Nyt dansksystem til mellemtrinnet. d’dansk er et system til hele danskfaget alle danskfagets områder indgår i en meningsfuld og konsekvent pædagogisk.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Læsning i danskfaget i Island
Advertisements

Læsning og skrivning i børnehaveklassen
Faglig læsning og forudsætninger herfor. Indskoling
Skolen år 2016 * Mark Prensky Digitale indfødte * Digitale indvandrere
Børns udvikling – et fokus på børn og sprog
Faglig læsning Dagsorden
Metode i AT Religion.
Tid Til Dansk Tid Til Dansk er et komplet dansksystem for klasse.
Læsning..
Introduktion til Sprogpakken
Opgaver og svarark – til individuel brug
Almen studieforberedelse
Kladde til informationsdias
Tryllefløjten tilbyder børnene kulturelle oplevelser indenfor drama, kunst, kulturhistorie og musik i børnehøjde i tæt samarbejde med kulturinstitutioner.
Billedbøger.
Projektopgave klasse.
Udvikling af fagenes didaktik Flakkebjerg,
Aabenraa Friskole Tilsyn i ord og billeder April 2008 Birgitte Boelt
Myten om de lugtende sko
Observation af din/andres undervisning –
SPROGFAG – DIDAKTIK OG METODE
En kompleks opgave for dansklæreren
Juhu – nu skal jeg lære at læse….
Brædstrup skole Skolens handleplan for læsning
FOLKESKOLENS AFGANGSPRØVER
Regionalmøder i dansk – sept Indhold:
Læseforståelses-pædagogik i et dsa-perspektiv
Teori og metode Stine Heger, cand. mag
En portfolio er den bevidste indsamling og løbende vurdering af eller refleksion over undervisningens og læringens processer og produkter.
Fællesfaglig og faglig skrivning Ideer til sammenhæng Odense, oktober 2011 Birgitte Darger Det frie Gymnasium (i projekt med Ørestad Gymnasium)
En kogebog Synopseprøven i dansk.
Styr på begreberne EUX - REBSLAGERVEJ.
Præsentation 28: Eksamen Objektorienteret Middleware.
Digital skriftlig- og mundtlighed
Læringsmiljø og anvendelsesorienteret undervisning
Årsplan – en kort en lang
Værkstedsundervisning
Før vi begynder: Rød tråd Affaldstema –Parallelt med erfaringer Hvad skal vores produkt være? Hvad forventer du at få ud af dette forløb? –Noget du særligt.
Jo mere man læser, jo tidligere bliver man en hurtig og sikker læser.
SkoleIntras værktøjer til arbejdet med læseforståelse
En portfolio er den bevidste indsamling og løbende vurdering af eller refleksion over undervisningens og læringens processer og produkter.
Særlige udfordringer til læseforståelsen i fiktionstekster
Sprogbaseret læring i naturfag
DANSK Intro Dagens program.
læse- skrivevanskeligheder
FILUR Nyt materiale til børnehavebørn med udgangspunkt i dialogisk læsning.
Præsentation af opgaven Tysk fortsætter A stx Konference om ny digital skriftlig prøve med adgang til internettet Fredericia den Mette Hermann.
Klassens dansksystem FANDANGO. Fandango består på alle årgange af: Grundbog, Arbejdsbog A og Arbejdsbog B.
Kompetenceudvikling for pædagogmedhjælpere FØR. Indledende samtaleguide - kursisten Indledende samtaleguide - lederen UNDER. Kursistportfolio og underviserportfolio.
PHOTO STORY I 2.KLASSE FORTÆLLING I DANSK. FORTÆLLING I DANSK Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at fortælle og udtrykke sig i både.
Mette Vedelsby & Leif Vejbæk Haslevseminarium 2008 Hvad er et matematikprojekt i.flg. studieordningen I studieordningen for matematik på Haslev Seminarium.
Flemming B. Olsen, Tornbjerg 1 Lektier - i ny didaktisk belysning.
FORTÆL I POWERPOINT - FANTASTISKE FABLER. FORTÆL I POWERPOINT Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at lave fortællinger med tekst,
Velkommen I bedes sætte jer i par ved siden af én I ikke kender i forvejen. Tak Marieke Brinck Efterskolernes Sundhedskonference den 14. maj
Kan man evaluere leg? Anne Kjær Olsen Områdechef, EVA Pædagogiske Konsulenters Landskonference 2012 Nyborg, 18. april 2012.
FØR LÆSNINGEN 1. 3 faser - fagets tekster  Før læsningen  Under læsningen  Efter læsningen 2.
Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Introduktionsperioden 1.
Workshop Fremmedsprog.  Eleverne skal fremstille en bordgrill i det fagspecifikke fag  Eleverne skal på fremmedsproget lave en fremstillingsbeskrivelse.
Faglig læsning 1. Oversigt  Hvad er læsning, og hvad er faglig læsning og skrivning?  Hvorfor sætte fokus på faglig læsning og skrivning?  Hvad er.
EVALUERING AF LÆREPLANER REGNBUEN Kulturelle udtryksformer og værdier.
-GIV SPROGET VOKSEVÆRK Gyldendals 5. maj KORT OM MARY FONDEN OG BAGGRUNDEN FOR LÆSELEG.
Hvad er portfolio? Et pædagogisk redskab, der bygger på et mappeprincip, og hvis formål er at øge elevens bevidsthed om og ansvar for egen læring. Målet.
Læringsuge 2017/18 De 17 verdensmål
Læringsuge 2017/18 De 17 verdensmål
Skriftlighed i nv Skriftlighed i nv Aalborghus Gymnasium.
Bevægelse, læring og trivsel - TLY
Hvorfor dansk på GF1?.
Strategier og værktøjer i sprogundervisningen
Læringsmål og niveaubeskrivelser
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Nyt dansksystem til mellemtrinnet

d’dansk er et system til hele danskfaget alle danskfagets områder indgår i en meningsfuld og konsekvent pædagogisk og didaktisk helhed d’dansk tilbyder gode tekster inden for skøn- og faglitterære genrer systemet giver et bredt grundlag for dialogisk undervisning hver enkelt elev bliver hørt, udfordret og har muligheder for mestring.

Fællesbog Træningshæfte d’dansk Læseforståelse Lærervejledning Materiale på Elevunivers.dk d’dansk består af

Fællesbogen Klassens fælles udgangspunkt med: læsning af skøn- og faglitterære tekster tydeligt organiserede opgaver sprogarbejde i en funktionel sammenhæng.

overraskende, engagerende og særlige oplevelser med nye og klassiske litterære tekster læseforståelse litterære grundbegreber, analyse og fortolkning sproglig bevidsthed ordforråd og begrebsudvikling, sproglige nuancer og virkemidler produktion af egne udtryk i tale, skrift og billeder strategier til strukturering og fastholdelse af det lærte målsætning og evaluering. Fællesbogen har fokus på:

Træningshæftet Elevens engangshæfte med: plads til at skrive og løse opgaver uddybende arbejde med Fællesbogens tekster og opgaver ekstra sprogarbejde oversigt over de anvendte struktureringsstrategier evalueringssider til portfolio.

d’dansk Læseforståelse Systematisk arbejde med læseforståelses- strategier giver aktive læsere. korte fag- og skønlitterære tekster flere forståelsesniveauer: læse på, mellem og ud over linjerne par, gruppe eller selvstændigt arbejde. d’dansk Læseforståelse A er lettest, og sværhedsgraden er stigende.

Elevunivers.dk Interaktivt arbejde med film og filmproduktion. Filmwiki – få viden om film, og skriv selv nye artikler til wikien Skriv manuskript Arbejd med storyboard Guide til klipning af egne film Biograf til præsentation og anmeldelse af egne og andres film Materialet på Elevunivers.dk udbygges løbende. På vej: Elektronisk læselog.

Lærervejledning Grundig gennemgang af tankerne bag d’dansk Side til side-vejledning til Fællesbog og Træningshæfte Inspiration og ideer til arbejdet med film Ekstra viden om tekster og billedkunst Vejledning og facit til d’dansk Læseforståelse.

I Fællesbogen er læse- og litteraturundervisningen i centrum. Eleverne træner læsningen i individuelle frilæsningsbøger. Læseundervisning i d’dansk er: arbejde med forkundskaber og forforståelse lærerens oplæsning elevernes læsning – individuelt eller i grupper arbejde med ord og begreber genrekendskab fokus på læseforståelse - og munder ud i funktionel læsekompetence. Eleverne arbejder med at kunne forstå, anvende og reflektere over det læste. Læsning

Læseforståelse I d’dansk er der fokus på den gode læser, som har viden om verden og tekster har automatiseret afkodningen har baggrundsviden og kan aktivere sin forforståelse har en god sprogforståelse og et godt genrekendskab kan læse infererende kan danne indre forestillingsbilleder er i stand til at tjekke sin egen forståelse og handle i forhold til en eventuel manglende forståelse.

Litteraturundervisning De gode tekster er rygraden i d’dansk. Litteraturundervisningen bygger på: åben og reflekterende læsning af skøn- og faglitterære tekster elevernes umiddelbare oplevelse som udgangspunkt tekstnær læsning – analyse, fortolkning og perspektivering dialog om teksterne i fortolkningsfællesskabet.

Skrivning Læsning og skrivning er integrerede processer. Derfor indgår flere relevante faglige områder i opgaverne i d’dansk. Genrekendskab Skriveproces Skrivning som redskab til refleksion og fastholdelse af tanker og viden Skrivning af længere tekster i mange forskellige genrer Skrivning som indlevelse Skrivning som formidling.

Den mundtlige dimension d’dansk har i opgaver og selvstændige kapitler særligt fokus på det mundtlige arbejde: ordforråd og begrebsudvikling mundtlig fortælling præsentation aktiv lytning oplæsning.

Dialogisk undervisning og differentiering Undervisningsdifferentiering er det overordnede pædagogiske princip i d’dansk. Derudover lægger d’dansk vægt på: læring gennem samarbejde alle elever i gruppen har en funktion. Det giver optimal aktivitet, når alle elever får mulighed for at udtrykke sig et energisk læringsmiljø at eleverne er meningsproducerende i samspil med hinanden og med læreren.

Målsætning og evaluering d’dansk tager udgangspunkt i Fælles Mål Som indledning til hvert kapitel i d’dansk præsenteres eleverne for de aktiviteter, de skal arbejde med for at nå de overordnede mål, og læreren kan inden for disse rammer opstille individuelle mål for eleverne. Hvert kapitel afsluttes med evaluering og udvælgelse af materiale til elevens portfolio.

Hvad tænker du? – novelle, fagtekst, lyrik Digte om stort og småt. Digte om alt og intet – lyrik, haiku Hvad tænker du nu? – novelle Læs et billede – digt om et billede – billedkunst, lyrik Drager – eventyr, sagn, fagtekst, legende, myte, roman Fortæl en god historie – mundtlig fortælling Forfatterskabslæsning – vær en aktiv læser – forfatterskab, portræt, anmeldelse, roman d’dansk 4. klasse

Hvad tænker du? – noveller Så håret rejser sig – gysergenren, lyrik, noveller Læs romaner – romanlæsning og frilæsning Stof til eftertanke – lyrik Det minder mig om – intertekstualitet i eventyr, rap og computerspil, forfatterportræt I det blå – billedarbejde, lyrik og novelle Hvad tænker du nu? – noveller, barske børnerim I fattigdommens dage – slutningen af 1800-tallet. Eventyr, historisk roman, fagtekst d’dansk 5. klasse

Vi holder løbende kurser om d’dansk, hvor du bl.a. kan høre om forfatternes overvejelser i arbejdet med materialet og få konkrete ideer til din undervisning. Klik ind på alinea.dk og se under ’Kurser’ for at holde dig ajour. Du kan også kontakte os via mail: tlf.: Vil du vide mere? På alinea.dk kan du også købe d’dansk direkte fra forlaget – du sparer 4 % ved køb online. ”Dejligt endelig at få et materiale, der er let at gå til og meget inspirerende.” Deltager på d’dansk-kursus ”Dejligt endelig at få et materiale, der er let at gå til og meget inspirerende.” Deltager på d’dansk-kursus

Om forfatterne Lena Bülow-Olsen, Susanne Kjær Harms og Vibeke Skaarup har tilsammen over 100 års erfaring som skolelærere, og alle tre har undervist i mange af skolens fag – primært dansk og special- undervisning, men også historie, billedkunst, engelsk, tysk og idræt. Erfaringerne inden for forfattergruppen dækker desuden bredt fra skolebibliotekar, læsevejleder og konsulent ved center for undervisningsmidler til underviser på læsevejlederuddannelsen. De tre forfattere har udviklet en lang række succesfulde undervisningsmaterialer til danskfaget, bl.a. systemet Tid til dansk. Derudover er de oplægsholdere ved kurser og foredrag ved centre for undervisningsmidler og professionshøjskoler, i kommuner og på skoler om bl.a. dansk i hele skoleforløbet, læsning, læseforståelse og læsning i alle fag, tværfagligt sprog og billeder. Vibeke Skaarup, Lena Bülow-Olsen og Susanne Kjær Harms