DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET Karrierevejledning til personer med handicap Modul 1.4 – Udfordringer / begrænsninger i et læringsperspektiv.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Psykisk arbejdsmiljø.
Advertisements

Mennesker gør det rigtige – Hvis de kan!!
Tid til ledelse Henrik Leslye.
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
Særlige børn på Sankt Ansgars Skole
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
En ultra kort og praksisnær introduktion til mentaltræning
Intern kommunikation – hvordan arbejder vi mere bevidst med den?
Hvad du har lært Dine nye mentaltræningsvaner. Du har nu lært dig selv bedre at kende som løber • Du er blevet mere bevidst om den tankevirksomhed der.
I dag er temaet Visualisering
”Den gode elev” Kvalifikationer er defineret som den enkelte persons faglige, sociale og personlige færdigheder og kunnen Kompetencer betegner personens.
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
UDVIKLINGSKATALOG - A •være mere direkte og krævende overfor andre •påtage sig nye varierede opgaver noget oftere •bruge sin autoritet noget mere •træffe.
MedarbejderUDVIKLINGSsamtale
God trivsel = God læring
Tema: Hvad med de andre? Psykoedukation til patienter med depression
Bokstav børn.
De sidste undervisningstimer
Kommunikation og relationer 9. januar v. Gitte Schrøder
Forældremøde X årgang.
I det efterfølgende ses på tre forskellige indgangsvinkler i kommunikationen med medarbejderne De tre temaer er Samtalen Synlig ledelse og gennemslagskraft.
Taktil – Røre børnene Jeg er god til at huske noget, hvis jeg tegner, mens jeg får det forklaret Jeg er god til at lytte, hvis jeg må pille ved noget imens.
Vidensnetværkets konference 8. december 2008
Historier fra et demonstrationsprojekt
Det er sjovere at yde en indsats, når vi arbejder godt sammen!
Problemliste Listen laves vilkårligt – herefter udvælges det problem der har 1. prioritet
Det handler om at følges med nogen og skabe resultater.
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Session 16: Hvad forstår vi ved sundhed Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse.
Pædagogisk forebyggelse og sundhedsfremme
Tema 5: Relationer og kommunikation Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Projekt ”Læsevejlederen som kamæleon” 2014
Øjenstyringscomputer – og hva’ så? Familieweekenden d september 2014 Center for Rett Syndrom.
Vejlederens kommunikation
Barndommen er fremtiden Fremtidens institutioner 2015
Læring, kommunikation og samarbejde
Det autentiske menneske Autentisk lederskab © Udviklings & Kompetencegivende Coachingforløb.
LÆRING, LEG & BEVÆGELSE.
Hukommelsesleg Et program til træning af arbejdshukommelsen for
Inklusion og inkluderende processer
Hvad vil det sige, at man har ADHD? Det vil sige, at man har problemer med at: være opmærksom opfatte fortolke huske planlægge orientere sig kunne styre.
Tanker om nye støtteformer i ungdomsuddannelserne Studievejleder Anne Bjørkmann Synsfaglige netværksdage IBOS 30. november 2012.
Inklusion for alle – Illusion eller virkelighed?
DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET Karrierevejledning til personer med handicap Modul 3.1 – Åbenhed og lukkethed Anders Dræby Sørensen,
DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET Karrierevejledning til personer med handicap Modul 3.3 – Muligheder Anders Dræby Sørensen, fagleder.
DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET Karrierevejledning til personer med handicap Modul 3.2 – Positivitet og etablering Anders Dræby.
DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET Karrierevejledning til personer med handicap Modul 4.1 – Forventninger og motivation Anders.
DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET Karrierevejledning til personer med handicap Modul 4.2 – Målsætning og handling Anders Dræby.
DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET Karrierevejledning til personer med handicap Modul 2.2 – Ressourcer og begrænsninger i et læringsperspektiv.
DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET Karrierevejledning til personer med handicap Modul 2.1 – Strategier i vejledning af personer.
Karrierevejledning til personer med handicap Modul 1.1 – Introduktion
DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET Karrierevejledning til personer med handicap Modul 1.2– Karrierevision Anders Dræby Sørensen,
DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET Karrierevejledning til personer med handicap Modul 2.3 – Åbenhed og muligheder Anders Dræby Sørensen,
DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET Karrierevejledning til personer med handicap Modul 1.3 – Ressourcer i et læringsperspektiv Anders.
”Supervision og feedback” Skoletjenesten Den 10. september 2015.
Inklusion: Workshop 2 ”Mangfoldighed skaber værdi” - modeller for organisering af inklusionsarbejdet på efterskolerne HUI LI, (CAND. MAG I PÆDAGOGIK OG.
Sociale historier – et pædagogisk værktøj
Patientundervisning 6. Session Unipolar depression Håndtering af kognitive vanskeligheder.
Selvværd…Hvad er det? NOl-LEOOS HVAD ER SELVVÆRD? Selvværd refererer til en positiv overordnet vurdering af en selv – en oplevelse af at.
Kompetenceprofil Arbejdsinstruktører. Hvornår er man en god instruktør? Hvilke personlige egenskaber skal den gode instruktør besidde?
Skab engagement som coach Dette er et værktøj for dig, som vil Skabe motivation, engagement og ejerskab Sikre bedre performance Skabe udvikling og læring.
Forældreundervisning for forældre/pårørende til børn/unge indlagt på BU1.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer er du være med til at sætte rammerne for, at der skabes.
Bachelorprojektvejledning?
UDVIKLINGSKATALOG - A Lavt “D” kan udvikle sig ved at:
Kropslig læring - oplæg UCC. Mikael Lytzen
Den gode tone Lse.
Bevægelse, læring og trivsel - TLY
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer kan du være med til at sætte rammerne for, at der.
Velkommen Pårørendekursus Livet med demens i eget hjem
Præsentationens transcript:

DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET Karrierevejledning til personer med handicap Modul 1.4 – Udfordringer / begrænsninger i et læringsperspektiv Anders Dræby Sørensen, studielektor og fagleder Rådgivnings- og støttecentret, Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Aarhus Universitet

DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET * Anders Dræby Sørensen, Rådgivnings- og støttecentret: Karrierevejledning 1 Udfordringer og begrænsninger › Begrænsninger i et læringsorienteret perspektiv 2

DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET * Anders Dræby Sørensen, Rådgivnings- og støttecentret: Støtte til uddannelse Fra et medicinsk perspektiv: Diagnosticering af nedsat funktionsevne ved handicap (apparatfejl) Til et læringsorienteret perspektiv: Primært fokus på identifikation og stimulering af den enkelte persons kompetencer og ressourcer i forhold til karriere og arbejdssituation Samtidigt fokus på forståelse af det enkelte menneskes begrænsninger som udfordringer i forhold til karriere og arbejdssituation samt på stimulering af måder at håndtere dem på 3

DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET * Anders Dræby Sørensen, Rådgivnings- og støttecentret: Støtte til uddannelse Begrænsninger i et læringsorienteret perspektiv, 1  Personen har brug for at forstå sine begrænsninger som udfordringer og udviklingspotentialer  Udfordringer og udviklingspotentialer er områder, man kan vinde ved at lære at håndtere eller opdyrke, og som man kan bruge sine ressourcer og styrker til at forbedre  Et handicap tænkes ikke først og fremmest som en mangel eller som en nedsat funktionsevne men som en udfordring og et udviklingsområde, man kan stimulere sin egen læring i forhold til 4

DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET * Anders Dræby Sørensen, Rådgivnings- og støttecentret: Støtte til uddannelse Begrænsninger i et læringsorienteret perspektiv, 2 4. Ved at have realistisk kendskab til sine udfordringer i en arbejdssituation kan man informere sine karrierevalg og –mål og stimulere udvikling af nye ressourcer 5. Ved at have kendskab til sine udfordringer kan man imødekomme spørgsmål og lignende i en ansættelsessamtalesituation 6. Ved at have en læringsorienteret tilgang til forståelse af sit handicap som udfordring eller udviklingspotentialer i en arbejdssituation kan man håndtere fordomme og misforståelser omkring, hvordan det vil påvirke eens liv 5

DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET * Anders Dræby Sørensen, Rådgivnings- og støttecentret: Støtte til uddannelse Mere om begrænsninger i et læringsorienteret perspektiv 6

DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET * Anders Dræby Sørensen, Rådgivnings- og støttecentret: Støtte til uddannelse Eksempler på typer af employability-udfordringer i arbejdslivet blandt personer med handicap: 1. Kognitivt 2. Perception 3. Emotionelt 4. Arbejdsproces 5. Arbejdsindhold 6. Sprog, kommunikation og kultur på arbejdsplads 7. Værdier og overbevisninger 8. Socialt / andre-relationer 9. Selv-relation 7

DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET * Anders Dræby Sørensen, Rådgivnings- og støttecentret: Støtte til uddannelse Eksempler på typer af employability-udfordringer i arbejdslivet blandt personer med ordblindhed: 1. Kognitivt (Huske facts, figurer, instruktioner, beskeder, navne) 2. Perception 3. Emotionelt (Lav motivation, negativitet, stress) 4. Arbejdsproces (Huske møder og aftaler, struktur og overblik, læse og skrive) 5. Arbejdsindhold 6. Sprog, kommunikation og kultur på arbejdsplads (følge med i samtaler) 7. Værdier og overbevisninger 8. Socialt / andre-relationer 9. Selv-relation (lavt selvværd, lav selvtillid) 8

DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET * Anders Dræby Sørensen, Rådgivnings- og støttecentret: Støtte til uddannelse Eksempler på empowerment og coping af employability-udfordringer i arbejdslivet blandt personer med ordblindhed: 1. Brug af IT-hjælpemidler 2. Brug af visuelle redskaber 3. Undgå jobs med skrivning af lange rapporter o.l. 9

DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET * Anders Dræby Sørensen, Rådgivnings- og støttecentret: Støtte til uddannelse Eksempler på omformulering af employability-udfordringer i arbejdslivet blandt personer med ordblindhed: 1. Evne til at forfølge interesse 2. Udvikling af viljestyrke 3. Udvikling af empatiske evner 10

DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET * Anders Dræby Sørensen, Rådgivnings- og støttecentret: Støtte til uddannelse Eksempler på typer af employability-udfordringer i arbejdslivet blandt personer med AHDH og ADD: 1. Kognitivt (Uopmærksom, distraherbar, hyperfokus, hukommelse) 2. Perception 3. Emotionelt (Impulsivitet) 4. Arbejdsproces (tidsplan, overinvolvering, udsættelse, papirarbejde, organisering, opfølgning, koordination) 5. Arbejdsindhold 11

DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET * Anders Dræby Sørensen, Rådgivnings- og støttecentret: Støtte til uddannelse Eksempler på typer af employability-udfordringer i arbejdslivet blandt personer med AHDH og ADD: 6. Sprog, kommunikation og kultur på arbejdsplads (følge med i samtaler, intolerance for rutiner) 7. Værdier og overbevisninger 8. Socialt / andre-relationer (invasion, overholde aftaler, glemme andre, distrahere andre, rastløshed, kritikfølsom, autoritetsproblemer) 9. Selv-relation 12

DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET * Anders Dræby Sørensen, Rådgivnings- og støttecentret: Støtte til uddannelse Eksempler på empowerment og coping af employability-udfordringer i arbejdslivet blandt personer med ADD og ADHD: 1. Sørg for rolig arbejdsplads, brug hovedtelefoner eller ørepropper 2. Kig efter jobs, der passer til dine behov og talenter, f.eks. uden megen rutine og struktur, eventuelt med bevægelse 3. Brug pauserne til ’work-out’ 4. Sørg for arbejde, der ikke kræver mange detaljer, deadlines og papirarbejde 5. Brug særlig time-management, ”gør-klar-tid”, kalendersystem etc. 6. Øv dig i sociale kompetencer, samtalekompetencer, forklar at du let distraheres, undskyld dig, søg uafhængigt arbejde 13

DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET * Anders Dræby Sørensen, Rådgivnings- og støttecentret: Støtte til uddannelse Eksempler på omformulering af employability-udfordringer i arbejdslivet blandt personer med ADD og ADHD: 1. Superobserverende i stedet for distraherbar 2. Koncentrationskapacitet i stedet for hyperfokuserende 3. Højt energiniveau i stedet for hyperaktiv 4. Evne til at se det store billede i stedet for mangel på detaljefokus 5. Innovationskapacitet i stedet for rastløs 14

DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET * Anders Dræby Sørensen, Rådgivnings- og støttecentret: Støtte til uddannelse Eksempler på typer af employability-udfordringer i arbejdslivet blandt personer med Aspergers syndrom: 1. Kognitivt (Vanskeligheder ved overblik, snævert fokus) 2. Perception (vanskeligheder med spatiale evner og visuel-motorisk koordination, vanskeligheder med visuel hukommelse) 3. Emotionelt (dårlig stress respons) 4. Arbejdsproces (Huske møder og aftaler, struktur og overblik) 5. Arbejdsindhold (interesseafhængigt, vanskeligheder med at skelne mellem abstrakt og konkret) 6. Sprog, kommunikation og kultur på arbejdsplads (bogstavelig, enetale, sær adfærd med ritualer, vanskeligheder med figurativt sprog o.l) 15

DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET * Anders Dræby Sørensen, Rådgivnings- og støttecentret: Støtte til uddannelse Eksempler på typer af employability-udfordringer i arbejdslivet blandt personer med Aspergers syndrom: 7. Værdier og overbevisninger (Vanskeligheder ved koncentration hvis manglende interesse) 8. Socialt / andre-relationer (vanskeligheder med aflæsning af kropssprog og ansigtsudtryk, forstår ikke skjulte dagsordner og koder, vanskeligheder med kollegiale relationer, rigid, uempatisk 9. Selv-relation 16

DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET * Anders Dræby Sørensen, Rådgivnings- og støttecentret: Støtte til uddannelse Eksempler på empowerment og coping af employability-udfordringer i arbejdslivet blandt personer med Asperger: 1. Brug af IT-hjælpemidler 2. Brug af redskaber til struktur og overblik 3. Træning i sociale færdigheder 4. Undgåelse af relationsarbejde 17

DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET * Anders Dræby Sørensen, Rådgivnings- og støttecentret: Støtte til uddannelse Eksempler på omformulering af employability-udfordringer i arbejdslivet blandt personer med Asperger: 1. Evne til at forfølge interesse vedvarende og til selektiv opmærksomhed 2. Evner til auditiv perception og verbal hukommelse 3. Evner til abstrakt tænkning 4. Evne til høj talehastighed 5. Evner til rutinearbejde og procedurebaseret arbejde 6. Evne til gentagen bevægelse 7. Evne til metodisk, systematisk arbejde 8. Evne til detaljeorientering 18

DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET * Anders Dræby Sørensen, Rådgivnings- og støttecentret: Støtte til uddannelse Ikke blot ”diagnosticering” men stimulerings-, udviklings- og løsningsorienteret fokus, f.eks.: ”…er der andre måder at se på dette?” ”..lad os lave en brainstorm” ”lad os kigge på dine potentialer igen” ”hvordan kunne vi?” ”hvad synes du, du er god til?” ”hvad har du lært” ”kunne man forestille sig?” ”er der andet, du har lært?” ”hvad kunne du godt tænke dig at udvikle endnu mere? 19

DANMARKS PÆDAGOGISKE UNIVERSITETSSKOLE AARHUS UNIVERSITET * Anders Dræby Sørensen, Rådgivnings- og støttecentret: Støtte til uddannelse Ikke blot ”diagnosticering” men stimulerings-, udviklings- og løsningsorienteret fokus, f.eks.: ”…hvad har inspireret dig?” ”..hvad motiverer dig?” ”…hvad siger andre mennesker, du er god til?” ”..hvornår lykkes du med noget?” ”..hvornår har du taget ansvaret på dig for…?” ”..hvornår har du truffet store beslutninger om…?” 20