flashcard-spil Kost - kostråd
Dias 1 – kompasset udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten
”Omkring en tredjedel af al verdens mad bliver produceret direkte til skraldespanden”.
- en lille lektie i det rigtige
Dorte Færgemann Master i sundhedspædagogik
Information om Nøglehullet 2011
Nr. 4.1: (Kompas udfoldet for sukker)
Vi skal i gang med en spændende uge, hvor det skal handle om affald.
SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
Konferrence "Mad på plejehjem", oktober 2013
Cæcilie - Cecillia - Maria - Carina
Måltidssammensætning
Nyt projekt ”Nordisk sundere mad på farten”
Honninghøsten.
Hjertevenlig kost i praksis
Tallerken-modellen til konkurrencesvømmere
Afgangsprojekt Tandplejerstuderende Århus Tandlægeskole
Mad til unge på høj- og efterskoler
”Spis mindre kød. Produktion af kød er en af de landbrugsvarer, der udleder mest CO2. Oksekød mest, dernæst svinekød og så fjerkræ”. Kilde:
”Maden udgør en tredjedel af det samlede CO2-udslip pr. indbygger.”
Sundhed, trivsel og læring på Glud skole
Hvorfor et Nøglehul på spisesteder?
Det er over 20% af vores totale udledning af drivhusgasser
Marianne Mollerup KBH Madhus
Information om Nøglehullet 2011
Nem planlægning af børnemad
”Tag en kødfri dag og forlæng dine kødretter de øvrige dage med masser af grønt – så er der mere luft i budgettet til økologisk kød”. Kilde:
Dias 1 – kompasset udfoldet for rådet om at slukke tørsten i vand
Mad til unge på høj- og efterskoler
- en lille lektie i de gode ting for kroppen
Heidi Wandbæk Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Human Ernæring.
Hvad ved du om affald? Fessor kan lære dig mere om, hvad der sker med dit affald på
Charterrejser Group 4. Gennemsnitlig udgift pr. husstand I perioden brugte den gennemsnitlige husstand 3.488,50kr på pakkerejser.
De 8 kostråd Et sundt liv hænger ikke kun sammen med det, du spiser, men også med, hvor meget du bevæger dig – og med din livsstil i øvrigt. Samspillet.
Fastfood Oksekødsrulle og Hakkebøf med sweet potato fritter og cashewpesto Sidstnævnte er fra Fastfood bogen – dog med mine egne ændringer.
Det afgørende er derfor , hvordan du spiser hver dag.
6.1. Nøglehullet – et sundere valg 6.2 Fødevaregrupper og variation Spis noget fra alle fødevaregrupper hver dag og varier de produkter du spiser inden.
1 Dias 1 – kompasset udfoldet for rådet om at slukke tørsten i vand
5.1. Vælg det sunde fedt 5.2 Undlad eller skrab fedtstof på brødet 5.3.
Frugt og grønt. 600 g om dagen 2 ▪
1 Dias 1 – kompasset udfoldet for frugt og grønt
KOST & TRÆNING.  CV  57 år, gift, 1 barn på 22 år.  Uddannet Børnehavepædagog og idrætslærer  Dyrket eliteidræt i 10 år, specielt 800 – 1500m  Uddannet.
Ninne Jacobsen Kostvejleder Exerzice Fitness Din krop er kostbar - Sæt dig selv i fokus.
Indtaget af kød og kødprodukter i gennemsnit pr. dag Piger 4-9 år 76 g Piger år 79 g Drenge 4-9 år 90 g Drenge år 119 g Kvinder år 82.
Skole Camp Sund og Sjov De 8 kostråd Anbefalinger Kulhydrat E % - heraf max 10 % fra sukker Protein E % Fedt25 – 35 E % For fedt.
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Hvor kommer jern fra? Kilde: Danskernes kostvaner Landbrug & Fødevarer *tallene giver ikke præcis 100% pga. afrunding.
Deltagerne i undersøgelsen. Deltagernes køn? Læsevejledning: Figuren viser, at 52,5% af deltagerne er kvinder (n=1.103) Side 2.
Dette valgfag indeholder følgende emner: - ernæring
Unge fra 14 – 17 år ( Efterskole )
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
Hvordan løser vi klimaknuden og hvad kan forbrugerne gøre?
VIDSTE DU, AT… 2095 KJ = 505 kcal 2961 KJ = 705 kcal
Madkamp Bælgfrugter og bæredygtighed
Seks veje til din sundhed
VIDSTE DU, AT… 2095 KJ = 505 kcal 2415 KJ = 575 kcal
Hjerterehabiliteringen Roskilde Sygehus
Af Katrine L. Eld – køkkenleder i SolsikkenÅby
Nr. 6.1: (Kompas udfoldet for variation og bevarelse af normalvægten)
Morgenmåltid Mellemmåltid
Storkøkken sygehus.
Madspild i virksomheder
Madspild hos forbruger (privat)
Madspild.
”Maden udgør en tredjedel af det samlede CO2-udslip pr. indbygger.”
Miljøvenligt køkken El – vand – affald ZEINAB, JANVIER OG GITTE.
Virksomheder og madspild
Idékatalog for design af fødevareemballage som kan mindske madspildet
Præsentationens transcript:

Spar penge og skån miljøet Foredrag af studerende fra Ernæring og Sundhedsuddannelsen Janne Rasmussen og Svea Due Persson

 Madspild er de indkøbte/tilberedte fødevarer, som husstanden kassere i stedet for at spise.  Madaffald er det affald, der typisk opstår under forarbejdning og tilberedning af maden.

 Fødevaresektoren: ton årligt  Danske husholdninger: ton årligt  Madspild koster årligt danske husholdninger 16 milliarder kroner ◦ kr. om året for en gennemsnitlig familie på 2 voksne og 2 børn, ca. 20 % af de samlede udgifter til mad  Årligt smider hver dansker i gennemsnit 63 kilo mad i skraldespanden i stedet for at spise det. Dette svarer til % af den mad, som vi køber

 Husstand med 1 person: 98,8 kilo Husstand med 2 personer: 65 kilo Husstand med 3 personer: 67,6 kilo Husstand med 4 personer: 57,2 kilo Husstand med 5 personer: 46,8 kilo Husstand med 6 personer og derudover: 52 kilo

 Bidrager til at begrænse CO2-udslippet, hvorved drivshuseffekten og dermed den globale opvarmning reduceres  Man kan spare penge på madindkøb  Sparer på Jordens i forvejen knappe ressourcer

 At smide madresterne ud, i stedet for at gemme dem i køleskabet/fryseren  At købe for stort ind, så man ikke kan nå at få spist op  Undlade at udnytte al maden i køleskabet, inden man køber noget nyt  At have for meget mad åbnet på en gang  Ikke at bruge madresterne til eksempelvis madpakker  Undlade at "spise op" i fryseren, inden der kommer nyt deri  At tilberede for store portioner, som man ikke kan få spist op  At tage mere på sin tallerken, end man er sikker på at kunne spise  At hælde rester af mælk, vin eller juice ud, selvom de intet fejler

 Sidste anvendelsesdato ◦ Bruges på let fordærvelige madvarer, som fx kød og fisk, som kan blive sundhedsskadelige efter denne dato  Mindst holdbar til ◦ Bruges på ikke letfordærvelige madvarer, som fx brød gryn og pasta, datoen er udtryk for, at madvaren indtil denne dato har den rette kvalitet, men den vil stadig kunne spises efter denne dato. Kilde: Fødevarestyrelsen

 Lav en madplan – gerne med samme ingredienser i retterne  Lav en indkøbsliste  Handle ind på fuld mave  Frys ned i passende portionsstørrelser  Hvis du køber større portioner end der spises (fx brød eller pålæg) så frys halvdelen ned

 Det er vigtigt at få madrester i fryseren eller i køleskabet med det samme.  Tænk over, hvordan rester kan genbruges i andre retter.  Inden du falder for stykrabatter eller mængderabatter i supermarkederne: Vær sikker på, at du får brugt og spist al maden.

 Du risikere at købe mere end du får spist eller at overspise  Kan resultere i større madspild eller overvægt  I sidste ende har man måske slet ikke sparet penge alligevel  Vær derfor realistisk omkring madforbrug

 Hver dansker smider i gennemsnit 63 kilo mad ud om året. Divideret med 365 dage, giver det 172 gram om dagen. Det er for eksempel en bøf, et par nektariner eller en tallerken pasta.

 Brug endeskiver fra rugbrød til øllebrød  Frys dine brune bananer  Brug runken frugt eller grønt til juice/smoothies  Brug dine grøntrester i wokmad eller kødsovs  Brug rester af kød og fisk fra aftensmaden til pålæg dagen efter  Tørt brød kan ristes eller laves til brødcroutoner  Brødrester kan gives til fugle

 Plant krydderurter ud  Ost kan rives og kommes på pizza eller fryses  Smøreost på pizza eller i salat  Rester af grød, ris, bacon, frugt osv. i brød  Pastarester til pastasalat  Kartoffelrester som pålæg eller til biksemad  Gode retter til flere dage eller frysning ◦ Kødsovs, suppe, lasagne, pizza, pandekager, gryderetter, wokretter, sovs, brød, kage, kød…