Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Heidi Wandbæk Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Human Ernæring.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Heidi Wandbæk Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Human Ernæring."— Præsentationens transcript:

1 Heidi Wandbæk Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Human Ernæring

2 Sund mad i medgang og modgang

3 Gode vaner fra starten Det er svært at lære gamle hunde nye kunster

4 Smagspræferencer – hvad har indflydelse på hvad vi kan lide og ikke lide?
Overgangskosten (ca. 4-6 mdr.) Medfødt præference for sød og fed smag Børn er forskellige – studiet om genetikkens rolle Stille introduktion – tilvænning til udseende og konsistens Gentagende introduktion – 15 gange? Et festfyrværkeri på tallerknen? Start med en lille mængde Præferencer dannet inden 2 års alderen vedholdes til voksenlivet Vores spiseadfærd er bestemt af eksponering

5 Smagspræferencer – hvad har indflydelse på hvad vi kan lide og ikke lide?
HOLDNING til maden ”det har jeg ikke lært at spise endnu” En lille leg

6 Smagspræferencer – hvad har indflydelse på hvad vi kan lide og ikke lide?
Holdning til maden Fordomme om hvad børn kan lide og ikke lide. Det hedder: ”det har jeg ikke lært at spise endnu” Sæt ?-tegn ved rækkefølgen Du SKAL smage!? Hvis du er overbevist om, at du ikke kan lide det, så kan du heller ikke lide det!

7 Børn kopierer deres forældre Pas på med at pådutte egne præferencer til børnene

8 Mæthedsfornemmelse Hvorfor er det så vigtigt at respektere børns mæthedsfornemmelse? Børn er født med den perfekte appetit-regulering Børn har meget svingende appetit

9 Fællesskab og identitet
Institutionen – brug rollemodeller Fællesskabsfølelse Normer omkring måltider ”-så skat, nu skal mor nok fortælle hvad for noget af det du kan lide”

10 Hvad gør vi, når de ikke spiser det vi gerne vil have dem til?
Trodsig? Mæt? Præference? Aftensmaden, hvorfor er den så vigtig? Ikke snyde!! Børn skal kunne stole på maden – GENNEMSKUELIGHED! Rosenkål er ikke ”supermandsbomber” som smager af candyfloss!!! Alternativer til det der står på bordet findes ikke – TILGÆNGELIGHED!

11 At spise med følelserne
En stor tallerken fuld af kærlighed Mad og følelser hænger mere sammen end man tror Trøstespisning Vejen til en lille ”binch-eater”

12 Tre gode ord HOLDNING GENNEMSKUELIGHED TILGÆNGELIGHED

13 Børn synes at drages mod alt hvad der er usundt

14 Børn synes at drages mod alt hvad der er usundt, hvorfor?
Øget, unødvendig opmærksomhed på en fødevare: Det er først her det bliver interessant at spise eller IKKE at spise Studiet om restriktioner på frugt og grønt Vil de have det, fordi det er forbudt? Eller er det fordi netop den fødevare har et særligt (unødvendigt) fokus?

15 Hvad skal vi gøre indtil vores børn har fået lært at spise sund mad?
Stol på, at I gør det rigtige! Sørg for det helt basale: Mælk, brød, kød, frugt/grønt er tilgængeligt Find den fine linje mellem kontrol og at give helt slip Se indad og vær en god rollemodel

16 Ugentligt råderum til tomme kalorier for børn 3-6 år
Nr. 4.3: Ugentligt råderum til tomme kalorier til børn 3-6 år Råderum til tomme kalorier Danmarks Fødevareforskning har beregnet det tolerable råderum til de tomme kalorier fra nydelsesmidler som slik, sodavand, kage, alkohol og lignende. Råderummet viser, hvor meget plads, der maximalt er til de tomme kalorier, når behovet for de øvrige næringsstoffer er opfyldt fra sunde basisfødevarer. Råderummet omfatter nydelsesmidler, som hovedsageligt indeholder tomme kalorier i form af fedt og sukker og stort set ingen vitaminer og mineraler. Basisfødevarer som fx yoghurt med frugt, brød, morgenmadsprodukter, ketchup mv., der indeholder tilsat sukker, er ikke medtaget i råderummet fordi de også bidrager med næringsstoffer. En nærmere beskrivelse af baggrunden for beregningerne findes i Danmarks Fødevareforsknings rapport ”Forslag til retningslinier for sund kost i skoler og institutioner”, Rapporten kan hentes elektronisk på Børnehavebørn har stort set ikke plads til tomme kalorier Personer med et meget lavt energibehov <6MJ/ dag (svarende til børn i 2-5-års alderen) har stort set ikke plads til de tomme kalorier, hvis de skal have opfyldt deres behov for vitaminer og mineraler. For dem er det vigtigt, at næsten hele energiindtaget bruges på sunde basisfødevarer – for at få tilstrækkeligt med næringsstoffer. Energibehov pr. dag Råderum pr. dag Råderum pr. uge Børn 3-6 år kJ kJ kJ På billedet: Et eksempel på hvor meget plads, der er til tomme kalorier i løbet af en uge for børn 3-6 år. Forudsat at kosten ellers følger kostrådene og herunder anbefaling om mindst 60 minutters fysisk aktivitet om dagen. Produkt Mængde Sodavand 2,5 dl Blandet slik 20 gram Chokolade 10 gram Is 45 gram Popcorn 8 gram Kage 20 gram I alt kJ om ugen 4.3

17 Ugentligt råderum til tomme kalorier for børn 7-10 år
Nr. 4.4: Ugentligt råderum til tomme kalorier til børn 7-10 år Definition m.m. vedr. råderummet se planche 4.3. Energibehov pr. dag Råderum pr. dag Råderum pr. uge Børn 7-10 år kJ kJ kJ På billedet: Et eksempel på, hvor meget plads, der er til tomme kalorier i løbet af en uge for børn 7-10 år. Forudsat at kosten ellers følger kostrådene og herunder anbefaling om mindst 60 minutters fysisk aktivitet om dagen Produkt Mængde Sodavand ½ liter Blandet slik 45 gram Chokolade 25 gram Is 80 gram Popcorn 20 gram Kage 40 gram I alt kJ om ugen 4.4

18 Hvad tager vi med hjem herfra?
Tag alle reglerne op til overvejelse Vælg dine kampe Vær tålmodig Slap af med sundhedsfanatismen, men pas på sukkeret Et eksemplar af Samvirke

19


Download ppt "Heidi Wandbæk Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Human Ernæring."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google