Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Erhvervskonference i Fredensborg kommune

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Erhvervskonference i Fredensborg kommune"— Præsentationens transcript:

1 Erhvervskonference i Fredensborg kommune
D. 11. oktober 2017 Oplæg v/ Niels Kristoffersen Adm. Direktør i mploy

2 Hvad vil jeg komme ind på?
Udviklingen i beskæftigelsen og antallet af arbejdspladser i Fredensborg Kommune Efterspørgsel efter arbejdskraft og mangel på arbejdskraft i de kommende år Hvad kan der arbejdes med for at sikre kvalificeret arbejdskraft til virksomhederne fremadrettet ?

3 Udviklingen i beskæftigelsen og antal jobs i Fredensborg

4 udvikling i beskæftigelsen i Fredensborg –2015-2017 – CA. 14
udvikling i beskæftigelsen i Fredensborg – – CA PENDLER UD AF Fredensborg hver dag (70%) - (ca pendler ind) Beskæftigelsen er steget med mere end i Region Hovedstaden og mere end 300 i Fredensborg De seneste to år er beskæftigelsen inden for Bygge og anlæg, Handel og transport samt øvrig privat service steget i Fredensborg Kilde: Beskæftigelsesministeriets forløbsdatabase DREAM og mploys beregninger Anm: Målt som et gennemsnitlig antal beskæftigede i fjerde kvartal i det pågældende år. Landbrug mv. dækker over landbrug, skovbrug og fiskeri. Industri mv. dækker over industri, råstofudvinding og forsyningsvirksomhed. Opgjort for personer med bopæl i Fredensborg.

5 Udviklingen på landsplan
Antallet af jobs i Fredensborg Steg med 2,9 pct. fra 2013 til (3 pct. stigning på landsplan) Udviklingen på landsplan Hver måned nye jobs på landsplan nye job i det private fra 2015 til 2016 Primært stigning i og omkring de store byer Kilde: LO-analyse fra maj 2016 Udviklingen i Fredensborg Ca. 200 flere arbejdspladser i perioden Særligt stor stigning i jobs i Bygge og anlæg i Fredensborg (9 %) – hele landet 3 % Fald i jobs i industrien i Fredensborg (8 %) – hele landet en stigning på 1 % Kilde: DK- statistik Kilde: LO på baggrund af særkørsel fra Danmarks Statistik (Ugebrevet A4: Jobvækst går uden om 28 kommuner) Anm.: Kommuner markeret med rødt har haft tilbagegang i antallet af job fra 1. kvartal 2013 til 4. kvartal Kommuner markeret med blåt har haft fremgang.

6 Branchefordeling for arbejdssteder i Fredensborg og Region Hovedstaden
Størrelse på arbejdssteder i Fredensborg og Region Hovedstaden, 2015 Knap halvdelen af virksomhederne i Fredensborg beskæftiger sig med Erhvervsservice eller Handel og transport 75 pct. af virksomhederne har under 5 ansatte. 30 pct. af har eksisteret i under 5 år Kilde: Danmarks Statistik og mploys beregninger Anm.: Arbejdssteder i Fredensborg og Region Hovedstaden fordelt på branche.

7 Udvikling i beskæftigelsen i Fredensborg, Klyngen og Hovedstaden (16-64 år), 2008-2018
Fremskrivning af beskæftigelsen på sektorer, , Region Hovedstaden Frem mod 2018 forventes stigende beskæftigelse i Fredensborg og i Region Hovedstaden som helhed I Region Hovedstaden forventes beskæftigelsen især at stige inden for Bygge og anlæg og Privat service. Kilde: Danmarks Statistik og fremskrivninger foretaget af STAR. Anm.: Der er tale om klyngen på tværs af ydelser: Hedensted, Gribskov, Fanø, Høje-Tåstrup, København, Odder, Rebild, Greve, Fredensborg, Ballerup, Gladsaxe, Favrskov, Glostrup.

8 Efterspørgsel efter og mangel på kvalificeret arbejdskraft

9 Faktisk og forventet udvikling i arbejdsstyrke, beskæftigelse og ledighed i Fredensborg (16-64 år), Forventninger om stigende beskæftigelse og arbejdsstyrke og faldende ledighedsprocent i Fredensborg Kilde: Danmarks Statistik og fremskrivninger foretaget af STAR. Anm.: Der er tale om klyngen på tværs af ydelser: Hedensted, Gribskov, Fanø, Høje-Tåstrup, København, Odder, Rebild, Greve, Fredensborg, Ballerup, Gladsaxe, Favrskov, Glostrup. Arbejdsstyrken er beregnet som antallet af beskæftigede plus antallet af ledige. Ledige er dagpengemodtagere, modtagere af arbejdsmarkedsydelse og kontantydelse, jobparate kontanthjælpsmodtagere/integrationsydelsesmodtagere og åbenlyst uddannelsesparate unge.

10 Efterspørgsel og udbud af arbejdskraft frem mod 2025 (landsplan)
Kilde: DREAM (2016): Mismatch på det danske arbejdsmarked, november 2016. Der forventes at mangle godt personer med en erhvervsfaglige uddannelser i Danmark i 2025 Kilde: DREAM (2016): Mismatch på det danske arbejdsmarked, november 2016. Anm.: Positive værdier af mismatch betyder mangel.

11 Halvdelen af virksomhederne i region Hovedstaden oplever problemer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft Aktuelle mangelområder FAGLÆRTE LANGE VIDEREGÅENDE UDDANNELSE Tømrere, malere, VVS’ere, murere, teknikere mv. Jurister, økonomer, revisorer Kokke, tjenere mv. Ingeniører SOSU’er Læger, tandlæger KORTE OG MELLEMLANGE VIDEREGÅENDE UDDANNELSER Bogholdere, salgs- og marketingspersonale Programmører Konstruktører Sygeplejersker mv. Folkeskolelærere Kilde: Arbejdsmarkedsbalancen Anm.: Udvalgte stillinger hvor der ifølge Arbejdsmarkedsbalancen er mangel på arbejdskraft eller omfattende mangel på arbejdskraft i Region Hovedstaden.

12 Digitalisering og teknologisk udvikling
Enorm udvikling indenfor digitalisering, datahåndtering, robotteknologi mv. Hvad vil det betyde for efterspørgslen efter arbejdskraft? Hvilke brancher og jobområder bliver særlig omfattet? (Industrien, pleje og omsorg, administration, ???) Hvilke job forsvinder? – og hvilke job kommer til? Får vi mangel på arbejdskraft? – eller får vi et overskud af arbejdskraft? Hvilke kompetencer bliver der efterspørgsel på fremadrettet? Hvad ved vi allerede nu? Evnen til og motivationen for at arbejde med IT og teknologi bliver vigtigt Efterspørgslen efter specialkompetencer vil stige Evnen til omstilling bliver afgørende Er vi klar til at håndtere og få det optimale ud af digitaliseringen og den teknologiske udvikling?

13 Hvad kan der arbejdes med for at sikre kvalificeret arbejdskraft til virksomhederne fremadrettet ?

14 Personer inden i og uden for arbejdsstyrken
Tilgang til arbejdsstyrken Færdig med uddannelse Raskmelding efter sygdom Afsluttet barsel Fra aktivitetsparat til jobparat Selvforsørgede som tager job Arbejdsstyrken Uden for arbejdsstyrken Personer, som er til rådighed for arbejdsmarkedet Beskæftigede Ledige på dagpenge Jobparate kth. Studerende Sygemeldte Barsel Aktivitetsparate kth Selvforsørgende Førtidspension Pension/efterløn Afgang fra arbejdsstyrken Tilbagetrækning pga. alder mv. Sygemeldte / barsel Ordinær uddannelse Fra jobparat til aktivitetsparat Tilgang Udenlandsk arbejdskraft Flygtninge

15 kvalificeret arbejdskraft – Mulige veje
Primært muligt ift. ufaglært og akademikere Hård konkurrence – kræver høj løn, gode karrieremuligheder, job til ægtefælle mv. Arbejdskraft fra andre lande – bliver det vanskeligere Demografisk udvikling i andre lande Bedre jobmuligheder og lønvilkår i andre lande Strategier for at sikre kvalificeret arbejdskraft Opkvalificering af arbejdsstyrken Målrette de unges uddannelsesvalg Flere ind i arbejdsstyrken og ud i job Tiltrække arbejdskraft Flere ufaglærte opkvalificeres til faglærte Efteruddannelse af ansatte – ryk op i produktion og ledige ind i jobfunktioner som kræver mindst Alliancer ml. klynger af virksomheder, kommune og uddannelsessteder – systematisk opkvalificering Substitution – ufaglærte erstatter faglærte i jobfunktioner Markedsføring af erhvervsuddannelser og erhvervsskoler Informations/rådgivning til unge og forældre Fastholdelsesindsats i erhvervsuddannelse Flere unge skal jobvejen til uddannelse Praktikpladser Udsatte borgere gøres til en potentiel arbejdskraftreserve for virksomheder Kombinationsforløb – praktik og målrettet opkvalificering i dialog med virksomhederne Ordinære løntimer og små jobs, som en trinvis vej i job for udsatte borgere

16 Ekstra

17 Mulige Strategier for at sikre kvalificeret arbejdskraft
Opkvalificering af arbejdsstyrken Motivation af virksomheder og ansatte til mere systematisk efteruddannelsesindsats (tallene viser et potentiale) Øge antallet af ufaglærte – beskæftigede og ledige - som opkvalificeres til faglærte Alliancer ml. klynger af virksomheder, kommune og uddannelsessteder – systematisk opkvalificering af ansatte, som rykkes ”op i produktionen” - plads til jobcentrets grupper i jobfunktioner med færrest krav til kompetencer Systematisk arbejde med substitution – ufaglærte erstatter faglærte i udvalgte jobfunktioner Påvirke de unge uddannelsesvalg Bedre markedsføring af og vejledning om erhvervsuddannelse, erhvervsskoler og faglærte job til unge og forældre Flere ”informationstilbud” til unge og forældre – besøg på uddannelser og virksomheder mv. Målrettet vejledningsindsats for unge, som tager studentereksamen, men som ikke kommer videre Screening af unge ved start på erhvervs- uddannelser og tilkobling af en målrettet fastholdelsesindsats Styrket indsats for at skaffe praktikpladser – Flere unge jobvejen til uddannelse

18 Mulige Strategier for at sikre kvalificeret arbejdskraft
Flere udsatte borgere ud i job Udsatte som arbejdskraftreserve Ordinære løntimer og små jobs, som en trinvis vej i job for udsatte borgere Aftaler med virksomheder om, at udsatte borgere kan optjene ordinære løntimer via optræning i jobfunktioner via virksomhedspraktik Aftaler med virksomheder og at styrke fokus på at kombinere virksomhedspraktik og løntilskud med målrettet opkvalificering i dialog med virksomhederne Tiltrække arbejdskraft Tiltrække arbejdskraft fra området – primært muligt ift. ufaglært og akademisk arbejdskraft Tiltrække arbejdskraft fra andre dele af landet – kræver høj løn, gode muligheder for karriere, bosætning, job til ægtefælle mv. Tiltrække arbejdskraft fra andre lande – pt. kan det lade sig gøre i et vist omfang. Spørgsmål om det kan på sigt: Demografisk udvikling i andre lande Bedre jobmuligheder og lønvilkår i andre lande

19 Fortsat forventning til faldende ledighedsprocent i Fredensborg
Udvikling i ledigheden i Fredensborg, klyngen og Hovedstaden (16-64 år), Fortsat forventning til faldende ledighedsprocent i Fredensborg Kilde: Danmarks Statistik og fremskrivninger foretaget af STAR. Anm.: Der er tale om klyngen på tværs af ydelser: Hedensted, Gribskov, Fanø, Høje-Tåstrup, København, Odder, Rebild, Greve, Fredensborg, Ballerup, Gladsaxe, Favrskov, Glostrup. Arbejdsstyrken er beregnet som antallet af beskæftigede plus antallet af ledige. Ledige er dagpengemodtagere, modtagere af arbejdsmarkedsydelse og kontantydelse, jobparate kontanthjælpsmodtagere/integrationsydelsesmodtagere og åbenlyst uddannelsesparate unge.

20 Arbejdsstyrken (16-64 år) fordelt på aldersgrupper i Fredensborg og Hele landet i 2015
Færre unge og flere ældre i arbejdsstyrken i Fredensborg sammenlignet med Region Hovedstaden som helhed Kilde: STAR’s oversigtstabeller med befolkning og arbejdsstyrke, statistikbanken.dk RAS201

21 Arbejdsstyrken (16-64 år) fordelt på uddannelsesgrupper i Fredensborg og Hele landet i 2015
Arbejdsstyrken i Fredensborg består bl.a. af 27 pct. ufaglærte og 28 pct. faglærte Kilde: STAR’s oversigtstabeller med befolkning og arbejdsstyrke, statistikbanken.dk RAS201

22 Stillinger der er rekrutteret forgæves til, Region Hovedstaden, Region Sjælland og hele landet, Forår 2017 Der opleves allerede rekrutterings-udfordringer i flere brancher i Region Hovedstaden og Sjælland Kilde: STAR's Rekrutteringspublikation, forår 2017 Kilde: STAR's Rekrutteringspublikation, forår 2017 Anm.: Procenten angiver andelen af stillinger der er rekrutteret forgæves til som andel af beskæftigede i branchen.

23


Download ppt "Erhvervskonference i Fredensborg kommune"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google