Uddannelsesdebatten Nørre nissum Ole henrik hansen lektor phd Göteborgs universitet Utbildningsvetenskapliga fakulteten.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Bedre udbytte af it i skolen Noter fra lærernes selvevaluering af emne 2.
Advertisements

Hvorfor denne opgave Fordi erfaring og forskning viser, hvad der duer
IPad, en naturlig del af lege- og læringsmiljøet i Daginstitutionen Mariehønen i Jelling  Mariehønen i Jelling er en aldersintegreret Daginstitution med.
Sprogvurdering & Sprogindsatser
Folkeskolereformen Hvad og hvorfor?.
Natur og science i børnehøjde.
Samtaler i hverdagen & Understøttende sprogstrategier
V ELKOMMEN TIL FÆLLES P- AFTEN I G L. B RABRAND DAGTILBUD Fællesskab skaber vi sammen Mangfoldigt fællesskab.
Agi Csonka, direktør Danmarks Evalueringsinstitut
Nye krav og besparelser – hvordan sikrer vi kvaliteten v/ Dorte Bloch
Buskelundskolens børnehave Fokus for år
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en mappe med materiale.
Hvordan kan forældre støtte op om barnets skoleliv?
Et væksthus for børn og voksne
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en overgangsmappe med.
Workshop 1 Styrket forældresamarbejde og elevinddragelse.
Forældremøde X årgang.
”Udsatte unge med Sjældne Diagnoser” Oplæg til Sjældne Diagnosers repræsentantskabsmøde d. 15.september 2006.
Kan daginstitutioner gøre en forskel. v
Mad, Måltider og Pædagogik
Midtvejsstatus for pilotprojektet LP-modellen i det kommunale dagtilbud Octavia, Roskilde 14.september 2010 kl Pia Guttorm & Ole Hansen.
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
At udforske sin egen praksis
Inspiration til reformarbejdet
- Hvad kan I forvente som forældre?
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
Bedre udbytte af it i skolen Noter fra lærernes selvevaluering af tema 1.
Læringsmiljøvurdering - dynamisk udvikling af pædagogiske læringsmiljøer Svendborg den 14. marts 2013.
Folkeskolereform 2014.
Nærvær og engagement som brændstof for læring - og hvordan Kulturtjenesten medvirker til at skabe kvalitet og udvikling.
Tema 6 Samvær og fælles aktiviteter
Skoleparathed Sunds skole.
LÆRING, LEG & BEVÆGELSE.
Målstyret læringsreform
Målet er … En længere skoledag med mere tid til undervisning Nye og mere varierede undervisningsformer Mere fokus på faglighed Mere fokus på trivsel Og.
RÅDGIVNINGS- OG KONSULENTOPGAVER I SKOLER OG DAGINSTITUTIONER KAREN WISTOFT, PH.D. POST DOC. DPU Konsulentfunktionen - pædagogiske kompetencer.
Hvilken indflydelse har forældre på elevernes trivsel og læring?
Læringsorienteret feedback og Den dynamiske årsplan
Dorthe Carlsen UC Syddanmark og Læremiddel.dk Esbjerg, 22.oktober 2014
Denne præsentation Del 1: Indvirkninger på børns outcome
SPROGKONFERENCE JUNI 2015 VED KØBENHANVS KOMMUNE
Inklusion for alle – Illusion eller virkelighed?
KVALITET I SAMSPIL OG LÆREPROCESSER I DAGTILBUD Oplæg v/ Maybritt Larsson Institutionsleder Barnets Hus-Amerikavej.
BUPL’s syn på små og store institutioner
Samskabelse – forældre som ressource Rådet for Børns Læring, 8. April 2016 Rikke Slot Johnsen, konsulent Aarhus Kommune T: E:
1 Faglige udfordringer og kommende initiativer på dagtilbudsområdet Ny Dagtilbudslov Læring, udvikling, omsorg og dannelse Pædagogiske læreplaner Krav.
1 Hvem deltager i Program for læringsledelse ?. 2 Deltagende kommuner med dagtilbud Billund Fredericia Hedensted Kolding Nordfyn Svendborg.
GODT I GANG MED TEGN PÅ LÆRING At evaluere læring.
Kan man evaluere leg? Anne Kjær Olsen Områdechef, EVA Pædagogiske Konsulenters Landskonference 2012 Nyborg, 18. april 2012.
Overgangen fra børnehave til SFO og skole Forældremøde i Børnehuset xxx xx september/oktober 2015.
Education for all The Dakar goals: Expand and improve comprehensive early childhood care and education NLS sektor for førskole og fritidshjem, Helsingør,
Alternative pasningsformer Børn og Unge-udvalget 21. november 2012.
Hvilken professionalisering ønsker vi? Den upåagtede faglighed i vuggestuer Annegrethe Ahrenkiel, Birger Steen Nielsen, Camilla Schmidt, Finn Sommer og.
Bente Jensen, LANDSKONFERENCE 2006 Udsatte børn i dagtilbud Hvad ved vi, hvad gør vi - og hvordan kan kvalitet fremmes? Oplæg på FOA Landskonference,
Godkendt af bestyrelsen den 5. november 2015 Barnets perspektiv EGMONT FONDENS STRATEGI FOR BØRNE- OG UNGEINDDRAGELSE.
Europæiske Kulturbørn Dansk inspirationsseminar
Ledelsens betydning for at lykkes!
Måleredskaber i dagtilbud En guide til at vurdere og vælge redskaber til måling af læringsmiljøkvalitet i dagtilbud Juni 2017 Måleredskaber i dagtilbud.
Forebyggelsesarbejdet i dagtilbud DB DB Topmøde 15. april 2016
Viden kan være erfaringsbaseret eller forskningsbaseret
- Kom tættere på dit barns skolegang
Den pædagogiske læreplan
Pjece til forældre - parat til skole Skolestart august 2017
Præsentation af Socialstyrelsens Praksiskonsulent-korps
Kvalitet i dagtilbud Pointer fra forskning Juni 2017
READ – sammen om læsning
Godt du kom - et Fælles Ansvar Udviklingsindsatser
Implementering af den styrkede pædagogiske læreplan på PAU
Inspirationsworkshop med fokus på
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

uddannelsesdebatten Nørre nissum Ole henrik hansen lektor phd Göteborgs universitet Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Hvad er det, som dagtilbud skal kunne, for at gøre børn skoleparate? Jeg tænker, at det ville være spændende, hvis du først og fremmest prøver at folde kvalitetbegrebet ud - hvad er det, der gør en god daginstitution god. Set i forhold til hele Uddannelsesdebattens tema, vil det så også være godt, hvis du forbinder det til overvejelser om, hvad der er kvalitet i overgang til næste fase i børns liv, og hvordan man kan arbejde med det. Undervejs har jeg personligt en forventning til, at du også vil snakke om, hvordan gode pædagoger kan gøre en forskel - og hvad en god pædagog er. Endelig er min forventning jo også, at der er så meget kant i dit oplæg, at det kan give anledning til en god paneldebat om, hvordan vi skaber/sikrer pædagogisk kvalitet.

Hvad er de største udfordringer ifølge OECD? 1) stigende etnisk diversitet 2) et skifte i forståelsen af ECEC og skifte i formålet (OECD, 2015)

Hvad er kvalitet (OECD, 2015) Staff qualifications, initial education and professional development contribute to enhancing pedagogical quality, which is – ultimately – highly associated with better child outcomes. It is not the qualification per se that has an impact on child outcomes but the ability of better qualified staff members to create a high-quality pedagogic environment. Key elements of high staff quality are the ways in which staff involve children, stimulate interaction with and between children, and use diverse scaffolding strategies.

Kvalitet i dagtilbud Der er signifikant forskel på kvaliteten i dagtilbud, der ligner hinanden. Det der gør kvalitetsforskellen er: Dagtilbud, der samtænker omsorg og læring. Dagtilbud med godt uddannet personale. Varme interaktioner. Dagtilbud, hvor læring og social udvikling ses som komplementære størrelser – og lige vigtige. Dagtilbud, hvor der er et intentionelt læringsmiljø – de ønsker at lære børnene noget. (Taggart et al.) Effective Pre-School, Primary & Secondary Education (EPPSE)

Effekt af kvalitet - akademiske Langvarig effekt af høj kvalitet målt på ECERS skala (Early Childhood Environment Rating Scale). 33 % af børnene var sprogligt og akademisk udsatte ved 3-års- alderen. Dette var reduseret til 20 % ved 5-års-alderen. 5-år: Bedre matematik- og literacy-resultater 6-år: Bedre læsefærdigheder. Dagtilbud af kvalitet mindsker behovet for specialundervisning. (Taggert et al)

Effekt af kvalitet – emotionel, kognitiv og social udvikling Langvarig effekt af høj kvalitet målt på ECERS skala (Early Childhood Environment Rating Scale). Børns udvikling bliver mere stabil Opnår bedre koncentrationsevne, selvstændighed og socialitet Bedre intellektuel/kognitiv og social/adfærdsmæssig udvikling Færre adfærdsmæssige problemer (Taggert et al)

Godt uddannede (og godt udvalgte) medarbejdere skaber: Udfordrende pædagogiske interaktioner mellem voksne og børn (Delt intentionalitet) Målstyret pædagogik i forhold til læreplaner/læringsindholdet. Har indsigt i og støtter børns læreprocesser. Støtte børns sociale læring (fx konfliktløsning). Hjælpe forældre med at støtte børns læring i hjemmet (hjemmets deltagelse er vigtig) (Taggert et al; Hansen)

De formelle rammer - Dagtilbud I dagtilbud – dagtilbudsloven (revision 2015): Dagtilbud skal fremme børns læring og udvikling af kompetencer gennem oplevelser, leg og pædagogisk tilrettelagte aktiviteter, der giver børn mulighed for fordybelse, udforskning og erfaring.

Læring er … Denne tidslige oplevelse, som barnet oplever i sin aktivitet, som overskrider det nuværende, i den forstand at fænomenet samtidig opleves som en tilblivelse. En tilblivelse der uundgåeligt udspringer af det der gik forud. Det er i dette tidsligt meget korte moment, at fremtiden bliver foregrebet og fortiden omskrevet

Hvordan ser det så ud i Danmark Vi er først og fremmest optaget af bedre normeringer Vi tænker at intentionelt læringsmiljø er skadeligt for børnene Vi ser omsorg og læring som to adskilte størrelser Vi har samtidig verdensrekord i tidlig start for flest børn i dagtilbud

En kommune – alle 4-5 årige børn i alle børnehaverne

Samtlige 4-5 årige børn i samtlige børnehaver En anden kommune. Samtlige 4-5 årige børn i samtlige børnehaver

At sætte mål -baglæns Slutmål: Løbe … Forudsætning: Kravle

Synlig læring At sætte sig mål for læring, udvikling og trivsel At sætte ord på læring At vurdere indsatsen i forhold til barnets læring, udvikling og trivsel Hatties feedback spørgsmål Hvad er mit mål? Hvor er jeg nu i forhold til målet Hvad er mine næste skridt? (Hattie)

At evaluere læring indeholder tre faser: 1. Evalueringsspørgsmål: Gennem evalueringsspørgsmål præciseres hvad fokus er på i jeres evaluering 2. Dokumentation: Det materiale/de data der indsamles for at få svar på jeres evalueringsspørgsmål 3. Vurdering og opfølgning: Ved at vurdere jeres dokumentation får I ny viden der kan bidrage til udviklingen af jeres arbejde (EVA 2007)