Undervisning af flygtninge i danskuddannelserne 19 – 20 april 2016 Munkebjerg Kvalitetskrav til den beskæftigelsesrettede danskundervisning på sprogcenter.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Professionsuddannelserne - De studerendes vurdering af studiemiljø, studieformer og motivation for at gennemføre oplæg med fokus på bioanalytikeruddannelsen.
Advertisements

Fleksuddannelsen – fra vision til ?. Fleksuddannelse ” Til unge, der ikke har forudsætninger for at gennemføre en almindelig ungdomsuddannelse, skal der.
Undervisningsplanlægning
De erhvervsrettede uddannelsesinstitutioner skal fremover i langt højere grad end i dag bidrage til, at voksne med kort uddannelses-baggrund øger deres.
1. Individuel start 3.1 Det bør være muligt at starte på kursus, når man har behov, uden at skulle vente til næste opstart.
Møde for kontaktpersoner – Høng 10. September 2013.
Roskilde Produktionsskole
Kursus for jobpakkeambassadører
Tværgående indsats for unge årige
”Vi når målet – men hvordan?”
Velkommen til 6. kursusdag om virksomhedscentre TOVHOLDERFUNKTIONEN FOR VIRKSOMHEDSCENTRE.
Arbejdsmarkedsperspektivet i en behandlingsmæssig kontekst Succes i intensiv behandling KABS Viden, døgnkonference 3. november 2009 Marika Sabroe Vejle.
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
Bedre udbytte af it i skolen Noter fra lærernes selvevaluering af tema 1.
Fællemødet 1. årgang januar Kl Velkomst v/ praktikkoordinator Thomas Thorning Kl Mødet med skolen set fra praktiklæreren? Praktiklærer.
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
På vej mod en region Nye muligheder Harmonisering. Kvalitet – effektivisering Den fremtidige specialeplanlægning Kompetencebehov i fremtidens hospitalsvæsen,
1 Erhvervsgrunduddannelsen (egu). 2 Erhvervsrettede ungdomsuddannelser Uddannelsesbilledet Grundforløb (eud) Hovedforløb (eud) Grundskole – (introduktionsforløb)
Det Sociale Kapitel
Uddannelsesafklarende samtaler
AMU som element i jobpakkerne Annette Ramsøe Kontor for livslang læring 19. August 2009.
Virksomhedsservice og mentorprojekt for unge. Virksomhederne kommer ind her Virksomheder ringer til vores callcenter på Virksomhedsservice sidder.
FORMÅL MED TUPVAK – OG KONKRETE EFFEKTMÅL Projektets hovedformål er følgende: 1.Formulering og forankring af en styrket strategisk prioritering af IKV-indsatsen.
VIP2 5. november 2008 Historie om perlen. ”Pludselig var jeg meget dygtig” Målet med dagen – at I selv laver et KompetenceKort, dialog om muligheder for.
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
Den nye sundhedsaftale 2015 – 2018
IKV konsulentseminar 11. juni 2014 Hedensted. Strategi Job og uddannelse → klare sig selv Borgeren ser sig først og fremmest som sit eget ansvar at have.
HELHED på Enghaveskolen Skoleåret HELHED på Enghaveskolen Definition på helhed De bedst mulige betingelser for at fremme det enkelte barns udvikling.
EGU opgaver i et Jobcenter Hvordan ser arbejdet ud set fra den placering.
Velkommen til konference: Samspillet om anerkendelse af realkompetencer Den 5. november 2012.
Oplæg om danskuddannelse
Arbejdsmarkedschef Michael Petterson Vejle Kommune Flygtninge i arbejde.
Integration og international rekruttering Regeringens fokus på indsatsen og samspillet med jobcentre Direktør Kasper Højvang Kyed Kontorchef Karin Ingemann.
Kort introduktion til rammerne i Brug for Alle. Målgruppen Alle kontanthjælpsmodtagere, der pr. 1. april 2012 er i match 3 og modtager kontanthjælp: Midlertidigt.
Jobenheden V. Zina Zvizdic. Jobenheden  Fremskudt beskæftigelses indsats i udsatte boligområder  Borgeren udvælges opgangsvis  Arbejder.
Job & Integration Fleksjob Ledighedsydelse Integration.
Hedensted 1 Fastholdelse via tidlig virksomhedsrettet indsats Hedensted Ålborg den 18. september – opstartsseminar om sygedagpengereformen.
UU - Centrenes lovgivningsmæssige ramme og opgaver Lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv: - Vejledningen skal bidrage til at valg af uddannelse.
Udviklingen i bygge- og anlægsbranchen og strategi for indsatsen på området V. Palle Christiansen Beskæftigelsesregion Midtjylland.
Virksomhedsindsats for de mest udsatte Erfaringer fra VC2, marts 2015.
Integrationsarbejdet i praksis samarbejdet mellem virksomhed og jobcenter Jan Højbjerg Holm butikschef Føtex Kalundborg Qerim Selmani Leder Jobcenter Kalundborg.
Brug for alle Hvad går det ud på? v/ projektchef Jens Hørby Jørgensen.
Vejlederkonference Randers Tirsdag den Voksenvejledning.
Scandic Silkeborg, 23. marts 2012 Ved direktør Hans Bach Indsatsen for jobklare ledige mellem 25 og 29 år i Beskæftigelsesregion Midtjylland Kvalitativ.
Fokus i beskæftigelsespolitikken  Aktivlinie (særlig i krise tid)  Indsats og rettidighed  Målretning  HIG  Aktivering på virksomheder  Udfordringer.
Integrations- og oplæringsstillinger Etablering af integrations- og oplæringsstillinger i Haderslev Kommune.
Helle Anttila Arbejdsmarkedsafdelingen Frederiksberg kommune Implementering af rehabiliteringsindsatsen.
Beskæftigelsesplan Om Beskæftigelsesplan 2016 Lovkrav, at alle kommuner udarbejder en beskæftigelsesplan Beskæftigelsesplan 2016 er Hvidovre Kommunes.
Helle Anttila Arbejdsmarkedsafdelingen Frederiksberg kommune Mål og delmål i rehabiliteringsindsatsen.
Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag. Ånden, ordet og hjertet Nysgerrighed. Så enkelt kan kimen til vores undervisning siges. Når man først er nysgerrig,
Aktiviteter OutputResultater kt. sigt Effekt ml. sig t Virkning lg. sigt Lokalt samarbejde med private og offentlige arbejdspladser om IKV Ledige, a-kasser.
Nye veje i uddannelses- og beskæftigelsessituationen i Østdanmark Temamøde 9. december 2011 Nye veje i uddannelses- og beskæftigelsessituationen i Østdanmark.
UU Danmarks perspektiver på anbefalingerne
Konventum Helsingør den 4. – 6. april 2017
Konventum Helsingør den 4. – 6. april 2017
Beskæftigelsesstrategi i Furesø
Uddannelses- og erhvervsvejledning i lyset af store reformer på folkeskole-, erhvervsuddannelses- og gymnasieområdet Vejledning og overgange, UCC 10.
Voksenspecialundervisningen i Danmark
Almen didaktik Niels Grønbæk Nielsen.
Erfaringer med virksomhedssamarbejdet omkring målgruppen for JobFirst?
Vidensbaseret praksis i botilbud
Kompetenceudvikling af pædagoger i skolen
Præsentation af Socialstyrelsens Praksiskonsulent-korps
Perspektiver i ungepakken Per Bredholt Frederiksen
1. kontaktmøde Velkommen til Workshop om afkodning af jobopslag og telefonisk kontakt Hils på hinanden  Husk at bestille drikkevarer Præsentér dig.
Grundfagsseminar 9. september 2015 Erhvervsøkonomi og afsætning.
SIP 4 Virksomhedspraktik
Hvordan skaber vi rammen for kvalitet?
Test er en del af livet - hvilke krav kan vi stille?
Fra Videoklip med intro til modulet – pædagoguddannelsen
Præsentationens transcript:

Undervisning af flygtninge i danskuddannelserne 19 – 20 april 2016 Munkebjerg Kvalitetskrav til den beskæftigelsesrettede danskundervisning på sprogcenter og arbejdsplads Peter Villads Vedel Kontor for Medborgerskab og Integration 1

Den nuværende praksis og udfordringer Hvad siger tilsynsrapporterne fra kommuner/jobcentre? Undervisningen har den ønskede fleksibilitet Tilpasset den enkeltes arbejdssituation – tidspunkt, sted, indhold og tilrettelæggelse Undervisningen er ofte aftenundervisning 2

Den nuværende praksis og udfordringer Stor variation i den beskæftigelsesrettede undervisning – samspillet jobcenter og sprogcenter. Eksempler: Tæt samarbejde mellem jobcenter og sprogcenter om fælles indsats og fælles metoder Samarbejde på lederniveau, lærere og sagsbehandlere for at sikre, at man arbejder efter de samme mål Aftaler om hurtig kompetenceafklaring med henblik på virksomhedspraktik og danskundervisning Sprogmentorer i forbindelse med virksomhedspraktik, samordnet med dansklærer 3

Den nuværende praksis og udfordringer Eksempler: Meget forskelligt hvordan jobcenter inddrager sprogcentret i sin beskæftigelsesindsats Jobcentre er med til at sikre tilbud om sprogpraktik på virksomheder Fælles samarbejde om tilbud om sprogpraktik til alle kursister. Jobcenter etablerer praktikforløb årligt Jobcenter har ansat jobkonsulenter, der finder praktikpladser til flygtninge efter gennemført 10-ugers danskprogram med virksomhedsbesøg og gæstelærere Jobcentre har jobkonsulenter på sprogcentret Aftaler mellem sprogcenter og jobcenter om særlige vejledere og kontaktpersoner til jobcenter og virksomheder 4

Den nuværende praksis og udfordringer Eksempler på den virksomhedsplacerede danskundervisning Udgør en mindre andel af undervisningen Ex: gartneri, landbrug, produktionsvirksomheder, transport, entreprenørvirksomhed, ingeniørvirksomheder, supermarkeder, hospitaler, forsikringsselskaber, rengøring, fødevarer Kun få virksomheder henvender sig med ønske om virksomhedsforlagt undervisning Skræddersyede forløb for mindre grupper og enkeltpersoner 5

Den nuværende praksis og udfordringer Eksempler på kombination af sprogcenter og praktik/job: 2 -3 modellen, fx 2- 3 dages danskundervisning og 2-3 dage i virksomhedspraktik. Særlige arbejdsmarkedsrettede forløb på sprogcentret, der gennem undervisning og vejledning forbereder til arbejdsmarkedet. Kombinationer af sprogcenter og praktik/job 6

Den nuværende praksis og udfordringer Den arbejdsmarkedsrettede danskundervisning Indført 1. januar 2014 Målgruppe: Arbejdstagere, studerende og au pairs Omfang: 250 timer Niveau: Begynderundervisning Indhold: Skal tilrettelægges efter udlændinges arbejds- og uddannelsessituation. Skal i vides mulig omfang tilrettelægges på virksomheder og uddannelsesinstitutioner. Er kun i begrænset omfang omtalt i tilsynsrapporterne. Ikke evalueret endnu, dog meldinger om, at det er svært at etablere undervisning på virksomheder, og at det er svært at samle hold for samme job og professioner. Aktiviteten og erfaringer vil blive kortlagt i

Den nuværende praksis og udfordringer Puljen Grundkursus i arbejdsmarkedsdansk Pulje 2007 – Indhold: Ny fleksibel beskæftigelsesrettet danskundervisning Målgruppe: ledige og beskæftigede med behov for arbejdsmarkedsrettet dansk med henblik på opnåelse og fastholdelse af beskæftigelse Omfang: 70 timer Puljen evalueret af NIRAS-konsulenterne, 2009 Stor efterspørgsel på puljen Positivt modtaget af medarbejdere og virksomheder Gode erfaringer med styrket motivation ved målrettet undervisning målrettet virksomhedens behov for danskundervisning og ved placering af undervisningen på medarbejdernes arbejdsplads. 8

Den nuværende praksis og udfordringer Rapport om danskuddannelserne til voksne udlændinge, Danmarks Evalueringsinstitut (EVA), marts 2015 Sprogcentrene har ikke en ensartet forståelse af målene for danskuddannelserne, herunder de integrative målsætninger. Nogle ser deres opgave tæt forbundet med den samlede kommunale integrationsopgave Andre sprogcentre mener, at de har en mere afgrænset kerneopgave, som handler om at lære kursisternes dansk, og at sprog er en vigtig erhvervskompetence 20% af sprogcentre har ikke samarbejde med jobcenter eller virksomheder 40% af sprogcentre har ikke samarbejdet med andre uddannelsesinstitutioner 9

Lovgivningens kvalitetskrav til den beskæftigelsesrettede danskundervisning – på sprogcenter og arbejdsplads Fleksibiliteten i forhold til praktik og arbejde - tid, sted, indhold og tilrettelæggelse med henblik på samspil med beskæftigelse Udgangspunkt i den enkeltes forudsætninger og behov Relatering til danskuddannelsernes målsætninger, delmål, indhold, modultest og danskprøver Voksenpædagogisk læring, læringsmiljø, adgang til it og materialer Tilsyn med undervisningens resultater og kvalitet Danskuddannelsesloven og uddannelsesbekendtgørelsens øvrige kvalitetskrav 10

Kvalitet i danskundervisningen - både på sprogcenter og arbejdspladsen God praksis: Sprogcenter i samarbejde med virksomhed og/eller jobcenter opstiller overordnede mål for undervisningsforløbet Konkrete og funktionsrettede mål Handlingsforankrede til virksomhedes sprog- og vidensbehov Danskundervisningen bygger på afdækkede sprogbehov på arbejdspladsen Opstilling af en individuel plan for kursisten Løbende evalueringer af udbytte i forhold til undervisningsplan Indgangstest og sluttest, herunder modultest Tilrettelæggelse efter sprogniveau i kombination med profession og arbejdsplads Vurdering af omfang af undervisningsdifferentiering Vurdering af holdstørrelser 11

Kvalitet i danskundervisningen - både på sprogcenter og arbejdspladsen God praksis: I planlægning og undervisningspraksis overvejes: Hvilke kommunikative situationer møder kursisten? Hvilke muligheder og behov er der for kommunikation på virksomheden? 12

Kvalitet i danskundervisningen - både på sprogcenter og arbejdspladsen God praksis: I planlægning og undervisningspraksis overvejes: Hvordan tager undervisningen afsæt i konkret praksis i virksomheden? 13

Kvalitet i danskundervisningen - både på sprogcenter og arbejdspladsen God praksis: I planlægning og undervisningspraksis overvejes: Hvordan indgår medarbejderidentitet, samspil med kolleger, ledelse og kunder og deltagelse i virksomheden som indhold i undervisningen? 14

Kvalitet i danskundervisningen - både på sprogcenter og arbejdspladsen God praksis: I planlægning og undervisningspraksis overvejes: Hvordan inddrages kursisternes erfaringer med sproget i undervisningen? Hvordan trænes sproget i praksis – lytte/forstå/tale/læse/skrive? 15

Kvalitet i danskundervisningen - både på sprogcenter og arbejdspladsen God praksis: I planlægning og undervisningspraksis overvejes: Hvordan kan sprogundervisning bane vej for fagintroduktion? 16

Kvalitet i danskundervisningen - både på sprogcenter og arbejdspladsen God praksis: I planlægning og undervisningspraksis overvejes: Hvordan inddrages arbejdspladsens specifikke sprog? Hvordan undervises der i det almene sprog og de almene temaer med afsæt i arbejdsrelaterede temaer og problemstillinger? 17

Kvalitet i danskundervisningen - både på sprogcenter og arbejdspladsen God praksis: I planlægning og undervisningspraksis overvejes: Hvordan sikres en løbende vurdering af, om der opbygges et velfungerende, alment sprog? Hvordan styrkes det direkte samspil mellem ”anvendelsesrum” og ”læringsrum”? 18