Oplæg til konference om unge og misbrug ved Luise Sønder (UU) og Ane Knudsen (HG) Vingstedcentret d. 14/11 2011.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Rullende indskoling på Skovbyskolen.
Advertisements

Mentorkursus Foreningen Nydansker V/ susie skov nørregård.
Set i forældreperspektiv
Mission Unge, der ønsker at tage en ungdomsuddannelse, sikres mulighed for at gennemføre ved hjælp af et tæt og koordineret samarbejde mellem uddannelsesinstitutionerne/
Processuelle netværksmøder – et psykologisk perspektiv på samarbejde i praksis Af Rikke Kann, cand. psych. Speciale ved Institut for Psykologi, Københavns.
Infomøde om ungepakken Skive
Uddannelsesdag for kursusledere og efteruddannelsesvejledere Fra viden på kursus til handling i praksis Møde om God læring.
Netværksgrupper for 7.–9. kl. i UU Skive •Den politiske målsætning er at 95% af en ungdomsårgang gennemfører en ungdomsuddannelse. •De unges muligheder.
Folke skole UU Kom- mune Alder Tværs Udd Instit/ Prod. UV assistent
Unge-indsatsen i Skive
Velkommen til informationsmøde om 0. klasse på Skovshoved Skole
Kommunal rehabilitering – hvordan lykkes vi med den
Ungdom det bedste guld - hvordan får vi guldet frem?
Mentorordning i Skive.
Introduktionsaften 10. klasse på Hjalleseskolen
UU Center Kolding Mentorprojekt i UU Kolding •Ide og finansiering •Ungepakke II •Samarbejdspartnere Taxameter - institutionsuafhængig.
Hvad kan vi gøre for at få psykiske sårbare tilbage i arbejde ?
Hvem kommer på Perron 3 Hvilken profil har de? Hvad har fået dem til at komme?
Mentorordningen i UUO Overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse.
Orientering forældremøde 9. klasse
- Hvad kan I forvente som forældre?
Lene Skovgaard Uddannelses Ungdomsvejleder
Susanne Minds Evaluator VIA University College
UTA-styregruppe Den fælles indsats UU/Kommunen Uddannelsesinstitutioner og Produktionsskolen HG Flex Unge koordinator Spec.pæd. støtte Produktionsskole.
Relationer handler om troværdighed og tilgængelighed
UNGE OG UDDANNELSE. Et væld af muligheder…. Som ungt menneske i Danmark har man et væld af muligheder for uddannelse, job og afklaring. Regeringens mål.
1 National konference d. 21. november Workshop III Systematisk rekruttering til telefonrådgivning – et eksempel.
Circle of change Benægtelse Reaktion Accept Handling
Psykoterapeutisk Center Stolpegård Klinik for Spiseforstyrrelser Flerfamilieeftermiddage II PC Stolpegård 1.
Vejledning Alle skal have en uddannelse (95 %) Flere elever skal vælge erhvervsuddannelse Mål med udskoling: Eleverne klar til at træffe valg Ansvar:
Ungeindsatsen Konference den 4. juni Baggrund UTA-projektet Politisk ønske Byrådsbeslutning april 2009 Etablering oktober 2009.
Vejledning i 9. klasse. Flere elever skal vælge erhvervsuddannelse Mål med udskoling: Eleverne klar til at træffe valg Ansvar: UU Skive, i samarbejde.
Det Folkelige Forum Brugerundersøgelse. Hvem er jeg? Studerende på Syddansk Universitet i Odense Studentermedhjælper i Horsens Sund By fra september 2009.
Skive Kommune: Hvordan kan kommunale initiativer over for borgere med psykiske problemstillinger sikre gode skoleforløb og bedre tilknytning til arbejdsmarkedet.
Ungdommens Uddannelsesvejledning Odder & Skanderborg
Oplæg om mentor og tutorordningen mm. i hg-afdelingen på Skive Handelsskole Klasselærerkursus d. 10/
Unge, alkohol og stoffer. Organisering – samspil på tværs Det Frie Gymnasium Niels Brock, EUD Hotel- og restaurantskolen Københavns Kommunes Ungdomsskole.
EGU opgaver i et Jobcenter Hvordan ser arbejdet ud set fra den placering.
AKT på Dybbøl Skolen.
Samarbejde og kommunikation på en arbejdsplads
ORGANISERING OG LEDELSE AF MISBRUGSBEHANDLING TIL UNGE UNDER 18 ÅR Socialstyrelsens Konference om Unge og Rusmidler 27. april 2015 Oplæg v. Åse Kjøller,
Inklusion og Specialviden
Projekt ”Unge med psykiske vanskeligheder – overgang fra barn til voksen” Vingsted den 18.marts 2015.
Broforløbet – Esbjerg, Varde og Vejen Lars Katzmann - Projektejer Marianne Kirk Nielsen – Projektleder Tina Nielsen – Beskæftigelsesrådgiver Jobcenter.
Fra måske egnet til egnet Eud-Start Træningsbanen til en erhvervsuddannelse.
Dialogredskab - uddannelsesparathed. Hvordan er redskabet blevet til? Samarbejdsprojekt Involvering af de unge Støtte fra region Syd.
Love om UU § 19. Ungdommens Uddannelsesvejledning skal gennem en opsøgende og opfølgende indsats tilbyde unge under 25 år, der ikke er i gang med eller.
PHOTO STORY I 2.KLASSE FORTÆLLING I DANSK. FORTÆLLING I DANSK Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at fortælle og udtrykke sig i både.
COWI PowerPoint design manual# Datagrundlag for rapporten  Registeranalyser fra DREAM, Danmarks Statistik  Sagsgennemgang af 338 sager fra Århus, Ringkjøbing/
Den gode overlevering og samarbejde på tværs
Workshop Udpeg en bordformand, der kan fremlægge jeres holdninger i plenum Diskuter følgende spørgsmål: Hvad synes I om muligheden for et frivilligcenter.
Hvad gør vi sammen, når vi kommer hjem? DET FÆLLES BEDSTE – Næste-skridt-workshops søndag d. 24. april kl. 10 – 14 for dit lokalområde. Forslag til facilitering.
Introduktion til Sundhedscaféen. Hvorfor skal vi have fokus på sundhed.  Indlæring  Følelse af livsglæde  Overskud til at være noget for andre  For.
Filmen er tænkt som et debatoplæg og et forsøg på at skabe fokus på om det vi gør faktisk virker! Filmen viser 5 forskellige undervisningssituationer med.
Korsager Skole 3. februar Præsentation og referat fra Kontakt- og trivselsforældre ekstra møde.
Jobcenter Halsnæs Oplæg på workshop på Vejledningstemadag den 29. november 2013.
 Historie / erfaring.  Miljø terapi  Arbejde i grupper.  Gruppedynamiker.
Forandringskompasset. Program 9:00- 9:15Velkommen og formål med dagen 9:15- 10:00Introduktion til kompassets forandringsfaser + mini øvelse 10:00-10:15Pause.
SSP Køge 1 Aftens program Intro om SSP, samt formålet med i aften Opdeling i grupper (dilemmakort) ej være sammen med egen familie) Find 3 ting, som gruppen.
Mentors rolle og mentoropgaver. En mentor er... …en personlig sparringspartner, der stiller sig selv og sin viden, indsigt og erfaring til rådighed for.
Hvad er AKADEMIET for Talentfulde Unge?
Februar 2017 PKU-konference
At motivere til forandring
Personlig stof- og alkoholpolitik
Regionsprojekt på Campus Køge
PROGRAM mandag den Kl.9:30-10:00
Esbjerg kommune, Uddannelseshuset
Pjece til forældre - parat til skole Skolestart august 2017
Ungestrategiens ledergruppe
Hvem bestemmer dine valg? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune
Præsentationens transcript:

Oplæg til konference om unge og misbrug ved Luise Sønder (UU) og Ane Knudsen (HG) Vingstedcentret d. 14/

Rusmidler og uddannelse kræver åbenhed, samarbejde og handling I Skive har man heller ingen mirakelløsninger, men kommune og uddannelsesaktører tager et fælles ansvar for, at flertallet af unge fastholdes i uddannelse - også unge, som har et problematisk forbrug af rusmidler. Lærere, mentorer og UU-vejledere tør "spørge ind" til emnet, og det giver gode erfaringer. Efter en beskrivelse af samarbejdet og cases fra Skive lægger workshoppen op til en debat og erfaringsudveksling om rusmidler og fastholdelse i uddannelse.

Overordnet rusmiddelpolitik på Skive Handelsskoles Grunduddannelse (HG) – konstant under udv. Et (ubehandlet) forbrug/misbrug af stoffer rimer umiddelbart ikke på uddannelse, fordi det indvirker negativt på indlæring, motivation og humør/adfærd Vi udelukker ikke elever med et (evt. tidligere) forbrug/misbrug af stoffer for optagelse på skolen, men vi vil i dialog med den unge – inden skolestart - om dette. Det kan vi selvfølgelig kun gøre, hvis vi har kendskab til dette på forhånd (overlevering eller eleven siger det selv) Tager en elev stoffer på skolen og/eller køber/sælger stoffer på skolens område, ryger vedkommende ud af skolen Har vi en mistanke, tager vi snakken – hver gang!

Åbenhed, relationer og tillid er vejen til dialog på Handelsskolens Grunduddannelse i Skive Relativ lille afdeling med knap 200 elever – alle kender alle + vi ser alle elever hver dag! - ”Lille by” Kontaktlærer i alle klasser 1 mentor pr. årgang Klassemøder Overlevering fra UU og Familieafd + folkeskolen mv. Psykologhus Introture og introsamtaler - accept af forskelligheder + rummelighed + anerkendelse Facebook Eleverne passer på hinanden Vi tager snakken hver gang en bekymring melder sig Sommetider er skolen det eneste sted, de har at gå hen for at få hjælp

Aktører i ungeindsatsen i Skive UNG UU Skive Skive TSTieren Ungdoms skole Kom mune Skive Gym/HF SSPVUC Prod skole Skive HSSOSU Gade medarb

12 år15 år 18 år24 år U D A N E L S E 95 % UTA- Styregruppe Ungeteam Mentor Task force Aftaler Ung-til-ung Folke skole UU Kom- mune Alder Tværs Udd Instit/ Prod. skole Spec.pæd støtte Mentor Tutor Parat UU-kontaktperson på alle ungdomsudd. Mirakelprojektet Psykolog Integrations konsulent Unge- netværk EUD Projekt Fokus 10. ekspres Ondt i livet Flere EGU pladser Job med udd.perspektiv Social mentor 0 ulovligt fravær Mentor til årige Mentor 9. kl. Indsats på tværs Lærlinge projekt PH Uddannelses pulje Sundhed Vejleder PH Op gangen Pigegrupper

Forudsætninger for det gode samarbejde Man samarbejder bedst med nogle, som man ved, hvordan ser ud! Vi ser hinanden tit – når vi mødes og tager dialogen, opstår der nye samarbejdsrelationer og gode ideer. Nogle vil måske sige, at der er for mange fora, men vi er ikke tilbøjelige til at ændre på dette pt. – vi har behov for at mødes. Samarbejdet opstod i sin tid, fordi nogle brændte for det, og efterhånden brænder flere og flere for det… Vi har omkring 675 unge på en årgang – vi kan fordele dem ud fra, hvad der er bedst for dem, eller vi kan slås om dem. Vi vil hellere samarbejde og sikre den bedste løsning for alle. Undgå kassetænkning.

Udfordringer i arbejdet med unge med forbrug/misbrug af stoffer Vi har et godt tag i vores elever i løbet af skoledagen, men når klokken slår 14, kan vi ikke længere guide dem. Hele eftermiddagen og aftenen er de på egen hånd + i de lange skoleferier, og så går det galt. Selvmedicinering pga. psykiske problemer – eleverne kan ikke blive udredt for psykiske sygdom, før de er stoffri, fordi stofferne kan forvirre billedet af evt. psykisk sygdom. Det er en ond spiral. Ofte får de først hjælp, når de bliver tvunget på afvænning fx i forbindelse med et fængselsophold. Eleverne oplever: at der er stoffer overalt hele tiden og at det ikke er farligt, fordi de har styr på det! Det er blevet en måde at tackle/flygte fra problemerne fra Vi er godt klar over, at vi ikke løser ret meget ved at have den holdning/politik, som vi har. Der er tale om damage control. Vi gør, hvad vi kan for at holde stofferne fra døren (og flytte det et andet sted hen!?). Vi ændrer ikke på, at de unge tager stofferne af en årsag.

Oplæg til diskussion Spørgsmål til diskussion/debat? 1.Vi symptombehandler i øjeblikket, men hvordan behandler/angriber vi årsagen til problemet med stoffer? 2.Hvad gør vi for at holde de unge væk fra stofferne efter skoletid og i skoleferierne, hvor de er på ”egen” hånd? 3.Hvordan får vi de unge med et forbrug/misbrug af stoffer i tale, og hvordan støtter vi dem på vejen til et liv uden stoffer? 4.Hvorfor har vi flere udsatte unge – bl.a. med misbrugsproblemer – nu end for 10 år siden, hvis det rent faktisk er tilfældet? 5.Er der overhovedet uddannelsesinstitutionernes problem, at der er nogle elever, som har et uhensigtsmæssig forbrug/misbrug af stoffer? 6.Kan du – set fra din arbejdsfunktion/arbejdsområde – se, at der er noget fra ”Skive-modellen”, som du kan tage ”med hjem” og implementere på din arbejdsplads/i dit samarbejde med andre instanser?

Gruppeopgave 6 grupper med omkring 4-5 i hver Ca. 15 minutters diskussion i gruppen En talsperson fra gruppen fremlægger gruppens tanker/konklusioner i plenum Kommentarer og spørgsmål fra de andre Fælles afrunding af workshoppen