Beskæftigelsespolitiske udfordringer på kort og på lang sigt -Oplæg v. Peter Graversen.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Beskæftigelsesregion
Advertisements

Kompetencerådets udfordringer 2009 Kompetencerådsmøde den 27. februar 2009 v./ Merete Giehm-Reese.
Midtjyske virksomheder om konjunkturen Resultater fra Det midtjyske Vækstlag August 2009.
Arbejdskraft og fastholdelse
Finanskrise og beskæftigelse Professor Bent Greve 12. Maj 2009.
Oplæg til DH’s temadag for nye RBR-medlemmer Oplæg v/Palle Christiansen d. 18. maj 2010 Regionsdirektør, Beskæftigelsesregion Midtjylland.
Fremtidens arbejdsmarked i Århus om 5-10 år Oplæg v/Palle Christiansen d. 19. maj 2010 Regionsdirektør, Beskæftigelsesregion Midtjylland.
Statistik om kvindelige iværksættere - udviklingen
Udfordringer for beskæftigelsesindsatsen i Lemvig Kommune Mogens Jensen, Kontorchef Beskæftigelsesregion Midtjylland 6. marts 2013.
Fællesmøde mellem Arbejdsmarkedsudvalget & LBR 6. marts 2013.
Hvordan målrettes uddannelsesindsatsen
Beskæftigelsesregion
Arbejdsstyrken stiger ikke nok
Budgetseminar d. 19. juni Ledighedsudviklingen i Syddanmark og dimensionering af indsatsen.
Vejlederkonference Arbejdsmarkedet i Østdanmark v. Gert Jørgensen Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
Kontaktgruppe-seminar D. 29. oktober 2008 Golfhotellet, Viborg.
Den aktuelle rekrutteringssitutation på social- og sundhedsområdet Oplæg v/ Mogens Jensen – Beskæftigelsesregion Midtjylland.
Beskæftigelses- og erhvervspolitikken i Skanderborg Kommune Konference 26. januar 2012 Det Regionale Beskæftigelsesråd Tale ved Borgmester Jørgen Gaarde.
Udviklingen på arbejdsmarkedet – med særlig fokus på de unge v/ Palle Christiansen, regionsdirektør BR Midtjylland.
Udviklingen i bygge- og anlægsbranchen og strategi for indsatsen på området V. Palle Christiansen Beskæftigelsesregion Midtjylland.
Fokus på handicappedes beskæftigelse Handicapkonference 22. november 2007.
Beskæftigelsesregion Syddanmark Strategiseminar med jobcentrene marts 2010.
Sådan ser arbejdsmarkedet ud nu og i fremtiden v. Palle Christiansen Vejlederkonferencen den 7. oktober 2008.
Baggrundsmateriale til Beskæftigelses- rådets konference 2007.
Faldende beskæftigelse og stigende ledighed. Udviklingen i beskæftigelsen i Region Midtjylland
Beskæftigelsesregion Syddanmark Udfordringer på arbejdsmarkedet i Syddanmark Oplæg ved Karl Schmidt, regionsdirektør.
Temamøde: Arbejdskraftreserven, de unge og nyorientering på arbejdsmarkedet” Den 4. februar 2010, Tambohus Kro, Thyholm.
Aktuelt billede af arbejdsmarkedet v. Karl Schmidt, direktør, Beskæftigelsesregion Syddanmark.
Beskæftigelsesregion Syddanmark Rekruttering til Tønder kommune – er der et problem?
Temamøde: Arbejdskraftreserven, de unge og nyorientering på arbejdsmarkedet” Den 12. februar 2010, Fuglsøcentret, Knebel.
Temamøde: Arbejdskraftreserven, de unge og nyorientering på arbejdsmarkedet” Den 12. februar 2010, Fuglsøcentret, Knebel.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Beskæftigelsesplanseminar den 24. marts 2014 Arbejdsmarkedssituationen i Østdanmark v. specialkonsulent Gert.
Fokus i beskæftigelsespolitikken  Aktivlinie (særlig i krise tid)  Indsats og rettidighed  Målretning  HIG  Aktivering på virksomheder  Udfordringer.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Beskæftigelsespolitisk konference den 5. maj 2014 ”Udfordringer og målsætninger for beskæftigelsesindsatsen.
MUSIKTEATRET I HOLSTEBRO DEN 28 FEBRUAR 2011 DEN DEMOGRAFISKE UDFORDRING I LEMVIG, STRUER, HOLSTEBRO OG SKIVE.
Temamøde: Arbejdskraftreserven, de unge og nyorientering på arbejdsmarkedet” Den 5. februar 2010, Skanderborg Kursus- og Konferencecenter.
Temamøde: Arbejdskraftreserven, de unge og nyorientering på arbejdsmarkedet” Den 9. februar 2010, Ferskvandscentret, Silkeborg.
Den virksomhedsrettede indsats - herunder anbefalinger fra Leo Larsen-udvalget og status på arbejdet v. Palle Christiansen, Beskæftigelsesregion Midtjylland.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Indsats og resultater - sigtelinjer for 2013 og 2014 v/ regionsdirektør Preben Rasmussen Høj.
Jobcenterchefmøde 2010 Velkomst og nyt i beskæftigelsespolitikken V/ Karl Schmidt.
Langtidsledighed i Midtjylland. Langtidsledighedsanalysen Langtidsledigheden har vist en svagt faldende tendens de seneste måneder – men: Der er fortsat.
Uddannelsesdag om ungekampagnen 13. januar 2012 Kontorchef Kirsten Thomsen Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland.
Brugen af virksomhedsrettede tilbud til personer med funktionsnedsættelse v/ Bente Ellegaard og Anne Lyders Gade Specialfunktionen Job & Handicap.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Perspektiver for beskæftigelsesindsatsen i Østdanmark i 2010 v/regionsdirektør Jan Hendeliowitz.
Kilde: Danmarks Statistik.Bearbejdet af: Økonomikontoret, Aalborg Kommune Tabel 1: Arbejdsstyrke og befolkning (16-66 årige)
Mandag d. 6. februar 2017 Arbejdsmarkedsudvalget
faglært Arbejdskraft Det fremtidige behov
Konjunktur- og beskæftigelsesoverblik
Rekruttering til Nyborg kommune – er der et problem?
Rekruttering til Kolding kommune – er der et problem?
Sammenhæng i Beskæftigelsesindsatsen
Befolkningsudvikling i Ringkøbing-Skjern Kommune
Rekruttering til Assens kommune – er der et problem?
Erhvervskonference i Fredensborg kommune
Aktuel status på mangel og fordeling af arbejdskraftreserven i kommunerne i RAR Fyns område Status – mar 2017.
Aktuel status på mangel og fordeling af arbejdskraftreserven i kommunerne i RAR Fyns område Status – juni 2017.
Rekruttering til Nordfyns kommune – er der et problem?
Rekruttering til Kerteminde kommune – er der et problem?
Rekruttering til Vejen kommune – er der et problem?
Rekruttering til Ærø kommune – er der et problem?
Aktuel status på mangel og fordeling af arbejdskraftreserven i kommunerne i RAR Sydjyllands område Status – august 2016.
Aktuel status på mangel og fordeling af arbejdskraftreserven i kommunerne i RAR Sydjyllands område Status – marts 2017.
Beskæftigelsesregion
REGION MIDTJYLLAND UNDER DANNELSE
RAR Sydjyllands indsatsområder Status på mangel og fordeling af arbejdskraftreserven Koordinationsforum Sydjylland – august 2018.
RAR Fyns indsatsområder Status på mangel og fordeling af arbejdskraftreserven Koordinationsforum Fyn – august 2018.
Aktuel status på mangel og fordeling af arbejdskraftreserven i kommunerne i RAR Fyns område Status – maj 2018.
Aktuel status på mangel og fordeling af arbejdskraftreserven i kommunerne i RAR Sydjyllands område Status – maj 2018.
Det regionale område Udviklingen i fordelingen af ansatte, årsværk og lønsum, 4. kvartal 2008 til 4. kvartal 2018 Kilde: Egne udtræk fra KRL.
Det statslige område Udviklingen i fordelingen af ansatte, årsværk og lønsum, 4. kvartal 2008 til 4. kvartal 2018 Kilde: Egne udtræk fra ISOLA.
Præsentationens transcript:

Beskæftigelsespolitiske udfordringer på kort og på lang sigt -Oplæg v. Peter Graversen

Arbejdsmarkedspolitiske udfordringer i Syddanmark  Den aktuelle situation  Store forandring  Mangel er stadig en udfordring  De nye kunder

Ledigheden januar 2009  Ledigheden i januar 2009 er på i Syddanmark  Ledigheden er steget med i forhold til januar sidste år (og flere end dec. 08)  Ledigheden er på 2,5 % af arbejdsstyrken  I byggefagene er ledigheden steget med 150% og metal 100%  For FOA og FTF er ledigheden faldet med hhv. 40% og 30%

Ledigheden januar 2009  Geografisk er ledigheden udjævnet – Nordfyn som den højeste med 3,3 % og Vejen som den laveste med 1,4 %  På fyn er ledigheden 2,9 % og Sydjylland er den 2,2 %  Ledigheden for de unge stiger markant – de år er steget med 50% og år med 30%  Mænd har en ledighed på 2,7 % og kvinder 2,1 % og ledigheden er steget 50 % og faldet 10 %

Udviklingen i Ledigheden i Syddanmark og prognose for 2009

Antal tilmeldte ledige – et tal for den ”aktuelle ledighed”  Beskæftigelsesregion Syddanmark har en markant stigning i antallet af tilmeldte i perioden fra ultimo november 2008 til ultimo januar 2009 på personer, hvilket svarer til en stigning 15,5%. Det er en større stigning end hele landet, men en mindre stigning end Midtjylland og Nordjylland. 13,5%15,3%21,8%19,9% Udvikling tilmeldte ledige i pct. (uge uge ) Udvikling tilmeldte ledige (uge uge ) Tilmeldte ledige i jobcentrene uge 5 (jan.09) Tilmeldte ledige i jobcentrene uge 48 (nov.08) Hele landetSyddanmarkNordjyllandMidtjyllandTILMELDTE LEDIGE I JOBCENTRENE

Beskæftigelsesudviklingen i Syddanmark  Beskæftigelsen i Syddanmark ventes at falde fra personer pr 1. januar 2009 til pr. 1. januar 2010, et fald på ca personer.

Beskæftigelsesudviklingen i Syddanmark fra 1997 til 2007

Beskæftigelsen i Syddanmark Figur 2. Den forventede udvikling i beskæftigelsen i Syddanmark, fordelt på brancher, Figur 1. Den faktiske beskæftigelse, 2007 og forventet beskæftigelse 2008, fordelt på sektorer i Syddanmark SyddanmarkBeskæftigelsen SEKTOR2007 Landbrug mm Industri Bygge og anlæg Privat service Offentlig service I alt SyddanmarkBeskæftigelsenPROGNOSE SEKTOR Landbrug mm Industri Bygge og anlæg Privat service Offentlig service I alt

Udviklingen i sektorer i Syddanmark fra 1997 til 2007 og prognose for udviklingen frem til 2017 Beskæftigelsen i SyddanmarkÆNDRING I PROCENT SEKTOR Landbrug mm ,7%-15,3% Industri ,4%-14,1% Bygge og anlæg ,8%-2,1% Privat service ,5%2,4% Offentlig service ,8%7,2% I alt ,5%-0,2%

Arbejdsfordelinger - Syddanmark  Aktuelt ses en markant stigning i antallet af arbejdsfordelinger (4. kvt og jan 2009)  Overvejende indenfor industrifremstilling særligt jern og metal samt træindustri (bygge/anlæg og møbelindustri).  Opdelt på jobcenter-områder er det Vejle, Esbjerg og Sønderborg, der har flest arbejdsfordelinger –  Hele landet har samme udvikling men ift. Midt- og Nordjylland har Syddanmark lidt flere fordelinger (positivt?)  Kolding har……

Varslinger - Syddanmark  Aktuelt en stigning i antallet af varslingssager til næsten en fordobling både hvad angår antallet af virksomheder og personer. Geografisk er det største antal varslingssager i 2009 i Kolding, Odense og Sønderborg. Esbjerg havde det største antal sager i  Branchemæssigt: Virksomheder indenfor de store industri-områder, jern og metal og vindmølleindustri, men aktuelt har der også været enkelte varslinger inden for forretningsservice og detailhandel Antal opsagte Antal sager Varslinger januar 2009 afsluttet Varslinger 4. kvartal 2008 Varslinger 4. kvartal 2007 Syddanmark  Igangværende varslinger omfatter 16 virksomheder med ca varslede personer, bl.a. inden for industri og slagterier

Virksomhederne ser ikke så sort på situationen, som de har gjort.

Virksomhedssurvey – januar 09

Jobåbninger i Syddanmark

Den demografiske udvikling i Syddanmark

Ikke alle kommuner rammes lige hårdt - men der bliver færre årige Procentvis ændring i befolkningstallet (16-64 år), prognose

Andel af de beskæftigede over 50 år inden for brancherne i Syddanmark

Samtlige ansatte i Region Syddanmark, de syddanske kommuner og beskæftigede i private erhverv i Syddanmark fordelt på aldersgrupper.

De nye kunder i Jobcentrene  Ikke-faglærte mænd og kvinder i den private sektor  Unge under 25 år  årige uden kompetencegivende uddannelse  Seniorer – over 55 år - inden for byggeri-, industri- eller transportområdet  Ikke-faglærte og faglærte inden for byggebranchen og byggeindustrien  Ikke-faglærte og faglærte inden for metalindustri og fødevareindustri  Selvstændige erhvervsdrivende over 50 år  Ansatte over 50 år i den finansielle sektor  Personer med kort anciennitet på arbejdsmarkedet ud fra princippet om ”sidst ind - først ud”.  Personer, som afslutter en uddannelse og skal søge job første gang

Spørgsmål til drøftelse  Hvilke karakteristika har de nyledige i jeres jobcenter, herunder særlige fagområder  Hvilke brancher i jeres område har mange arbejdsfordelinger eller varslinger  Hvad kan I gøre for at undgå at de ledige kommer over i arbejdskraftreserven  Hvad kan I gøre for at fastholde fokus på den lange bane mht. at fastholde arbejdsstyrken  Inden for hvilke fagområder forventer I mange jobåbninger  Hvilke jobfunktioner oplever mangel og kan de nyledige matche disse jobfunktioner  Er der blandt de nyledige faggrupper med kvalifikationer som ud fra kortest mulig opkvalificering kan matche mangelområder og områder med mange jobåbninger